Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Poduszki silnika gumowo-olejowe z elektrozaworem do Audi A4 B6/B7 1.9/2.0 TDI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Poduszki nie powinny przenosić statycznych obciążeń bocznych , bo zmniejsza to ich trwałość i nie zapewniają wtedy optymalnego tłumienia.

Odpalenie i przegazówka na poluzowanych mocowaniach pozwala się tych naprężeń pozbyć, pod jednym warunkiem, że działa klapa gasząca i po całej operacji silnik miękko się zatrzyma :decayed:

Przy nie działającej klapie pokusił bym się o dokręcenie ich mocowania na pracującym silniku :naughty:

Edytowane przez piotrsob1

Opublikowano

Czyli wymienić wszystkie, poluzować, odpalić silnik niech się ułoży, zgasić i podokręcać i powinno być na lata :decayed:

• 5 tygodni później...
Opublikowano

a myślał ktoś nad zastąpieniem tej poduszki z 1.9 tą z 2.5tdi z tego co udało mi się ogarnąć po ETKAch różni się wymiarami

4B0199379E 162/132/102

8E0199379BF 155/130/110

różnica w tym że ta 1 występuje w zamienniku od FEBI za ~240zł, TOPRAN ~200zł

może ktoś z was pracuje w sklepie, na szrocie i może wziąć obie w dłoń i porównać

Opublikowano

a myślał ktoś nad zastąpieniem tej poduszki z 1.9 tą z 2.5tdi z tego co udało mi się ogarnąć po ETKAch różni się wymiarami

4B0199379E 162/132/102

8E0199379BF 155/130/110

różnica w tym że ta 1 występuje w zamienniku od FEBI za ~240zł, TOPRAN ~200zł

może ktoś z was pracuje w sklepie, na szrocie i może wziąć obie w dłoń i porównać

Ale co to zmienia oprócz tego ze zamienniki poduszek nie nadają sie do tego auta co było wałkowane wielokrotnie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Jestem po wymianie poduszek po silnikiem, używki, oryginały! Do tego wymieniłem odbijak/odbojnik ten w pasie przednim. Odczucia te same. Stare poduszki były wylane i chlupały jak nimi potrząsałem. Te nowe są ok, ale nadal mam leciutkie drgania gałki biegów i nadwozia. Nie wiem już czy sam nie przesadzam.

Na dniach będę zaślepiał egr to może coś się zmieni.

Opublikowano

zaslep egr, zaloz nowy dwumas, pompki i wałek a na 99% dalej będziesz miał drgania...

Wysyłane z mojego GT-I9070 za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano

Te nowe są ok, ale nadal mam leciutkie drgania gałki biegów i nadwozia.

Jak wyłączysz silnik , to myślę że się na pewno uspokoi :decayed::P

Nie popadajmy w paranoję , toć to stary, skapciały PD-ek , a nie jakiś super bajer CR w którym paliwo jest wtryskiwane w kilkunastu dawkach podczas jednego cyklu i pracuje takie cuś mięciutko jak pupka niemowlaczka :naughty:

Albo bezynka :naughty:

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi. Jestem spokojniejszy ! :)

Jeszcze jedno pytanie. Jakim momentem dokręcić poduszki? Dokręcałem ręcznie z wyczuciem, ale z wyczuciem różnie bywa :)

Opublikowano

a ja mam do wymianę poduszkę od pasażera w a4 b7 2.0 TFSI. Już się naczytałem w tym temacie o zamiennikach i będę kupował w aso.

Jeśli chodzi o wymianę, to podpowiedzcie mi co trzeba dokładnie zrobić?

czy wystarczy odkręcić poduszkę razem z mocowaniem i podnieść lekko silnik, czy popuścić inne poduchy?

Opublikowano

Czy popuścić inne poduchy? Raczej tak, zresztą będziesz widział. Ja swoje 1.9Tdi podnosiłem bardzo wysoko żeby poduszki wymienić. Namęczyłem się z drewnianymi klockami i lewarkiem ale się udało :)

Opublikowano

Panowie, a może mi ktoś powiedzieć czym się różni poduszka do 2.0 tsfi (8E0 199 382 AJ)od innych modeli? byłem dziś w aso i taka poduszka na specjalne zamówienie z niemiec i cena ponad 500zł... :huh:

Edytowane przez darek181289

Opublikowano

Niestety, ale takie są ceny. Do b6 też tyle kosztują. Możesz jeszcze napisać @ do getem.pl być może kupisz parę groszy taniej. Zamienniki sobie odpuść. Ori, albo sprawdzona używka.

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

wiem żeby się nie pchać w zamienniki, ale koledzy piszą o poduszkach za 400zł do b7, a skąd taka cena i dostępność tej, którą ja potrzebuję?

może ktoś wie czym się różnią??

Opublikowano

Ja wsadziłem używane z B7. numery te same lub te które mogły być stosowane zamiennie.

Jakim momentem je dokręcić? ktoś wie? bo dokręciłem je dosyć mocno z wyczuciem.

Opublikowano

Witam,

podepnę się pod temat:

otóż w moim przypadku wygląda na to, że siadł mi ten elektrozawór przy poduszce /8E0 199 379BF/.Co pewien czas słychać takie dziwb=ne stuki jakby chciał załączyć i rozłączyć.

Czy ten elektrozawór można jakoś przeczyścić lub też wymienić ?

Opublikowano

zaslep egr, zaloz nowy dwumas, pompki i wałek a na 99% dalej będziesz miał drgania...

W takim razie co proponujesz? U kumpla w a3 na pompie nie czuć żadnych drgań w kabinie. Z mojej strony 2 mas wymieniony ale to nie z powodu drgań tylko ogólnego zużycia i poduchy. Coś musi te wibracje przecież powodować

Opublikowano

W takim razie co proponujesz? U kumpla w a3 na pompie nie czuć żadnych drgań w kabinie. Z mojej strony 2 mas wymieniony ale to nie z powodu drgań tylko ogólnego zużycia i poduchy. Coś musi te wibracje przecież powodować

Drgania te ( nieregularne bujnięcia silnikiem na biegu jałowym ) wynikają z konstrukcji silnika na PD 8V :decayed:

Kiwające się w gniazdach pompki ( przytwierdzone jedna śrubką M6 :naughty: ) powodują już nawet po niewielkim przebiegu , przy prawie nowych uszczelniaczach pompek, że minimalne ilości gazów z komór spalania przedostają się do szyny paliwowej w głowicy, powodując zakłócenia w ich napełnianiu paliwem, skutkiem czego są właśnie te bujnięcia :decayed:

Są one nieregularne, co w połączeniu z mechanizmem korekcji dawek biegu jałowego jeszcze pogarsza sprawę.

Moje BPW które użytkuje od przebiegu 52 kkm, zawsze bujało sobie co jakiś czas silnikiem, za wyjątkiem krótkiego okresu ( 2 może 3 tysiące km) zaraz po wymianie uszczelniaczy pompek, było to przy przebiegu nie całe 150 kkm , a potem bujanie powoli zaczęło powracać :P

Tak że proponuje przejść nad problemem do porządku dziennego, TEN TYP TAK MA, dopiero jak na biegu jałowym zacznie mocno telepać silnikiem , że buja całym nadwoziem i widać to gołym okiem stojąc koło samochodu, a korekcje na którymś garku dochodzą do plus trzech, to brać się za wymianę uszczelniaczy pompek :hi:

Przez te parę latek jak siedzę na tym forum, to czytałem już nie jeden temat o walce z tym zjawiskiem , ludziska powymieniali poduchy , dwumasy , pompowtryski, pompy tandemowe, wałki rozrządu i bóg wie jeszcze co, a efekty tego były mizerne, czasem była lekka poprawa, ale o pełnym sukcesie na długą metę nie słyszałem :P:decayed:

Opublikowano

U mnie czuć drgania silnika na budzie bardziej niz w innych A4 (nie jest to bujanie jw). Najbardziej na zimnym czuje drgania. Mam nowy dwumas i wałek. Lewa poduszka ma wycieki płynu. Czy warto ją wymienić i czy to coś pomoże?

Edytowane przez mateusz233

Opublikowano

Jezeli faktycznie olej z poduchy wyciekł. to nadaje się ona tylko na złom i nie ma się co nad tym dłużej zastanawiać :decayed: