Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL A4] Spalanie, osiągi, ile km na baku ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie to jest normalne, że na odcinku ~80 km gdzie 60 km to ciągle trasa bez korków (przelotowa 100 w porywach 120km/h, jednostajna jazda, średnia wg komputera 50 km/h) i pokazuje mi spalanie 7.9l/100 przy no dosyć spokojnej jeździe?

Poza tym jak jechałem te 120 to pokazywało, że wciąga aż 7.9-8.6l/100 :/ To chyba za duży wynik jednak jes?

normalny wynik, w koncu masz multitronica

Za dużo Michu. Multi powinno palić w okolicach osiągów manuala - sprawdziłbym czy nie ma przelanego ATF w skrzyni.

Napisz proszę jak sprawdzić czy nie ma za dużo płynu w skrzyni :)

Trzeba podgrzać ATF do 35-40 stopni i przy tej konkretnej temperaturze otworzyć korek kontrolny - zleci nadmiar (jak nic nie poleci, oleju jest za mało). Procedura jest tak naprawdę troszkę bardziej skomplikowana - generalnie bez kanału oraz komputera i oprogramowania diagnostycznego się nie obejdzie.

• Odpowiedzi 4 tys.
  • Wyświetleń 623,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Jutro bym to zrobił, bo akurat mam pracownię i do dyspozycji spora halę z narzędziami i dwoma podnośnikami nożycowymi, ale nie mam pod ręką kompa żeby podpiąć niunię pod VAGa :(

Bo to spalanie (wg FIS) jest jednak trochę za duże...

Opublikowano

W trakcie ostatnich przymrozków w przerażenie wprawił mnie widok jak szybko wskazówka baku zmierza ku zeru. Pali około 15-16 litrów na 100 km. 100% miasto. Do pracy. Do przedszkola z dzieckiem. Nie więcej niż odcinki 4 km czyli non top na zimnym. Jak startujecie rano to odpalacie i czekacie aż złapie trochę temperatury czy od razu w drogę ?? I czy ma to w ogóle jakiś wpływ na silnik i na spalanie ??

Podręcznik użytkownika wyraźnie zaznacza, że nie powinno się rozgrzewać silnika na postoju - jednak zawsze czekam aż początkowa dawka paliwa i obroty spadną poniżej 1000rpm (czas oczekiwania ok 1 minuty). Potem ruszam i do osiągnięcia 90 stopni płynu chłodniczego (zegary) nie wkręcam się powyżej 2000rpm.

Również tak staram się robić, jedynie z tym 2000rpm może być czasami ciężko. Ale więcej niż 2300rpm nie przekraczam.

No i druga sprawa - cieżko teraz z tymi 90C na budziku, bo po włączeniu ogrzewania mam tylko 70C.

Moje spalanie w te mrozy póki co 7L wg FISu, ale czasami nie gasi sie na postoju bo zimno :wink4:

Opublikowano

Trasa Wrocław- Pajęczno :mysli: spalanie wyszło 5,7 według Fisa

Opublikowano

Trasa Lublin-Warszawa,lato,90-100km/h, spalanie 5.2 w/g FIS,a czasami bylo 4,8 :kox:

Teraz w zimie odcinek 15km w -24 stopnie,predkosc 90-100km/h,temp silnika 70-80, spalanie 6,4-7,2. oczywiscie po rozgrzaniu silnika do temp minimum 50 stopni

Opublikowano

W obecne mroźne dni, przy dojazdach do pracy czyli cykl 80% miasto /20 trasa, na dystansie 15km w jedną stronę (auto łapie 90 stopni jak już jestem na miejscu :P ) FIS jak na razie pokazuję 9,4L/100km.

Opublikowano

To troche duzo Ci pokazuje , ja mam taka sama trase ;p no ale Ty masz silnik wiekszy :decayed:

Opublikowano

Ja od jakiegoś czasu na baku po samym mieście robie max 800 km chyba troche mało bo kiedys tez w zime robiłem 930 i to wszystko na spokojnej jezdzie. ;/

Opublikowano

W mieście 11ltr. 1.8 20v czyli 560 km na pełnym baku.

Opublikowano

Hej, Zalałem AWX pod korek, zrobiłem 800km i jeszcze jest 1/4 baku. Mam coś z czujnikiem w baku czy wszystko jest ok ? 90% trasa 10% miasto. Tam jest bak 71L ? 1.9 AWX 2001r ośka.

Opublikowano

Takie pytanko odnośnie FIS-u. Czym różni się średnie spalanie z 1 a z 2? Czy 1 to średnie spalanie z ostatnich 30 km a 2 z ostatniego tankowania? Jak to jest, bo po przeczytaniu kilku stron zobaczyłem, iż niektórzy piszą o spalaniu z 2 :rolleyes:

Opublikowano

to są tak jakby dwa komputery które możesz kasować kiedy chcesz. Np drugi sobie zostawiasz i nie kasujesz nigdy, a pierwszy Ci się kasuje codziennie. Czyli w 1 pokazuje Ci spalanie jakie masz dzisiaj, a w drugim pokazuje Ci średnie spalanie od skasowania czyli np jak kupiłeś samochód czy od kiedyś tam :)

Opublikowano

to są tak jakby dwa komputery które możesz kasować kiedy chcesz. Np drugi sobie zostawiasz i nie kasujesz nigdy, a pierwszy Ci się kasuje codziennie. Czyli w 1 pokazuje Ci spalanie jakie masz dzisiaj, a w drugim pokazuje Ci średnie spalanie od skasowania czyli np jak kupiłeś samochód czy od kiedyś tam :)

A w jaki sposób się kasuje 1 i 2?

Opublikowano

Przytrzymując dłużej przycisk pod manetką. 1 i 2 to po prostu pamięć "krótka" i "długa".

Opublikowano

Pamięć pojedyncza skasuje (1.) się jeśli po przerwaniu jazdy wyłączysz zapłon na więcej niż dwie godziny, a do pamięci sumarycznej (2.) każde wartości są dodawane i sumowane.

Opublikowano

A mnie nikt nie pobije :decayed:

Ostatnio wyszło mi średnie 10/100 przy krótkich trasach 3-7km po mieście, grzanie tyłka na postoju, auto cały czas nie dogrzane (tzn łapie 90 pod koniec trasy 7km), mrozy po -20 i więcej :).

Wczoraj zamiast 6 km traski po mieście zrobiłem jednorazowo 15 km to z tej trasy wyszło średnie w granicach 7.5 wg fisa co doskonale pokazuje co znaczy jeździć nie dogrzanym parchem.

Opublikowano

A mnie nikt nie pobije :decayed:

Ostatnio wyszło mi średnie 10/100 przy krótkich trasach 3-7km po mieście, grzanie tyłka na postoju, auto cały czas nie dogrzane (tzn łapie 90 pod koniec trasy 7km), mrozy po -20 i więcej :).

Wczoraj zamiast 6 km traski po mieście zrobiłem jednorazowo 15 km to z tej trasy wyszło średnie w granicach 7.5 wg fisa co doskonale pokazuje co znaczy jeździć nie dogrzanym parchem.

Ostatnio na baku zrobiłem 750km, w tym 200km to trasa. Tyłek grzeje podgrzewanym fotelem póki temperatury motor nie złapie :naughty:

Opublikowano

Ja zrobiłem 845km,50/50 zatankowałem do pełna 51,5 litra.Wyszło 6,1

Opublikowano

Orientuje się ktoś jaki bak ma a4 b6 AWX ośka avant ? Jedni podają 71, inny że 60coś.. Oświeci mnie ktoś ?

Opublikowano

Orientuje się ktoś jaki bak ma a4 b6 AWX ośka avant ? Jedni podają 71, inny że 60coś.. Oświeci mnie ktoś ?

Bez względu na silnik, wszystkie FWD w A4 B6 i B7 mają zbiornik 70L (quattro = 66L).