Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problem po wymianie rozrządu w Audi A4 B6 1.8T BFB

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, przem8 napisał(a):

Jak są puste szklanki to będą problemy z odpalaniem i będzie nierówno pracować zanim się nie napełni.

U mnie prawie 20 minut auto chodziło na wolnych obrotach zanim się napełnily. Tak brzmiał przy pierwszym odpaleniu. Może coś ci pomoże. 

Edytowane przez KubaS1988

Opublikowano
  • Autor

KubaS1988, ale Tobie chociaż odpalił i pracował silnik... Mi zaś wogóle nie chce odpalić bo odrazu gaśnie i jeszcze przy okazji czymś tam sobie strzeli 

Opublikowano

No jak napinacz się rozpadł to jak ma być synchro na wałkach.

Opublikowano
  • Autor

Ślizgi . Właśnie rozbieram ponownie wszystko i patrzę co się stało 

Opublikowano
2 godziny temu, AdrianoA4B6 napisał(a):

EDIT - może wezmę się za ponowne sprawdzenie rozrządu pasek łańcuch a potem porozpinam wszystko i zdemontuję głowicę? popatrzyli byśmy co tam się dzieje 

Sprawdź jeszcze raz rozrząd zanim zdejmiesz głowicę. Wstaw jakieś z foto jak to jest ustawione. Zdjęcie wałków rób jedno żeby było można zobaczyć znaki i liczyć ogniwa na łańcuchu. 

Opublikowano
  • Autor

Jak myślicie co to za wypust ? Znalazłem to dopiero co ... Może ttym powinienem się sugerować 

Opublikowano

Do następnego odpalenia nie składaj przodu z chłodnicami. Szkoda roboty jak trzeba będzie poprawiać. Chwile bez płynu pochodzi nic mu nie będzie. A zdążysz sprawdzić jak chodzi i ustawienie rozrządu. 

Opublikowano
35 minut temu, AdrianoA4B6 napisał(a):

Jak myślicie co to za wypust ? Znalazłem to dopiero co ... Może ttym powinienem się sugerować 

Tak, to pewny znak. Rowek ma się zgrywać z tym szpicem w dziurze. Ale musisz go znaleźć, bo to nie to. Tak to ma wyglądać image.png.1f66e604580167361300259f0f9a13dc.png

Edytowane przez szpakuziom

Opublikowano
  • Autor

IMG_20240916_151543.jpg

IMG_20240916_151510.jpg

IMG_20240916_151447.jpg

8 godzin temu, KubaS1988 napisał(a):

Do następnego odpalenia nie składaj przodu z chłodnicami. Szkoda roboty jak trzeba będzie poprawiać. Chwile bez płynu pochodzi nic mu nie będzie. A zdążysz sprawdzić jak chodzi i ustawienie rozrządu. 

Ja mam pas w trybie serwisowym bo tak najłatwiej a jak zdemontować cały pas i odstawić na bok to nie wiem . Chciałbym odkręcić śrubki chłodnicy klimy , położyć ja na ziemi z podłączonymi wężami a dalej to nie wiem 

Opublikowano

Ten wypust na kole zamachowym który nagrałeś jest po to żeby odkręcić dwie śruby które trzymają miskę oleju. 

Opublikowano
  • Autor

Panowie , na kole wału korbowego to na 100% musi być dobrze ustawione .. ? 

A wtedy na górze znaki się pokrywają, na łańcuchu i walkach także .. 16 ogniw jest ...

Silnik dalej ma focha na mnie a mnie już krew zalewa 

6 godzin temu, KubaS1988 napisał(a):

Ten wypust na kole zamachowym który nagrałeś jest po to żeby odkręcić dwie śruby które trzymają miskę oleju. 

Aha okej dobrze wiedzieć , na przyszłość sprawdzę smok i zaleje świeżym olejem jak tylko silnik odpali 

Jeszcze raz ja . Wyjaśniło się . Przewalilem rozrząd o 180° ? z tyłu znalazłem kreseczkę w otworze, o którym wcześniej nie miałem pojęcia , z przodu na kole wału nie pokrywa się idealnie tylko jest niecały centymetr w lewo ... góra ? No nóż ... Owszem 1 tłok jest w GMP lecz 180% dalej niż być powinien .. co teraz robić eh

Screenshot_2024-09-16-17-52-22-055_com.miui.gallery.jpg

IMG_20240916_175243.jpg

IMG_20240916_175252.jpg

Opublikowano

coś to narobił

myślę że pasek był luźny i przeskoczył

przestaw raz jeszcze na dobre znaki i zakręć jak zapali to ok i będzie ciśnienie

ale myślę że zawory oberwały

Opublikowano
32 minuty temu, hopek03 napisał(a):

ale myślę że zawory oberwały

Może nie. Jak pasek nie przeskoczył. Pisał przed pierwszym odpaleniem ze kręcił ręcznie wałem i nic nie blokowało. Ustaw jeszcze raz na znaki

Opublikowano

Tak się zastanawiam jak ten motor działał z takim napinaczem i czy pracował dobrze przed wymianą. I ciekawe jak te opiłki mu zaszkodziły.

Nie wiem jak tyś tego bajzlu narobił bo niby sprawdzałeś i tłok 1 był w gmp a tu nagle o 180 przestawiony, jak? Bo coś tu nie się nie zgadza albo nie do końca odpisujesz prawdę.

Powodzenia mimo wszystko.

Edytowane przez Pieterb

Opublikowano
  • Autor
1 godzinę temu, Pieterb napisał(a):

Tak się zastanawiam jak ten motor działał z takim napinaczem i czy pracował dobrze przed wymianą. I ciekawe jak te opiłki mu zaszkodziły.

Nie wiem jak tyś tego bajzlu narobił bo niby sprawdzałeś i tłok 1 był w gmp a tu nagle o 180 przestawiony, jak? Bo coś tu nie się nie zgadza albo nie do końca odpisujesz prawdę.

Powodzenia mimo wszystko.

wiesz, sporo mojej winy bo zwlekałem ponad 6 miesiecy z naprawą tego, zaczeło sie od dzwieku ktory sie nasilał tydzień za tygodniem aż pojawił sie nowy dzwiek tarcia sie łańcuszka o metal... ale jak widac na fotkach to jeden ślizg troche sie połamał sie reszta została a drugi wyglądał jak skocznia w której są wyżłobienia na narty

------> nie sprawdziłem na obudowie sprzegla znaku bo nie wiedziałem gdzie go szukać. teraz wiem, widziałem kreske i do niej bede sie jutro stosować.

Podczas obrotu dolnym kołem pasowym wału 2 razy, pierwszy tłok aż dwukrotnie znajdzie się w gmp. U mnie finalnie okazało się tak że .. pierwszym razem.. łańcuch wałki i znaki pokrywa-koło wałka OK , a dolne koło wału... Wystarczy ustawić wcięcie w kole z nacięciem bądź kreską na obudowie rozrządu dolnej.. o tym wiemy . Ale nie każdy wie (ja też nie wiedziałem) że dodatkowo MUSOWO(!) spojrzeć na obudowę skrzyni biegów, pod paroma przewodami i wężami , tam jest pojedyncze okrągłe okienko w którym MUSI (!) pojawic się kreseczka .. jeśli jej nie ma znaczy że jest po drugiej stronie . 180° dalej i wtedy robimy 1 pełen obrót wałem w prawo (co nam dodaje drugie 180° i razem mamy 360° czyli to samo co 0) i wtedy ukazuje się kreseczka i koło pasowe wału licuje ze znakiem na obudowie . Czyli opcje są dwie albo jeden obrót i wałem i mamy 180° (kreska po drugiej stronie) albo mamy 360° i kreska wraca do nas wtedy zakładamy pasek naciągamy i sprawdzamy wszystkie pokrycia znaków plus ta kreska w okienku i dopiero wtedy rozrząd jest okej .

Mam nadzieję że w jasny sposób to wytłumaczyłem :) u mnie podejrzewam że szkód już nie cofnę i pozostanie mi demontaż głowicy ,planowanie jej , nowe zawory których zakup przetrzepie mi kieszenie, do tego sprawdzić tłoki pierścienie miskę olejowo a może dodatkowo sterownik silnika 

Edytowane przez AdrianoA4B6

Opublikowano

Może jeszcze ustaw rozrząd i sprawdź kompresje. Będzie wiadomo czy zawory dostały. 

Opublikowano

Żeby to teraz zgrać jak ma być to tylko wykręcić wałki z głowicy ( i świece żeby łatwo się obracał wał ) , ustawić GMP 1 tłok i spowrotem włożyć wałki i ustawić wszystko na kreski. 

Opublikowano
  • Autor

Cześć. Nadal jestem laikiem . Rozrząd już złożyłem na znaki wszędzie lecz co z tego jak za pierwszym razem złożyłem źle i uruchomiłem silnik . Tego co się stało już nie cofnę . Oddaje na serwis niech się tym zajmą . Mógłbym ja zdjąć głowice i wymienić zawory ale z moim doświadczeniem nie wiem nawet jak do tego przystąpić . Wielkim błędem było to że się za to zabrałem . Z resztą posłuchajcie sami :(

Opublikowano
  • Autor

A oto znalezione błędy

IMG_20240917_131413.jpg

Opublikowano

Błąd od złej synchronizacji rozrządu.