Wojtek_A4 Opublikowano 26 Lipca 2012 Opublikowano 26 Lipca 2012 400zl? Jeśli wszystko sprawne bez żadnej skuchy to dogadamy się Odezwe się pod koniec dnia. Wszystko powinno byc cacy bo bylo wymontowane z kompletu
Suli Opublikowano 2 Września 2012 Opublikowano 2 Września 2012 Bartek Mam problem. Moduł nie daje się zakodować. Wywala błąd komunikacji Address 36: Seat Mem. Drvr Labels: 8E0-959-760.lbl Control Module Part Number: 8E0 959 760 Component and/or Version: Sitzmemory R2 F 0305 Software Coding: 00002 Work Shop Code: WSC 63351 VCID: F1E2579AD7F38C94 5 Faults Found 01317 - Control Module in Instrument Cluster (J285) 49-00 - No Communications 01331 - Door Control Module; Driver Side (J386) 49-00 - No Communications 01330 - Central Control Module for Central Convenience (J393) 49-00 - No Communications 00466 - Control Module for Steering Column Electronics (J527) 49-00 - No Communications 01332 - Door Control Module; Passenger Side (J387) 49-00 - No Communications Gdzie szukać przyczyny? Nie możliwe, żeby wszystkie te połączenia były skopane. Szyby działają. Parktronic też (i komunikuje się na VCDS a więc to nie K-line).:dontknow:
Bart-S Opublikowano 2 Września 2012 Autor Opublikowano 2 Września 2012 K line jest tylko do diagnostyki. Sterownik memo komunikuje się z pozostałymi przy pomocy magistrali CAN (i to konkretnej czyli CAN Komfort). Na pewno podłączyliście się w prawidłowe przewody CAN? Pomarańczowo/czarny i pomarańczowo/brązowy... Sprawdźcie jeszcze raz bo tutaj widzę problem.
Suli Opublikowano 3 Września 2012 Opublikowano 3 Września 2012 Sprawa się w częściowo rozwiązała:cheesy: I miałeś rację :notworthy::notworthy:Zamienione były w kostce piny CAN-low i CAN-high. Żeby w wszystkiego nie rozwalać zamieniliśmy piny we wtyczce fotela:decayed: Tak, żeby się zgadzały:decayed: Natomiast wywala inny błąd 1 Fault Found 01447 - Sensor for Driver Seat; Height Adjust (G231) 29-00 - Short to Ground Gdzie jest ten czujnik? O co biega?
Bart-S Opublikowano 3 Września 2012 Autor Opublikowano 3 Września 2012 Sprawa się w częściowo rozwiązała:cheesy: I miałeś rację :notworthy::notworthy:Zamienione były w kostce piny CAN-low i CAN-high. Żeby w wszystkiego nie rozwalać zamieniliśmy piny we wtyczce fotela:decayed: Tak, żeby się zgadzały:decayed:Natomiast wywala inny błąd 1 Fault Found 01447 - Sensor for Driver Seat; Height Adjust (G231) 29-00 - Short to Ground Gdzie jest ten czujnik? O co biega? Fotel ma sterowanie pamięci z fabryki tak?
Suli Opublikowano 3 Września 2012 Opublikowano 3 Września 2012 Tak. Boczek ze sterownikiem MEMO również.
Bart-S Opublikowano 3 Września 2012 Autor Opublikowano 3 Września 2012 Wygląda na to, że silniczek ustawienia wysokości fotela kierowcy jest uszkodzony (sensor którego czepiają się logi, jest w nim zabudowany). Sam silniczek może działać ale pamięć jego ustawienia już nie... Jest mała szansa, że to wina wiązki elektrycznej do w/w silniczka.
Suli Opublikowano 6 Września 2012 Opublikowano 6 Września 2012 I znów miałeś rację Co do wiązki Jeden z kabelków sygnałowych miał przetartą izolację, bo był zaczepiony o wystający metalowy "ząb" obudowy silnika. Ale po wypięciu wtyczki i innym poprowadzeniu tej wiązki błąd zniknął:banan: Wprawdzie nie działa co innego, niezwiązanego z fotelami i lusterkami - ale poza tym jest
Bart-S Opublikowano 6 Września 2012 Autor Opublikowano 6 Września 2012 No to super. Pisz na pw w czym rzecz teraz...
Marcino87 Opublikowano 11 Września 2012 Opublikowano 11 Września 2012 do składanych luster ten przełącznik podejdzie bez niczego ?? 4f0 959 565 A on jest z A6 z chromem
adamooo Opublikowano 12 Września 2012 Opublikowano 12 Września 2012 podejdzie ja mam u siebie już z 2 lata nawet rączki nie musisz wymieniać na ten joystik..
Marcino87 Opublikowano 12 Września 2012 Opublikowano 12 Września 2012 a miałem dzwonić do Ciebie z tym zapytaniem No ale dzięki za info
borys182 Opublikowano 23 Września 2012 Opublikowano 23 Września 2012 Witam Moze mi ktos powiedziec, za co dokladnie odpowiadaja sygnaly pomiedzy e97 a j386?. Chce uruchomic pamiec w audi a3 8p z fotelami od s5. Elektryka i grzanie juz chodzi, fotele w oryginale maja juz moduly pod siedzeiniami przystosowanee do pamieci i silniczki z dodatkowa instalacja pod czujniki polozenia. W moim modelu nie bylo memory na liscie doposazenia. Gateway i bordnetz na mozliwosc zakodowania memo. Sterowniik w drziwach rowniez. Lusterka to kwestia wymiany silniczkow i dolozenia czterech impulsow, mam juz opis gdzie sie wpiac. W teorii zostaje podlaczyc cany z wtyczki pod fotelem i doprowadzic jeden przewod do modulu w drzwiach. Czyli podobnie jak u Was tylko gdzie go wpiac. Co to za sygnal? Czy to jest LIN? i najgorsze podlaczyc przyciski do sterownika w drzwiach. Jak juz pisalem, memory seats nie wystepowalo w a3 8p wiec co za tym idzie w elsa nic nie ma. Jesli chcialby ktos pomoc to zapraszam. Mam jeszcze pomysl, zeby dolozyc dodatkowe sterowniki w drzwiach np od B7 i uzyc tylko do pamieci luster
H4mm3R Opublikowano 29 Września 2012 Opublikowano 29 Września 2012 Jakby ktoś miał na zbyciu przyciski pod pamięć, to z chęcią kupię
mr.mark1 Opublikowano 30 Września 2012 Opublikowano 30 Września 2012 Powiedzcie mi, czy jeśli lusterko ma 10 pin to zawsze obsługuje fotochrom i składanie czy nie. Obecnie mam z fotochromem i chcę kupić składane Pamięć akurat mi nie potrzebna.
Bart-S Opublikowano 30 Września 2012 Autor Opublikowano 30 Września 2012 Powiedzcie mi, czy jeśli lusterko ma 10 pin to zawsze obsługuje fotochrom i składanie czy nie. Obecnie mam z fotochromem i chcę kupić składane Pamięć akurat mi nie potrzebna. Sprawdzaj zawsze przez obsadzenie konkretnych pinów - jeśli zajęte są piny od 13 do 16 to ma pamięć. Generalnie zwykłe lusterko ma 6 przewodów. Jeśli ma 10 to warianty są dwa: (1) - standard + pamięć (2) - standard + fotochrom + składanie
mr.mark1 Opublikowano 30 Września 2012 Opublikowano 30 Września 2012 o to chodziło, dzięki za info...
alik16 Opublikowano 8 Października 2012 Opublikowano 8 Października 2012 witam czy istnieje mozliwosc ze jesli mam w drzwiach moduly obslugujace pamiec i skladanie , to lusterka tez mam skladane ? oprocz patrzenia w piny jest inna mozliwosc czy mam skladane elektrycznie czy nie ? da sie zlozyc recznie lusterko ktore sklada sie tez elektrycznie?
H4mm3R Opublikowano 8 Października 2012 Opublikowano 8 Października 2012 witam czy istnieje mozliwosc ze jesli mam w drzwiach moduly obslugujace pamiec i skladanie , to lusterka tez mam skladane ? oprocz patrzenia w piny jest inna mozliwosc czy mam skladane elektrycznie czy nie ? da sie zlozyc recznie lusterko ktore sklada sie tez elektrycznie? Masz pokrętło pod składane lusterka? Da się złożyć ręcznie.
alik16 Opublikowano 10 Października 2012 Opublikowano 10 Października 2012 witam czy istnieje mozliwosc ze jesli mam w drzwiach moduly obslugujace pamiec i skladanie , to lusterka tez mam skladane ? oprocz patrzenia w piny jest inna mozliwosc czy mam skladane elektrycznie czy nie ? da sie zlozyc recznie lusterko ktore sklada sie tez elektrycznie? Masz pokrętło pod składane lusterka? Da się złożyć ręcznie. nie mam tylko w 3 pozycjach ale sterowniki sa pod elektryke i dozo rzeczy z fabryki i myslalem ze moze mam farta i lusterka tez w usa wsadzali w elektryce nawet jak ktos tej opcji nie wykupil;)
Rekomendowane odpowiedzi