Opublikowano 30 Marca 200719 l felga 6.5 cala Na 215 moze to byc ciut zamalo :confused: jak by bylo 7 to juz co innego
Opublikowano 30 Marca 200719 l Wcale nie bedzie ciut za mało. :biggrin: Na felgę 6,5 cala opona 215/60/15 będzie w sam raz. Żebym nie dał plamy to jeszcze sprawdziłem w katalogu felg i opon :biggrin:
Opublikowano 30 Marca 200719 l 205/55r15 Gosia zmiana o 4%, niby norma jest do 3% poprawnym zamiennikiem opony 195/65/15, przy zachowaniu stałej średnicy zewnętrznej jest opona 215/60/15. Tylko kwestia czy masz odpowiednią felgę na poprawny zamiennik NO proponowal bym mala poprawke, i jakies wzajemne porozumienie Zamiennik 195/65/15 to chyba 205/60/15. A różnica i tak bedzie w zaleznosci od producenta. Bo nawet o tych samych wymiarach a innych producentow jest roznica w gr. 2%. Takze ja bym lekko oczko na to przymknal, bo liczniki tez roznie wskazuja.
Opublikowano 30 Marca 200719 l Tylko kwestia czy masz odpowiednią felgę na poprawny zamiennik Wystarczy ta sama 15
Opublikowano 30 Marca 200719 l Zawsze dążymy do jakiegoś porozumienia :biggrin: Ale w świetle powyższych rozważań najlepiej by było, gdyby Gosia zadzwoniła do jakiegoś pożądnego serwisu oponiarskiego i zapytała o ewntualne zamienniki. Bo zarówno ani ja, jak i wielu z nas nie jest specem w tej dziedzinie. Więc czekam cierpliwie na odpowiedź.
Opublikowano 30 Marca 200719 l Bo zarówno ani ja, jak i wielu z nas nie jest specem w tej dziedzinie Dlatego na początku działu są podane kalkulatory zamienników żeby sobie sprawdzić i dobrać oponkę jak najbliższą fabrycznym wymaganiom
Opublikowano 30 Marca 200719 l a te 90PS to nie będzie za mało do szerokości 215 ??? spalanie to też Ci wzrośnie, pamiętaj (a ostatnio się martwiłaś o to)
Opublikowano 30 Marca 200719 l Mniemam, że zastosowanie zamiennika 215/60 w przypadku Gosi jest podyktowane walorami estetycznymi. Bo spalanie i dynamika jazdy na pewno nie będą na plus. Ale jak sie martwiłaś o spalanie, to bym pozostał przy oponie 195/65.
Opublikowano 30 Marca 200719 l Zmienilem z 195/65R15 na 205/55R16, czuc roznice w przyspieszeniu oczywiscie na minus. Ale ogolnie lepiej sie prowadzi na 205 i nie żałuję.
Opublikowano 30 Marca 200719 l polecam opony Toyo Proxes T1 R śmiga się jak po torach Slyszalem tylko kwestia jak ze scieralnoscia..?? GY F1 GSD z tego co wiem to tez mega super oponka ale w moment znika
Opublikowano 30 Marca 200719 l Czy ktoś posiada jakieś zdanie o oponach Dunlop SP SPORT FASTRESPONSE ???? Chce w poniedziałek zamówić 4 szt?
Opublikowano 30 Marca 200719 l napewno ich nikt w praktyce nie testowal to to sa funkiel nowki, ale w testach A M U S i ADAC zajely jedno z czolowych miejsc. wiadomo dunlopek. to zawsze dobry wybor.
Opublikowano 31 Marca 200719 l GoodYear Exellance!! Zdecydowanie polecam!! teraz drugi sezon zaczynam na tym ogumieniu!! Siemka Bol3k!! dzieki za podpowiedz - oponki w trakcie realizacji dzisiaj po 12 godzinie kurier powinien zapukac do mych drzwi!! wieczorem montaz i napisze po kilku dniach co i jak!! Mam nadzieje ze nie zawiedziesz sie, a raczej ze Cie oponki nie zawioda.. Melduje oponki wrzucone - smignolem kolo 500 km i ................ cisza - idealnie sie jezdzi cichutkie i do drogi sie niezle kleja!! dzieki za podpowiedz do zobaczyska gdzies na spocie!!
Opublikowano 31 Marca 200719 l GoodYear Exellance!! ..... cisza - idealnie sie jezdzi cichutkie i do drogi sie niezle kleja!! POTWIERDZAM na swoim przykładzie :biggrin: a własciwie mojej adusi :biggrin:
Opublikowano 31 Marca 200719 l Ja proponuje zobaczyc ile mamy na licznikach teraz przejechane, a w grudniu czy tam kiedy dojdzie do wymiany na zimowe okaze sie ile zeszlo bieznika z ktorej oponki - przy jakim dystansie. Bedze niezle rozeznanie. :biggrin:
Opublikowano 31 Marca 200719 l no dobry pomysł ale fakt jest taki ze jeździmy po róznych drogach ( no w sumie to po wertepach najczęściej) a to za dobrze na opony nie wpływa
Opublikowano 31 Marca 200719 l Ja proponuje zobaczyc ile mamy na licznikach teraz przejechane, a w grudniu czy tam kiedy dojdzie do wymiany na zimowe okaze sie ile zeszlo bieznika z ktorej oponki - przy jakim dystansie. Bedze niezle rozeznanie. :biggrin: no dobry pomysł ale fakt jest taki ze jeździmy po róznych drogach ( no w sumie to po wertepach najczęściej) a to za dobrze na opony nie wpływa Poza tym jeszcze dochodzi do tego na ile kto agresywanie jezdzi i ponadto ile dmucha w opone