illi94 Opublikowano 7 Czerwca 2022 Opublikowano 7 Czerwca 2022 witam Wszystkich, Kupiłem niedawno Audi A4B8 2014r. 150km. Mam problem, a mianowicie zapala mi się nieregularnie podczas trasy błąd " Filtr Cząstek Stałych Sprawdź Podrecznik". Nie ma reguły w jakim momencie. Raz zapala sie po 20 km , raz po 40km raz po 50,60,70km. Po Zgaszeniu auta i zapaleniu ponownie błąd znika. Podczas jazdy, gdy błąd się zapalił, nie było żadnych błędów(sprawdzone na kompie). Auto kupiłem niedawno, pytałem poprzedniej właścicielki zdarzyło jej się też ze to się zapalało ale sporadycznie. Autem wcześniej jeździła kobieta, czyżby DPF był troszkę zapchany ? Pytanko, czy miał ktoś podobno problemy ? Przeczyścić DPF'a komputerowo ?
Muskel1 Opublikowano 7 Czerwca 2022 Opublikowano 7 Czerwca 2022 Jaki przebieg? Fltr jeszcze pierwszy? Czy może był już czyszczony? Jaka jest wartość popiołu olejowego? Komputerowo nie da się wyczyścić filtra. Tylko mechaniczne czyszczenie.
illi94 Opublikowano 9 Czerwca 2022 Autor Opublikowano 9 Czerwca 2022 W dniu 7.06.2022 o 21:34, Muskel1 napisał: Jaki przebieg? Fltr jeszcze pierwszy? Czy może był już czyszczony? Jaka jest wartość popiołu olejowego? Komputerowo nie da się wyczyścić filtra. Tylko mechaniczne czyszczenie. witam, przebieg 198kkm. w Polsce od 2019r. sprowadzony przy przebiegu 145kkm załączam zdjęcie proszę sprawdzić. podejrzewam, że od nowości nic nie było robione z DPF'em. Poprzedni właściciel nic nie mówił, że było robione.
Langista Opublikowano 9 Czerwca 2022 Opublikowano 9 Czerwca 2022 Zapchany DPF, 6 gram to max ile on przyjmie, musisz oddać do czyszczenia.
Muskel1 Opublikowano 9 Czerwca 2022 Opublikowano 9 Czerwca 2022 3 minuty temu, Langista napisał: Zapchany DPF, 6 gram to max ile on przyjmie, musisz oddać do czyszczenia. Nie jest zapchany, przynajmniej jeszcze nie. Ma wartość 150ml czyli do 175ml jeszcze trochę brakuje
Langista Opublikowano 9 Czerwca 2022 Opublikowano 9 Czerwca 2022 Myślałem, że patrzy się po masy sadzy W każdym razie chyba warto jednak go wyczyścić
pelonek1 Opublikowano 9 Czerwca 2022 Opublikowano 9 Czerwca 2022 Teraz, Langista napisał: W każdym razie chyba warto jednak go wyczyścić Po co? Może być tak, że kolega jeszcze długo pojeździ zanim się zapełni.
Muskel1 Opublikowano 9 Czerwca 2022 Opublikowano 9 Czerwca 2022 Myślę, że jakieś 25-30 kkm jeszcze zrobi zanim osiągnie 175ml.
Muskel1 Opublikowano 9 Czerwca 2022 Opublikowano 9 Czerwca 2022 (edytowane) Niepokojąca jest natomiast wartość różnicy ciśnień rzędu 66 hPa (jeżeli zdjęcia były robione gdy silnik pracował na wolnych obrotach). Albo czujnik podaje złe wartości albo z filtrem jest coś nie tak. Podobnie ma się sytuacja z wartością masy sadzy zmierzonej, jest ona wyższa niż obliczona. Normalnie jest odwrotnie. Edytowane 9 Czerwca 2022 przez Muskel1
illi94 Opublikowano 10 Czerwca 2022 Autor Opublikowano 10 Czerwca 2022 czyli co proponujecie zrobić ? Ten błąd się zapala i gaśnie po zgaszeniu i odpaleniu auta. Czyli nie wygląda to na "stały" błąd.
Muskel1 Opublikowano 10 Czerwca 2022 Opublikowano 10 Czerwca 2022 Albo czujnik różnicy ciśnień do wymiany albo dpf przytkany, pomimo osiągniętej wartości 150 ml.
mazur1990 Opublikowano 11 Czerwca 2022 Opublikowano 11 Czerwca 2022 Ja obstawiam czujnik różnicy ciśnienia do wymiany.
Rekomendowane odpowiedzi