Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Żywotność silników benzynowych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A 4 B 5 1.8 1996r dwa miesiące temu kupiony było 48003 jest obecnie 50700 sprowadzony na oleju Fuchs 5 W 30 czas na zmianę wraz z filtrem na OLEJ MOTUL 8100 X-CESS 5W40 5L 5W-40 dobry wybór? :mysli:[br]Dopisany: 20 Lipiec 2011, 12:58_________________________________________________

A 4 B 5 1.8 1996r dwa miesiące temu kupiony było 48003 jest obecnie 50700 sprowadzony na oleju Fuchs 5 W 30 czas na zmianę wraz z filtrem na OLEJ MOTUL 8100 X-CESS 5W40 5L 5W-40 dobry wybór? mysli
ewentualnie zastanawiam się pomiedzy OLEJ MOTUL SPECIFIC 505.01 5W40 5L 5W-40 który wybrać?

do ADRa lepszym wyborem bedzie X-Cess

Opublikowano

To ja powiem coś od siebie.Mój wujek ma A4 1.8 ADR z 1996r. + LPG. Kupił ją 8 lat temu z przebiegiem 188tyś km. Chwile potem założył LPG.Na dzień dzisiejszy auto ma 492tyś km. Z tego co pytałem to remontu silnika nie robił jedynie wymieniał 2 razy przepływomierz.Oczywiście o auto dbał regularne wymiany oleju,filtrów itp. Generalnie auto śmiga aż miło. Karoseria jest w idealnym stanie.Jedyne po czym można poznać przebieg to wnętrze. Przetarty fotel kierowcy, bardzo zmęczona kierownica,odkształcony fotel kierowcy no i okropnie pościerane pedały. Ale z auta jest b.zadowolony.Dziennie robi dużo km i jeszcze nigdy go nie zawiodło :)

Opublikowano

znalazłem taka hurtownie na allegro z olejami trochę mam obawy czy brać od niego http://allegro.pl/olej-motul-8100-x-cess-5w40-5l-5w-40-megapromocja-i1713298628.html?source=oo

u mnie na mieście w inter cars krzyknął mi 190 pln za ten sam kupował ktoś może od niego? :mysli:

Opublikowano
moj juz 265 tys i lata az milo

na jakim oleju latasz?

MOTUL, ale oczywiscie oznaczenia nie pamietam, chyba 5W 40 :mysli:

Opublikowano

1.6 AHL tylko benzyna

226 tys i właśnie wymieniłem wszystkie pierścienie, uszczelniacze bo ciągnął olej jak szalony

Opublikowano

1.6 AHL tylko benzyna

226 tys i właśnie wymieniłem wszystkie pierścienie, uszczelniacze bo ciągnął olej jak szalony

tzn ile na 1000km?

Opublikowano

litr i więcej

Opublikowano

litr i więcej

2.0tfsi do 2011 roku bierze około 0,5L i tyle ma prawo brać wedle książki i nie podlega to gwarancji, więc porównując generacje silników to niema źle u Ciebie :decayed:, napisz po 1000km ile bierze :good:

Opublikowano

napisal ze litr i wiecej, ale mysle ze albo motor ma 2x tyle albo poprostu ktos go zajechal bo nie chce mi sie wierzyc ze po 200tys silnik do remontu

u mnie zaraz 240tys stuknie i poki co uszczelka pod deklem do wymiany, turbo suche i ciche, olej 5w40, katalogowe 216km/h tez osiaga (gps'owo) wiec moc tez pewnie trzyma

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

napisal ze litr i wiecej, ale mysle ze albo motor ma 2x tyle albo poprostu ktos go zajechal bo nie chce mi sie wierzyc ze po 200tys silnik do remontu

u mnie zaraz 240tys stuknie i poki co uszczelka pod deklem do wymiany, turbo suche i ciche, olej 5w40, katalogowe 216km/h tez osiaga (gps'owo) wiec moc tez pewnie trzyma

Samochód z książką serwisową, sprawdzony w ASO, kupiłem bezpośrednio od niemca. Przyjechałem na Castrolu 10W40. W 1 dzień przejechałem 1300 km (dortmund - chełm a i po Niemczech się poszwendałem z 200) i nie wciągnął grama. Wymieniłem na Motula X-Cess, ale z allegro. Niestety nie byłem w tamtym czasie świadomy na jaki syf można trafić. w miesiąc zaczął mi wciągać olej. Po ok pół roku zrobiłem tą naprawe, znów wymieniłem olej i filtr. Teraz przejechałem w 4 dni ok 2.5 tys i poziom oleju spadł o ok pół mm. To można traktować jako błąd pomiaru ;]

Jako że masz większy silnik to masz i inne przełożenia w skrzynce i to rzutuje na różnice w ilości obrotów jakie silnik u mnie robi a u Ciebie. Już żałuję że nie kupiłem 1.8T :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

:hi:

U mnie na tą chwile 288 tyś. km

Silnik ABC 2,6 V6

I jeździ się dalej :>

Teraz 296 tyś. :naughty:

Obecnie 302,500

Opublikowano

Ja osobiscie posiadam Audi A4 1.6 ADP z przebiegiem 249 000 km. Wymieniam co 10 k olej i co 50k rozrzad. Auto smiga bezproblemowo, moze dlatego ze do 200 000 latal na automacie. :naughty:

Opublikowano

po co rozrzad co 50tys ?:) troche szkoda pieniedzy moim zdaniem

Opublikowano

Wymiana rozrządu w 1.6 nie kosztuje tak dużo. Ostatnio zmieściłem się w 300 zł ze wszystkim (rozrząd contitech) no i głowa spokojna na następne 2 lata :>

Opublikowano

Mój ADR pop przejechaniu 480 tkm,z tego 360 tkm na LPG skończył się przed miesiącem.Wstawiłem mu drugi silnik i jeżdzi,bo czymś trzeba jeżdzić na ryby.Urwała się główka zaworu,wpadła do środka silnika i wyleciała bokiem robiąc dziurę w bloku silnika.

Opublikowano

Mój ADR pop przejechaniu 480 tkm,z tego 360 tkm na LPG skończył się przed miesiącem.Wstawiłem mu drugi silnik i jeżdzi,bo czymś trzeba jeżdzić na ryby.

a co sie tak dokładnie skonczyło?

Opublikowano

Silnik w mojej Audi skończył się na 240 tys - 2.4 V6. tzn taki już kupiłem zajechany-przebieg oryginalny (koleś chciał chyba sobie udowodnić że pojedzie bez oleju :polew:), wymiana silnika i śmiga dalej.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

ADR, '98, przebieg 260000. Przy silniku wymiana rozrzadu co 120kkm/5 lat, filtry+olej (10W40) co 10kkm (z wyjatkiem ostatniej wymiany, ktora byla zrobiona jakies 25kkm temu, a to dlatego, ze sam rozrzad juz mial byc wymieniony na wiosne, ale do mechanika trafil dzisiaj). Poza tym spokoj. Vag wyrzucal kiedys blad czujnika cieczy chlodzacej - ale to nie silnik (byl tez problem z zapalaniem na cieplym silniku, po wymianie czujnika czysto). Z silnikiem (odpukac) nie bylo i nie ma problemow.

Oleju nie bral duzo do czasu, az zauwazylem pewnego dnia, ze na bagnecie nie ma sladu oleju... dolalem i zauwazylem, ze pod samochodem zostaje plama oleju, (chyba gdzies z okolicy miski olejowej delikatnie kapie), wiec ostatecznie bede mogl to zweryfikowac dopiero po uszczelnieniu potencjalnego wycieku. Poki co, sprawdzam raz na tydzien poziom oleju, mniej wiecej co miesiac dolewam odrobine ;)

//Cabson

Opublikowano

ANB 1.8T 2000r. dzisiaj rano 300 000 km :)

Opublikowano

1.8 T ( AEB ) - 293 000 ( zapewne cofnięty ze 100k) , nic się nie dzieje , oleju nie ubywa , zmiana co 7000 km , motul 6100 + Synergie - półsyntetyk