Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[TDI PD] Trudne uruchamianie silnika, ciężkie odpalanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak stwierdził "mechanik" po osłuchaniu silnika.

Mam nadzieję, ze to nie dwumasa

Jak odbiorę samochód od mechanika wrzucę filmik :)

Opublikowano

Mechanik po dźwięku silnika stwierdził gdzie leży problem podczas odpalania auta gdy jest rozgrzane? Jeśli tak to go zmień bo wymieni Ci pół auta, a problem dalej pozostanie.

Pozdrawiam, Łukasz

Opublikowano

Mechanik po dźwięku silnika stwierdził gdzie leży problem podczas odpalania auta gdy jest rozgrzane? Jeśli tak to go zmień bo wymieni Ci pół auta, a problem dalej pozostanie.

Pozdrawiam, Łukasz

to nie jest "mój" mechanik ;) musiałem zrobić jeden pierdół na wczoraj i podjechałem do pierwszego i przy okazji zapytałem co to może być

Edytowane przez auxen88

Opublikowano

Zrób pierw logi tak jak kolega wyżej radził.

Pozdrawiam, Łukasz

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano
Hej

Audi A4 2002 AWX

Od dłuższego czasu ( już w zeszła zime ) mam problem z zapalaniem po nocy. Teraz problem sie nasilił.

Generalnie auto kreci , ale nie zapala. Wygląda , jak by nie miało paliwa - dopiero po jakis 20 sek zaczyna łapać. Potem już chodzi dobrze.

Rozwiązaniem problemu jest lato ... lub parkowanie auta , tak zęby tył auta byl wyżej niż przód.

Ze względu na ten ostatni problem dość łatwo szukać po forach rozwiązań.

Większość postów kończy się brakiem rozwiązania , ale udało mi się coś znaleźć.

Znalezione rozwiązania:

- vacum pompa

u mnie jest nowa - miałem tez problem z hamulcem wiec wymieniłem

- wtryski

2 szt wymienione bo były słabe - reszta w normie (nie wiem jakiej - tak powiedział mechanik)

- uszczelniacze wtrysków

temat otwarty - będę próbował

- zaworek zwrotny (wszyscy od tego zaczynają , ale tylko raz widziałem , że pomogło)

ile mm maja kable ? kupie na allegro zaworek

jesli dobrze kombinuje to muszę go założyć zaraz przed filtrem

- pompa w zbiorniku

próbowałem sprawdzić , ale wiem ze zrobiłem to źle

wyjąłem zaworek (4) http://i.imgur.com/xByZfJT.jpgi przekręciłem kluczyk na zapłon

paliwo poleciało od razu , ale nie wiem czy do jest miarodajne - własnie doczytałem ze murze wyjąc (7)

- ogólna nieszczelność okładu

niestety bez opisu jak zdiagnozowana i naprawiona

Jakieś pomysły ?

Opublikowano

Wygląda na to, że paliwo cofa Ci się do baku, stąd problemy z odpalaniem. Stawiał bym uszczelnienie pompek tym bardziej, że miałem tak samo a po wymianie już 2 lata jest spokój:)

Opublikowano

Wygląda na to, że paliwo cofa Ci się do baku, stąd problemy z odpalaniem. Stawiał bym uszczelnienie pompek tym bardziej, że miałem tak samo a po wymianie już 2 lata jest spokój:)

Czyli jak auto stalo z przodem w dole to bylo OK ?

Jakos nie moge zrozumiec jak to moze miec wplyt na zapalanie , roznica w wysoksoci to pare CM ...

Opublikowano

2 szt wymienione bo były słabe - reszta w normie (nie wiem jakiej - tak powiedział mechanik)

- uszczelniacze wtrysków

To jak wymieniane były te wtryski to nie kupowałeś od razu zestawu oringów do nich ? ? ?

- zaworek zwrotny (wszyscy od tego zaczynają , ale tylko raz widziałem , że pomogło)

8mm krócce zaworka muszą mieć...

Edytowane przez kamil-vag

Opublikowano

- uszczelniacze wtrysków

To jak wymieniane były te wtryski to nie kupowałeś od razu zestawu oringów do nich ? ? ?

8mm krócce zaworka muszą mieć..

Co do wtryskow - dobre pytanie. Pewnie wymienione byly w tych 2 uszkodzonych.

Zaworek juz kupilem.

Dam znac

Opublikowano

Wymien uszczelnienia pompowtrysków i powinno byc po problemie

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

Mam problem z odpalaniem na zimno. W momencie odpalania auta wygląda jak by załapywał na 1-2 tłok i po 2-3 sekundach dopiero zaczyna prawidłową pracę. Dzieje sie to tylko gdy silnik jest zimny i najbardziej w okresie niskich temperatur. Miał ktos podobny problem?

P.S. Po chwili pracy silnika i próbie ponownego uruchomienia, silnik odpala prawidłowo.

Opublikowano

Witaj. Na 99,9% któreś ze swiec zarowych sa spalone. Po ich wymianie bedzie dobrze :P

Ostatnio mialem to samo i okazalo sie, ze trzy byly spalone ;D

Edytowane przez Sentec

Opublikowano

Też myślałem że to świecę. Wymieniłem wszystkie 4 i dalej to samo.

Opublikowano

Kiedy zmieniałeś filtr paliwa?

Podłącz auto pod vaga, zobacz jakie ma błędy.

Sprawdź czujnik temperatury.

Zrób logi.

Opublikowano

W sobotę planuje wymienić filtr może pomoże. Dzięki za wskazówki.

Opublikowano

Wymien uszczelnienia pompowtrysków i powinno byc po problemie

Hej

Aktualizacja... zaworek zwrotny nie pomógł.

Czas na uszczelniacze. Moj mechanik twierdzi , ze to nie moze byc to. Konkretnie , ze slaby uszczelaniacz nie ma prawa wpuscic powietrza w uklad paliwowy.

Mam zamiar go zignorować , ale czy orientujesz sie , co sie dzieje , ze przez uszczelniacze nie zapala ?

Opublikowano

Dzieje sie dokładnie to samo co teraz u Ciebie, nie zapala po dłuzszym postoju a czasami nawet oleju może przybywać. Wymień usczelniacze i będzie dobrze:)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Dzieje sie dokładnie to samo co teraz u Ciebie, nie zapala po dłuzszym postoju a czasami nawet oleju może przybywać. Wymień usczelniacze i będzie dobrze:)

Juz sie umowilem na przyszly tydzien na wymiane. Niestety gdzies w miedzyczasie dostalem posta na priv , ze ktos mialem tez sam problem wymienil i nie pomoglo ...

Zobaczymy

Po wiadomosciach na prv widze ze sporo osob interesuje sie tematem.

Nadal nie wymienilem uszczelaniaczy - jak wymienie na pewno dam znac.

Co do samego zaworka przy filtrze - czy ktos moze spojrzec na monaz ?

Nie jestem pewniem ,czy powinien byc zamontowany w tym wlasnie miejscu.

vVUt00w.jpg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam borykam się z problem kilka lat nie mogę go rozwiązać. Problem pojawia się przy temperaturach 0 -1 -4. i po zostawieniu samochodu na noc. Silnik po odpaleniu przez kilka sekund się dusi obrotu z 1000 spadają do 700 jak by miał zaraz zgasnąć, faluja widać jak skuwka próbuje się utrzymać 1000 obrotów i spada poniżej i wraca znów na 1000 dławi się. Wymieniłem świece żarowe czujnik temperatury cieczy oryginał ASO Audi zielony. gdy temperatura jest powyżej 10 stopni problem nie występuje. Pompo wtryski też są w dobrym stanie oraz bipy olej nie ma znaczenia wymieniam co 10 000 filtry paliwa powietrza nowe bez znaczenia przed i po wymianie. Silnik suchy brak wycieków oringi na pompkach nowe przed i po wymianie tak samo. kąt synchronizacji wałków 0,0 przy odpalaniu. Proszę was gdzie mogę szukać problemu

Kilka krotne przekręcenie kluczyka 3 ,4 razy aby dogrzać świece nic nie pomaga

Opublikowano

sprawdź jeszcze raz świece czy się nie spaliły ,mi nowe padły w tydzień ,jeśli nie to może coś z wiązką od świec ,bo takie odpalanie to typowy objaw nie dogrzania świec