Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL] Dwie nowe opony na przód czy na tył ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Oglądałem już kilka takich programów , gdzie robili testy i bez gadania zakładamy nowe na tył

Opublikowano

Nowe na tyl? Powodzenia. W zimie mialem z przodu gorsze opony a z tylu dobre i na zakretach przy skreconych przednich kolach bardzo ciezko bylo opanowac auto zeby nie wypasc z trasy - musialem delikatnie hamowac i leciutko skrecac kierownica - NIE POLECAM zlych opon na przod. A pozatym czytajac ten temat: http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=7767.15 nie mozna dojsc do jednoznacznych wnioskow ...nie wszyscy sie zgadzaja z tym ze lepsze na tyl.

Opublikowano

Ciekaw jestem jak były robione te testy... 4 laki zakładają, robią testy, a potem zamieniają tył na zjechany? Wtedy faktycznie pogorszą się właściwości trakcyjne. W autku przednionapędowym lepiej lepsze na przód w kilku powodów.

-zakręty - opanowanie nadsterowności w aucie przednionapędowym nie jest trudne, podsterowności nieomal niemożliwe, są tylko niewielkie możlowości korekty przepustrnicą, ale kiedy przednia oś wpada w poślizg jesteśmy ugotowani.

-hamowanie - przy hamowaniu około 70% energii jest przenoszone przez przednią oś, która jest dociążana (stąd większe tarcze z przodu) i jeżeli mamy lepsze opony z przodu, to zwiększa nam się to 70% mocy hamowania, a jeżeli z tyłu, to 30%. Jak chodzi o sprawę zarzucania tyłem przy hamowaniu, to przy ABSie jest to do opanowania - tylko trzeba mieć dobre opony z przodu, żeby ruchy kierownicą były dobrze odczytywane. Jak o to chodzi mam doświadczenie jak mało kto - wpadłem 140 na lód nocą (pusta droga, długie światła, do domu daleko) i udało się opanować wszelkie obroty, z resztą inaczej bym tego nie opowiadał...

-ekonomia - szybciej zużywają się koła napędzane, więc zakładając opony z większą ilością bieżnika na przód wyrównujemy zużycie opon - dłużej na nich pojeździmy.[br]Dopisany: 05 Czerwiec 2007, 10:41 _________________________________________________I nie chcę się sprzeczać z całą gromadą speców od motoryzacji z TVN Turbo itd, tylko uważam, że lepsze opony z tyłu może nawet lekko przesuwają granicę możliwości, a lepsze z przodu drastycznie przesuwają granicę możliwości kontroli w sytuacji, kiedy już mamy poślizg. A ja wolę móc się ratować, jeżeli już w ten poślizg wpadnę, nawet jeżeli ma się to kilka razy więcej zdarzyć...

Opublikowano

Nowe na tyl? Powodzenia. W zimie mialem z przodu gorsze opony a z tylu dobre i na zakretach przy skreconych przednich kolach bardzo ciezko bylo opanowac auto zeby nie wypasc z trasy - musialem delikatnie hamowac i leciutko skrecac kierownica - NIE POLECAM zlych opon na przod. A pozatym czytajac ten temat: http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=7767.15 nie mozna dojsc do jednoznacznych wnioskow ...nie wszyscy sie zgadzaja z tym ze lepsze na tyl.

Tak się składa , że to ja wpisałem to stwierdzenie , że lepsze opony na tył w aucie przednionapędowym. Dlaczego nie wszyscy się z tym zgadzaja, nie wiem , moge przypuszczać , że nie chcą zmienić swojego zdania. Generalnie chodzi o to , iż w tych samych warunkach drogowych w zależności od usytuowanego ogumienia (lepsze opony przód, lepsze opony tył) , w tym drugim przypadku przejazd w zakręcie wypada lepiej. Nie chce się już z nikim przekamarzać, ale zwolennicy lepszych opon na przód , pojeździjcie sobie jeden sezon z lepszymi oponami na tył, by mieć porównanie. Pozdr.[br]Dopisany: 05 Czerwiec 2007, 11:16 _________________________________________________

A ja wolę móc się ratować, jeżeli już w ten poślizg wpadnę, nawet jeżeli ma się to kilka razy więcej zdarzyć.

W sumie sam odpowiedziałeś sobie :wink:

Opublikowano

w najblizszym czasie chcę zamówić na razie 2 nowe oponki.

Kiedy zamówisz dwie pozostałe? Jeżeli szybko zamówisz to nie martw się tym problemem, jeżeli za rok to może pomyśl o 4 dobrych używkach

Zestaw 2 nowe i 2 prawie łyse to nie najlepsze zestawienie

Opublikowano

Takie porównanie mi się nasunęło - robi się testy przednionapędówek na trolejach z tyłu, dlaczego nie zakłada się ich nigdy z przodu? Dlatego wolę mieć nieco bardziej łyse oponki z tyłu :grin:

Opublikowano

robi się testy przednionapędówek na trolejach z tyłu, dlaczego nie zakłada się ich nigdy z przodu?

Hehe jak byś napędził te troleje z przodu?

Dlatego właśnie lepsze opony z tyłu, żeby tył się prowadził a nie uciekał bokiem.

Opublikowano

na słiskim leiej jest mieć sterowność z przodu.

I tak samo w RWD i FWD. lepiej skręcić i zahamować niż się w przypadku RWD dobrze rozpędzać.

Owszem trzeba umieć jeździć RWD żeby nie obracało tyłem, ale cóż jak się wie co się ma to i umiejętności być powinny a nie tylko gaz i przed siebie ;).

Ja akurat zimy bardziej się boję w FWD bo wolę jednak gazem ustalać wielkość poślizgu (RWD) a nie próbować się ratować ręcznym jak w FWD, no ale cóż ja jestem skrzywiony ;)

Opublikowano

No właśnie chodzi o to, że na trolejach z przodu nie ruszysz i nie skręcisz. A z tyłu można powalczyć...[br]Dopisany: 05 Czerwiec 2007, 19:28 _________________________________________________Jeżeli dobrze obcykasz FWD, to możesz na śliskim (i nie tylko) przechodzić zakręty z kontrolą przepustnicy, to już troszkę wyższa szkoła jazdy, ale warto poćwiczyć, daje mega frajdę i zawsze gubisz tego cienia w lusterku :afro:

Opublikowano

Owszem trzeba umieć jeździć RWD żeby nie obracało tyłem, ale cóż jak się wie co się ma to i umiejętności być powinny a nie tylko gaz i przed siebie ;).

Ja akurat zimy bardziej się boję w FWD bo wolę jednak gazem ustalać wielkość poślizgu (RWD) a nie próbować się ratować ręcznym jak w FWD, no ale cóż ja jestem skrzywiony ;)

Ja dosyć długo ganiałem tyłopędami z mocnymi silnikami i miałem zawsze mase frajdy z latania bokami po śliskim mokrym czy suchym, trafiła mi się jednak E30 2,5 litra z maksymalną szperą i to zimą był koszmar. Ruszanie wyglądało jak przeprowadzanie kontenerowca przez kanał Panamski a w zakrętach tylko pot po plecach. Natomiast pomny wielokrotnego ganiania się z własnym tyłem sądze że sterowność przedniej osi gdy tyłek już odjechał nie stanowi juz o niczym. Moim prywatnym zdaniem opony kupuje się 4 to jedyna rozsądna alternatywa, natomiast jesli miałbym powiedzmy dwie nowe i dwie jedno-dwu sesonowe to nóweczki na tył.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

dolaczam sie do tematu nowe oponki zdecydowanie na tyl. pisza o tym i jest wiele programow testow drogowych z ktorych wynika jedno-w przednionapedowce wazniejszy od przodu jest tyl. przod w trakcie poslizgu wyprowadzisz pedalem gazu jak tyl poleci to juz nie jest takie proste.

najlepsze rozwiazanie kupuj 4 :)

Opublikowano

z całego tematu wysówa sie tylko jeden wniosek :dance: w FWD mieć 4 nowe gumy albo 4 takie same :polew:

Opublikowano

mówimy tu o bezpieczeństwie, być może macie racje że lepsze na tył jeśli chodzi o w padanie w poślizg, ale ja nigdy nie założe już nowych na tył a starych na przód odkąd przy 140km/h strzeliła mi prawa opona na przodzie, chyba nie muszę pisać dalej co sie działo :thumbdown:

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Właśnie o to mi chodzi,że w przypadku wystrzału opony z tyłu jest duża szansa na opanowanie samochodu,a jak wystrzeli z przodu to w zależności od prędkości może skończyć się to tragiedią. Dlatego kupuję dwie nowe i zakładam na przód.

Opublikowano

naogladalem sie tych programow co mowia ze nowe opony na tyl

wlasnie z tymi nowymi z tylu wytrzymalem caly miesiac i zmienilem spowrotem nowe na przod, a gorsze na tyl

wystarczylo ze lekko napadalo deszczu i na kazdym ostrzejszym zakrecie z troche wiekszymi predkosciami przod jechal prosto choc kierownice mialem skrecona, co nie jest za przyjemnym uczuciem

teraz po zmianie przod juz nie ucieka tak szybko, a zeby tyl uciekl w aucie z napedem fwd to trzeba naprawde sie sporo nameczyc

pzdr

Opublikowano

No i zbaraniałem jak poczytałem :blink:

Kupiłem miesiac temu dwie nowe opony i załozylem bez wahania na przód (dwie z tyłu sa nie najgorsze ale maja 2 sezony już)

Kierowałem się własnym doswiadczeniem. Przed 2 laty jeździłem autem gdzie opony nie były najlepsze (przód i tył) i pewnego razu na autostradzie poznałem co to aqua-planing, uciekl mi przód! Mało sie nie zesr... w aucie bo praktycznie nic nie mogem zrobić, kierownica poprostu nie reagowała, natomiast tył nie uciekł, nie czułem nadsterowności. Dlatego po tym doświadczeniu wole mieć (jeśli chodzi o lenie to na bank) lepsze opony (nowe) na przedniej osi.

Zgodzę się też z kolega który mówił o momencie hamowania i dociążaniu przodu (gdzie jest przecież sporo żelaztwa silnikowego) oraz o ekstremalnych przypadkach gdy strzeli opona, to lepiej z tyłu niż z przodu.

Doświadczenia z nadsterownością i podsterownościa mam takie (z zimowych zabaw na pustych parkingach nocą), że poślizg tylnej osi w FWD można próbować opanować i jest to możliwe, natomiast jak slizgnie się przód to pozostaje hamulec w pogłogę i modlitwa.

Ale jesli fachowcy mówią, że lepiej lepsze opony na przód... to juz kurczę sam nie wiem.

Jak interpretować testy? dla jakich warunków są robione (śnieg, lód, woda, sucha nawierzchnia) i dla jakich opon, zimówki czy letnie?

PS

na tym zestawieniu przód-nowe, tył-uzywki przejechałem ok 4000km w różnych warunkach (sucho i mokro) i nie miałem niepokojących objawów.

Opublikowano

Kupiłem miesiac temu dwie nowe opony i załozylem bez wahania na przód (dwie z tyłu sa nie najgorsze ale maja 2 sezony już)

Ale jesli fachowcy mówią, że lepiej lepsze opony na przód... to juz kurczę sam nie wiem.

No ale czego nie wiesz? :>