Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[TDI PD] EGR - Wymiana, czyszczenie, zaślepienie - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jesli założy sie chinski OCT na wężykach 10mm to będzie sie zatykać, jesli pokombinuje sie troche i zrobi na ori wężu to nawet zimą nie ma problemów a zawsze część oleju zostanie wyłapana.

Akurat separator z Lublina nie zalicza się do "chińskich oct".

I tak jak napisałeś "część oleju wyłapie" a dla mnie to nie jest rozwiązanie.

wysłane z Commodore 64

Kolego to powiedz jakie jest słuszne i skuteczne rozwiązanie tego problemu?

ja będę wymieniał EGR, ale nadal nie wiem co z tą odmą zrobić...

Opublikowano

Dobrać taki separator który ma przewody tej samej grubości co ori odma. Mój OCT jest opisany w temacie o separatorach, na forum passata jest sporo fajnych patentów.

Opublikowano

witam, mam pytanko czy zaslepienie zaworu egr moze miec zly wplyw na turbine ? gdzies sie naczytalem ze po zaslepieniu egr padla komus turbina

Opublikowano

Ktoś ci głupot nagadal, egr nie ma nic wspólnego z turbem.

Opublikowano

tez mi sie tak wydaje bo egr jest otwarty na biegu jalowym nie ? a przy przyspieszaniu zamkniety, dobrze mysle ?

Opublikowano

tez mi sie tak wydaje bo egr jest otwarty na biegu jalowym nie ? a przy przyspieszaniu zamkniety, dobrze mysle ?

egr osłabia się a następnie całkiem wyłącza po przekroczeniu pewnej wartości żadania gazu

Opublikowano

Najlepiej wyłączyć elektronicznie i zdemontować. W miejsce EGR wstawić klapę gaszącą z 2,5. Odme zostawić jak jest podpiętą przed turbo.

wysłane z Commodore 64

Opublikowano

W miejsce EGR wstawić klapę gaszącą z 2,5.

Masz może takiego moda ??

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

A jakie uszczelki potrzeba do silnika BPW

Opublikowano

U mnie w BAU także nic nie dało ale pozbyłem się tego wyjmując zaślepki :)

Opublikowano

U mnie również w AVF 2003, a modelowo 2004 w/w sposób nie działa. Dopiero jak wyłączyłem w sofcie błąd ustał na stałe.

Opublikowano

Witam, Przy wylaczaniu silnika trzeslo buda ;/ znalazlem na forum ze moze to byc wina tego malego silwonika w egr. Rozebralem, zakleilem dziurę w membranie, zalozylem spowrotem i dalej to samo. Ale gaszac samochod powinna sie ta klapka zamnkac a ona ani troche nie drgnie ;/ Wiec co jest zepsute ?

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

W moim przypadku odma na 99%, ponieważ wczoraj umyłem silnik, odkręciłem obudowę filtra powietrza, cały egr, podczas demontażu węża od odmy kapały z niego spore ilości oleju, miejsce łączenia tego węża z wężem turbo całe zaolejone, z odmy kapał olej jeszcze przez jakieś 5 minut. dziś kopiuje odmę od lublina i zakładam do audiczki - ma ktoś już zamontowaną - możecie mi podpowiedzieć jak ja zamontować w którym miejscu i jakie węże są potrzebne ?

Opublikowano

Koledzy mnie również dopadły nieszczelności EGRa w nowej maszynie. W poprzedniej nie miałem takiego problemu a w tej mimo wyczyszczenia i tak sie leje na złączke elastyczną wydechu.

Chciałem się Was zapytać czy oferowane nowe zawory EGR w granicach 300zł na alledrogo są warte uwagi??

Przypuszczam że producentem takich zaworów jest słynny MAXGEAR lecz mi tylko chodzi o załozenie i żeby był szczelny bo i tak odłącze o dniego podciśnienie i zaślepię rurkę łącząca kolektor z nim :kox:

Edytowane przez MemberA4

Opublikowano

Szkoda kady na nowy. Skoro zamierzasz odłączyć go całkowicie to zaślep czymś otworki z których cieknie. Po samym odłączeniu egra wycieki już będą dużo mniejsze.

Opublikowano

Już kupiłem używkę u kolegi z forum.

Swój od razu po zakupie auta odłączyłem od podciśnienia ale i tak wypluwa olej z dziurek i troszkę słychać jak ciśnienie z kolektora delikatnie też tymi dziurkami ucieka.

Zdecydowałem się na sprawną i szczelną używke bo w razie jakiejś doczepki lub kontroli na przeglądzie mogę podłączyć przewód i po kłopocie.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

Mam podobny problem. Wczoraj zauważyłem, że cieknie mi olej z zaworu EGR. Moje pytanie. Czy trzeba coś z tym robić, czy można to zostawić. Oleju mi dużo nie ubywa, nie zauważyłem mniejszej ilości oleju, dobrze auto mi sie zbiera, nie kopci. z góry dzięki za odpwoiedź.

Opublikowano

A napiszcie proszę jakie są objawy zapierdzielonego EGR oraz po czyszczeniu co jest inaczej ? jest sens sie za to zabierac czy to tylko zajęcie na weekend nic nie wnoszące :)

U mnie nic nie cieknie ale jak sciagnałem rure dolotowa to widziałem troche syfu ale nie było go dużo . powiem szczerze ze chciałbym sobie to wyczyscic bo ciągle mysle o tym ze tam brudno jest a ja lubie jak wszystko jest czyste :D

tylko czy to cos mi da poza moimi spokojnymi myslami ?

Opublikowano

To nie olej tylko przedmuchy spalin.

Opublikowano

Witam

Jeśli chodzi o uszczelki to 3 do egr i jedna do kolektora jak kolega napisał tak? Jeśli chciał bym rozbierać dalej dolot do samego ic są tam oringi około 60mm w tych gumowych kolankach czy ktoś wie jakie mają numery?

Czy ktos po zabiegu czyszczenia zamontował oil catch tank jeśli tak to gdzie go umiejscowił i jak sie on sprawdza.

Edytowane przez marcuso86