Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Znaczenie ET Felgi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Panowie felek 6Jx17; ET 48, od S3, jaka oponka na to? zawiech -35 :wink:

Jak to będzie wyglądało, wystają, schowane?

Up.

Felgi alu aluminiowe 17' cali Audi S3 A3 A4 A6 A8 (3044951439) - motoAllegro

Będa schowane. W pierwszym poście jest to wyjasnione.

:notworthy: Nie jestem specem w kwestii opon zatem dopytuję, trzeba by jak rozumiem odpowiedni dystans założyć?

Niekoniecznie. Prametr ET to wyznacznik schowania felgi tak na chłopski rozum. Im wyższy, tym felga głębiej sie schowa. Niższy - felga wyjdzie na zewnątrz. Dla każdego auta parametr ET zawiera się od X do Y, nie jest to jedna konkretna wartość.

Dodatkowo te granice ET też nie są stałe, bo zależą od szerokości felgi oraz założonej na nią opony, a także od obniżenia zawieszenia.

W Twoim przypadku ET 38 prawdopodobnie byłoby odpowiednie, do tego oponka 205/50. Aby to uzyskać należy zastosować dystans 10mm.

Ps. I tak mam wrażenie, ze przepisałem 1 post watku i to nie pierwszy raz, bo w tym rysunku zawiera sie wszystko. :wink:

• Odpowiedzi 3,7 tys.
  • Wyświetleń 511 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Zrozumiał i PODZIĘKOWAŁ za łopatologiczne wyjaśnienie kwestii :hi:

Opublikowano

Witam koledzy!!! Małe pytanko. A4 B6 Avant, zawias 1BE, fele ori S-line 17 cali; 7,5J; ET-45; oponki 225/45/17. Jaki dystans dać na przód i tył żeby wysunąć kółka w kierunku nadkola prawie na równo, ale żeby mi nic nie obcierało?? Zastanawiałem się nad 17-20mm tył i 13-15mm przód. Z góry dzięki za odpowiedzi

UP

Opublikowano

ten sam problem, ale w b7, wszystkie wymiary te same co u Ciebie, ale chetnych brak do podpowiedzi.

Tzn na przod napewno 10mm, ale podobno i 15mm bedzie dobrze, tyl 20mm, tylko ja jeszcze mam problem, czy da sie gdzies kupic w tych wymiarach dystanse przykrecane, bo chce używać swoich śrub, a nie przelotowych z długimi srubami

Tapatalk

Opublikowano

Witam mam pytanie czy felga 7Jx16 5x112 ET42 podejdzie do b7 ? z oponą 225 na 55

Opublikowano
Witam mam pytanie czy felga 7Jx16 5x112 ET42 podejdzie do b7 ? z oponą 225 na 55

Podejśc pewnie podejdzie, ale po co ci taka szeroka opona i do tego na 7" felgę?

Opublikowano

bo znajomy sprzedał swoją a6 c5 na zimowych i letnie z felgami oddał mi za flaszkę ;)

Opublikowano

witam. Jakie dystanse zastosować do mojej b6 przy zawiasie be i feldze 7JX16 ET42. Sa to oryginalne felgi audi. Myślałem z tyłu dac 20mm a z przodu 15. Mniej raczej nie za bardzo bo zalezy mi na dystansach z kołnieżem centrujacym a mniejsze chyba go nie mają. Kolnież na piaście z przodu wystaje jakies 13 mm a z tyłu 15.

Dobrze to sobie wyliczyłem? nie bedzie trzeć?

opony standard 205/55 16

Pozdrawiam

Opublikowano

panowie a jaka powinna być minimalna długość gwintu do felgi ET35

Opublikowano

Nie istnieje taka zależność.

Opublikowano

Nie istnieje taka zależność.

to dodam że po włożeniu w felge wystaję gwint na 1,5 cm i tyle wkręci się w piastę , będzie ok czy za mało ? nie chce żeby mi koła odpadły w czasie jazdy

Opublikowano

Uważam, że to wystarczy.

Opublikowano

Wczoraj ściągałem koła ale żona zawróciła mi gitarę i zapomniałem spisać wymiary.

Auto 1,9 AWX

Więc tak.

W piaście mamy otwór na wkręcaną szpilkę.

Niestety gwint nie jest pełny.

Zaczyna się dopiero od wymiaru B.

Wymiar A jest bez gwintu a otwór ma większą średnicę niż gwint.

Jeśli ktoś ma ściągniętą felgę niech zmierzy głębokość otworu do końca gwintu i sprawa się rozjaśni.

Z tego co pamiętam to 1,5 cm to za mało ponieważ trzeba uwzględnić ten wymiar A wolny od gwintu.

Ale jest szansa bym to jutro sprawdził.

Bez_nazwy.jpg

Opublikowano
Wczoraj ściągałem koła ale żona zawróciła mi gitarę i zapomniałem spisać wymiary.

Auto 1,9 AWX

Więc tak.

W piaście mamy otwór na wkręcaną szpilkę.

Niestety gwint nie jest pełny.

Zaczyna się dopiero od wymiaru B.

Wymiar A jest bez gwintu a otwór ma większą średnicę niż gwint.

Jeśli ktoś ma ściągniętą felgę niech zmierzy głębokość otworu do końca gwintu i sprawa się rozjaśni.

Z tego co pamiętam to 1,5 cm to za mało ponieważ trzeba uwzględnić ten wymiar A wolny od gwintu.

Ale jest szansa bym to jutro sprawdził.

http://s16.postimg.org/itwa62f5t/Bez_nazwy.jpg

Możesz mieć rację, ale jest to juz kwestia rozwiązania w konkretnej piaście. Chyba, że w każdej tak jest na co nie zwróciłem uwagi, a jakiś czas jeździłem na felgach, w których śruby wystawały 15mm.

Opublikowano

teraz to już mam mętlik

Opublikowano

Dlatego napisałem AWX.

Jak jest w innych trudno powiedzieć.

Najlepiej sprawdzić jest na ściągniętej feldze.Suwmiarka i wszystko jasne.

Sam się zdziwiłem że otwór na szpilkę nie jest nagwintowany od samego początku.

Jedynie co wiem na pewno to zastosowanie szpilki dłuższej o 1 cm (licząc od zakończenia gwintu w piaście) nie stwarza problemu bo jest na to miejsce.

Gorzej jeśli jest za krótka, wtedy łapie gwintu tylko na 2-3 pełne obroty a to za mało do bezpiecznej jazdy.

Jak dam radę to zrzucę felgę i pomierzę raz jeszcze.

---------- Post dopisany at 13:35 ---------- Poprzedni post napisany at 13:31 ----------

Majka, z tego co pamiętam z B5 to gwint w piaście był po całości.

Wystarczy zmierzyć jego głębokość, choćby i zapałką i będziesz wiedzieć ile szpilka powinna wystawać.

Miałem gdzieś stare tarcze z 1,6 benzyny to bym sprawdził ale chyba poszły na złom.

Opublikowano
Witam koledzy!!! Małe pytanko. A4 B6 Avant, zawias 1BE, fele ori S-line 17 cali; 7,5J; ET-45; oponki 225/45/17. Jaki dystans dać na przód i tył żeby wysunąć kółka w kierunku nadkola prawie na równo, ale żeby mi nic nie obcierało?? Zastanawiałem się nad 17-20mm tył i 13-15mm przód. Z góry dzięki za odpowiedzi

Pomoże ktoś??

Opublikowano

Mam to samo auto,ten sam zawias,fele17 na 7,5J ET45 jak u ciebie tyle że na oponach 235/45/17

Tak to wygląda u mnie.

https://picasaweb.google.com/fidotp/AudiA4B6Avant

Opublikowano

Panowie proszę o szybką odpowiedź: felgi o rozmiarze 17 cali ET 35, szerokie 8 cali i oponami 205/50 będą pasowały do A4 B6 na standardowym zawiasie? Chodzi o to czy nie będą wystawały i obcierały?

Opublikowano

nie, nie będą

ale ta opona ma zbyt małą srednice do B6, lapiej jakby było 215/50 lub 225/45

---------- Post dopisany at 22:19 ---------- Poprzedni post napisany at 22:17 ----------

Pomoże ktoś??

ET45 to dupowate odsadzenie, z tyłem mozna cos jeszcze zrobic dając 12mm

ale z przodem bedzie problem bo musisz miec dobry dystans z centrowaniem i tez minimum 12 mm

a to może już wystawac poza obrys