Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Montaż i kodowanie nawigacji RNS-E w Audi A4 B6/B7 od A do Z

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A ja zalozylem RNS z Exeo i teraz szukam odpowiedniego Firmware aby miec logo Audi i PL menu, czy ktos juz cos takiego przerabiał ??

Dodam, ze obecnie mam:

SW 0200

HW H03

kolego, a jaki koszt tego rns'a z exeo był, jeśli możesz zdradzić i do jakiego autka włożyłeś?

ja chcę wymienić w B7 concert (chyba 3, 2 din), na navi rns-e ale to już dość stare, mam to w b5 i myślę nad tym z exeo ale nie wiem czy pasuje ksztaltem, kusi wyświetlacz i karty pamięci bez takich ograniczeń jak stara rns-e, ale na allegro xo exeo widziałem ostatnio tylko Dynavin,.

myślałem, też o innych multimediach typu pioneer itp, ale nie wiem czy one bez problemu by obsługiwały wbudowany BT i kamerke cofania

a do pionieera i tak trzeba chyba osobno dokupować moduł navi.

a ta tns-e exeo ciekawa opcja, aż się dziwię, że chyba mało kto tu ją montował, jakos nie rzuciło mi się w oczy ale ostatnio rzadko bywam :(

• Odpowiedzi 4.5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

a gdzie kupiłeś? ASO? allegro? ebay? jeszcze inne miejsce?

zdecydowanie wolałbym z exeo bo dużo nowsza, niż wysłużone już rns-e z a4

Opublikowano

znalazlem na Allegro, nowa

Problem tylko polega na tym, ze (prawdopodobnie) nie da sie programowo odblokowac TV Free i trzeba adapter kupic ;/

Opublikowano

to juz mniejszy problem dla mnie, tv nie będę raczej miał, głównie interesuje mnie navi, muza i kamerka cofania plus telefon. tv to może, może kiedyś.

jak na allegro szukać, rns-e exeo, czy ma to jakąś inną nazwę? bo w tej chwili nie widziałem ani jednej :(

a może mógłbyś podać sprzedawce u którego kupiłeś? to bym zagadał, chyba, że to ktoś prywatnie np sam sobie wyciągnął :)

w samej navi nic nie trzeba było przerabiać?

czytałem na jakimś zachodnim forum, że w tych nowych z A3 trzeba zmienić ramkę chyba, o ile dobrze zrozumiałem, ale w tych z exeo nie, tyle, że logo nie będzie z a4 tylko exeo lub a3 lub s3

Opublikowano

DarkMind kamerki nie odpalisz bez tunera TV lub adaptera multimedialnego.

ps. mam namiar na navi z 2008r.

Opublikowano

a, to nawet nie wiedziałem, nie jestem troche w temacie

trudno to się kupic kamerka fajna rzecz.

ale... 2008 to to samo co 2002 i 2004 prawda?

to nadal ta stara wersja, a jeśli ta rns-e z exeo (a ona chyba jest z 2010?) jest w ludzkiej cenie to zdecydowanie bym wolał, głównie przez wiekszą pojemność kart na muze :D

lepszy wyświetlacz itp itd.

Opublikowano

DarkMind kamerki nie odpalisz bez tunera TV lub adaptera multimedialnego.

ps. mam namiar na navi z 2008r.

Hej.

Podeslij info o tej navi :hi:

Opublikowano

to nadal ta stara wersja, a jeśli ta rns-e z exeo (a ona chyba jest z 2010?) jest w ludzkiej cenie to zdecydowanie bym wolał, głównie przez wiekszą pojemność kart na muze :D

nie wime jak jest z wiazka i przekodowaniem ponoc sa jakies problemy w audi zeby to doprowadzic do ladnego dzialania ktos nawet pisal chyba w tym watku o tym

Opublikowano

RNS E pojawilo sie juz w B6 2004 roku :) Pierwszych latach produkcji czyli 2004-2006 czasami mialy problem z napedem i laserem .

Ciezko kupic od EXEO RNS E poniewaz rzadko uzywka sie pojawia . Z drugiej strony wiekszosc Exeo w standarcie maja Concerta III :wink4:

Mozna zalozyc RNS E od A3 , TT przekladajac przedni panel z A4 ( najlepiej z galkami chromowanymi ) .Uzyskujemy m.in. ekran o dwa razy lepszej rozdzielczosci , sloty na karty SDHC .

Kilka moich starych fot :decayed:

dfdcbe43a9c53b40med.jpg

4fd6f2bddbf686f9med.jpg

09c8ec64705eee51med.jpg

oraz

Opublikowano

to co na fotkach, to jak rozumiem rns-e nowe, z a3.

skąd mam wziąć ten panel do przełożenia?

w tej chwili mam 2dinowe radio fabryczne - to chyba jest concert 3?

czy taki panel na allegro po prostu kupić?

rozumiem, że Ty przekłądałeś rns-e - bezboleśnie poszło? pełna funkcjnalność i zero problemów?

tylko na allegro rns-e z a3 to ponad 2 000 kosztuje, stare rns-e 1500-1700 :/

taniej nowego chyba się nie znajdzie? tzn poniżej 2 tysi?

Opublikowano

to co na fotkach, to jak rozumiem rns-e nowe, z a3.

skąd mam wziąć ten panel do przełożenia?

w tej chwili mam 2dinowe radio fabryczne - to chyba jest concert 3?

czy taki panel na allegro po prostu kupić?

rozumiem, że Ty przekłądałeś rns-e - bezboleśnie poszło? pełna funkcjnalność i zero problemów?

tylko na allegro rns-e z a3 to ponad 2 000 kosztuje, stare rns-e 1500-1700 :/

taniej nowego chyba się nie znajdzie? tzn poniżej 2 tysi?

Tak mam w mojej B6 RNS E 2010 z A3/TT :) No tak .....ten ERENES kosztuje ponad 2 tysie :wink4: .

Jezeli chodzi o Panel to musisz szukac padnietego RNS E koszt 400-600 PLN albo fuuuuksem :kox: trafic na sam Panel 250-400 PLN .

Wszystko pasuje P&P :)

Do tego mozesz wgrac softa z SDS i Polskie MENU :)

Dla bayeru tez mozna zrobic taki wpisik :rolleyes:

img6079l.jpg

Opublikowano

na allegro szukalem rns-e exeo, sprzedawca mial tylko jedna

Navi dziala jak nalezy, nie bylo z montazem najmniejszych problemow

Do montazu zamowilem przejsciowke ISO1-> ISO2 oraz przejsciowke do anteny oraz antene GPS

Sama navi rozni sie od tej z TT czy A3 tym, ze nie ma chromowanych galek, natomiast funkcjonalnosc oraz parametry ma takie same

Jesli uda mi sie znalezc kompetentna osobe albo informacje, jak wgrac logo audi i PL menu, to zdam relacje

narazie najbardziej denerwuje mnie to, ze wylacza sie obraz z DVD podczas jazdy :rant:

Opublikowano

chlopaki maja tutaj hacka zapytaj siemiana albo bartas oni hackowali zdaje mi sie ostatnio to moze maja jeszcze gdzie na dysku i udostepnia

Opublikowano

dziękuję koledzy za informację, jak o tym myślę, to chyba jednak nie warto (imo) dopłacać ok 700zł, dla większej pojemnosci kart czy rozdzielczosci ekranu.

3 lata jeżdzę ze starszą wersją w B5 i wszystko świetnie widać, a zawsze te 700zł mogę odłożyć na nową kierę multi - bo takowej w B7 nie mam.

szkoda, że inne nawi multimedialne (w rozsądnej kasie) nie mają albo windowsa, żeby Am zainstalować, albo slotu na karty pamięci na muzykę - pomysł świetny jak dla mnie dużo lepszy niż cd.

Opublikowano

Witam wszystkich,

jestem w trakcie rezania i mam ogromną prośbę o podpowiedzi. Przeczytałem 32 strony tego wątku i dalej już nie mam cierpliwości - chociaż jest ciekawie :)

1. Nie mogę póki co upolować panelu klimatyzacji i chyba zabiorę się za rezanie obecnego. Czy są gdzieś na forum wymiary panelu 2DIN? Czy dziura która została za popielniczka będzie widoczna po założeniu panela? Wczoraj podczas zamiany ramki zdemontowałem taką zaślepkę (płytkę plastykową). Na razie panel jest za szeroki i nie jestem w stanie tego sprawdzić sprawdzić. Czy panel wystarczy rezać tylko po bokach, czy dół lub góra też?

2. Na allegro są rózne panele wystawione przez handlarzy. Niektóre zamiast przycisku "OFF" maja przycisk taki sam jak do zamkniętego obiegu powietrza tyle, że z literką A - co to za odmiana?

3. Czy w samochodach z RNSE fabrycznie montowali guziki do sterowania navi - te obok zapalniczki? Czy wg ekspertów tutejszego Forum jest sens montować? czy po zamontowaniu RNSE będę miał jeszcze bardziej rozszerzone MENU na FISie? Obecnie guzikami z manetki wycieraczkę mogę obserwować wszelkie dane o spalaniu i czasie.

4. Którędy fabrycznie są poprowadzone kable do oryginalnej anteny zamontowanej na dachu? Po rozebraniu tunelu środkowego widziałem, że jest tam fajna plastykowa szyna na kabelki, a może podsufitka?

5. Jak zabezpieczyć karoserię po wywierceniu dziury na antenę?

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam wszystkich,

jestem w trakcie rezania i mam ogromną prośbę o podpowiedzi. Przeczytałem 32 strony tego wątku i dalej już nie mam cierpliwości - chociaż jest ciekawie :)

1. Nie mogę póki co upolować panelu klimatyzacji i chyba zabiorę się za rezanie obecnego. Czy są gdzieś na forum wymiary panelu 2DIN? Czy dziura która została za popielniczka będzie widoczna po założeniu panela? Wczoraj podczas zamiany ramki zdemontowałem taką zaślepkę (płytkę plastykową). Na razie panel jest za szeroki i nie jestem w stanie tego sprawdzić sprawdzić. Czy panel wystarczy rezać tylko po bokach, czy dół lub góra też?

2. Na allegro są rózne panele wystawione przez handlarzy. Niektóre zamiast przycisku "OFF" maja przycisk taki sam jak do zamkniętego obiegu powietrza tyle, że z literką A - co to za odmiana?

3. Czy w samochodach z RNSE fabrycznie montowali guziki do sterowania navi - te obok zapalniczki? Czy wg ekspertów tutejszego Forum jest sens montować? czy po zamontowaniu RNSE będę miał jeszcze bardziej rozszerzone MENU na FISie? Obecnie guzikami z manetki wycieraczkę mogę obserwować wszelkie dane o spalaniu i czasie.

4. Którędy fabrycznie są poprowadzone kable do oryginalnej anteny zamontowanej na dachu? Po rozebraniu tunelu środkowego widziałem, że jest tam fajna plastykowa szyna na kabelki, a może podsufitka?

5. Jak zabezpieczyć karoserię po wywierceniu dziury na antenę?

Pozdrawiam

1) http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=142028.0

2) to są klimatroniki pod czujnik jakości powietrza , możesz taki zakupić potem czujnik i jest nowy mod :naughty:

3) to sterowanie przy zapalniczce montowali do wersji navi w bagażniku tzv bns 4.0 , z rns-e nie ma nic wsólnego

4) w avancie schodzą z dachu w słupek tylni i potem podłogą do navi

5) wycinasz otwór (nie jest okrągły a w kwadracie , troszke roboty z tym jest :rolleyes:) i potem zabezpieczasz to jakimś lakierem a pod antenke dodatkowo dajesz silikon

Opublikowano

Wielkie dziekuję Domin79 za pomoc.

Została mi do zamontowania antena, której jeszcze nie kupiłem i zastanawiam się jak się wziąść za tą kwadratową dziurę. Zastanawiam sie też, jaką nalepiej antene kupić do RNSE - tzn jaki numer. Jakby mógł ktoś cos podpowiedzieć.

Pozdrawiam

Opublikowano

...ja ciołem takim urządzonkiem http://allegro.pl/mini-szlifierka-akcesoria-206-szt-straus-i1888232816.html naprawde fajny gadzet polecam :good: efekty działania http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=114147.45

co do antenki to posiada takowe nasz koega klubowy czaki ale jaki ma być numerek hm :mysli: jak będą z tej antenki wychodziły 2 kabelki to napewno bedzie dobra :cool1:

Opublikowano

Ja mam magnetyczną antenę pod kokpitem i sprawuje się bez zastrzeżeń więc nie rozumiem po co ciągnąć przez całe auto przewody a przede wszystkim ciąć dach.

malybz odp na twe pyt wg mnie...

Odp. 1. Jak nie masz pewności że dobrze dotniesz moja rada nie kombinuj kup klimatronik 2DIN (może być z B7 a bebechy przełożysz)

Odp.2. "zamiast przycisku "OFF" maja przycisk taki sam jak do zamkniętego obiegu powietrza tyle, że z literką A" - gadżet nie wart uwagi

Odp.3. Obok ręcznego występowały różne wersje tego panelu w zależności od wyposażenie (m.in. navi "strzałkowa", webasto)

Odp.4 i 5. Moja rada nie ciąć - droższa antena, problem z wycięciem (nie przegrzać blachy, zdemontować podsufitkę itp). Jeśli już masz ciąć to podjedz do sklepu z lakierami samochodowymi gościu powinien dać ci właściwy produkt.