dayd_4 Opublikowano 15 Czerwca 2018 Opublikowano 15 Czerwca 2018 (edytowane) Witam Serdecznie Forumowiczów! Oto historia mojego Moje założenie było proste: S4 do jeżdżenia na co dzień (czytaj: z niższymi kosztami utrzymania), czyli Full, ale w sprawdzonej jednostce 1.8 Turbo quattro Żeby nie bawić się w kosztowne doposażenia, szukałem jak najbogatszej wersji S-Line Plus, koniecznie z szyberdachem i czarnym sufitem. Po wielu kilometrach i kilku wycieczkach do Radomia, trafiło mi się ogłoszenie, „pod domem”, od specjalisty zajmującego się sprowadzaniem tylko Audi B6, B7, we Wrocławiu. Krótkie oględziny i z uwagi na rzadkość występowania takiej wersji – szybka decyzja. … i tak oto stałem się szczęśliwym posiadaczem Maksymalnie Czarnej Audi A4 B6 Avant S-Line Plus 1.8T BEX quattro Wyposażenie w skrócie: S-line Zewnętrzny +Wewnętrzny, Bi ksenon, Szyberdach, Nagłośnienie BOSE , Rezygnacja z Chromów – wszystko czarne: grille, listwy, relingi, reflektory przednie. Czarny Sufit, Czarne Szyby Dymione, Czarne Skóry, Grzane Fotele, Pakiet Podświetlenia, Tempomat, Parktronic Tył, Zawieszenie 1BV, Nawigacja, Kompletna Dokumentacja Niemiecka. Stosunkowo mały przebieg, kilka rzeczy na dzień dobry do ogarnięcia. Cena oczywiście adekwatna do wersji… . Lista wyposażenia: Pakiet wewnętrzny: - Emblemat S line na listwach ochronnych tylnych drzwi po obu stronach pojazdu - sportowe siedzenia pokryte w całości skórą w kolorze - wstawki w tapicerce drzwi pokryte skórą w kolorze czarnym - listwy progowe w drzwiach z emblematem S line - podparcie odcinka lędźwiowego kręgosłupa, regulowane elektrycznie, dla obu przednich foteli - podsufitka i elementy przy suficie w kolorze czarnym - okno dachowe sterowane elektrycznie - elementy dekoracyjne z matowego aluminium - sportowa trójramienna kierownica, pokryta czarną, perforowaną skórą - gałka drążka zmiany biegów opcjonalnie dostępna w aluminium - osłona drążka zmiany biegów z czarnej skóry (dla manualnej skrzyni biegów) - uchwyt hamulca ręcznego pokryty czarną skórą - system informacji kierowcy FIS Kolorowy - pakiet oświetleniowy: - oświetlenie przestrzeni nóg - światła ułatwiające wsiadanie (białe) oraz ostrzegawcze (czerwone) i iluminacja (czerwona) klamki wewnętrznej w tapicerkach drzwi - iluminacja szuflady wizytownika oraz uchwytu na kubek w konsoli środkowej - iluminacja popielniczek w tunelu środkowym oraz wnętrza podłokietnika - diody (czerwone) w panelu oświetleniowym podsufitki - podświetlane lusterka do makijażu - osobne lampki do czytania dla pasażerów tylnej kanapy Zawieszenie S line 1BV - zawieszenie sportowe, obniżone o -20mm, dodatkowo usztywnione – w stosunku do 1BE inny model amortyzatora oraz wymienione niektóre z elementów wahaczy - 9 ramienne obręcze ze stopów metali lekkich, o rozmiarach 7,5J x 17, z oponami 235/45 R17 Pakiet sportowy S line exterieur (zewnętrzny): - przedni i tylny zderzak ze sportowym wykończeniem - wlot powietrza w środkowej części zderzaka - wloty powietrza w zderzaku po lewej i prawej stronie - listwa drzwiowa ze sportowym wykończeniem - listwa progowa w drzwiach z emblematem S line - emblemat S line na tylnych listwach ochronnych drzwi po obu stronach pojazdu - spojler S line przy krawędzi dachu - zderzaki i progi w drzwiach w kolorze nadwozia Tak to wyglądało po zakupie: Z rzeczy do ogarnięcia na start: - Koła - Olej z filtrami (MOTUL) - Pompa wspomagania - Kompresor Klimy - Chłodnica Klimy - Dojazdówka - Poprawki blacharsko – lakiernicze - Dokładka Cupra Plany po rozjeżdżeniu auta: - Rozrząd - Czyszczenie smoka - LPG - DP + Program Plany drugorzędne: - Radio Concert - FMIC - Wydech - Przeróbka Turbo - Wtryski S3 - Program - Inne, mniej znaczące duperele Pierwsze mody to zmiana kół, na moje stare, ulubione, 8-io calowe Avusy ’17 z S6 Oczywiście trzeba było je odświeżyć przed założeniem: Taki efekt: Do tego oponki, jako że jestem zboczony na tym punkcie, jedyne słuszne, to Continental Sport Contact 5 w indeksie Y. : Do tego koło dojazdowe: Od razu wpadła też listwa z Cupry: Następnie, poprawki lakiernicze, mycie, czyszczenie i efekt: Zakładamy LPG, oczywiście STAG: Turbo musi swobodnie oddychać, bo za często świeci na czerwono: BAQ Garage Bierzemy się za rozrząd, czyszczenie smoka i co tam jeszcze wyjdzie przy okazji: (Edit 30.11.2021 Foto wrzucone ku pamięci Tomka Piątkowskiego - najlepszego mechanika, jakiego znałem) Przy okazji sprawdzenie sprzęgła – działało OK. do końca. Niestety sprzęgło też do wymiany – zwiększamy koszty… … do tego doszły króćce wodne, termostat z obudową, znowu nowy olej, tym razem Valvoline, jakieś uszczelki, uszczelniacze wału i wałków, nowe świece NGK, cewki NGK, pasek osprzętu Contitech, rolki, olej w skrzyni biegów i dyferencjale - odpowiedni Castrol, płyn hamulcowy Oryginał VW/Audi, itd. Działamy kompleksowo! Składamy całość: Jeszcze trzeba wyczyścić soczewki: Tak więc, wstępnie mamy porobione co trzeba, żeby cieszyć się BEXem!!! Jedziemy z @HOLMATRO na wakacje: Po wakacjach wpadło Radio Concert (świetna jakość odbioru audio na całości BOSE): Jeszcze tylko full czarna folia na szybę, bo strasznie mnie razi światło: i folia na „dyfuzor” w zderzaku tylnym: Po wielu kilometrach, przyszedł czas na przygotowanie do sezonu zimowego. Dużo się naczytałem o kutych felgach z Audi A8, że niby lżejsze, czuć na mocy. OK. kupiłem , oczywiście szczotkowanie i lakierowanie musiałem wykonać własnoręcznie: Zestaw na Uniroyalu MS Plus 77, no i obowiązkowo dystans pod felgę Niestety nie dało się jeździć na takim zestawie „po niemieckich autostradach”, za mała stabilność samochodu na 16 calach, za niski indeks prędkości, więc zestaw został sprzedany, został dystans: Na wiosnę wpadł też nowy akumulator 72Ah i regulator napięcia. Audi wstępnie ogarnięte wygląda tak: Co dalej? Dziś przyszedł grill od Golfa GTI, za chwilę będę robił przód „honeycomb”, na razie tylko dolną część, na oryginalnej kratce z Golfa GTi, no i zakładam kolejny raz Listwę Cupra, bo poprzednia odfrunęła na „niemieckiej autostradzie” J . @HOLMATRO pisze mi też, że doszedł już FMIC, więc wkrótce montaż! 17.06.2018r. 3 godzinki pracy i dolny grill od Golfa GTi "honeycomb" wpasowany + nowy spojler Cupra: 30.06.2018r. Czas na wiosenne poprawki lakiernicze na zderzakach, plus czyszczenie błota pod listwami drzwiowymi oraz montaż FMIC Bardziej spostrzegawczy zauważą, że nie ma FMIC. Niestety, zamówiony zestaw, kompletnie nie pasował i odesłałem go, rezygnując na razie z tego moda. Jeszcze tylko polerka drobnych rys... 08.08.2018r. - 194500km. Wymieniam szybę czołową oryginalną niestety rozbiłem podczas mycia.. 22.09.2018r. Po wakacjach, wystarczyło środków na nowy Grill Honey RS4 Style. Teraz mamy kompletny przód RS Style Honeycomb 17.10.2018 - 200000km. Wpada 200 na licznik! 09.11.2018 wpadł Kpl. przelot Milltek z końcówkami Ulter fi100: Plus kpl. zimówek, tym razem 17 cali. Nie dało się jeździć na 205/55R16 więc zastąpiłem je 225/45R17 Uniroyal MS Plus 77 - pod moje preferencje - najlepszy wybór. Oczywiście AVUS zostaje już setem zimowym: 01.01.2019 - zakończony projekt tylnej klapy w stylu USA: A tak wyglądały prace przy projekcie: Fotostory znajdziecie w osobnym dziale. Przy okazji kuzyn, podłapał projekt i wykonał podobny w swoim GTI: Taką mamy zimę w tym roku: 22.01.2019r. - 203300km. - Wpadł długo wyczekiwany i wymarzony set na wiosnę: Felgi, oryginał RS4 9J19 ET29 I pierwsze przymiarki, jeszcze na oponie 255: 01.03.2019r. - 206500km. Wpadają nowe opony letnie Yokohama Advan Sport V105 225/35ZR19 88Y 05.03.2019 -206700km. Montaż talerzyków pod sprężyny od A4 B5, wymiana wszystkich górnych wahaczy: 05.03.2019 - Zakładamy opony na felunek: 29.04.2019r. - 209500km. Wymieniamy olej po kolejnych 8000km. 5W40 Liqui Moly High Tech 17.05.2019r. Wpadły soczewki BIX B8 razem z nowymi żarnikami BOSMA 4300K (poniżej porównanie soczewek) i efekt końcowy na drodze. Światła mijania: Światła Drogowe: 29.05.2019r. - 210800km. Vfiz - jedna z tych rzeczy, które trzeba mieć koniecznie 22.08.2019 - 215200km. Szykujemy auto do wyjazdu na Chorwację: Wymiana płynu hamulcowego, napełnienie klimy, wymiana filtrów LPG, paska wielorowkowego. 20.09.2019 - 217800km. Przygotowanie do wizyty u @gregor10, wymiana Oleju 5W40 Liqui Moly, filtrów, zaworu DV, zaworu N75, odmy, N75, pompy paliwa VDO, wtryskiwaczy BAM 29.10.2019r. - 219450km. Strojenie u Gregor10 - 222KM, 345Nm. 07.01.2020r. - 223000km. Wpadają nowe Heble S4: Zaciski S4, Tarcze hamulcowe FERODO, Klocki hamulcowe ATE Ceramic, Przewody hamulcowe w oplocie HEL, Nowy płyn hamulcowy ori., blaszki S4, osłony tarcz 21.01.2020r. Trawienie i lakierowanie felg lato: 13.03.2020r. - 224500km. Montaż kół letnich po uprzednim trawieniu i lakierowaniu proszkowym: 14.05.2020r. - 225900km. Wymiana oleju 5W40 Liqui Moly, filtrów oleju, powietrza, kabiny, LPG 24.10.2020r. - przebieg 234200km. Wymiana oleju 5W40 Millers, z filtrem oleju, powietrza, LPG 12.06.2021r. - 242000km. Wymiana oleju z filtrami powietrza, kabiny, LPG Wymiana dokładki Cupra pod zderzakiem. 01.03.2022r. - 250300km. Wymiana oleju 5W40 Liqui Moly, filtry oleju, powietrza, kabiny, LPG, świece zapłonowe, płyn hamulcowy, napełnienie klimatyzacji (50g) 07.05.2022r. - 252700km. Wymiana opon na nowe 245/35R18 Pirelli PZERO + nowe felgi ATS Motorsport GTR908 13.12.2022 - 258000km. Wymiana oleju i filtrów powietrza, LPG Wymiana plecionki układu wydechowego Wymiana poduszek silnika 5W40 Liqui Moly High Tech (niemiecka dystrybucja) Wymiana opon na nowe 235/40R18 Nokian WRA4 19.04.2023 - 263100km. Wymiana rozrządu wraz z pompą wody Contitech CT909WP2 Wymiana uszczelki pokrywy zaworów i odmy obok bagnetu. Wymiana hamulców tylnych wraz z regeneracją (oryginał z Audi S4) + nowe tarcze Brembo, i klocki ATE Ceramic 22.08.2023r. - 267000km. Wymiana oleju 5W40 Millers Oils, wymiana filtra oleju, powietrza, kabiny (Knecht) 12.04.2024r. 275000km. Wymiana oleju Liqui Moly High Tech 5W40, wymiana opon na letnie. Dzięki za zainteresowanie tematem! Zapraszam do komentarzy Edytowane 19 Kwietnia przez dayd_4 Update 5 1 1
black4 Opublikowano 15 Czerwca 2018 Opublikowano 15 Czerwca 2018 Witaj, Gratulacje auta! B. ładna sztuka, fajna wersja, bogaty wypas no i czarnuch W ile mocy /nm finalnie celujesz po strojeniu? Dużo radości z jazdy życzę, BTW. uzupełnij swój profil, Pozdrawiam 1
HOLMATRO Opublikowano 15 Czerwca 2018 Opublikowano 15 Czerwca 2018 (edytowane) Jest i mój szwagier... Dzięki któremu ja tu w ogóle się pojawiłem, i jeżdżę czym jeżdżę. Ma chłop czym się dzielić, ja go tylko naśladuję Edytowane 15 Czerwca 2018 przez HOLMATRO 1
black4 Opublikowano 15 Czerwca 2018 Opublikowano 15 Czerwca 2018 No to wszystko jasne skąd zamiłowanie do marki, modelu no i wiedza w temacie Tym bardziej miło powitać ! Pozdrawiam
dayd_4 Opublikowano 15 Czerwca 2018 Autor Opublikowano 15 Czerwca 2018 4 godziny temu, nowy12345 napisał: Gratki. Jaki kod lakieru kolego? Dzięki. LY9B
dayd_4 Opublikowano 15 Czerwca 2018 Autor Opublikowano 15 Czerwca 2018 (edytowane) . Edytowane 15 Czerwca 2018 przez dayd_4
dayd_4 Opublikowano 15 Czerwca 2018 Autor Opublikowano 15 Czerwca 2018 5 godzin temu, black4 napisał: Witaj, Gratulacje auta! B. ładna sztuka, fajna wersja, bogaty wypas no i czarnuch W ile mocy /nm finalnie celujesz po strojeniu? Dużo radości z jazdy życzę, BTW. uzupełnij swój profil, Pozdrawiam Dzięki. Na razie po wyłączeniu 2 sondy elektronik od razu poprawił mi trochę mapę, różnica była odczuwalna od razu, ale zrobił to bezpiecznie, wiadomo, bez hamowania. Zrobił może z 200 - 210KM. B grupy to ja z niego nie zrobię, ale myślę zbliżyć się do 270-280KM, to też zależy jak uda mi się przygotować osprzęt przed zrobieniem turbo. Szwagra @HOLMATRO nie dogonię w podnoszeniu mocy, ale nie dam mu odejść za daleko
Venovsky Opublikowano 15 Czerwca 2018 Opublikowano 15 Czerwca 2018 Fajna ta listwa z cupry, coraz bardziej zaczyna mi się podobać też w końcu chyba sobie taką sprawię napiszesz jak założysz już większego IC’ka jak się sprawuje? I co z dp przy nowych kontrolach na stacjach? Też chciałem wymieniać ale nie wiem czy jest sens
dayd_4 Opublikowano 15 Czerwca 2018 Autor Opublikowano 15 Czerwca 2018 12 minut temu, Venovsky napisał: Fajna ta listwa z cupry, coraz bardziej zaczyna mi się podobać też w końcu chyba sobie taką sprawię napiszesz jak założysz już większego IC’ka jak się sprawuje? I co z dp przy nowych kontrolach na stacjach? Też chciałem wymieniać ale nie wiem czy jest sens Cupra daje mega frajdę jak wysiadasz z auta i się oglądasz dwa razy. Naprawdę polecam. Jeździłem z miesiąc bez i było mi jakoś Łyso Co do DP, zostawiłem sobie katalizator w garażu. Turbo mega oddycha, zupełnie inaczej się zagrzewa, kiedyś świeciło byle co. Dałem dwa razy po garach i się świeciło. Teraz, można latać dobrze i dużo później zagrzewa się do czerwoności. Uważam, że to jedna z lepszych zmian jakie można zrobić i nie taka droga. FMIC z @HOLMATRO będziemy montować chyba w następny weekend, na pewno zdamy relację. Pozdro! 1
dayd_4 Opublikowano 15 Czerwca 2018 Autor Opublikowano 15 Czerwca 2018 5 godzin temu, black4 napisał: No to wszystko jasne skąd zamiłowanie do marki, modelu no i wiedza w temacie Tym bardziej miło powitać ! Pozdrawiam ...a zamiłowanie do marki, zaczęło się chyba od starego rajdowego Audi URquattro - marzenia z dzieciństwa, później pierwsze moje było Audi Coupe B2 '81r, na 4 kwadratowych reflektorach... stare, dobre czasy
johnnythebest Opublikowano 15 Czerwca 2018 Opublikowano 15 Czerwca 2018 Z zewnątrz jak moja, nawet ten sam kod lakieru, tylko dwururkę mam schowaną ? Powodzenia i bezawaryjności!
black4 Opublikowano 16 Czerwca 2018 Opublikowano 16 Czerwca 2018 Hey Dawid, Podsumowując: świetne autko, fajny wygląd OEM+ no i na ciekawe mody się zanosi Tak porządny DP" to podstawa, tym bardziej, że o hybrydzie pewnie myślisz. Dajcie znać jak z montażem tych setów Fmic idzie. Btw. Kolejny pasjonat klasycznych rajdówek audi Jest wątek na forum poświęcony B grupie i klasycznym rajdówkom 0000. Wrzucaj śmiało co ciekawsze materiały Btw 2. A co z B2 się stało? Trzymasz ją jeszcze? Powodzenia Pozdrawiam
YoGi1984 Opublikowano 16 Czerwca 2018 Opublikowano 16 Czerwca 2018 Piękny Bex-ik, pogratulować autka:) i z tego co widać to raczej będzie bezawaryjny bo pojęcie masz:)
Unf Opublikowano 16 Czerwca 2018 Opublikowano 16 Czerwca 2018 Jakie hamulce są fabrycznie w BEX? Bo porobione auto pięknie, czyta się, że w planach moce rzędu 280 koników... a o tarczach i klockach nigdzie żadnej wzmianki... ^^
dayd_4 Opublikowano 16 Czerwca 2018 Autor Opublikowano 16 Czerwca 2018 11 godzin temu, black4 napisał: Takiego rodzynka ??? daj spokój... To było 18 lat temu...
dayd_4 Opublikowano 16 Czerwca 2018 Autor Opublikowano 16 Czerwca 2018 9 godzin temu, Unf napisał: Jakie hamulce są fabrycznie w BEX? Bo porobione auto pięknie, czyta się, że w planach moce rzędu 280 koników... a o tarczach i klockach nigdzie żadnej wzmianki... ^^ Bardzo słuszne spostrzeżenie. BEX nie hamuje, BEX zwalnia Jak go kupiłem, heble były nowe, puki co czekam, aż się skończą, wówczas chciałbym przód z S4, tył zostanie bez zmiany średnicy - tylko lepsze materiały - będę o tym myślał jak się zacznie kończyć to co jest. Swoją drogą - 280KM nie oznacza, że będę od świateł do świateł pałował ile wejdzie Do tego mam motocykl!
Rekomendowane odpowiedzi