Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wymiana oleju w skrzyni biegów S-Tronic w Audi A4 B9

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
21 godzin temu, Józef 68 napisał:

Witam Wszystkich.

Ja w końcu jestem po wymianie oleju i filtrów. Serwis w Rzeszowie powiedział mi, że wymieniają tylko olej bez filtrów i to za dużą kasę. Inny warsztat nie robił nigdy tego modelu i nie za bardzo wiedział jak to ma być ale wiedział, że kosztować to będzie około 3 500 zł. Znalazłem młodego zdolnego mechanika w okolicy który powiedział, że nie wymieniał ale naprawiał taką skrzynię i nie boi się tego zrobić choć by wymienić wszystkie filtry trzeba odkręcić miskę wyjąć mechatronikę wymienić filtry i uszczelki i wszystko poskładać.

Napełnianie skrzyni olejem też wymaga wiedzy. 

Ogólnie zrobił mi wymianę oleju w części hydraulicznej plus filtry. Sprawdził olej w części mechanicznej ( koła zębate) samego oleju nie wymieniał bo był ok a ten z ASO to około 160 zł. za litr i wchodzi około 4 litry. ponadto wszystkie filtry w silniku i olej w silniku. Koszt za robocizny za wszystko to 750 zł. i trwa to jeden dzień. Części i olej kupiłem sam. Generalnie jestem zadowolony. 

Jak słucham albo czytam opinie domorosłych mechaników lub tych z ASO że filtrów się nie wymienia to szlag mnie trafia. Rozumiem, że dla oszczędności przy pierwszej wymianie po 60 tyś można sobie darować ale już przy trzeciej to głupota. Widziałem jak wyglądają te filtry po wyjęciu i powiem wam że czarne jak smoła. 

Jedyne na co należy zwrócić uwagę przy zakupie filtrów to żeby były dobrej jakości ....nawet zamienniki.

Pozdrawiam

Wymineniałem w ASO Rzeszów razem ze świecami i płynem hamulcowym i zapłaciłem 1724 zł. Ten koszt podany przez Ciebie i czas wymiany to jakiś nierealny. Spędzilem w ASO najwyżej 4 godziny. Co to za mechanik w Rzeszowie ?

Opublikowano

Za 1720 zł. wymienili Ci w ASO w Rzeszowie olej 7 litrów w sekcji hydraulicznej plus filtry i to w 4 godziny ??

Nie wierzę, że to możliwe. Wymiana filtrów wymaga wyjęcia mechatroniki wiec raczej to jest nierealne. 

Ale skoro tak Ci powiedzieli to super ... masz fachowo zrobiony serwis. 

Opublikowano
W dniu 30.05.2021 o 14:43, Dev napisał:

Olej tam gdzie sa koła zębate też się wymienia, skąd wiedział że jest ok ? Po smaku, węchu ?

Tym bardziej że to najprostsza czynność 

Wiem że się wymienia ale to mogę zrobić w każdej chwili.

W ocenie mechanika ( i to mnie przekonuje) jeżeli olej nie jest bardzo brudny i ma właściwą lepkość to można sobie wymianę darować . Tym bardzie, ze przy poprzednim serwisie był wymieniany.

Co ile wymienia się olej w zwykłej skrzyni ?? a przecież ta część skrzyni to tak na prawdę zwykła skrzynia mechaniczna. 

Opublikowano
39 minut temu, Józef 68 napisał:

Wiem że się wymienia ale to mogę zrobić w każdej chwili.

W ocenie mechanika ( i to mnie przekonuje) jeżeli olej nie jest bardzo brudny i ma właściwą lepkość to można sobie wymianę darować . Tym bardzie, ze przy poprzednim serwisie był wymieniany.

Co ile wymienia się olej w zwykłej skrzyni ?? a przecież ta część skrzyni to tak na prawdę zwykła skrzynia mechaniczna. 

Skąd wiedział że ma właściwą lepkość  ?

Ma do tego odpowiednie urządzenia?

Przestań pisać bzdury, olej w tych dwóch sekcjach wymiania sie równocześnie i nie bez powodu.

Opublikowano

7l w mechatronice ? A tam nie wchodzi 3.5 plus ok. 0.5 po zassaniu przez uklad. A co do calej akcji to znalazlem takie radzieckie cacuszko. Nie jest idealnie, ale skrzynia pokazana i caly proces wymiany w 2 sekcjach. Chlopaki tam maslo wymieniaja xD

https://youtube.com/watch?v=CmJkVzQIhdQ&feature=share

Opublikowano
11 godzin temu, Józef 68 napisał:

Za 1720 zł. wymienili Ci w ASO w Rzeszowie olej 7 litrów w sekcji hydraulicznej plus filtry i to w 4 godziny ??

Nie wierzę, że to możliwe. Wymiana filtrów wymaga wyjęcia mechatroniki wiec raczej to jest nierealne. 

Ale skoro tak Ci powiedzieli to super ... masz fachowo zrobiony serwis. 

Nie pisałem że mi wymienili filtry tylko olej wg standardu ASO Audi. ?

Opublikowano
12 godzin temu, vvalery napisał:

Nie pisałem że mi wymienili filtry tylko olej wg standardu ASO Audi. ?

No to czemu napisałeś, że podałem nierealny koszt i czas serwisu.

W ASO podali, że gdybym chciał wymienić filtry i olej to tyle by to kosztowało.

Odkąd skończyła się gwarancja nie robię nic w ASO .... z jednej przyczyny.

Jak chcesz kupić taniej części, olej czy np filtry to nie ma problemu pod warunkiem, że masz znajomego mechanika w ASO. Pytane skąd maja to wszystko. 

Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, Józef 68 napisał:

No to czemu napisałeś, że podałem nierealny koszt i czas serwisu.

W ASO podali, że gdybym chciał wymienić filtry i olej to tyle by to kosztowało.

Odkąd skończyła się gwarancja nie robię nic w ASO .... z jednej przyczyny.

Jak chcesz kupić taniej części, olej czy np filtry to nie ma problemu pod warunkiem, że masz znajomego mechanika w ASO. Pytane skąd maja to wszystko. 

Bo to śmieszna cena, chyba, że tak potaniało. Na pierwszej stronie masz moją fakturę na kwotę ponad 1800 zł. 

Edytowane przez vvalery
Opublikowano
W dniu 31.05.2021 o 20:29, Kevirek napisał:

7l w mechatronice ? A tam nie wchodzi 3.5 plus ok. 0.5 po zassaniu przez uklad. A co do calej akcji to znalazlem takie radzieckie cacuszko. Nie jest idealnie, ale skrzynia pokazana i caly proces wymiany w 2 sekcjach. Chlopaki tam maslo wymieniaja xD

https://youtube.com/watch?v=CmJkVzQIhdQ&feature=share

Ktoś zna w mazowieckim taki warsztat jak z filmu co ma pojęcie o S-Tronic i wymienią oleje i filtry w całości?

Opublikowano (edytowane)

Cześć,

@Dev możesz w wolnej chwili podrzucić co potrzebuje do mojej skrzyni aby przeprowadzić kompleksową wymianę płynów i filtrów ?

VIN: WAUZZZF44HA149574

Czy jest jakiś dobry warsztat w mazowieckim co podejmie się operacji?

z góry dziękuję!

Edytowane przez Anon
Opublikowano

@Dev Witam, ogromna prośba do kolegi o rozszyfrowanie co potrzebne do pełnego serwisu skrzyni, kod skrzyni NYP,
VIN: WAUZZZ8TXFA025536
Pozdrawiam

Opublikowano

Ma ktoś namiar na jakiś korek czy rurkę żeby wkręcić w miskę olejowa od skrzyni i nalać nowego oleju?

Opublikowano (edytowane)

Cześć, 

Podepnę się do tematu.

Czy ktoś z szanownych może podesłać namiary na jakiś sprawdzony serwis w Warszawie lub mazowieckim, chcę wymienić olej w S-Tronicu, A4 B9 2017 3.0 diesel, nie mam pojęcia jakie oznaczenie ma skrzynia.

z góry dziękuję!

Edytowane przez Anon
Opublikowano

Również bym prosił o informacje na temat części potrzebnych do wymiany oleju w skrzyni 

VIN: WAUZZZF48GA092830

Z góry dziękuję ?

Opublikowano
13 godzin temu, Anon napisał:

Cześć, 

Podepnę się do tematu.

Czy ktoś z szanownych może podesłać namiary na jakiś sprawdzony serwis w Warszawie lub mazowieckim, chcę wymienić olej w S-Tronicu, A4 B9 2017 3.0 diesel, nie mam pojęcia jakie oznaczenie ma skrzynia.

z góry dziękuję!

Ty masz pewnie tiptronica. :-)

Opublikowano (edytowane)

218KM z tego co wiem STronic

poza tym mam 7 biegów a Tip ma chyba 8

zrobiłem program na 280KM i 500NM

Edytowane przez Anon
Opublikowano

A czy ktoś słyszał o akcji serwisowej na wadliwy simering w  S-Tronicu ,lub miał już to robione ?

Byłem dziś u mechanika na wymianie oleju i filtrów w skrzyni i po zdjęciu dolnych osłon na skrzyni dolnej misce widać było zawilgocenie.

Mechanik stwierdził iż miał z tym już do czynienia i należy wymienić wadliwy simering i najlepiej udać się do serwisu gdyż była podobno akcja serwisowa na to.

Oczywiście on też może podjąć się naprawy ale po co płacić jak powinni to zrobić w ramach akcji.

Opublikowano

U mnie też się poci miska skrzyni, wiesz coś więcej który to simering ?.

Opublikowano

Olej wydobywa się otworu fabrycznego w takim zakamarku.

podobno wymienić trzeba 2 simeringi na wałku między częścią  gdzie mechatronika a część z trybami .

Problem dobrze znany i poruszany na forum audi A6 ,lecz bez żadnych konkretów.

Mechanik z pełnym serwisem ,oleje ,filtry na mechatronice i wymiana simeringów chce 4 tysiące.

Opublikowano

czy przy wymianie oleju stosujecie takie preparaty jak płukanki do silnika?