Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL A4] Spalanie, osiągi, ile km na baku ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W cyklu mieszanym bez oszczędności 6.5 :good: 1.9tdi

• Odpowiedzi 4 tys.
  • Wyświetleń 622,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Skoro mówimy o spalniu to moje auto pali zależnie od mojego humoru :polew: od około 6,5 (gdy jadę jak emeryt [110 na 6 biegu] do 13 l./100 km (przy bardziej :) miejskim dynamicznym przemieszczaniu się), oczywiście bez gazu w podłodze przy czerwonym świetle :polew: co morze wskazywać na agresywną jazę kolegów z Krakowa :polew:

hehe gdybyś Ty wiedział co znaczy agresywna jazda po krakowsku :polew: :polew: :polew:

Jechałem ostatnio z W-wy do Zakopanego przez centrum Krakowa i tą samą trasą wracałem. żona twierdzi, że na całej trasie nikt mnie nie wyprzedził, tylko ja wyprzedzałem. :naughty: spalanie 6,4 l/100km. po Krakowie rzeczywiście trudno się jeździ (jechałem jakimś skrótem - drogą nieutwardzoną (polną) w centrum miasta :wallbash:).

ale jak ktoś kupuje audi to oczekuje komfortu i luksusu, a nie patrzy na spalanie. maluch palił jakieś 4 litry żółtej.

Opublikowano

W cyklu mieszanym TDI 5,5l/100 :good:

Opublikowano

na 55 litrach przejechalem 680km to srednia 8.1 3/4 trasa 1/4 miasto napewno by sie jeszcze dalo troche zejsc ale to by nie bylo juz zadnej przyjemnosci z jazdy :) jest git

Opublikowano

Dla 1.6 bardzo dużo zmienia szerokość laczka. Przy 195 to koliberek, a przy 235 pali tyle, co 1.8T

Opublikowano

moje minimum przy silniku 1.6 to 7,04 mniej sie nie da, a maksimum to 11 pewnie spokojnie moze więcej spalic tylko czy ma to sens z tym silnikiem (podaje średnie spalanie) opony 195. Teraz założyłem 205 jak bede mial nowe dane to napisze.

Opublikowano

ale jak ktoś kupuje audi to oczekuje komfortu i luksusu, a nie patrzy na spalanie

troche to dziwnie brzmi w ustach kogos, kto kupuje najmniej palace a4 b6 jakie istnialo, a moze nawet i najmniej palace auto tego segmentu jakie produkowano w tamtym okresie czasu (na pewno w czolowce) :gwizdanie:

warnwarn.gifI po co taka glupia uwaga?

Opublikowano

A4 AVF, bez wirusa, na hamowni u Rogala pokazal 149 HP (3917RPM), 356 NM (1936 RPM).

Wyniki spalania - w 95% jezdzi tylko kierowca (ja) + drobny bagaz, opony 205/55R16 (pilnuje cisnienia):

1. Trasa Niemcy zachodnie - Slask (1050 km) - styl jazdy zachodnie Niemcy - na ile warunki pozwalaly (~160 km/h max, troche korkow i ograniczen predkosci, duzy ruch), wschodnie Niemcy 180 km/h - 200km/h trzymane na zegarze (max pokazal 230 km/h na rownym, 240 km/h z gory - szybciej sie balem ;) ), Polska A4 w deszczu 130 km/h - 160km/h. Srednie spalanie z calej trasy 6,2 l/100km (komputer pokladowy pokazal tyle samo co z dystrybutora)

2. Srednio, jezdzac tylko po Warszawie 7,5 l/100km.

3. Szczyrk - Warszawa (370km), jechalem ta trase kilka razy:

- najmniej 4,9l/100km - czas przejazdu 4h, bez korkow

- najwiecej 5,7l/100km - czas przejazdu 3h,50min, bez korkow (deptanie nie bardzo sie oplaca ;) )

- najczesciej wychodzi mi 5,2 l/100km na tej trasie (Gierkowka)

4. Leczyca (woj. Lodzkie) - Warszawa 140km w 1h50min, maly ruch niedziela, predkosci spacerowe - na obszarze niezabudwanym ~100 km/h - spalanie 4,4 l/100km (kmputer). Kolega jechal przede mna Skoda roomsterem, 1.9 TDI 110 HP zawirusowana na 130 HP - i dostal spalanie 4,3-4,4 (komputer). Niezla powtazalnosc spalania...

5. Tychy (G. Slask) - Nadarzyn - 300km w 2h45min - spalanie 5.1l/100km

6. Najwiecej na baku - 1145km - zatankowalem ok 50km po wlaczeniu sie rezerwy 64l (a wiec srednio 5,6l / 100km) - 80% trasa, ekonomiczna jazda, 20% po Warszawie

7. Srednio pod dystrybutorem:

6,7 l/100km - 65% miasto, 35% trasa,

6,0 l/100km - 40 % miasto, 60% trasa.

Uwagi do stylu jazdy:

- na trasie (dwupasmowka) poza ograniczeniami do 70km/h - utrzymuje 140km/h-160km/h,

- moj sposob jazdy uznaje za ekonomiczny - staram sie patrzec daleko przed siebie, reagowac z wyprzedzeniem, niepotrzebnie nie hamowac - raczej noga z gazu niz hamulec itp...

- rozpedzanie - o ile tylko warunki pozwalaja - b. dynamiczne - uwielbiam ten TDI turbo wykop. Spod swiatel czesto mocno depcze.

Opublikowano

- moj sposob jazdy uznaje za ekonomiczny - staram sie patrzec daleko przed siebie, reagowac z wyprzedzeniem, niepotrzebnie nie hamowac - raczej noga z gazu niz hamulec itp...

no to mi się najbardziej spodobało bo identycznie reaguję... a całą resztę oczywiście potwierdzam bo identyczne wartości mam u siebie...

Opublikowano

Siema

Miałem A4 b5 ADR 1.8 (bez turbo) 125KM

Średnie spalanie 8-8,5litra ( bywały też gorsze chwile :) ) Na baku 520-550km - no, może kilka razy 560km

Była to zwykła jazda mieszana 25 min Warszawa w korkach i 25min (lub 30\20) w miarę obciążona trasa na odcinku około 45km.

Ciekawym w tym silniku było to iż styl jazdy nie przekładał się znacznie na spalanie - oczywiście tak do max 160 około.

Teraz mam A4 B6 2.0 131KM automat

ta sama trasa - średnio 10.5 litra na 100km - FIS (właściwie ze średnią ciężko zejść poniżej )

Pytam więc posiadaczy A4 B6 2.0 jak u Was wygląda spalanie? Ale proszę o konkrety i prawdziwe dane :)

pozdrawiam

Opublikowano

Dzisiejszy powrót do domu - 15 km w ciągu prawie 2h po Warszawie:

37d2bd30de37f6d0.jpg

e6431bf33e5c815d.jpg

Opublikowano

Dzisiejszy powrót do domu - 15 km w ciągu prawie 2h po Warszawie:

37d2bd30de37f6d0.jpg

e6431bf33e5c815d.jpg

no w końcu jakieś normalne spalanie, zbliżone do Krakowskiego :polew: :polew:
Opublikowano

no w końcu jakieś normalne spalanie, zbliżone do Krakowskiego

Nie to co u niektórych jakieś 4,7L/100km :polew:

Opublikowano

Dziś rano jak przejechałem z jednej storny Kraka na druga i spowrotem 3,5 godzinki to spalanko miałem prawie takie samo jak Ty Lukaszu , u mnie 14,4 l/100 km :naughty:

Opublikowano

U mnie ostatnio 12,0 bez wiekszych korkow :confused4:

Jednak nizsze temp. robia swoje.

Opublikowano

To u mnie przyzwoicie 6-7Litra na 100km. Raz wyszla mi srednia 5,5 ale ciagle trasa i max predkosc 140km :)

Opublikowano

A ja muszę sie pochwalić bo swoim 1.6 zrobiłem na pełnym zbiorniku 670km w tym jakies 550 to trasa. Zero obciążenia(tylko ja :tongue4:) prędkość na trasie to max.140 :) raz i to tylko na chwilke złapało chyba 160km/h

Opublikowano

A ja muszę sie pochwalić bo swoim 1.6 zrobiłem na pełnym zbiorniku 670km w tym jakies 550 to trasa. Zero obciążenia(tylko ja :tongue4:) prędkość na trasie to max.140 :) raz i to tylko na chwilke złapało chyba 160km/h

Spalanie na trasie 9 litrów/100km przy silniku 1.6 i się chwalisz ?

Opublikowano

inni robia 500-550

chyba jest różnica?

Opublikowano

inni robia 500-550

Przy warunkach takich jak Twoich tzn. trasa, zero obciążenia i prędkość max do 140? W takim razie gratuluje im.

chyba jest różnica?

No pewno że jest :wink4: