Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wypalanie DPF co 220km w Audi A4 B9 2.0 TDI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Tak jak w temacie, trasy krótkie, do pracy 11km. Mam kostkę DPF CONTROL która informuje, że nastepuje wypalanie, dzieje się tak przy 23 gr sadzy, jak się wypali zostaje 6 gramów. Dodam tylko, że silnik długo się nagrzewa, 90 st łapie po 20km, podczas temp na zewnątrz +2  Macie jakieś sugestie? Pozdrawiam! 

Opublikowano

Jaki przebieg?

Jaki profil jazdy?

Jaka wartość popiołu olejowego?

Opublikowano
3 minuty temu, Muskel1 napisał(a):

Jaki przebieg?

Jaki profil jazdy?

Jaka wartość popiołu olejowego?

Cześć, przebieg 91 tyś  jazda umiarkowana, wartość popiołu olejowego, nie mam pojęcia. 

Opublikowano

Jazda umiarkowana mi nic nie mówi. Jaki profil oznacza, jakie odcinki przebywasz? Jeździsz krótkie odcinki, czy długie?

Wartość popiołu odczytaj ze sterownika.

Opublikowano
1 minutę temu, Muskel1 napisał(a):

Jazda umiarkowana mi nic nie mówi. Jaki profil oznacza, jakie odcinki przebywasz? Jeździsz krótkie odcinki, czy długie?

Wartość popiołu odczytaj ze sterownika.

Do pracy 11km w jedną stronę, czasami po miejscu 5 do 20km rzadko długie trasy. 

Opublikowano

Więc się nie dziw, że interwały regeneracji są krótsze. Niedogrzane auto produkuje więcej sadzy. Poza tym te silniki EA288 mają interwały regeneracji 300-350 km.

Opublikowano
1 minutę temu, Muskel1 napisał(a):

Więc się nie dziw, że interwały regeneracji są krótsze. Niedogrzane auto produkuje więcej sadzy. Poza tym te silniki EA288 mają interwały regeneracji 300-350 km.

Myślisz że może być problem np z termostatem skoro potrzebuje aż 20 km zeby złapać temperaturę? 

Opublikowano

Te silniki tak mają.

Opublikowano
3 minuty temu, Muskel1 napisał(a):

Te silniki tak mają.

Radzisz jeszcze zwrócić jeszcze uwagę na tą wartość popiołu olejowego? 

Opublikowano

Jeżeli rzeczywiście masz 91kkm to nie powinna osiągnąć max. wartości. Sprawdź sobie aby wiedzieć ile masz.

Opublikowano (edytowane)

zrób softa, podniesiesz moc i zmniejszysz zuzycie paliwa

bedzie sie rzadziej wypalał

warunek, tylko u qumatego tunera

Edytowane przez Dev
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, IRO293 napisał(a):

Myślisz że może być problem np z termostatem skoro potrzebuje aż 20 km zeby złapać temperaturę?

za dużo, 7-10km max bynajmniej u mnie tak łapie 90 na zegarach przy tej temperaturze na zewnątrz, coś masz nie tak... tymbardziej jedziesz trasą jak rozumiem min 90 km/h

Edytowane przez RALF76
Opublikowano
20 minut temu, RALF76 napisał(a):

za dużo, 7-10km max bynajmniej u mnie tak łapie 90 na zegarach przy tej temperaturze na zewnątrz, coś masz nie tak... tymbardziej jedziesz trasą jak rozumiem min 90 km/h

Też mi się wydaje że, jest coś nie tak... 

Opublikowano
57 minut temu, Dev napisał(a):

zrób softa, podniesiesz moc i zmniejszysz zuzycie paliwa

bedzie sie rzadziej wypalał

warunek, tylko u qumatego tunera

Jest 190km i wystarczy 🙂

Opublikowano
52 minuty temu, IRO293 napisał(a):

Jest 190km i wystarczy 🙂

No to sie nie dziw że tak często wypala Ci DPFa, a jak wypala DPFa to leje gnojówe w olej silnikowy, a jak olej napędowy w oleju silnikowym to w d..e dostaje motor 

:brawo:

Opublikowano
49 minut temu, Dev napisał(a):

No to sie nie dziw że tak często wypala Ci DPFa, a jak wypala DPFa to leje gnojówe w olej silnikowy, a jak olej napędowy w oleju silnikowym to w d..e dostaje motor 

:brawo:

Ja się nie dziwię tylko pytam czy to normalne, a według twojej teorii to powinienem mieć w tym Audi 600 koni żeby bylo ok? 🙂 Dzięki za takie porady... 

Opublikowano

A czy ja Ci tu pisze o 600kM czy o pozbyciu się problemu częstego wypalania DPFu  ?

No i Zrób tez porządek z nagrzewaniem się silnika bo to ma olbrzymi wpływ na DPFa

Opublikowano

Jaki olej w silniku? Między niektórymi formulacjami wychodzi różnica 10km dłuższe nagrzewanie oleju do temperatury roboczej.

Opublikowano

Dolewaj archoil 6900 do zwyklego ON i będzie się wypalać nawet 100km później ale najpierw zainteresuj się wymianą termostatu.