Opublikowano 20 Marca 200917 l niedawno zakupilem a4 nie wiem na jakim oleju jezdzil ale typ ktory mi to sprowadzil z niemiec mowil ze zwykly mineralny mozna zalac(nie bardzo wtedy w tym sie orientowalem) jeszcze nie wymienilem oleju a jako ze mialem ubytek dolalem jakies 3 setki mineralnego do tego co byl przejechalem na tym 1tys km i nie wiem teraz chyba zaleje pol syntetykiem....a co wy radzicie?
Opublikowano 20 Marca 200917 l No dobra to ostatni raz tak dla uściślenia Do swojej niuni po wyczyszczeniu silnika powinienem wlać Motul 8100x-cees 5w40 który to jest pełnym syntetykiem czy może Motul 6100 synergie+ 10w40 (półsyntetyk) i przy następnej wymianie przejść na ten pierwszy Pamiętając że teraz mam zalany mineralny mobil a silnik to 1,9 tdi 90 ps AHU "99 rok
Opublikowano 20 Marca 200917 l No dobra to ostatni raz tak dla uściślenia Do swojej niuni po wyczyszczeniu silnika powinienem wlać Motul 8100x-cees 5w40 który to jest pełnym syntetykiem czy może Motul 6100 synergie+ 10w40 (półsyntetyk) i przy następnej wymianie przejść na ten pierwszy Pamiętając że teraz mam zalany mineralny mobil a silnik to 1,9 tdi 90 ps AHU "99 rok Nie baw się w półsyntetyk Od razu lej 8100. Będzie dobrze. No chyba, że żałujesz swojej niuni dobrego... [br]Dopisany: 20 Marzec 2009, 22:35_________________________________________________ niedawno zakupilem a4 nie wiem na jakim oleju jezdzil ale typ ktory mi to sprowadzil z niemiec mowil ze zwykly mineralny mozna zalac(nie bardzo wtedy w tym sie orientowalem) jeszcze nie wymienilem oleju a jako ze mialem ubytek dolalem jakies 3 setki mineralnego do tego co byl przejechalem na tym 1tys km i nie wiem teraz chyba zaleje pol syntetykiem....a co wy radzicie? To co w pierwszym poście - Motul Engine Clean i full-syntetyk Motula. :evil:
Opublikowano 21 Marca 200917 l No chyba, że żałujesz swojej niuni dobrego... Niuni niczego nie żałuje tylko boje się ją skrzywdzić W/g wcześniejszych postów jakie przeczytałem na ten temat to tak radykalna zmiana ( z minerału na pełen syntetyk ) nie jest zalecana. Lepiej podobno robić to stopniowo
Opublikowano 22 Marca 200917 l Dobra jeszcze raz, bo już kilka razy było opisywane ale dalej pokutuje: zawsze full syntetyk, jeśli wcześniej był minerał lub półsynt. albo nie wiemy co to jeszcze dodatkowo płukanie. Przedwczoraj byłem moim kulfonem w ASO na dużym przeglądzie (rozrząd + pompa wody + reszta pasków i napinacze także te od alternat. i klimy). Auto miało nalatane 251 tys. i jeździło w "longlifie". Płukanie Liqui Moly Motorspulung z serii warsztatowej Pro-line (zastępuje Motorcleana) trzydzieści parę złotych, następnie oczywiście Liqui Moly Diesel Synthoil 5W-40 (5l ja mam po ok. 195,-zł, Allegro 205,-, detal 250,-, jak kogoś interesuje to pisać, zresztą chyba zacznę z nimi wkrótce oficjalną współpracę więc oczywiście dla klubu będą też ceny wszystkiego z 20-25% rabatem). Mechanicy w ASO potwierdzili słuszność postępowania, a także w niezbyt przychylnych słowach wyrazili się o decyzji podpisania kontraktu z Castrolem, oni do tej pory używają Mobil1, zresztą w salonie sprzedaży Audi w Kraku u Bełtowskiego na półce z akcesoriami też widziałem "płukankę" Liqui Moly, tyle że w troszkę innej cenie. Auto pochodziło zgodnie z zaleceniami ok 10 minut na jałowym, potem spust (piękna smólka zleciała). Po zdjęciu pokrywy zaworów wszystko czyściutkie, znacznie bardziej niż w rozbieranej właśnie motorowni BLB z A4 przywiezionej na lawecie z opisem klienta : silnik zastopowany - przebieg ok 115 tys. - sprawa oczywista, nawet podszedłem z ciekawości obejrzeć pięknie wyrobione zębatki i napęd pompy. Po zalaniu tradycyjnie (robiłem to także w poprzednim aucie przy przebiegu ponad 300, od dłuższego czasu męczonego Magnatec'iem) żadnych wycieków itd rozpowszechnianych przez legendy i baśnie. Tak samo jest na pewno z preparatem Motula. Więc algorytm postępowania jest prosty i ogranicza się jedynie do wyboru marki: olej Liqui Moly, Motul, Mobil (oczywiście odpowiednie specyfikacje, zależne od silnika ale zawsze full synt.), płukanie: Liqui Moly lub Motul, a no i jeszcze wiadomo, że Filtrona to może raczej zostawmy dziadkowi do Żuka (Ja założyłem wszystkie Knechty, Hengst też jest podobny cenowo i jakościowo. No chyba prościej napisać się nie da...
Opublikowano 22 Marca 200917 l moja a4 silnik afn 1,9tdi 99r bez pompowtryskiwaczy, przebieg około 200 tyś. zalałem mobil 10w-40 super s turbo diesel vw505 00 vw 500 00 zrobiłem około 7 tys km. moje pytanko, zrobiłem błąd ze wlałem tej olej? mogę śmigać? czy zmienić na inny oil?
Opublikowano 22 Marca 200917 l błedu nie zrobiłeś, ale przy następnej zmianie przejdź na fulla, ludzie to naprawdę nie są koszty, 3 razy mniej w roku pojedziecie na myjnie i akurat zostanie na dołożenie do full synta (albo jedna impreza na mieście mniej)
Opublikowano 22 Marca 200917 l mialem kiedys alfe romeo 156 i przy przebiegu 180 tys wlalem wlasnie liqui moly ten do plukania silnika i silnik sie rozszczelnil i zaczal olej cieknac,tak ze z tym plukaniem to nie rozpedzal bym sie.
Opublikowano 22 Marca 200917 l No chyba prościej napisać się nie da... Faktycznie nie da się. Już wszystko wiem i rozumniem i tak oto bogatszy o nową wiedzę postanowiłem przejść na fulla a co tam. Dzięki Wam za wszystkie porady .DUŻY SZACUN. Dam znać jak poszło i jakie to dało efekty.
Opublikowano 22 Marca 200917 l Ja tam jezeli chodzi o olej mam zupelnie inne zdanie jestem za tym zeby lac Castrola edge jest to olej dla audi i vw.
Opublikowano 22 Marca 200917 l mialem kiedys alfe romeo 156 i przy przebiegu 180 tys wlalem wlasnie liqui moly ten do plukania silnika i silnik sie rozszczelnil i zaczal olej cieknac,tak ze z tym plukaniem to nie rozpedzal bym sie. To znaczy tylko, że silnik był w kiepskim stanie, zresztą dziwne nie jest, zasadniczo 180 tys. dla alfy to już czas myśleć o Powązkach (miałem do czynienia ze 147 2.0 od nowości i patykiem już tej marki nie dotknę). A o korzyściach z przejścia na full synt. nawtet powoli już zaczynają zmieniać zdanie w tzw. prasie motoryzacyjnej, gdzie dotychczas również królowały poglądy z epoki Poldona i kaszlaka. Właśnie czytam aktualny "motor" i są opisane m.in. zastosowanie płukania LM
Opublikowano 22 Marca 200917 l mialem kiedys alfe romeo 156 i przy przebiegu 180 tys wlalem wlasnie liqui moly ten do plukania silnika i silnik sie rozszczelnil i zaczal olej cieknac,tak ze z tym plukaniem to nie rozpedzal bym sie. To znaczy tylko, że silnik był w kiepskim stanie, zresztą dziwne nie jest, zasadniczo 180 tys. dla alfy to już czas myśleć o Powązkach (miałem do czynienia ze 147 2.0 od nowości i patykiem już tej marki nie dotknę). A o korzyściach z przejścia na full synt. nawtet powoli już zaczynają zmieniać zdanie w tzw. prasie motoryzacyjnej, gdzie dotychczas również królowały poglądy z epoki Poldona i kaszlaka. Właśnie czytam aktualny "motor" i są opisane m.in. zastosowanie płukania LM widocznie kupiles jakiegos zloma powiem ci tak ze jak sprzedawalem moja alfe miala ponad 200tys i do dzis jezdzi bez problemu tak ze alfa to dobra marka jaksie dba czego jednak nie moge powiedziec o audi
Opublikowano 23 Marca 200917 l Witam wszystkich. Postanowiłem włączyć się do dyskusji o olejach do naszych A4. Gdy kupiłem swoje autko nie bardzo wiedziałem na jakim oleju jeździł do tj pory, za radą kolegi Dzika kupiłem i zalałem Motula 8100 X- cess'a (trochę się bałem, bo postronni gadali "250 000 km" i full syntetyk" - zaryzykowałem). Dzisiaj uważam, że kiedyś silnik mojej A4 "warczał" a dziś fajnie mruczy, nie żałuję
Opublikowano 24 Marca 200917 l Witam wszystkich.Dzisiaj zalałem nie wiedząc na czym jezdził wczesniej - Castrol EDGE Turbo Diesel SAE 5W-40 i zobaczymy co sie bedzie działo. W komorze silnika wisiała swierza przywieszka z audi ale nie była wypełniona. autko kupiłem prosto z niemiec wiec mysle ze na mineralnym nie jezdziło. Przebieg w tej hwili to 195000 i jak narazie bez wycieków.Zobaczymy co bedzie po tym oleju :gwizdanie:
Opublikowano 25 Marca 200917 l panowie jaki olej do silnika AFN 1,9TDI PRZEBIEG 200 tys (nie wiem czy nie był kręcony) i nie wiem jaki olej ma zalany szukam i wybor padł na LIQUI MOLY tylko nie wiem czy to są dobre oleje a i jaki syntetyk czy pół co mozec ie powiedzieć o tym oleju czy moze lepiej castrola
Opublikowano 25 Marca 200917 l Do wszystkich pozostałych silników diesla opartych o system zasilania pompa rozdzielaczową VP, wyposażonych w turbosprężarkę, właśnie ze względu na nią wymagany jest olej syntetyczny - można go stosować bez ryzyka rozszczelnienia silnika. Przykładowe silniki 1,9 TDI: AFN, AVG, AFF, 1Z, AHH, AHU, oraz 2,5 TDI: AKN, AFB, Oleje do nich przeznaczone muszą spełniać normy: 505.00 lub 506.00[/b][/size][/color] Sprawdzone, godne polecenia oleje to: MOTUL serii 8100 spelniajace norme 505.00 lub 506.00 Castrol ma sporo podróbek więc tego należy sie bać... LM to również dobry wybór... przy 200.000 tylko syntetyk - i tak aż do śmierci silnika ważne jest też to co masz zalane teraz...
Opublikowano 25 Marca 200917 l własnie że nie wiem co mam zalane także trudny temat kazdy mówi że dla bezpieczeństwa zalać pół syntetyk
Opublikowano 25 Marca 200917 l no miałbyś sporego pecha gdyby był mineralny... z ciężkim sercem napiszę w takim razie że półsyntetyk...
Opublikowano 25 Marca 200917 l bo te silniki do 800.000 chodzą na full syntetykach... a z minerału nie można przejść na full bo kisiel się zrobi... można płukać ale i tak jakieś ryzyko istnieje