Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wszystko o pielęgnacji auta - kosmetyki samochodowe

lukaszr

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 4.7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Witam Kolegów Czyścicieli :) !!!

Po B7 przyszła pora na coś rodzinnego, fotki Touranka załanczam

Jako, że z Audisi zostało mi trochę środków Meguiars do wnętrza nie będę zawracał gitary, z oponami również sobie radzę za pomocą Meguiars-zresztą polecane tu na forum

Chodzi mi bardziej o mycie zewnątrz:

jakie środki? czym dokładnie-gąbka, ścierka, itp? jakie ścierki do osuszenia???

może jakiś wosk???

Nie mam za dużo kasy, więc wolałbym rozdzielić zakup na etapy i kupić najpierw podstawowe środki-jednakże niezbędne do mycia, żeby nie zchrzanić od razu lakieru. Później inne - dodatkowe... czy mógłby mi ktoś polecić i rozbić to na 2-3 zestawy??? może o za dużo proszę, ale kolor mam dość ciekawy a w sobotę zamiast chlać piwko pod drzewkiem wolę "pucować" Toffeeka Vagenika

Z góry dziękuję za udzieloną pomoc i fachową poradę... ps. do dyspozycji mam karchera i wiaderko na wodę :) i chęć używania rąk, bo żadnej polerki nie posiadam :(

6969f8c2ddbf5b36med.jpg

fb141f85af3d0bb1med.jpg

2 wiadra i mycie na te dwa wiadra, rękawica z mikrofibry, glinka valetpro (100g starcza na 3-4 auta), szampon o neutralnym ph np. Nigrin z tańszych, z droższych Duragloss 901 lub Dodo Juice Born to be mild, ręcznik fluffy do osuszania, Do smoły np. Prickbort MAC 124 lub Sanselov - to jest to samo. Wosk z trwalszych np. FK 1000p (są testery za 19 zł) i możesz go też nałożyć na felgi. Przyda się też APC np. Nielsena, 1:4 rozcieńczasz do mocnych zabrudzeń, 1:10 do czyszczenia środka. 2-3 pędzelki, do środka polecam dressing Poorboy's World Natural Look. Do opon jakiś dressing np. Megs Endurance albo ValetPro Tyre Dressing. No i sterta mikrofibr, różne rozmiary. Na koniec jeszcze quick detailer - zastanów się nad QD Duraglossa 921 lub Chemical Guys Pro Detailer.

cptolgierd ale po co az tyle rzeczy, skoro to nowe auto ? (chodzi o glinke, cos na smołe)

ja na poczatek bym sie zaopatrzył w dwa wiadra, nawet bez grid guarda, jezeli ma byc tanio.... szampon nirgina z reala, lub Rise & shine lub duragloss ... rękawica do mycia, fluffy do wycierana auta (a janek do wnęk drzwi) no i wosk ...wlasnie fk 1000p lub collinite...ebdziesz mial caloroczny wtedy wosk...a jak bedziesz mial kase to sobie kupisz pozniej jakiegos letniaka - do tego wosku aplikator i mikrofibra do scierania... i zestaw na poczatek zamyka sie w 170zł mysle maks - jezeli chodzi o zewnątrz auta tylko

pozniej sobie cos dokupic do usuwania brudu z felg ...bo sadze ze na tych nowych poki co wystarczy sam szampon i gabka i brud schodzi ... i wiadomo etapami dalej sobie dokupywać

Kupiłem dzisiaj Menzernę 500 i futerka Flexipads i po pierwszym teście na lakierze MB po papierze 800 i 2000 jestem zachwycony efektem, obroty rotacji 1500-1800, 2 przejścia i lustro :)

Panowie. Zbieram się do zamówienia w ShowCarShine .. muszę kupić coś do wycierania po umyciu

SHOWCARSHINE FLUFFY DRYER 90X60CM - STRUKTURA PLUSZU, NAJPOPULARNIEJSZY - ShowCarShine - Detailing Shop

Druga kwestia to rękawica do mycia - tylko do 50 zł

I jakieś trwałe mazidło do przyczernienia opon.

Odnośnie tematu myjek, który kiedyś poruszałem.. ja jestem na etapie zakupu jakiegoś Lavor'a..ale ojciec nabył Karchera o takiego

MYJKA KARCHER K 7.91 + T 250 + FILTR GRATIS 7.700 (2462463688) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

..i nie wiem dlaczego, ale jak się naleje piany do dozownika to leci rzadzioba...a mysie takie, że musiałem jebać rękawicą żeby umyć :doh:

do piany jest pianownica, a to jest tylko dozownik chemii

do opon Autoglym instant tyre dressing, super fajny

rękawica do mycia żółto/szara Chemical Guys

Fluffy dryer - polecam, sam go używam

---------- Post dopisany at 22:16 ---------- Poprzedni post napisany at 22:13 ----------

CHEMICAL GUYS Rękawica z mikrofibry - ShowCarShine - Detailing Shop

Autoglym Instant Tyre Dressing - dressing do opon 37zł all4auto.pl w SCS też powinni mieć

Do 50zł z rękawic to tylko megs :wink: Fluffy duffy mam 3 sztuki i dają radę aż miło, nawet po kilku praniach:wink: Do opon używam Nielsen Brillance, polecam:wink: Do taniej myjki to tylko pianownica PA i piana Magifoam, wtedy to ma sens, ostattecznie VP PH Neutral Snow Foam :wink:

Po samym myciu pianą nie wycieraj auta:whistling:

do piany jest pianownica, a to jest tylko dozownik chemii

Mówiłem to ojcu..ale panowie ze sklepu powiedzieli, że są dozowniki i nic więcej nie trzeba...nawet dostał litr piany :decayed:

Mi myjka potrzebna jest do płukania.. mycia pianą..czy ja wiem..średnio mam do tego przekonanie.. wolę chyba pociskać z rękawicą :naughty:

Ile kupić tych Fluffy duffy ? dwie sztuki na początek będzie dobrze żeby osuszyć do sucha ? :wink:

ja mojego pick-up'a a mały nie jest, jednym Fluffy osuszam bez problemu, ważne w czym się to pierze, ja mam płyn Smartwax'a do prania fibr i padów i tak jak @Makki pisał, nie używać płynu zmiękczającego

co polecacie do zestawu 5 ? poniewaz nie chce sie otworzyc, potrzebuje czegos do wycierania zaschnietych plam wody z karoserii i chromow, w aso maja fajny spray ale nie pamietam jak sie nazywa.

Co waterspotów, czyli tej zaschnietej wody możesz używać QuickDetailer, ja używam ChemicalGuys Pro Detailer i jestem zadowolony :wink:

Dobra chłopcy - kupiłem polerkę :decayed:

K2 POLERKA ELEKTRYCZNA Z PŁYNNĄ REGULACJĄ OBROTÓW (2480703576) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Teraz jakie pady kupić.. auto będzie traktowane Megs Ultimate Compound

Dobra chłopcy - kupiłem polerkę :decayed:

K2 POLERKA ELEKTRYCZNA Z PŁYNNĄ REGULACJĄ OBROTÓW (2480703576) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Teraz jakie pady kupić.. auto będzie traktowane Megs Ultimate Compound

Na pewno musisz kupić BP - Backing Plate, to te mocowania padów, pewnie gwint M14 :wink: Weź dwa rozmiary, większy i mniejszy :wink:

A co do padów to najlepiej jak Michał się wypowie, on walczy z UC, wieć to chyba najlepsze źródło informacji :hi:

Gracjan czemu zamykają Rise and Shine?

Makki macałeś w tym palce i zabrałeś jednego z nich do siebie?:decayed:

Gracjan czemu zamykają Rise and Shine?

Makki macałeś w tym palce i zabrałeś jednego z nich do siebie?:decayed:

Nie mam pojęcia, uderzam do Adama w przyszłym tygodniu to może się czegoś dowiem dokładnie :wink: Wydaje mi się ale że za mało chętnych na detailing...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...