Opublikowano 7 Sierpnia 20241 r W dniu 30.07.2024 o 10:44, spalski1 napisał(a): Witam Posiadasz może jeszcze taką membranę ? ...tak czytam i czytam, takie mądre głowy tu siedzą, a nikt się nie pokusił o sprawdzenie z czego to jest. Jest to zwykła taśma teflonowa PTFE 0,13mm (są grubsze) samoprzylepna tyle że pocięta w małe krążki i sprzedawana w 12pkau za niezłą kasę. a tymczasem (nawet niebieską znalazłem, żeby pasowała do adblue tematycznie :)): np tu: Ceratka teflonowa z klejem 30 x 0,13 mm 1m NIEBIESKA (taśma samoprzylepna) do pakowarek próżniowych Pakowarki Próżniowe i worki do pakowania próżniowego PAKOWARKIPROZNIOWE.PL Cerata teflonowa niebieska – o podwyższonej wytrzymałości - stosowana w pakowarkach, Ja kupiłem, wytnę se kwadracik, a nie kółeczko. Tylko jeszcze czas trzeba znaleźć do montażu ? Pozdr,
Opublikowano 7 Sierpnia 20241 r 2 minuty temu, Mockery napisał(a): Ja kupiłem, wytnę se kwadracik, a nie kółeczko. Tylko jeszcze czas trzeba znaleźć do montażu ? Pozdr, ja tez wczesniej juz o tym pisalem ze uzylem tasmy do membran dachowych ("oddychajacej") i jest to w zupelnosci wystarczajace Po 2 latach weryfikacji trzyma sie dobrze ;)... no ale niektorzy wola juz wyciete koleczko - kazdy ma swoja wole
Opublikowano 7 Sierpnia 20241 r 5 minut temu, Koalakm napisał(a): ja tez wczesniej juz o tym pisalem ze uzylem tasmy do membran dachowych ("oddychajacej") i jest to w zupelnosci wystarczajace Po 2 latach weryfikacji trzyma sie dobrze ;)... no ale niektorzy wola juz wyciete koleczko - kazdy ma swoja wole też gitarra, one chyba tylko czarne są, ale kto to widzi? ?
Opublikowano 7 Września 20241 r Membranę przykleiłem w marcu , tydzień temu zaczeła się odliczanka. Wstępny scan , błąd sterownika. Podniosłem auto , osłona w dół sterownik cały zawalony pyłem i błotem razem z membraną. Wizyta w serwisie , tylko to potwierdziła. Zamówli sam sterownik z literą G. Wszystko śmiga. Koszt sterownik ponad 8000 Koron norweskich / mieszkam w Norwegii/ ,do tego koszt scanu i testu 2 godziny podobno 3000 i koszt wymiany i programowania nastepne 3000. ponad 14 000 razem /nie wiem ile w złotówkach bo kursu nie ma od roku , ok. 5,5 tys zł powiedzmy /, cześć pokryje Auto casco. Wnioski - membrana nie da 100% gwarancji bezawaryjności sterownika , trzeba do niego zaglądac i czyścic ewentualnie / ja zapodałem rurę z pianki pomiędzy osłonę a podłogę auta , szczelina na 4 cm więc syf miał gdzie leciec teraz nie ma , - wymiana TYLKO sterownika w ASO jest mozliwa , bez wymiany zrazem ze zbiornikiem i pompą, - cześciowe koszty moze pokryć Auto casco. Podziękowania dla Norbasa za pomoc.
Opublikowano 7 Września 20241 r Autor Membrama spełnia swoją funkcję u mnie i u wielu wielu innych już długi czas, tak więc nie pisz proszę, że tak nie jest. Sterowniki z indexem E nie były na 100% wstecznie kompatybilnie i musiały być wymienione razem ze zbiornikiem. Być może w najnowszych sterownikach z indexem G coś zmienili i są już wstecznie kompatybilne, co zezwala na samą podmianę sterownika.
Opublikowano 7 Września 20241 r 37 minut temu, dekiel 13 napisał(a): Membranę przykleiłem w marcu , tydzień temu zaczeła się odliczanka. Wstępny scan , błąd sterownika. Podniosłem auto , osłona w dół sterownik cały zawalony pyłem i błotem razem z membraną. Wizyta w serwisie , tylko to potwierdziła. Zamówli sam sterownik z literą G. Wszystko śmiga. Koszt sterownik ponad 8000 Koron norweskich / mieszkam w Norwegii/ ,do tego koszt scanu i testu 2 godziny podobno 3000 i koszt wymiany i programowania nastepne 3000. ponad 14 000 razem /nie wiem ile w złotówkach bo kursu nie ma od roku , ok. 5,5 tys zł powiedzmy /, cześć pokryje Auto casco. Wnioski - membrana nie da 100% gwarancji bezawaryjności sterownika , trzeba do niego zaglądac i czyścic ewentualnie / ja zapodałem rurę z pianki pomiędzy osłonę a podłogę auta , szczelina na 4 cm więc syf miał gdzie leciec teraz nie ma , - wymiana TYLKO sterownika w ASO jest mozliwa , bez wymiany zrazem ze zbiornikiem i pompą, - cześciowe koszty moze pokryć Auto casco. Podziękowania dla Norbasa za pomoc. ...ale co się stało? Odkleiła Ci się ta membrana i wlazł syf do elektroniki? Szczerze to ja bym chyba wykodowal niż wymieniał, straszne kos y jak za kawałek elektroniki BTW na ile wam km starcza zbiornik adblue? Edytowane 7 Września 20241 r przez Mockery
Opublikowano 7 Września 20241 r Membrana była na miejscu , zawalona syfem więc przepustowość jej zerowa zapewne była. Wilgoć z wewnątrz nie miała mozliwości wentylacji , to samo jak bez membrany z zawalonym otworem wentylacyjnym by było. Koszty takie sobie jeśli byłby wymieniany zbiornik a tego sie spodziewałem koszt ok. 30 000tyts koron / dawne 12 000zł/. Oczywiscie casco pokryłoby około 60 % sumy naprawy. W PL pewnie bym wykodował. Co do zużycia ad blue to licz około 1 litra na 1000 km.
Opublikowano 7 Września 20241 r 16 minut temu, dekiel 13 napisał(a): Membrana była na miejscu , zawalona syfem więc przepustowość jej zerowa zapewne była. Wilgoć z wewnątrz nie miała mozliwości wentylacji , to samo jak bez membrany z zawalonym otworem wentylacyjnym by było. Koszty takie sobie jeśli byłby wymieniany zbiornik a tego sie spodziewałem koszt ok. 30 000tyts koron / dawne 12 000zł/. Oczywiscie casco pokryłoby około 60 % sumy naprawy. W PL pewnie bym wykodował. Co do zużycia ad blue to licz około 1 litra na 1000 km. Membrana nawet zawalona piaskiem by przepuszczała cisnienie, więc by oddychała myślę, że powód jest inny. Ile ma pojemności zbiornik adblue? Edytowane 7 Września 20241 r przez Mockery
Opublikowano 7 Września 20241 r Normalny zbiornik ma 12 litrów , może byc i 24 l. Sterownik zdechł z membraną , która była zawalona błotem . Podobnie by było bez membrany zatkany otwór odpowietrzający i brak możliwości ujścia wilgoci. Przy zawalonej syfem membranie nie ma możliwości odpowietrzenia sterownika z uwagi na zatkany otwór który jest pod nią . Edytowane 8 Września 20241 r przez dekiel 13
Opublikowano 8 Września 20241 r Systemy AdBlue sa mega delikatne i bardzo drogie w naprawie. Niestety borykam sie z tym tylko w ciezarowkach. Tam jest jeszcze ciekawiej i ceny razy 3-5 A biorac pod uwage objetosc spalin ktora musza przerobic oraz przebiegi zuzywaja sie jeszcze bardziej...
Opublikowano 9 Września 20241 r mogles miec zaczętą korozję sterownika juz przed naklejeniem membrany i dopiero teraz postąpiła na tyle że zaczęła wpływać na działanie. sporo kasy 5k pln za wymiane, te sterowniki w używce chodzą po 300-500zl a wymiana to dwie śrubki i 10 minut pracy
Opublikowano 9 Września 20241 r Też mi się wydaje, że jak wilgoć się już dostała i zaczęło korodować to trochę czasu potrwa zanim się spali.
Opublikowano 9 Września 20241 r 9 godzin temu, wuPiotrek napisał(a): mogles miec zaczętą korozję sterownika juz przed naklejeniem membrany i dopiero teraz postąpiła na tyle że zaczęła wpływać na działanie. sporo kasy 5k pln za wymiane, te sterowniki w używce chodzą po 300-500zl a wymiana to dwie śrubki i 10 minut pracy Ja w Norway jestem , tu używek właściwie nie ma.
Opublikowano 10 Września 20241 r 11 godzin temu, dekiel 13 napisał(a): Ja w Norway jestem , tu używek właściwie nie ma. ebay'a w Norwegii nie macie? ?
Opublikowano 10 Września 20241 r 6 godzin temu, Mockery napisał(a): ebay'a w Norwegii nie macie? ? Macie , nie interesował mnie używany sterownik bo nie wiadomo co przyjdzie a a odliczanka tykała. Jest nówka sztuka zabezpieczony i uszczelniony
Opublikowano 10 Września 20241 r 44 minuty temu, dekiel 13 napisał(a): zabezpieczony i uszczelniony W jaki sposób?
Opublikowano 10 Września 20241 r 3 godziny temu, Marky Mark napisał(a): W jaki sposób? Membrana + uszczelnienie osłony sterownika.
Opublikowano 15 Września 20241 r Autor Trudno powiedzieć. Edytowane 15 Września 20241 r przez Muskel1
Opublikowano 15 Września 20241 r Bo szukam czegoś co mogę zamówić na miejscu w Anglii... Może ktoś posiada coś co mogę zamówić na miejscu ? Albo jest w stanie wysłać mi te 2 naklejki do UK ?