Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ASN] A4 B6 2002

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

2 miesiące temu kupiłem autko, dokładnie A4 b6 z 2002 roku quattro w Tiptronicu. Po przejechaniu około 2 tys km przy ostrzejszej jezdzie pokazuje się kontrolka check engine. Po chwili znika. Podłączyłem do komputera (do Delphi) i pokazało Sonda Lamda 1 oraz wypadanie zapłonu na 5 i 6 cylindrze. Wiem, że są 4 sondy, 2 z lewej i 2 z prawej w tym 1 przed katem a druga za. Idąc tą drogą to sonda 1 będzie przed katalizatorem. Tylko pytanie czy strona lewa czy prawa? Proszę o pomoc i jakiej firmy sonde kupić.

Pozdrawiam.

Opublikowano

A kody błędów to co? Skąd teraz mamy wiedzieć?

Opublikowano
  • Autor

Faktycznie o tym zapomniałem. Już dodane. Skan z przed 10 minut.

IMG_20210928_180722.jpg

Edytowane przez Adi2071

Opublikowano

To jest błąd sondy za katem, a który to bank1 to pytaj wujka google. Juz dawno sam byś znalazł. 

Opublikowano
  • Autor

Jak bym znalazł to w google nie pisał bym na forum. 

Opublikowano
16 minut temu, Adi2071 napisał:

Jak bym znalazł to w google nie pisał bym na forum. 

5 sekund z życia mi zwróć

Opublikowano
  • Autor

Tutaj jest Akurat o S1 (sonda numer 1) i B1 (bank numer 1). Według tego co piszesz jest to sonda za katalizatorem (z tematu który wysłałeś nie  wyczytałem nic). Bank 1 to od strony pasarzera więc strona prawa. 

Opublikowano
Teraz, Adi2071 napisał:

Tutaj jest Akurat o S1 (sonda numer 1) i B1 (bank numer 1). Według tego co piszesz jest to sonda za katalizatorem (z tematu który wysłałeś nie  wyczytałem nic). Bank 1 to od strony pasarzera więc strona prawa. 

No i analogicznie jest z sondami za katem. Masz dwie głowice, dwa kolektory wydechowe więc chodzi o sondę za katem po stronie pasażera, ja prdl. Szukałeś który to bank1 więc chyba jasne?

Opublikowano
  • Autor
2 minuty temu, przem8 napisał:

No i analogicznie jest z sondami za katem. Masz dwie głowice, dwa kolektory wydechowe więc chodzi o sondę za katem po stronie pasażera, ja prdl. Szukałeś który to bank1 więc chyba jasne?

I bardzo dziękuje. 

Opublikowano
  • Autor

Wystarczyło przegonić samochód na bęzynie w trybie sport i problem z sondą zniką. Co do wypadania zapłonów to walnięta jest świeca na 5 cylindrze. 

Opublikowano

Ten błąd to zużyta sonda i żadne przeganianie Ci nie pomoże. Po wymianie sondy zrób test sprawności katalizatorów, przypchane też powodują wypadanie zapłonów a na dłuższą metę, pęknięcie głowicy lub bloku silnika.

Opublikowano
  • Autor
W dniu 3.10.2021 o 13:27, Langista napisał:

Ten błąd to zużyta sonda i żadne przeganianie Ci nie pomoże. Po wymianie sondy zrób test sprawności katalizatorów, przypchane też powodują wypadanie zapłonów a na dłuższą metę, pęknięcie głowicy lub bloku silnika.

Wypadanie zapłonów jest tylko na LPG. Zacząłem jezdzić na bęzynie i błąd z sondą znikną, problem z wypadaniem zapłonów tak samo. Wystarczy, że przełączę na LPG, dam mu zacznę agresywnie jezdzić i pojawia się wypadanie zapłonów.

Edytowane przez Adi2071

Opublikowano

Masz problem z wtryskiwaczami gazowymi albo trzeba wyregulować gaz. Często błąd sondy występuje przy źle wystrojonym lpg.

Opublikowano
  • Autor

Instalacja jest Zavoli / BRC. Nigdzie o niej nie znalazłem informacji ani oponi jak się sprawuje. Wolał bym STAGa. 

Edytowane przez Adi2071

Opublikowano

Jakbyś zrobił loga 2+33 z jazdy na lpg oraz podał korekty z grupy 32 to by było widać jak jest wystrojone. Poza tym jeśli masz brc to wg mnie najgorszy shit, bo samemu nic tam nie można za bardzo zdziałać, a dostępy do sterowników są poblokowane i tylko serwis z autoryzacją może się połączyć, a takich speców w Polsce od brc, którzy się znają to na palcach jednej ręki można policzyć.

Edytowane przez przem8

Opublikowano
  • Autor
1 godzinę temu, przem8 napisał:

Jakbyś zrobił loga 2+33 z jazdy na lpg oraz podał korekty z grupy 32 to by było widać jak jest wystrojone. Poza tym jeśli masz brc to wg mnie najgorszy shit, bo samemu nic tam nie można za bardzo zdziałać, a dostępy do sterowników są poblokowane i tylko serwis z autoryzacją może się połączyć, a takich speców w Polsce od brc, którzy się znają to na palcach jednej ręki można policzyć.

Akurat byłem u mechanika który podpinał się pod sterownik instalacji gazowej. Sprawdzał i wszystko było w porządku. Na zimnym zilniku, na gazie silnik falował. Zmieniłem filtr powietrza na Pipercross PP1598 i się potrafiła sprawność silnika ale możliwe, że od tego momentu zaczyna wypadać zapłon chodź po wymianie i 1k kilometrów było wszystko w porządku. Możliwe, że jest za uboga mieszanka gazu, lub uszkodzone, zanieczyszczone wtryski.

Opublikowano
8 minut temu, Adi2071 napisał:

Akurat byłem u mechanika który podpinał się pod sterownik instalacji gazowej. Sprawdzał i wszystko było w porządku.

Tak jak Ci już kolega powyżej napisał, bez zrobienia logów nie będziesz wiedział jak jest wystrojone.

Co z tego, że mechanik podpiął się pod sterownik LPG, tam może być wg. Niego wszystko ok a korekty mogą być do du.. .

Edytowane przez pelonek1

Opublikowano
4 godziny temu, Adi2071 napisał:

Akurat byłem u mechanika który podpinał się pod sterownik instalacji gazowej. Sprawdzał i wszystko było w porządku. Na zimnym zilniku, na gazie silnik falował. Zmieniłem filtr powietrza na Pipercross PP1598 i się potrafiła sprawność silnika ale możliwe, że od tego momentu zaczyna wypadać zapłon chodź po wymianie i 1k kilometrów było wszystko w porządku. Możliwe, że jest za uboga mieszanka gazu, lub uszkodzone, zanieczyszczone wtryski.

Wyregulować instalacje lpg na korekty ecu,oczywiście tylko w trakcie jazdy autem jest to możliwe,a nie poprzez poklikanie na mapce która niczego nie odzwierciedla. Trzeba sprawdzić też czy reduktor wyrabia ciśnieniowo i termicznie.

Opublikowano
3 godziny temu, pila24 napisał:

Wyregulować instalacje lpg na korekty ecu

90% 'serwisów LPG' jak wypalisz do nich z takim tekstem to zzielenieje a przynajmniej tych w mojej okolicy :D 

Opublikowano
15 minut temu, Skowrix napisał:

90% 'serwisów LPG' jak wypalisz do nich z takim tekstem to zzielenieje a przynajmniej tych w mojej okolicy :D 

Jak mają sondę AFR to bez problemu.....

:decayed: