Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B6] Jakie dystanse?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czołem,

postanowiłem "podrasować" trochę wygląd B6 i wypchnąć koła na zewnątrz. Aktualnie mam założone felgi o ET43 i nie bardzo wiem jak dobrać dystans żeby koło było równo z błotnikiem?

Teraz wygląda to tak:

0d96e2e48d6523dc.jpg

Podpowiecie coś?

Z góry dzięki :hi:

Opublikowano

Wydaje mi się że 10mm powinny wystarczyć, maksymalnie 15mm ale za to to już głowy nie daje. Z resztą mozesz oszacować jaki potrzebujesz dystans mierząc odległość od krawędzi opony do zewnętrznej krawędzi nadkola.

pozdr :hi:

Opublikowano

Przykładasz liniał do nadkola w miejscu maksymalnie bliskim koła. Mierzysz odległość od liniału do opony (suwmiarką np.) i już wiesz jakie dokładnie dystanse potrzebujesz. Trzeba pamiętać o tym, że opony teoretycznie tej samej szerokości, ale różnych producentów będą się różnić pod względem rzeczywistej szerokości.

Opublikowano
  • Autor

Wydaje mi się że 10mm powinny wystarczyć, maksymalnie 15mm ale za to to już głowy nie daje. Z resztą mozesz oszacować jaki potrzebujesz dystans mierząc odległość od krawędzi opony do zewnętrznej krawędzi nadkola.

pozdr :hi:

Wychodzi na to że tak :good: Z tyłu opona cofnięta w stosunku do nadkola ok 20 mm a z przodu ok 15 mm. Podobno zalecenia są takie (?) że po montażu dystansu opona powinna być cały czas cofnięta ok 5 mm. Czy to prawda? Bo jak tak to wychodzi na to że z przodu 10 mm a z tyłu 15 mm.

I druga sprawa to taka że dystanse ceńsze niż 17 mm nie mają w większości pierścienia centrującego. Jaki ma to wpływ na ich użytkowanie?

Czy polecacie dystanse jakichś konkretnych producentów i z jakichś konkretnych materiałów? Bo na Allegro jest tego mnóstwo i nie wiadomo co wybrać żeby nie było miny...

Pozdrówki

Opublikowano

A mierzyłeś pierścień centrujący, jeżeli po założeniu dystansu zostaje ponad 5mm to powinno wystarczyć do osadzenia felgi i oczywiście musisz pamiętać o długich śrubach...

Opublikowano

ja mam dystanse 20mm na tylnej osi a tak to wygląda felga 9.0x18 et45 i pamiętaj o dłuższych śrubach

CVbmJ.jpg

Opublikowano

zapytaj BART-S on tez ma avanta i powie ci co i jak sam ma załozone dystanse , ja obstawiam 12mm, max 15mm

Opublikowano

Do zimowych felg ( 17 stka 7,5" Et 43 ) mam założone na tyle 17 mm i jest idealnie ;) na przód nic nie zakładam bo w sumie obleci tak jak jest

Opublikowano

Cuberek, przod przy tym dystansie by tarł... :tongue4:

Zreszta zaloze sie, ze tylnie kola tez ladnie Ci wytra nadkola :kox:

Opublikowano
  • Autor

Założone :evil: Na przodzie 17 mm, na tyle 20 mm - nic nie trze i wygląda zajebiaszczo, tak jak chciałem. Wkrótce wrzucę fotki, ale niech się aura trochę ogarnie :)

Opublikowano

ja mam kółko 7x16cali ET42 oponke 205/55 i dystanse H&R 12mm z pierscieniem centrującym. I nic mi nie trze, ale mam wrazenie ze spokojnie podeszłoby 15mm przy tych kółkach i oponach. Polecam firme H&R, jednak ciężko dostać taki zestaw w PL

Opublikowano

Cuberek, przod przy tym dystansie by tarł... :tongue4:

Zreszta zaloze sie, ze tylnie kola tez ladnie Ci wytra nadkola :kox:

myśle że nie :gwizdanie: patrzyłem jest duuuzo miejsca :wink4: zresztą sam zobaczysz na zlocie w BT no chyba ze uda mi sie fotki zrobić jakieś jutro :kox:

Opublikowano

podepne sie pod temat

mam zamiar zalozyc dystanse do swojej audi ale nie wiem ktore wybrac - przykrecane osobnymi srobami czy te ktore przykreca sie razem z kolami

prosze o porade

Opublikowano

podepne sie pod temat

mam zamiar zalozyc dystanse do swojej audi ale nie wiem ktore wybrac - przykrecane osobnymi srobami czy te ktore przykreca sie razem z kolami

prosze o porade

jeśli od 17 w gorę to lepiej przykręcane jak mniejsze to po prostu dłuższe śruby i po problemnie

ja też podepnę się pod temat aby nie zakładać nowego wątku 18x8,5 et 43 da rade dystans na tył 17mm? ktoś ma doświadczenie w tej materii?

Opublikowano

podepne sie pod temat

prosze o porade

jeśli od 17 w gorę to lepiej przykręcane jak mniejsze to po prostu dłuższe śruby i po problemnie

ja też podepnę się pod temat aby nie zakładać nowego wątku 18x8,5 et 43 da rade dystans na tył 17mm? ktoś ma doświadczenie w tej materii?

Ja mam w tej konfiguracji z tyłu dystans 20mm, przod zostawiłem i jest idealnie.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Co myślicie o takich dystansach do A4 B6 przy feldze 18x8" ET42

http://www.allegro.pl/item870071735_profesjonalne_przykrecane_dystanse_audi_17mm.html

Czy takie przykręcane dystanse są lepsze od przelotowych??? Dlamnie takie rozwiązanie jest lepsze pod tym wzgledem że potem mozna zastosowac ori śruby w tym zabezpieczajace.

Czy takie przykręcane dystanse są bardziej bezpieczne od przelotowych???

Opublikowano
  • Autor

Ja mam przelotowe i sobie chwalę. Zapierdzielam i nie czuję różnicy :good: Podstawa żeby proste były :gwizdanie:

Opublikowano

http://www.allegro.pl/item870071735_profesjonalne_przykrecane_dystanse_audi_17mm.html

Czy takie przykręcane dystanse są lepsze od przelotowych??? Dlamnie takie rozwiązanie jest lepsze pod tym wzgledem że potem mozna zastosowac ori śruby w tym zabezpieczajace.

Jarol....te co pokazałeś to chyba bezpieczniejsze są ... tylko ta cena :thumbdown:...pytałem sprzedawcę i do A4 B6 na przód to min 17mm , a na tył to min 20mm.....troszkę duże.

Opublikowano
  • Autor

Jarol....te co pokazałeś to chyba bezpieczniejsze są ... tylko ta cena :thumbdown:...pytałem sprzedawcę i do A4 B6 na przód to min 17mm , a na tył to min 20mm.....troszkę duże.

Nie uważam że za duże - ja mam dokładnie taki zestaw i wygląda naprawdę cool :good:. Gdyby nie to, że B6 stoi od kilku dni przysypane śniegiem wrzuciłbym foty. Też się na początku bałem, że za duże, ale jestem mega zadowolony z tej koniguracji. Felgi S-line 17" ET43 i zawiecha 1BV.

Opublikowano

Nie uważam że za duże - ja mam dokładnie taki zestaw i wygląda naprawdę cool :good:. Gdyby nie to, że B6 stoi od kilku dni przysypane śniegiem wrzuciłbym foty. Też się na początku bałem, że za duże, ale jestem mega zadowolony z tej koniguracji. Felgi S-line 17" ET43 i zawiecha 1BV.

dawaj foty sniegiem sie nie przejmuj...tez zastanawiam się nad takim zestawem :mysli: