Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Baza wiedzy o skrzyni biegów Multitronic w Audi A4 B6 i B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Nawiązując do tematu skrzyni Multi.. u mnie taka sytuacja:

na zimnej skrzyni jest bez większych zarzutów i jedzie ładnie - jak tylko dostanie temperatury to ruszając z postoju przy zwiększaniu prędkości zaczyna szarpać (takie wyczuwalne przejście lub zmiana biegu). Zaobserwowałem jeszcze coś takiego że gdy jadę sobie spokojnie tak miedzy 80 -100 km/h (na wolnych obrotach) to na obrotomierzu widoczne jest jakby falowanie silnika i jednocześnie czasami jakby skrzynia nie mogła się zdecydować czy jechać na 6 czy 7 biegu.

Wybierając biegu manetkami tj manualnie jest w miarę przyzwoicie.

Dzisiaj zrobiłem wstępne pomiary i adaptacje (chociaż nie pomogło) podczas jazdy jest wciąż problem. Nie wiem czy to ma znaczenie ale na postoju przy zmianie pozycji biegów jest przyzwoicie (nie ma jakiś wyczuwalnych oporów i szarpaniny).

Na pewno wg mnie olej do wymiany. Trochę poleciałem sobie a powinienem to zrobić 20 000 temu ale cóż.

Ciekawostka - dzwoniłem do jednego mechanika co się zajmuje automatami i powiedział że przy tych objawach nie wymieniać oleju bo się skrzynia szybciej rozkraczy🤔. Co Wy na to?

Prośba o sprawdzenie pomiarów. Jeśli coś by tam brakowało to zrobię jeszcze raz.

obraz.png.cf5cf970313ec91f901b0db99f276264.png

LOG-02-010-011-065.CSVLOG-02-010-011-013.CSV

Dzięki !

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 2.5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Masz skrzynię do naprawy. Skontaktuj się ze mną na priv.

Opublikowano (edytowane)

Witam. 

2 lata temu kupiłem a4b7 z multitronikiem. Auto zawsze miało taką przypadłość, że jak jechałem ze stałą prędkością i nacisnąłem lekko na pedał gazu to czasami czuć było lekkie szarpnięcie. 

I tak się bujałem aż do momentu aż skrzynia biegów odmówiła posłuszeństwa, Przy normalnej jeździe przy 60km/h kontrolki od biegów na zegarach zaczęły migać i usłyszałem metaliczny dźwięk. Skrzynia reagowała na zmianę biegu przód/tył lecz wydawała przy tym dźwięk ocierających się trybów i nie było napędu. Nagrałem film żeby sprawdzić czy przeguby się zerwały, można usłyszeć na nim ten dźwięk.

Po wyciągnięciu i rozebraniu skrzyni okazało się, że zerwały się tryby kosza sprzęgłowego wałka wejścia

1715850830495.thumb.jpeg.8327ba75b9b609a77101df6194df31d2.jpeg

Mogłem w sumie przejść od razu do sedna, ale opisałem wszystko szczegółowo bo może ktoś będzie miał podobne symptomy i będzie wiedział na co zwrócić uwagę. 

A teraz moje pytanie dla tych co przerabiali temat. 
Czy da się wymienić sam kosz z trybami? Sama bieżnia wałka jest w bardzo fajnym stanie i żal mi kupował całą nową część. W internecie nie mogę znaleźć tego trybu. Może mógłbym kupić jakąś mega porysowaną bieżnię ale za to z dobrym koszem i dokonać transplantacji? 

Aktualizacja:
Kupiłem cały wariator z koszem w bardzo fajnym stanie i wymieniłem tylko zębatki bo było inne przełożenie (musiałem kupić specjalny klucz z chin)

Natomiast nigdzie nie mogę znaleźć nowego łańcucha o numerach 01J331301AT(taki znalazłem u mnie w skrzyni), znalazłem natomiast zdawkowe informacje w internecie, że 01J331301BG też będzie pasował, więc go zamawiam. W przeciągu miesiąca pewnie złożę tego dziada, dam wtedy znać czy działa.

Pozdrawiam 

Edytowane przez Kuciolajzor
Opublikowano

Witam

Padła skrzynia oz.Gec, czy jest możliwość wyładować skrzynię o innym oznaczeniu

Pozdrawiam

Opublikowano

Autko po rozgrzaniu przestaje reagować tak jakby odcięło skrzynie biegów licznik spada do zera mimo ze silnik reaguje na gaz i obroty rosną. Jakieś sugestia co to może być. Kody błędów jak na wyklejce.

Zrzut ekranu 2024-10-03 230443.png

Opublikowano

Prędkościomierz przestaje pokazywać dane ponieważ w automacie czujnik prędkości masz ze skrzyni a nie z ABS. Ewidentnie odcina Ci sterownik skrzyni z magistrali.

Opublikowano
W dniu 6.10.2024 o 00:15, Bart-S napisał(a):

Prędkościomierz przestaje pokazywać dane ponieważ w automacie czujnik prędkości masz ze skrzyni a nie z ABS. Ewidentnie odcina Ci sterownik skrzyni z magistrali.

Jaka może być przyczyna odcinki ?

Uszkodzony sterownik skrzyni czy jakieś inne przyczyny.

Rozumiem że bez fizycznych oględzin to dla ciebie jak wróżenie z fusów ale może jakieś sugestie gdzie szukać przyczyny.

Opublikowano

Jest kilka możliwości. Jeśli to 2.4 to zawsze zaczynam od przekaźnika CutOut na podszybiu przy ECU.

Opublikowano
W dniu 27.02.2018 o 22:22, Bart-S napisał(a):

Mam audi a4 b6 1.8t bex multitronic szarpie podczas ruszania i cofania, obroty falują podczas jazdy i trzymania równo gazu co może być przyczyną? Czy można założyć nowsza skrzynie z b7 ponoć są trwalsze