Koalakm Opublikowano 26 Lutego 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2023 8 godzin temu, ELLIOTT napisał(a): Możesz wytłumaczyć w czym ma zaszkodzić przejście z oleju 5w30 na 0w30 lepszej jakości, który spełnia normy oraz został dopuszczony przez producenta?? Bez obrazy ale widać, że nie masz pojęcia na dany temat. Serwis obecnie do tych silników leje 0w30 i to był dobry ruch ze względu na bazy glt w ori produkcie. A to tego nie wiedziałem. Ja wchodzę na stronę producenta oleju wybieram auto i mam wyniki. Na liqui moly i Castrol podają 5w/30. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ELLIOTT Opublikowano 1 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2023 W dniu 26.02.2023 o 18:48, Koalakm napisał(a): A to tego nie wiedziałem. Ja wchodzę na stronę producenta oleju wybieram auto i mam wyniki. Na liqui moly i Castrol podają 5w/30. Często w katalogach panuje chaos.. Żadna to nowość ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuG Opublikowano 1 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2023 W dniu 25.02.2023 o 12:50, Koalakm napisał(a): Wymieniam co 15k Jeśli to w ruchu miejskim to i tak za dużo. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RALF76 Opublikowano 3 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2023 (edytowane) z tematu Ceratec zrobił się inny, pytanie czy stosuje ktoś ten środek? teoretycznie starcza na 50 tys km - może warto? ma ktoś doświadzczenia z tym preparatem? Czy może lepsza częstsza wymiana oleju niż te dodatki...?? Edytowane 10 Czerwca przez RALF76 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RALF76 Opublikowano 22 Czerwca Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca (edytowane) nikt nie stosuje ceratec, ceramizator asekuracyjnie? minusy/plusy? podobno zmienia kolor oleju na kawa z mlekiem? Edytowane 22 Czerwca przez RALF76 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muskel1 Opublikowano 22 Czerwca Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca Ja stosuje, co prawda nie z firmy LM, ale ten z poniższego linku. Myślę, że dużo one się od siebie nie różnią. Po każdej wymianie oleju (co ok. 12 kkm w Audi und co 8-9 kkm w Golfie) wlewam ten dodatek. https://expertdrive.de/p/keramik-additiv-250-ml 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RALF76 Opublikowano 23 Czerwca Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 12 godzin temu, Muskel1 napisał(a): a stosuje, co prawda nie z firmy LM, ale ten z poniższego linku. Myślę, że dużo one się od siebie nie różnią. Po każdej wymianie oleju (co ok. 12 kkm w Audi und co 8-9 kkm w Golfie) wlewam ten dodatek. https://expertdrive.de/p/keramik-additiv-250-ml zmienia kolor oleju ? W PL chyba nie ma tej firmy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muskel1 Opublikowano 23 Czerwca Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca Środek ten ma kolor Cappuccino ale nie wiem czy zmienia kolor oleju, bo samochód oddaje do serwisu i nie widzę jak spuszczają olej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Langista Opublikowano 23 Czerwca Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca Ja tam wolę dodać koszt takiego ulepszacza do ceny samego oleju i przynajmniej widzę jak przez cały okres eksploatacji olej się zużywa. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muskel1 Opublikowano 23 Czerwca Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca A kto powiedział, że my najtańsze badziewie zalewamy?😀 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Langista Opublikowano 23 Czerwca Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca Tego nie powiedziałem, jednak co za dużo to nie zdrowo. Z jakiegoś powodu topowe marki którym zależy na jakości produktu, nie wlewają dodatków ile fabryka dała, bo w tedy olej straciłby swoje właściwości. Zapewne wraz ze wzrostem lepkości i jakości filmu smarnego, traci się parametr odprowadzający ciepło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muskel1 Opublikowano 23 Czerwca Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca (edytowane) Tak zabrzmiało, jakbyśmy wlewali najtańszą gnojówę i ceramizatorem próbowali poprawić właściwości. Ja nie tylko zalewam zalecany, ale wymieniam olej w ASO, więc bardziej zalecany niż tam chyba nie istnieje. Dolewam, bo jest zalecany przez mechaników, którzy rozebrali, poprawili i złożyli więcej silników VAG niż wszyscy mechanicy w ASO do kupy wzięci. Ten ceramizator z mojego linka jest ich produktem. Tutaj masz ich kanał. Edytowane 24 Czerwca przez Muskel1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ELLIOTT Opublikowano 21 Lipca Udostępnij Opublikowano 21 Lipca To jest kanał stworzony dla zielonych ludzi podatnych na reklamę. Taka mała chłodnica oleju, to jest śmiech na sali. Coś daje ale nie tyle co większa minimum 16 rzędów. Ważne, że finanse zgadzają się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muskel1 Opublikowano 21 Lipca Udostępnij Opublikowano 21 Lipca Wystarczy, zdaje egzamin i znacznie obniża temp. oleju😉 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ELLIOTT Opublikowano 21 Lipca Udostępnij Opublikowano 21 Lipca Znacznie to ile? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muskel1 Opublikowano 21 Lipca Udostępnij Opublikowano 21 Lipca Musiałbyś poszukać na ich filmikach, bo nie pamiętam dokładnie. Mierzyli i pokazywali w którymś odcinku. Jeżeli dobrze pamiętam, to nie przekraczała 110°C ale bez gwarancji, bo to dawno temu oglądałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ELLIOTT Opublikowano 21 Lipca Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2 minuty temu, Muskel1 napisał(a): Musiałbyś poszukać na ich filmikach, bo nie pamiętam dokładnie. Mierzyli i pokazywali w którymś odcinku. Jeżeli dobrze pamiętam, to nie przekraczała 110°C ale bez gwarancji, bo to dawno temu oglądałem. to jest śmiech na sali za taką cenę. Jesli ori olej vaga. Jestem wstanie zejść innym sprawdzonym olejem zgodnym z normą. Jeszcze poprawiając wentylację od spodu to już całkiem tylko na plus. Tysiąc euro w kieszeni lekko. Dziękuję za potwierdzenie marketingu, zaoszczędzony czas na przeglądanie filmiku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muskel1 Opublikowano 21 Lipca Udostępnij Opublikowano 21 Lipca (edytowane) Mowa tu o max. temp przy pałowaniu a nie o średniej. Samym olejem nie da rady tak zejść. Poza tym oni stosują także oleje z normą😉 Edytowane 21 Lipca przez Muskel1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ELLIOTT Opublikowano 21 Lipca Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 3 godziny temu, Muskel1 napisał(a): Mowa tu o max. temp przy pałowaniu a nie o średniej. Samym olejem nie da rady tak zejść. Poza tym oni stosują także oleje z normą😉 Mógłbyś zdziwić się , dlatego porządne oleje nie potrzebują dodatków crateków i innych wynalazków z efektem placebo. Naiwni potrafią dopłacić do spokoju ducha(ślepej miłości do auta). Podobna sprawa z płukankami, leją nie ze względu aby pomogło(produkt nie działa tak czy siak), najważniejsze aby nie zaszkodziło. Interes życia. Nie wiem co oni leją klientom, ale już mnie obrzydzili. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RALF76 Opublikowano 21 Lipca Udostępnij Opublikowano 21 Lipca znany program motoryzacyjny i jeden warsztat w wielkopolsce zalecają nawet już do małych przebiegów zalewanie cerateca - czy coś z tego mają, trudno powiedzieć twierdzą że działa ale decyzja należy do każdego indywidualnie, osobiście nie stosuje ale zastanawiam się bo wiemy jak teraz auta są produkowane, pytanie czy sens stosować do "dobrego" silnika z niedużym przebiegiem..... szacuje po odzewie na forum że chyba mało osób stosuje takie środki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi