Yotek Opublikowano 16 Grudnia 2009 Opublikowano 16 Grudnia 2009 Witam mam problem z zaparowanymi szybami. Pytałem po kierowcach ale nadal walczę. Próbuje z tym walczyć lecz bez skutku- brak pomysłu - Nawiew działa powietrze ciepłe i zimne (bez skutku) - Klima nabita, odgrzybiona - Filtr kabinowy wymieniony - szyba szczelna (sprawdzę jeszcze raz bo mogło mi się tylko wydawać) - Padł pomysł, że to płyn z chłodnicy kapie na nagrzewnice i "mokre" powietrze paruje, ale sprawdzałem ubytek płynu i wynosił on niecały 1cm na ponad 1,5 miesiąca- więc ten pomysł raczej odpada CHOCIAŻ czuć smród jakiejś substancji po zetknięciu z nag.(może to ten płyn?) WSKAZÓWKI: szuba paruje i jest tłusta, trzeba ją myć płynem z alkoholem/ paruje tylko w niskich temp <10 st. C Proszę o pomoc mądre głowy;] bo w zimie ciężko jeździ się z uchyloną szyba :/:/ Pozdrawiam i z góry Thx.
mariuszsmietana Opublikowano 16 Grudnia 2009 Opublikowano 16 Grudnia 2009 wymien dywaniki na gumowe. gdzies o tym slyszalem i sprawdz wykladzine podlogi czy nie jest mokra.
Daimos Opublikowano 16 Grudnia 2009 Opublikowano 16 Grudnia 2009 ubytek płynu 1cm na 1,5 miesiąca to dużo i wszystko wskazuje na nieszczelną nagrzewnicę
Nosfer Opublikowano 16 Grudnia 2009 Opublikowano 16 Grudnia 2009 test nagrzewnicy: -Odpalasz auto, żeby się zagrzał silnik (na wyłączonych nawiwach) -jak się auto nagrzeje, przestawiasz nawiew na szybę i ogień. Jak zaparuje - nagrzewnica.. _________________________________________________ Masz LPG - wiem, że nie masz w profilu, ale nie wyszcy mają. Jeśli tak to ubytek płynu chłodzącego może być spowodowany trójnikami na przewodach - standard.
bin85 Opublikowano 18 Grudnia 2009 Opublikowano 18 Grudnia 2009 Jeżeli szyba jest tłusta to wskazywało by to właśnie na ubytek płynu chłodzącego, przecież para wodna nie jest tłusta, trzeba zlokalizować wyciek może nagrzewnica nieszczelna.
ktmrider7 Opublikowano 19 Grudnia 2009 Opublikowano 19 Grudnia 2009 mialem podobny przypadek w nagrzewnicy byla malenka dziorka plynu prawie wcale nie ubywalo a szyby parowaly wydaje mi sie ze u ciebie bedzie to samo
szakal350 Opublikowano 19 Grudnia 2009 Opublikowano 19 Grudnia 2009 Ja miałem podobny problem, też tłuste szyby, chodniczki i cały środek wysuszyłem i jest ok. Jak jest mokro to butami wnosi się brud, piach itp. podczas jazdy niestety nie wyschnie wszystko jak powinno, chodniczki miałem do połowy mokre.
tomek a4 2.8 Opublikowano 21 Grudnia 2009 Opublikowano 21 Grudnia 2009 Kiedyś w innym audi z klimatronikiem mialem ogromny problem z parowaniem szyb i okazało się, że klapka od obiegu zamkniętego zacięła się i cały czas krążyło w aucie wilgotne powietrze. Po otwarciu klapki, wszystko działało pięknie
grzesiek88 Opublikowano 21 Grudnia 2009 Opublikowano 21 Grudnia 2009 szyby tłuste?? a nie palisz w aucie fajek?? a jak masz obieg ustawiony na zamknięty??
karolasterka Opublikowano 22 Grudnia 2009 Opublikowano 22 Grudnia 2009 Panowie podłącze sie pod temat, u mnie paruje szyba przednia ale od strony kierowcy tak mocniej, jak wyłącze nadmuch na szyby i włącze na kratki centranle to szyba od strony pasażera nie paruje tak jak od kierowcy ( paruje od dołu) tak samo sie ma z szybą przednią boczną tez paruje a od strony pasażera jest sucha. co to może oznaczać?[br]Dopisany: 22 Grudzień 2009, 07:22_________________________________________________Dodam ze filtr kabinowy jest wymieniony
Yotek Opublikowano 22 Grudnia 2009 Autor Opublikowano 22 Grudnia 2009 szyby tłuste?? a nie palisz w aucie fajek?? a jak masz obieg ustawiony na zamknięty?? TAK SZYBY TŁUSTE, TRZEBA JE KILKA RAZY PRZEMYWAĆ PŁYNEM, NIE PALĘ, OBIEG ZAMKNIĘTY. [mod]a po co ten krzyk??[/mod]
grzesiek88 Opublikowano 22 Grudnia 2009 Opublikowano 22 Grudnia 2009 to nie zamykaj obiegu ja mam nie zamkniety i nie paruje
wicek2.8 Opublikowano 26 Grudnia 2009 Opublikowano 26 Grudnia 2009 miałem ten sam problem okazało śie że miałem zamknięty obieg bo nie działał przycisk od przełanczania obiegu powietrza
freon Opublikowano 26 Grudnia 2009 Opublikowano 26 Grudnia 2009 http://www.a4-klub.pl/smf/empty-t16629.0.html;highlight=zima+deszcz+szyby Po jednej stronie paruje bardziej, to dlatego, że tam siedzisz... i też parujesz. Po basenie zawsze najpierw zaparuje Twoja strona, niż puste miejsce pasażera.
rafi1985 Opublikowano 30 Grudnia 2009 Opublikowano 30 Grudnia 2009 Panowie potrzebuje szybkiej odpowiedzi i pomocy. Kiedy klapa obiegu wewnetrznego sie zamyka bo z tego co czytam to nie zawsze kiedy zostanie wcisniety przycisk obieg zamknietego na klimatroniku? Teraz jak jezdze i uzywam cieplego powietrza na szybe to wlaczam tylko strzalke skierowana ku gorze z prwej strony panela a nigdy w zyciu nie uzywalem tego guziczka z szyba po lewej stronie panelu klimy tuz na gwiazdeczka? Jak to w koncu jest?
andegrand Opublikowano 6 Stycznia 2010 Opublikowano 6 Stycznia 2010 a mi marzna szyby ale od srodka :>
tomash77 Opublikowano 6 Stycznia 2010 Opublikowano 6 Stycznia 2010 Główną przyczyną zamarzania szyb jest wilgoć w aucie. Najpierw radziłbym sprawdzić stan dywaników czy nie są dziurawe od obcasów i czy tymi dziurami woda nie dostaje się na to wykładzinę. Jeżeli są OK to sprawdź czy odpływy wody z podszybia nie są zapchane i czy woda tam się nie zbiera i nie stoi w okolicach akumulatora. U mnie tak było, że już cuda wianki robiłem, pryskałem Antifogiem szyby by nie parowały, co jakiś czas wymieniałem filtr kabinowy, wymieniłem dywaniki na gumowe a w aucie nadal była wilgoć, która w czasie mrozów przechodziła w szron. U rodziców w ich A4ce cały rok są założone dywaniki welurowe i nigdy nic nie parowało a u mnie z gumowymi nawet tak. Na forum przeczytałem, że odpływy spod podszybia mogą zapchane i rzeczywiście tak było. Woda stała i dostawała się nawiewami do środka i stąd wykładzina od strony pasażera była zawsze wilgotna. Przeczyściłem to podszybie i teraz jest spokój.
andegrand Opublikowano 6 Stycznia 2010 Opublikowano 6 Stycznia 2010 sprawdziłem wszystko jest ok tylko filtr kabinowy jest caly czarny chyba nikt go nie wymienialł ze dwa lata !!! czas na wymiane jaka cena filtra z 30 zl ?
malwina115 Opublikowano 6 Stycznia 2010 Opublikowano 6 Stycznia 2010 To z gwiazdką ma pomagać w chwilach gdy chcesz szybko odparować wilgoć z szyby czołowej albo lód roztopić. Taki zamiennik podgrzewanej szyby.[br]Dopisany: 06 Styczeń 2010, 19:58_________________________________________________Ja placiłem 33 tydzień temu. :>
DaRo4422 Opublikowano 7 Stycznia 2010 Opublikowano 7 Stycznia 2010 Heh podam Ci własny i skuteczny spos. na sprawdzenie czy to płyn na szybie<chociaż ja stawiam że na 99% to nagrzewnica padła> jak zrobi się zaparowana i tłusta, prtzeciągnij po niej palcem i troche na język, jeżeli gorzki alk. smak to wiadomo>>>>Borygo... Nagrzewnica do wymiany....... Miałem to samo...... Nagrzewnica niewiadomym sposobem rozszczelniła się na lucie..........
Rekomendowane odpowiedzi