Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pęknięte sprężyny na krańcach z tyłu w Audi A4 B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, jak w temacie trzaskało mi coś na dołach okazało się że pękła u góry sprężyna i wpadła tak, że się obijała tam skąd te dźwięki były. Oderwało 1,5 zwoja wyciągnąłem i jest cisza. Siedzą sprężyny na swoim miejscu sprawdzone lecz z drugiej strony też kawałek uszczerbany u góry i od dołu jakieś parę cm oderwane. Generalnie w połowie nie są złamane tylko krańce się połamały już.. Można tak jeździć czy robić to? Bo trochę z tym zabawy jest słyszałem, a samemu nie mam warunków i koszta jakieś 1,5tys na warsztacie jak pytałem już. Co myślicie? Auto siedzi równo nie widać na oko różnicy żadnej, ani innych niepokojących rzeczy. Generalnie nie wiedział bym o tym dopóki nie te dźwięki się pojawiły z jednej strony na dołach jak pękło. Tym bardziej że to u góry się stało i nie widać tego od razu na 1 rzut oka. Miał ktoś tak i jeździł - temat pewnie znany i przerabiany hmm? 
Pozdrawiam

Edytowane przez FabianB
Opublikowano

Sprężyny obie strony do wymiany. 

Opublikowano

daj VIN to wrzuce Ci nr sprezyn

Opublikowano (edytowane)

1,5 tysiąca za wymianę tylnych sprężyn? Przecież to chwila roboty jest żeby je wymienić. Odkręcasz amortyzator od zwrotnicy i sprężyna praktycznie sama wychodzi.

Edytowane przez Langista
Opublikowano

Langista, czytasz czasami co piszesz ?

Opublikowano

Jak auto miałem na kobyłkach, to całe sanki szły w proszek, przy rozbieraniu sam się zdziwiłem że wystarczyło odkręcić amortyzator, żeby zwrotnica opadła na tyle, aby sprężyna wyszła bez żadnego ściągacza. Trochę zabawy z ponownym zamontowaniem jest ale nie jest to robota na 1500 zł, bez przesady.

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, Dev napisał(a):

daj VIN to wrzuce Ci nr sprezyn

WAUZZZ8EX5A578946

I tak żebyście mnie źle nie zrozumieli koszt to jest 1500 zł wraz ze 2 nowymi sprężynami, gumy + robota..
Natomiast jak bym zainwestował w dobry ściągacz sprężyn np. taki talerzowy nie dało by radę zrobić bez żadnego demontażu zawieszenia podejdzie tam? Może i samemu pod wiatą bym ogarnął (kanału nie mam).
Jeśli nie trzeba rozpinać zawieszenia i opuszczać wózek. Później ustawiać geometrie, zbieżność i tak dalej - to wtedy już wole oddać jak mam sam z tym walczyć. Ale tu mam film z B8 jak gość robi bez rozpinania czegokolwiek - takie coś to tak. Na to bym poszedł bo dobry ściągacz kupić wyjdzie mnie i tak taniej z częściami jak oni sobie policzą. Natomiast amory na przeglądzie miały jakieś 50/60% może od razu bym nowe zarzucił tylko jaka firma?..  

Edytowane przez FabianB
Opublikowano

Interestingly, when I was changing ordinary shock absorbers for DTS Coilovers (for quattro installed on FWD) on the rear springs were also cracked at the top, I forgot if one spring or both spring was cracked on the top. More interesting noting  was rusted except springs.

If i where you i would buy a DTS  and with that you get a new springs , shock , rubber , ect , they go around 500 euros

Dont drive it with a broken springs , maybe if your mechanic is close.

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, FabianB napisał(a):

WAUZZZ8EX5A578946

I tak żebyście mnie źle nie zrozumieli koszt to jest 1500 zł wraz ze 2 nowymi sprężynami, gumy + robota..
Natomiast jak bym zainwestował w dobry ściągacz sprężyn np. taki talerzowy nie dało by radę zrobić bez żadnego demontażu zawieszenia podejdzie tam? Może i samemu pod wiatą bym ogarnął (kanału nie mam).
Jeśli nie trzeba rozpinać zawieszenia i opuszczać wózek. Później ustawiać geometrie, zbieżność i tak dalej - to wtedy już wole oddać jak mam sam z tym walczyć. Ale tu mam film z B8 jak gość robi bez rozpinania czegokolwiek - takie coś to tak. Na to bym poszedł bo dobry ściągacz kupić wyjdzie mnie i tak taniej z częściami jak oni sobie policzą. Natomiast amory na przeglądzie miały jakieś 50/60% może od razu bym nowe zarzucił tylko jaka firma?..  

Znajdź kogoś kto Ci to zrobi w normalnych pieniądzach, na podnosniku roboty jest max na godzinę.

8E0 511 115 CS  x 2

8E0 512 297 J x 2

8E0 512 149 P x 2

Edytowane przez Dev