Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Przeróbka lamp tył z USA na EU w A4 B9

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja mam u Siebie lampy EU, zakupiłem adaptery aczkolwiek teraz myślę że i bez można to zrobić, następnie zakodowane wszystko VCP jak wyżej i działa. Pliki moge podesłać natomiast będzie prawdopodobnie tak jak napisał @Muskel1

Opublikowano

Wydaje mi się że nie będzie konieczne kodowanie nawet. Jeśli są kostki przełożone to to będzie P&P

Opublikowano
W dniu 31.05.2023 o 20:45, Damianex napisał(a):

10. Udało się, jedziemy na przegląd.

Brawo za tutorial i dzieki!

W dniu 16.02.2024 o 17:18, Muskel1 napisał(a):

Nie ma, tylko Anglik ma w prawej. Na schemacie jest pokazana także wersja pod Anglika. W Lampie EU na ruch prawostronny nie ma w nie diód w tamtym miejscu.

Czyli w aucie z USA przy przerobce tylnych lamp nalezy dolozyc tylko w jednej lampie przeciwmgielne?

Pytam bo tak wlasnie mam, a ekspert ktory koduje (a naprawde zjadl na tym zeby) mowil ze na schemacie jest w obu lampach (nie wiem czy to ma znaczenie ale chodzi o A4 B9 Allroad - 2018 rok), choc byc moze  pomylil schematy i patrzyl na anglika?

Idac dalej podlaczony uruchomiony jest ten przeciwmgielny, jednak po wlaczeniu wywala blad zarowki (ale przeciwmgielny swieci). Ekspert stwierdzil ze dioda ma za mala rezystancje w tej lampie...

Co sadzicie?

Opublikowano
Godzinę temu, Koalakm napisał(a):

, a ekspert ktory koduje (a naprawde zjadl na tym zeby) mowil ze na schemacie jest w obu lampach (nie wiem czy to ma znaczenie ale chodzi o A4 B9 Allroad - 2018 rok),

To słaby ten expert.

Opublikowano

Siadam do przeróbki lamp tył do Q5 80a ( przed lift ), z pływającym kierunkiem.
Przerobiłem instrukcję, porównałem diody, w prezentowanej A4 są PLCC-6, natomiast w lampach mojej Q5 są PLCC-4.

Wylutowane diody czerwone, przylutowane diody  - LED SMD OSRAM LY E67F-ABBB-46-1, YELLOW PLCC-4.
Podpinam lampę pod zasilacz laboratoryjny, diody ogólnie wstają przy napięciu ok 7V - i tu pojawia się problem, bo niestety nie wszystkie.
Wysypuje się się 5 diód z 27, ale potrafi np. nie wstać 1 z 3 na konkretnym pakiecie.

Diody zostały sprawdzone pojedynczo - działają.
Zwiększanie napięcia, nie zmienia sytuacji.
Przed demontażem testowane czerwone diody, działały prawidłowo. 

A teraz pytania:
1. Czy ktoś miał taki problem? Czy zamówiłem złe diody, i powinny mieć inne napięcie pracy / inną oporowość? ( Jutro będę wpinał do auta, zobaczyć czy coś się zmieni ale nie wróżę tu poprawy sytuacji stąd pytanie )
2. Czy w samej lampie jest jeszcze coś do zmiany, czy de fakto powinna podejść zmiana LEDów, następnie montaż i parametryzacja VCP ( de facto odpięcie stopu )

Opublikowano

Ad. 2 Po przeróbce wystarczy parametryzacja VCP, robiłem u siebie tydzień temu i wszystko gra

Opublikowano
W dniu 19.06.2024 o 18:52, mati0618 napisał(a):

Ad. 2 Po przeróbce wystarczy parametryzacja VCP, robiłem u siebie tydzień temu i wszystko gra

Mogę prosić o instrukcje by to zrobić vcp właśnie w Q5 co piszesz. 

Opublikowano

Masz wszystko na pierwszej stronie opisane, dokładniej się już nie da.

• Lubię to 1
Opublikowano

Witam podepne się pod temat lamp, jak to wyglada z przeróbką lamp tył w B9 po 2020r. czy lampy są rozcinane i sklejane/spawane, czy rozklejanie są klosze od obudowy ? Nie wiem czy lepiej szukać lamp w wersji eu czy dać przerabiać.?

Opublikowano

Rozcinane z tyłu. Wizualnie w tego nie widać, ale w większości przypadków, przy nieumiejętnemu połączenie wyciętych elentów  lampy zaczynają parować. Na pewno taniej wyniesie przeróbka niż zakup eu

Opublikowano

Przy klejeniu najlepiej użyć kleju dwuskładnikowego i lampy odłożyć w pozycji leżącej najlepiej na 24h żeby później nie parowało nic.

Pytanie czy do lamp Matrix polifowych wgrywa się te same pliki ? 

W lampie zewnętrznej polifta jest też gniazdo pod wtyczkę wbudowane w lampę. Ktoś ma jakiś sensowny pomysł jak puścić dodatkowy przewód ?