Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jakie oleje do silników TDI montowanych w Audi?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wystarczy troszkę poczytać :wink:

---------- Post dopisany at 17:25 ---------- Poprzedni post napisany at 17:20 ----------

Kupiłem Skode Octavie I 1.9TDi AHF 110KM i z tego co widzę to jeździła ona na Mobil 1 5W50, Mobil 1 15W50, Castrol 5W30, Castrol Edge 5W40 ( taka mu lali w ASO Skody WIMAR w Warszawie) i obecnie jeździ na Mobil 1 super 3000 XE 5W30. Zastanawiam się jakim następnym olejem zalać? Czy może sobie wlać sobie Motul X-cess 8100 5W40 czy lać ten co teraz jest? Czy to wsio ryba byle syntetyk?

Jaki wlejesz taki będziesz miał, tylko żeby norma była taka jak do twojego silnika :hi:

• Odpowiedzi 12,6 tys.
  • Wyświetleń 1,7 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Chłopaki poradźcie zbliża mi się termin wymiany oleju wcześniej lałem castrola pełen syntetyk 5w40 a teraz zakupiłem millersa xfe-pd 5w40 bo polecił mi go kolega że jest dobry jeśli chodzi o PD z taką samą normą czyli 505.01 z tym że jest to olej półsyntetyczny i teraz sam nie wiem czy go zalewać czy wymienić na np, motula w pełnym syntetyku ? auto ma na dzień dzisiejszy 220tyś.

Opublikowano
Chłopaki poradźcie zbliża mi się termin wymiany oleju wcześniej lałem castrola pełen syntetyk 5w40 a teraz zakupiłem millersa xfe-pd 5w40 bo polecił mi go kolega że jest dobry jeśli chodzi o PD z taką samą normą czyli 505.01 z tym że jest to olej półsyntetyczny i teraz sam nie wiem czy go zalewać czy wymienić na np, motula w pełnym syntetyku ? auto ma na dzień dzisiejszy 220tyś.

Kolego z tego co napisałeś, to ten olej jest pełen syntetyk :wink:

Opublikowano
Chłopaki poradźcie zbliża mi się termin wymiany oleju wcześniej lałem castrola pełen syntetyk 5w40

jesteś pewien ze to pełny syntetyk ???? :decayed: :decayed:

Opublikowano
To że instrukcje tak mówią to wszyscy wiemy:) Ale no przecież to paranoją by było. Nie oszukujmy się że producenci się tak zabezpieczają przed ewentualnymi reklamacjami.

Jeździłem swego czasu autem, co na każde 1000km brał ok 1.2/1.3 litra Motula 6100+:decayed: I w najgorszą zimę, nawet poniżej -30*C odpalał po dwóch grzaniach świec od przysłowiowego strzała. Gdzie się ten olej podziewał - nie wiem. Silnik to stare 1.6 TD było i latało jak wściekłe, dymiło jak lokomotywa i paliło laczki, zajechać się nie dało:grin:

A już miałem się pytać, gdzie Dana:naughty:

Opublikowano
Chłopaki poradźcie zbliża mi się termin wymiany oleju wcześniej lałem castrola pełen syntetyk 5w40

jesteś pewien ze to pełny syntetyk ???? :decayed: :decayed:

sorki ten nie jest pełen syntetyk :facepalm:

Opublikowano

Nie jest wystarczy przeczytać, co nie zmienia faktu ,że to bardzo dobry olej. Jest tak samo syntetyczny jak Castrol i Motul. Millers po prostu nie używa nazwy Full Synthetic w olejach z domieszkami HC i tyle.

XFE-PD 5w40 | Millers Oils Oleje silnikowe i samochodowe

Opublikowano

Nie jest wystarczy przeczytać, co nie zmienia faktu ,że to bardzo dobry olej. Jest tak samo syntetyczny jak Castrol i Motul. Millers po prostu nie używa nazwy Full Synthetic w olejach z domieszkami HC i tyle.

jeden post wyżej napisałem że nie jest,poprawiłem się

Opublikowano

Kolega Carlos ma racje co do oznaczeń Full syntetyk przez markę millers i chyba go zaleje bo nawet mechanik mi powiedział że oleje full syntetyk to 5W a pół syntetyki mają oznaczenie 10 W

Opublikowano

bo nawet mechanik mi powiedział że oleje full syntetyk to 5W a pół syntetyki mają oznaczenie 10 W

O kurcze, ten mechanik sie marnuje... :facepalm: ... on chyba jakis doktor jest...!?

A ja myslałam ze odwrotnie tez moze byc.

Ale lepiej niech on juz tylko wymienia oleje... bez analizowania :whistling:

PS. Pozdrowienia dla Grzesia... :smiley: Olkusz górą... :thumbup1:

Opublikowano

bo nawet mechanik mi powiedział że oleje full syntetyk to 5W a pół syntetyki mają oznaczenie 10 W

O kurcze, ten mechanik sie marnuje... :facepalm: ... on chyba jakis doktor jest...?

Ale lepiej niech on juz tylko wymienia oleje... bez analizowania :whistling:

PS. Pozdrawienia dla Grzesia... :smiley:

:polew::polew::polew::polew:

Prawie spadłem z krzesła:wink:

Świetny komentarz z tym doktorem :decayed:

Opublikowano

:facepalm:

---------- Post dopisany at 21:37 ---------- Poprzedni post napisany at 21:27 ----------

Chyba większośc olei do PD to hydrosyntetyki

Opublikowano

Witam,

Co do:

A4 B8 RP 2008 obecnie 147tk ostatnia zmiana oleju przy 120tk w niemcowni na Shell Helix extra ultra 5w30.

Wcześniejsze zmiany co 30tk - 30 60 90 120

Co zalać teraz ? Chcę zmieniać olej częściej 10-15tk tylko pytanie co lać? czy zostać przy shellu ? Czy zmienić na motul który wszyscy chwala (jaki najlepiej)?

Czy czestsze zmiany w takim przypadku sa zalecane czy wręcz przeciwnie lepiej pozostać przy 30tk?

W czym motul jest lepszy od shella i gdzie najlepiej kupic (pewny)?

Z góry dzięku za pomoc.

Opublikowano
Witam,

Co do:

A4 B8 RP 2008 obecnie 147tk ostatnia zmiana oleju przy 120tk w niemcowni na Shell Helix extra ultra 5w30.

Wcześniejsze zmiany co 30tk - 30 60 90 120

Co zalać teraz ? Chcę zmieniać olej częściej 10-15tk tylko pytanie co lać? czy zostać przy shellu ? Czy zmienić na motul który wszyscy chwala (jaki najlepiej)?

Czy czestsze zmiany w takim przypadku sa zalecane czy wręcz przeciwnie lepiej pozostać przy 30tk?

W czym motul jest lepszy od shella i gdzie najlepiej kupic (pewny)?

Z góry dzięku za pomoc.

Kolego, po pierwsze to uzupełnij swoj profil, bo tak to bardzo brzydko to tu (forum) wyglada.

Nastepnie, auto jakie masz to norma oleju 507.00

I przede wszystkim tym musisz sie kierowac.

Mysle ze zmiana oleju co 15 tys. nie wyjdzie twojemu autku na niekorzysc.

Olej Shell... generalnie nie jest złym olejem. Wiec jesli jestes z niego zadowolony... to uzywaj go dalej.

A najlepiej olej kupic u tzw. sprawdzonego sprzedawcy.... koledzy są na forum. :wink:

Opublikowano

30tk???:facepalm:Długo tak chyba nie pociągnie,jeszcze ze 2 takie maratony po 30tk i silnik bedzie do wyrzucenia.

Opublikowano
30tk???:facepalm:Długo tak chyba nie pociągnie,jeszcze ze 2 takie maratony po 30tk i silnik bedzie do wyrzucenia.

Po czym tak wnioskujesz, skoro w DE bez problemu znajdziesz auta z mega dużymi przebiegami , serwisowane w trybie LL a nie miały wymienianych motorów.

Olej najszybciej ulega degradacji w jeździe miejskiej, krótkie odcinki. W DE raczej to nie występuje,większość dużych przelotów to autostrada, gdzie warunki pracy oleju są optymalne i zużycie silnika najmniejsze.

W PL oczywiście wymiana max co 15 kkm.

Opublikowano

Carlos widzę twardy psychicznie jesteś nadal, podziwiam... ;>

Opublikowano

A na autostradzie olej się nie zużywa? Jeszcze bardziej dostaje w pi.....de a pozatym po 30tk to z oleju robi sie smoła i ciężko to nazwac olejem. Myślisz że producent danej marki nie miałby w tym interesu i dawał by 30tys na wymiane oleju? Przeciesz logiczne że jak będzie zmieniał olej co 30 000 to silniki więcej jak 200tk nie pociągnie i trzeba na serwis po nowy silnik lub remont a wtedy producent zacera tylko ręce,kiedyś rozmawiałem z mechanikiem z Renault i pytałem właśnie z ciekawości odnośnie wyamiany oleju co 30tk i sam powiedział że 90% usterek silnika i turbiny jest spowodowane serwisowaniem LL,gdby tak skrócić interwał do 15tk autka jezdziły by jak złoto a tak niestety.

Opublikowano
A na autostradzie olej się nie zużywa? Jeszcze bardziej dostaje w pi.....de a pozatym po 30tk to z oleju robi sie smoła i ciężko to nazwac olejem. Myślisz że producent danej marki nie miałby w tym interesu i dawał by 30tys na wymiane oleju? Przeciesz logiczne że jak będzie zmieniał olej co 30 000 to silniki więcej jak 200tk nie pociągnie i trzeba na serwis po nowy silnik lub remont a wtedy producent zacera tylko ręce,kiedyś rozmawiałem z mechanikiem z Renault i pytałem właśnie z ciekawości odnośnie wyamiany oleju co 30tk i sam powiedział że 90% usterek silnika i turbiny jest spowodowane serwisowaniem LL,gdby tak skrócić interwał do 15tk autka jezdziły by jak złoto a tak niestety.

Kto Cię chłopie tak oszukał? Gadasz głupoty. Olej dostaje na autostradzie ? Bzdura. Na autostradzie silnik pracuje w jednostajnym tempie i w najbardziej dla siebie odpowiednim przedziale obrotów. Dostaje olej i to bardzo mocno przy miejskiej jeździe gdzie co chwile ruszasz i stajesz. Największe obciążenia są w momencie wprawiania w ruch samochodu (Wróć do szkoły na lekcie fizyki). Posłuchaj ludzi którzy coś o tym wiedzą bo jak będziesz żył w swoim małym świecie że tylko ty masz racje to nie wróżę Ci świetlanej przyszłości.

Opublikowano

Pastaldo takie uwagi chyba nie są związane z tematem ?? Przeprowadziłeś jakieś daleko idące badania molekularne że sugerujesz lekcje fizyki jako ekwiwalent bycia mechanikiem i to dobrym (tak jak kamilb5) ?? Jak chcesz to mogę Ci podesłać zdjęcia panewek z silnika 2.5 tdi V6 który był autem firmowym w Niemczech i latał głównie po autostradach (na 90% przy trybie LL) - przeżyjesz gorzkie rozczarowanie. Wypowiadaj się merytorycznie a nie bawisz się we wróżbitę. Prędkość 180 km/h na dystansie powiedzmy 100 kilometrów, jest sprawdzianem dla całego silnika a głównie dla oleju... Zresztą ja bym się nigdy nie odważył rżnąć silnika, w takich właśnie warunkach po przebiegu oleju w granicach ~30 tys...