fireman tom Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Opublikowano 31 Sierpnia 2010 U mnie mycie wyszło tak i przyznam się szczerze, że trochę robiłem to w pośpiechu więc efekt mógł być jeszcze lepszy. Używałem środka takiego jak kolega z pierwszego posta - FULAR, kupiony na CPN za 15zł. A tutaj umyte turbo - też w pośpiechu
gurban6 Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Wyszło super Jak miło teraz otworzyć maskę silnika Wychodzi na to że nie potrzeba jakiś zachodnich środków( na dodatek drogich). Szkoda że nie masz zdjęć jak wyglądał przed myciem (bo ja też nie zrobiłem).Napisz ile zabrało Ci czasu to mycie.Moje pierwsze mycie trwało jakieś 10 minut,spryskałem płynem,odczekałem kilka minut a następnie spłukałem wodą z węża.Następne wykonam podobnie z tym że po spryskaniu płynem fular,rozprowadzę go jeszcze pędzlem po całej komorze silnika, wstępne płukanie będzie ciepłą wodą a następne już z węża.Tak zrobiłem w poprzednim aucie.Wyglądało jak by wyjechało dopiero z hali montażowej :gwizdanie:
fireman tom Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Myślę, że następnym razem zrobię dokładnie tak samo jak opisałeś Cała operacja u mnie polegała na spryskaniu silnika Fularem, potem odczekałem jakieś niecałe 10 minut i spłukałem silnik wodą z węża tak jak ty :>. Teraz żałuję, że nie użyłem jakiegoś pędzelka do czyszczenia ale odstraszyło mnie dojście do niektórych miejsc
Gość loozzz Opublikowano 2 Września 2010 Opublikowano 2 Września 2010 jak chcesz umyć silnik to najlpeiej niech jest zimny, odłącz aku a po myciu niech postoi i przeschnie, nie odpalaj odrazu a czemu nie można odpalać auta zaraz po umyciu??? Jakieś podstawy do takiego stwierdzenia???
gurban6 Opublikowano 2 Września 2010 Opublikowano 2 Września 2010 Żadnego aku nie odłączałem i też nie czekałem aby auto wyschło.Myjąc silnik uważałem aby nie zalać akumulatora i kompa.Dlatego do mycia nie polecam żadnej myjki ciśnieniowej,tylko wąż lub konewka.
fireman tom Opublikowano 4 Września 2010 Opublikowano 4 Września 2010 Ja tak samo: aku nie odłączałem tylko zasłoniłem go folią no i oczywiście alternator. Autko odpalone zaraz po umyciu (troszkę pasek zapiszczał )
gurban6 Opublikowano 4 Września 2010 Opublikowano 4 Września 2010 Tomek racja Zapomniałem o alternatorze.Podsumowując całą technikę mycia,należy zwrócić uwagę aby nie zalać akumulatora,alternatora i kompa w autku.Resztę można śmiało myć i płukać.Oczywiście tak jak poprzednio pisaliśmy,spłukiwanie należy wykonać wodą z węża lub konewką(nie żadną myjką ciśnieniową).Ewentualny brud i kurz spokojnie spłynie z silnika i komory silnikowej.Można też jak ktoś ma warunki zdemontować osłonę wygłuszającą pod silnikiem.Jak już będę chodził(do 9 września druty w stopie),umyję silnik i wstawię nowe foty(mycie i pędzlowanie i ciepła woda ).Polecam cały zabieg,małe koszty a efekt super
fireman tom Opublikowano 4 Września 2010 Opublikowano 4 Września 2010 Ja zakładam, że silnik myję raz w roku. Za często to też chyba nie bardzo
żbik Opublikowano 10 Września 2010 Opublikowano 10 Września 2010 Akumulatora nie trzeba zasłaniać, nic mu się nie stanie. Ja w żadnym aucie nie zasłaniałem a nawet myłem je karcherem i nic im nie było..
paput Opublikowano 12 Września 2010 Opublikowano 12 Września 2010 ja też ostatnio myłem i silnik nie do poznania
zib0l Opublikowano 2 Marca 2011 Opublikowano 2 Marca 2011 Koledzy a co sadzicie o spryskaniu srodkiem do czyszczenia silnikow,pedzelkiem i umyciu go w garazu wezem z kompresora ze zbiornikiem z ciepla woda? Zda to egzamin, czy jechac na myjnie? ------------------------------------------------------------------------------------------ Zrobilem tak jak napisalem i ofekt super:)
medyczny.ratownik Opublikowano 9 Maja 2011 Opublikowano 9 Maja 2011 Hejka wszystkim :ON:Nie trzeba zasłaniać akumulatora , nic się nie stanie . Przecież jak samochody stoją w zimie pod chmurką i pada śnieg lub poza zima deszcz to akumulator jest mokry . Co jedynie to komputer , ale też jest dobrze osłonięty . Pozdrawiam wszystkich myjkowych .
audiKSP Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 kupiłem coś takiego http://allegro.pl/mycie-silnika-preparat-odtluszczajacy-renault-i2211644458.html na allegro i jak przyjdzie to w następny weekend jak będzie ładna pogoda myję mój silniczek. Postaram się wstawić zdjęcia przed i po. edit: no niestety zdjęć nie zrobiłem ale wyszło naprawdę fajnie tym środkiem. Robiłem to pierwszy raz ale poszło bez problemu. Nic nie zakrywałem, polewałem wodą ze szlaufa.
Budzio Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Opublikowano 26 Sierpnia 2012 koledzy a mycie silnika tzn przetarcie go z wierzchu z kurzu i brudu ścierką z wodą (lub jakimś płynem do naczyń) jest bezpieczne?
dragon44 Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Opublikowano 26 Sierpnia 2012 koledzy a mycie silnika tzn przetarcie go z wierzchu z kurzu i brudu ścierką z wodą (lub jakimś płynem do naczyń) jest bezpieczne? Scierka mu raczej nie zaszkodzisz, ale tez wiekszych zabrudzen tak nie usuniesz.
Budzio Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Opublikowano 26 Sierpnia 2012 rozumiem też żeby nie była za mokra?co najlepiej omijać?
Andrzej07 Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Opublikowano 26 Sierpnia 2012 ja zawsze popsikam środkiem do mycia silników i odczekuje jakieś 2-4 minuty i jazda karcherem:D nic nie zasłaniam i nigdy nie miałem problemu z odpaleniem
sokal Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Opublikowano 26 Sierpnia 2012 rozumiem też żeby nie była za mokra?co najlepiej omijać? Nie ma żadnego problemu z potraktowaniem silnika wężem ogrodowym, konewką albo myjką wysokociśnieniową a Ty się boisz mokrej szmatki?
Budzio Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Opublikowano 26 Sierpnia 2012 sokal pewnie Ty też od razu lałeś wężem nie?taki wszechwiedzący
GreGoriO Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Opublikowano 26 Sierpnia 2012 JA RÓWNIEŻ parę razy swoje V6 myłem karcherem....mam u siebie jedną stację co ma gorącą wodę.... podjeżdżam, zostawiam zapalony silnik spryskuje środkiem do czyszczenia metalu co potrzeba i jazda.... nic mu nigdy nie dolegało..
Rekomendowane odpowiedzi