Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Likwidacja wałków wyrównoważających z silnika 2.0 TDI czyli SWAP pompy oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak masz pompę na jedną zębatkę (z łańcuszkiem) to jeszcze gorzej, jak masz części to zmieniaj na 1.9 i masz święty spokój, a pompę z 2.0 możesz nawet uszkodzą sprzedać do regeneracji.

---------- Post dopisany at 09:32 ---------- Poprzedni post napisany at 09:28 ----------

Przede wszystkim poczytaj wątek, wszystko jest wałkowane kilka razy.

Opublikowano

Co ty mowisz? Zebatka gorsza od lancuszka? Czy ty maz wogole pojecie o czym piszesz? A co sie zuzyje w zebatce? Na pewno jest bezawaryjny ten naped.

Wiesniak, wyciagaj jeden walek wal do regeneracji niech zregeneruja gniazdo i dawaj dluzszy imbus. Bedzie wieczne. Tez mam BPW na zebatkach i to przewazylo o takiej decyzji.

T-ROX... JAK MASZ UDZIELAC TAKICH ODPOWIEDZI NIE WYPOWIADAJ SIE WCALE...

Opublikowano

Zaraz zaraz, chyba się nie zrozumieliśmy, wyżej kolega napisał że ma napęd "na zębatkę", jedną? wynikałoby że chodzi o łańcuszek z zębatką/kółkiem na wale... bo jak chodzi o koła zębate... jest ich kilka, więc wiesniak, powinien sprostować o co mu chodziło.

Ja wypowiadałem się o kółku z łańcuszkiem, dlatego pisałem że jest gorsze, koła zębate są dużo lepsze bo przynajmniej napęd jest niezawodny, ale i tak pompa dalej ma wadę konstrukcyjną, więc z 1.9tdi i tak lepsza, kilkanaście postów wcześniej w tym temacie też o tym pisałem, możesz sobie sprawdzić, tu jest tylko zwykłe nieporozumienie.

Człowieku bez nerwów, agresora za szybko łapiesz...

---------- Post dopisany at 10:47 ---------- Poprzedni post napisany at 10:46 ----------

Zrobiłem edycję wcześniejszego postu, żeby nie było więcej nieporozumień.

Opublikowano

Hm... napisal ze pacjent 2007r 11/2006 to ja juz wiem ze naped na kola zebate bo od 10/2005 wychodzily juz na zebatkach :)

Czy agresor? meczy mnie czytanie tekstow na tym forum typu : przeczytaj caly watek!

Takie cos mozna komus napisac jak ma watek 2 strony a nie 50 i wiecej. To jest forum wlasnie do zadawania pytan. Gdyby bylo by inaczej watek bylby zamkniety. A skoro pyta to pewnie nawet nie wie jak ten modul wyglada :) bo ja kiedys tez zadawalem pytania...

Opublikowano

Oj, nie napisałem żeby przeczytał "cały" wątek, ale żeby go chociaż trochę poczytał, bo wystarczy przejrzeć 3 strony wstecz i już są odpowiedzi, nawet zdjęcia pompy i dokładna odpowiedź że tak wyglądają koła zębate. :wink:

BTW. Zarzucasz mi, że wmawiam komuś aby przejrzał wątek i mówisz że to złe, a kilka postów wcześniej, odpowiadasz że gdyby przeczytał wątek ty by wiedział :naughty: , cytat Twojego postu #1090

w tym watku duzo o tym bylo, ale po co czytac
Opublikowano

No jezeli strona wczesniej jest taka odpowiedz to czasami tak wypisze ;) ale nie robmy juz ot w temacie :)

Opublikowano

Panowie bez spiny... Ja kupiłem nowy silnik i miał napęd pompy na kołach zębatych... wywaliłem to w piździeć i założyłem pompę z 1.9 na łańcuchu i wiecie co?! silnik chodzi i nic się nie dzieje. Więc forma swapa dowolna. A wałki trochę ważą i trzeba siły żeby wprawić je w ruch, dlatego założę się że moja padlina dużo lepiej wkręca się na obroty niż silnik w wałkami :decayed:

Opublikowano
Panowie bez spiny... Ja kupiłem nowy silnik i miał napęd pompy na kołach zębatych... wywaliłem to w piździeć i założyłem pompę z 1.9 na łańcuchu i wiecie co?! silnik chodzi i nic się nie dzieje. Więc forma swapa dowolna. A wałki trochę ważą i trzeba siły żeby wprawić je w ruch, dlatego założę się że moja padlina dużo lepiej wkręca się na obroty niż silnik w wałkami :decayed:

Moduł ważył 9kg+kola zębate. Walki w 2.0 PD to był trochę taki "kwiatek do kożucha".

Nie ma żadnej różnicy w komforcie oprócz może bardzo niewielkiego drżenia kierownicy w pewnym zakresie obrotów. Auto po wywaleniu AWM faktycznie lepiej reagowało na pedał gazu.

Opublikowano

dobra, obralem takowy plan:

* jesli otwor w walku jest wyrobiony to zakladam pompe 1,9

* jesli otwor w walku jest OK to gnam do ASO po pompe "G" i dlugi pret szeciokatny.

pozdrawiam :-)

Wysłane z mojego SHV-E210K przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

A jak umieścisz "długi pręt" do wałka przystosowanego na "krótki pręt"??

NIE KUPUJ pompy z serwisu za ok 800zł-swoją masz sprawną!

Opublikowano

Aby zalozyc dlugi pret musisz miec przerobione gniazdo. Zglos sie do futurum, ogarnie Ci temat ;)

Opublikowano

Witam do kiedy zakladali te wadliwe zestawy? gdzies tu czytalem, ze chyba 20.09.2009 ale nie chce kolegi w blad wprowadzac..

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam kupiłem sobie walki wyrównawcze i imbuls mam silnik 2.0 tdi kod bpw z listopada 2006 i o ile wiem nie ma tam napędu przez łańcuch tylko przez koła zębate mam dwóch mechaników do których zazwyczaj jeżdżę i tak pierwszy z nich powiedział ze mój VIN nie jest objęty akcja serwisową pompy oleju i on mi tego nie zrobi bo nie widzi potrzeby wymiany dobrych części hmm pomyślałem spoko nie chce zarobić ok drugi z mechaników stwierdził że mi wymieni walki i imbuls w pompie ale jest bardzo dużo roboty trzeba rozrząd ściągać i wymiana potrwa dwa dni koszta to 1000zl za głowę się złapałem 1000zl za samą robocizne części przecież mam więc zwracam się do was o pomoc

Pytanko dla wtajemniczonych ile jest rzeczywiście roboty przy wymianie tych wałków , co trzeba rozebrać i ile to może potrwać. Znacie jakiś dobry warsztat na Śląsku najlepiej okolice sosnowiec dąbrowa Będzin który by mi to wymienił

Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
Witam kupiłem sobie walki wyrównawcze i imbuls mam silnik 2.0 tdi kod bpw z listopada 2006 i o ile wiem nie ma tam napędu przez łańcuch tylko przez koła zębate mam dwóch mechaników do których zazwyczaj jeżdżę i tak pierwszy z nich powiedział ze mój VIN nie jest objęty akcja serwisową pompy oleju i on mi tego nie zrobi bo nie widzi potrzeby wymiany dobrych części hmm pomyślałem spoko nie chce zarobić ok drugi z mechaników stwierdził że mi wymieni walki i imbuls w pompie ale jest bardzo dużo roboty trzeba rozrząd ściągać i wymiana potrwa dwa dni koszta to 1000zl za głowę się złapałem 1000zl za samą robocizne części przecież mam więc zwracam się do was o pomoc

Pytanko dla wtajemniczonych ile jest rzeczywiście roboty przy wymianie tych wałków , co trzeba rozebrać i ile to może potrwać. Znacie jakiś dobry warsztat na Śląsku najlepiej okolice sosnowiec dąbrowa Będzin który by mi to wymienił

Poprawione wałki?

Trzeba rozebrać cały przód + zdjąć rozrząd + rozebrać sanki (ustawić geometrię) lub podnieść silnik żeby zdjąć miskę. Ponad jeden dzień roboty... Najlepiej taki zabieg przeprowadzić podczas wymiany rozrządu, bo i tak musisz założyć nowy pasek.

W Orzeszu mam znajomego który to zrobi.

Opublikowano

Poprawione wałki?

Trzeba rozebrać cały przód + zdjąć rozrząd + rozebrać sanki (ustawić geometrię) lub podnieść silnik żeby zdjąć miskę. Ponad jeden dzień roboty... Najlepiej taki zabieg przeprowadzić podczas wymiany rozrządu, bo i tak musisz założyć nowy pasek.

W Orzeszu mam znajomego który to zrobi.

Co Wy tu za głupoty wypisujecie??

Jaka geometria?,jaki rozrząd trzeba rozpinać?- i Ty kolego jesteś VIPEM na forum??

Koszt wymiany wałków to max 450 zł w Trójmieście(4 godziny roboty w audi)

Opublikowano

A tak mi sie wydawalo ze rozrzadu nie ruszalismy jak robilem pompe ;) przod tez nie rozkrecany. Poduszki silnika, silnik w gore, stabilizator z miska w dol i walki na wierzchu ;)

Opublikowano

To w końcu jak to wygląda panowie bo jak wymiana taka droga to rezygnuje z wymiany tak do 550zl jeszcze ok powyżej nie wymieniam bo nie mam tylu wolnych funduszy

Opublikowano

Za 1000 zł u nas masz zrobione wszystko (naprawa wałka plus wymiana)