Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jakie oleje do silników TDI montowanych w Audi?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

wszystko zależy od źródła... bo może się zdarzyć że z tego Castrola wlejesz lotosa 15w40...

ja używam MOTULa i jak wszyscy sobie chwalę...

• Odpowiedzi 12,6 tys.
  • Wyświetleń 1,7 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Witam

Mam pytanie do znawców tematu. Czy w Audi 1.9 TDI z 2005 roku i oznaczeniu silnika BKE jest filtr DPF. Już szukałem chyba wszędzie i nie zanlazłem odpowiedzi. Nie znajduje też żadnej informacji w trzyliterowych oznaczeniach jak i w książce serwisowej.

Opublikowano

Witam

Mam pytanie do znawców tematu. Czy w Audi 1.9 TDI z 2005 roku i oznaczeniu silnika BKE jest filtr DPF. Już szukałem chyba wszędzie i nie zanlazłem odpowiedzi. Nie znajduje też żadnej informacji w trzyliterowych oznaczeniach jak i w książce serwisowej.

spójrz w kodach wyposażenia, przypuszczam jednak, że nie masz DPF

Opublikowano

możesz mieć lub nie... 1.9 w B7 miały DPF ale część też wychodziła bez

jak w kodach nie ma to nie występuje... Twoje szczęście :>

Opublikowano

No właśnie w kodach nic takiego nie znajduje, z tego co czytałem to powinno być oznaczenie 7GG lub podobne

Opublikowano

możesz mieć lub nie... 1.9 w B7 miały DPF ale część też wychodziła bez

jak w kodach nie ma to nie występuje... Twoje szczęście :>

w większej części nie wychodziły z tym silnikiem ....w BLB nie wychodziły w BRE częściowo ....więc nie wiem jak jest w BKE :mysli: tyko kody wyposażenia :cool1:

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź, pytanie wiązało sie oczywiście z wymianą oleju. Dla pewnści wleję olej ze specyfikacją VW 507.00

Opublikowano

W tym ciągu trzech literowych oznaczeń nie ma takiej informacji-sprawdzałem. Są jeszcze takie oznaczenie pisane dużymi literami

BKE - GYA

LY7G/LY7G

N2M/NK [br]Dopisany: 28 Luty 2009, 20:52_________________________________________________Mam coś takiego w kodzie czy to chodzi o filt DPF i czy dobrze przetłumaczone

0GG = Instalacja oczyszczania gazow spal. eu4

Opublikowano

Witam,

Czy ktos moze mi doradzic jaki olej mam wlac do A4 1.9tdi 131hp,typ:AVF,model 2004 ,przebieg 137 tys mil (to jakies ok 220 tys.km).Do tej pory byl lany prawdopodobnie full syntetyk,bo jedyne co mam w ksiazce serwisowej to "longlife oil" i rozgrzany na bagnecie jest rzadki.pytalem dwoch mechanikow i doradzili mi,ze przy takim przebiegu nalezaloby wlac polsyntetyk 10w40 np.castrola,bo niby gestszy a przy takim przebiegu jak oni to nazwali bedzie lepszy dla zmeczonego matarialu(chodzilo im o wewnetrzne czesci silnika)-niestety czytajc posty nie jestem pewien,czy mam lac suntetyk czy wlac ten z porady polsyntetyk?dzieki z gory za info.

:wallbash: co za debile :polew:

witam,

dzieki bardzo za porade.i czy moge spytac ktory z nast.bylby najlepszy: Castrol edge 5w30 czy 5w40 czy moze Motul x-cess 5w40?dziekuje i pozdrawiam

ile razy mowiono tutaj ze castrol jest na potege podrabiany :wallbash:

motul x-cess nie spelnia norm do PD

Opublikowano

dzieki bardzo.skorzystam z przykladowych,godnych polecenia,podanych w watku glownym (motul specific).pozdrawiam

Opublikowano

dzieki bardzo.skorzystam z przykladowych,godnych polecenia,podanych w watku glownym (motul specific).pozdrawiam

dokładnie tak i to jest dobry wybór .... specyfic 505.01 i :good:

Opublikowano

Tak własnie przesledziłem wątek i troche juz wiem ale chce sie upewnic

CZyli najlepiej kupis motula spełniajacego normy specyfic 505.01

auto jest z niemiec jezdziło chyba na longlife castrol czy musze cos zrobic przed zmiana firmy wiadomo wymiana co 15 tys

a co do wymiany w aso to ja jade ze swoim olejemi filtrami i płace za usługe i podobno musza i tak mi wbic w ksiazke serwisoaw i w system

poprawcie mnie jescli sie myle

Opublikowano

Tak własnie przesledziłem wątek i troche juz wiem ale chce sie upewnic

CZyli najlepiej kupis motula spełniajacego normy specyfic 505.01

auto jest z niemiec jezdziło chyba na longlife castrol czy musze cos zrobic przed zmiana firmy wiadomo wymiana co 15 tys

a co do wymiany w aso to ja jade ze swoim olejemi filtrami i płace za usługe i podobno musza i tak mi wbic w ksiazke serwisoaw i w system

poprawcie mnie jescli sie myle

wszystko się zgadza kolego...

też miałem LL i też wlałem Motula... i teraz wymiana co 13-15tyś km

jeśli chodzi o serwis to tak jak koledzy informowali dostajesz wpis że olej klienta i wpisane dane oleju...

Opublikowano

ok dzieki kupuje motula ile wchodzi do avf

Opublikowano

i tu zaraz znowu będzie krzyk...

mi zawsze wchodzi 3,8 litra bo ja tylko zlewam i papierkiem wyciągam naokoło filtra oleju jakieś 200ml

no ale ten co odsysa z chłodnicy oleju powie że wchodzi 4,3 - 4,4 litra...

Opublikowano

Moje Audi (95r. 90PS) jest u mnie pół roku . Auto ma przejechane 196tyś - w tym moje 27 tyś. Na 100% był kręcony licznik!!! Przebieg oceniam na 400 tyś Ale do rzeczy.

Olej wymieniałem już dwa razy. Zbliża się trzecia wymiana. Mój mechanik zalewał mi zawsze Mobil 15W40. Z tego co czytam to skandal i katorga dla mojego silnika!!! W powyższej specyfikacji wynika, że powinienem mieć syntetyka. Czy mogę teraz, przy moim przebiegu, przejść z mineralnego od razu na syntetyczny!!! Wiem, że wątki przewijały się już wcześniej ale nie wyłapałem tam konkretów co do takiej zmiany. Za 2 tyś km zbliża się wymiana!!!

Opublikowano

może zalej olejem 10W40 bedzie bardziej bezpiecznie

Opublikowano

zalej 10w40 najlepiej Motula 6100, Shella nie polecam silnik głosniej pracuje :wallbash:

Opublikowano

przejść z mineralnego od razu na syntetyczny

no tak od razu się nie da...choć rzeczywiście wskazane... musisz wlać półsyntetyk ale przed tym wlałbym środek do czyszczenia (poczytaj wcześniej) i po przejechaniu tego znowu środek i full syntetyk...