Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Uwaga na rozrząd w A4 B9 2.0TDI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 25.03.2021 o 17:57, Sebss napisał:

W moim egzemplarzu pasek rozrządu został wymieniony na gwarancji przy przebiegu ok 90 tyś km (tak, tak, udało mi się bo gwarancja była ważna 3 lata/ 90 000 km). Z silnika wydobywał się dźwięk takiego świstu. Na początku myślałem, że to rolka czy pasek z alternatora, ale okazało się, że to był pasek rozrządu. Co ciekawe już rok wcześniej zgłaszałem to w pewnym autoryzowanym serwisie w Warszawie, ale panowie z serwisu powiedzieli, że faktycznie dźwięki są słyszalne ale tylko na zewnątrz samochodu, a w środku już nie. Tak więc według producenta wszystko było ok i nie podlegało to wymianie, mimo tego, że auto było na gwarancji. Dopiero ASO w Rybniku stwierdziło, że te dźwięki są niepokojące i podlega to natychmiastowej wymianie. Także widzimy tu serwis ASO serwisowi nie równy.. :facepalm:

Pomijając temat paska rozrządu, moje A4 nie należało do "udanych". Za sobą mam wymianę kamerki cofania (na gwarancji), oraz problem z układem wydechowym (Błąd na komputerze: "Napęd: usterka! Proszę zgłosić się do serwisu") przy 96 tyś km.. Okazało się, że jakiś mechanizm zaworów/klap był uszkodzony i przy zdejmowaniu nogi z gazu, klapy się blokowały i spaliny zatrzymywały się w układzie wydechowym..

jaki masz silnik? w Twoim profilu jest jakiś kod silnika 1B??

Opublikowano
38 minut temu, Użytkownik007 napisał:

jaki masz silnik? w Twoim profilu jest jakiś kod silnika 1B??

Nie mam pojęcia.. Przy zakładaniu konta nie miałem dostępu do samochodu i nadal nie mam, więc nie mam jak sprawdzić.. W przyszłym tygodniu odbiorę samochód to sprawdzę.

Opublikowano
20 minut temu, Sebss napisał:

Nie mam pojęcia.. Przy zakładaniu konta nie miałem dostępu do samochodu i nadal nie mam, więc nie mam jak sprawdzić.. W przyszłym tygodniu odbiorę samochód to sprawdzę

Sprawdź w książce serwisowej, jest wlepka z numerem silnika. Chyba,  że nie masz książki..

Opublikowano
2 minuty temu, RALF76 napisał:

Sprawdź w książce serwisowej, jest wlepka z numerem silnika. Chyba,  że nie masz książki..

Mam tylko instrukcje obsługi i wydaje mi się, że tam jakaś nalepka była. Książki serwisowej nie mam, bo powiedzieli, że już nie dają :P

Opublikowano
3 minuty temu, Sebss napisał:

Mam tylko instrukcje obsługi i wydaje mi się, że tam jakaś nalepka była. Książki serwisowej nie mam, bo powiedzieli, że już nie dają

też nie mam ale jest książka obsługi serwisowej i tam jest naklejka (oczywiście nie wpisuje się tam przeglądów bo nawet nie ma miejsca)

Opublikowano
1 minutę temu, RALF76 napisał:

też nie mam ale jest książka obsługi serwisowej i tam jest naklejka (oczywiście nie wpisuje się tam przeglądów bo nawet nie ma miejsca)

To miałem właśnie na myśli.. Tak jak pisałem wcześniej, wszystko sprawdzę w przyszłym tygodniu jak wrócę z delegacji. Samochód jest już odebrany z serwisu ale jeszcze nim nie jeździłem.

• 2 lata później...
Opublikowano

witam u mnie tez rozrzad strzelil przy 165 tys koszt naprawy silnika 25 tys zl dlatego nie wolno wierzyc tym dziadom z audi ze wytzryma 210 tys bo to zwykla zlodziejska reklama ich super przebiegow

Opublikowano

No to jest jakaś loteria, wymieniałem niedawno przy przebiegu 195 tyś.km i zarówno pasek jak i rolki wyglądały bardzo ładnie, myślę że jeszcze sporo by przejechały. Jedyne co mi się nie spodobało to zacinała się i nie odbijała przysłona elektryczna na pompie wody.

Opublikowano
W dniu 10.06.2023 o 00:33, egon2105 napisał(a):

witam u mnie tez rozrzad strzelil przy 165 tys koszt naprawy silnika 25 tys zl dlatego nie wolno wierzyc tym dziadom z audi ze wytzryma 210 tys bo to zwykla zlodziejska reklama ich super przebiegow

od nowości masz auto?

Opublikowano

Ja mam też 166 tyś jak do niego zaglądałem to wyglądał dobrze i żadnych dźwięków też nie wydaje. Ale pewnie w tym roku zrobię ze względu na wiek. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Hej, potrzebuje rady.

A4 B9 2.0tdi  deta 190km 2017r. 

Przebieg 99tys.km.

Mechanik mówi, że wymiana rozrządu 180tys.km lub 10lat.

Na pewno 10lat a nie 5?

Opublikowano

Producent zaleca przy 210 kkm ale czy każdy tyle wytrzyma to inna sprawa:whistling:

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano

Ja wymieniałem wczoraj, przy przebiegu 204k km i wieku 6 lat. Mechanik ocenił stan na dobry - nie widać jakiegoś zużycia, ale co "siedzi" w środku nikt nie wie. Zaskoczyło mnie, że pasek był z DAYCO.

Opublikowano

Wymieniałem u siebie cały komplet przy 195k km i 5 latach, wszystkie rolki i pompa pracowały dokładnie tak jak nowe, a na pasku nie było ani znaku pęknięcia czy starości. 

Nie wiem też co ktoś miał na myśli pisząc wcześniej że 'program' silnika ma wpływ na trwałość rozrządu. Jaka to różnica - żadna. Prędzej to jak ktoś jeździ przy manualnej skrzyni, chociaż tutaj dwumas też nadrabia zaległości kierowcy.

Jak producent przewidział 210k km na rozrząd to co tyle trzeba wymieniać - przecież nie strzelali by sobie w kolano, samochody przejeżdżają tyle w okresie gwarancji. Inna sprawa wiek paska.

A to że komuś strzelił to czysty przypadek. Nowe opony też pękają.

Opublikowano
Godzinę temu, michal_a4_b9 napisał(a):

Hej, potrzebuje rady.

A4 B9 2.0tdi  deta 190km 2017r. 

Przebieg 99tys.km.

Mechanik mówi, że wymiana rozrządu 180tys.km lub 10lat.

Na pewno 10lat a nie 5?

W tym roczniku wymienił bym bez zastanowienia. To nie jest jakiś duży koszt.

Opublikowano
2 godziny temu, wuPiotrek napisał(a):

Jak producent przewidział 210k km na rozrząd to co tyle trzeba wymieniać

Tutaj jestem innego zdania.

Producent nie przewiduje wymiany rozrządu (łańcuchów i napinaczy), jak jest w rzeczywistości nie muszę pisać.

Podobna sytuacja jest z wymianą oleju w skrzyni tiptronic ZF8HP, tam Audi mówi o dożywotnim napełnieniu olejem, gdzie producent skrzyni ZF jasno zaleca wymianę oleju między 80-120 kkm.

Morał jest taki, że warto od 150 kkm regularnie kontrolować pasek jak wygląda i w razie potrzeby wymienić.

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano

Z przebiegiem to jestem spokojny. Chodzi mi tylko i wyłącznie o wiek. 

Nie zgadzam się z mechanikiem który twierdzi, że okres to 10 lat.

Opublikowano
42 minuty temu, michal_a4_b9 napisał(a):

Nie zgadzam się z mechanikiem który twierdzi, że okres to 10 lat.

Niestety nigdzie nie ma wzmianki o ograniczeniu czasowym. Jest tylko te 210 kkm podane.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam jakiej firmy rozrząd polecacie ? INA czy może coś innego .

Opublikowano

Kup tam, gdzie przyjmą na nich reklamacje, bo INA przeniosła produkcję do Chin i jak masz szczęście, to trafisz na dobry zestaw.