Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jakie oleje do silników TDI montowanych w Audi?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Daj silnikowi chwilę na przepracowanie. Chociaż ja w kilku autach też różnicy nie wiedziałem, nie słyszałem i w cyferkach nie widziałem.

Mój motulek ma 12kkm czyli 14 miesięcy (w końcu olej LL), no i niestety jest bardzo zmęczony życiem.

BTW: chcesz mieć cicho to zalej mineralny albo wymieszaj z trocinami :P

• Odpowiedzi 12,6 tys.
  • Wyświetleń 1,7 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Opublikowano

Witam, moje A4 1.9 TDI AJM jest zalene Castrol Magnatec 10W-40, chcę zmienić na Motul 300V Competition 15w50, lub MOTUL SPECIFIC VW 506.01 oczywiście z czyszczeniem. Którym lepiej zalać? Czy polecicie inny? z góry dzięki :)

Opublikowano

motul 5w40

Opublikowano

Specyfic 505.01

Opublikowano

Mam teraz zalanego Castrola 5w30.Chce przejść na Motula, czy Specific 5W30 (504/507) będzie ok ? za 175 zł jest do wzięcia w sklepie w którym kupuje klocki.

Opublikowano

bedzie najlepszy. 175 to dobra cena.

plukanke zastosuj.

wysłane z prodiża

Edytowane przez endriuu

Opublikowano

Witam, moje A4 1.9 TDI AJM jest zalene Castrol Magnatec 10W-40, chcę zmienić na Motul 300V Competition 15w50, lub MOTUL SPECIFIC VW 506.01 oczywiście z czyszczeniem. Którym lepiej zalać? Czy polecicie inny? z góry dzięki :)

Nie nad wyrost ?

Najpierw jeździsz na szlamiarzu Magnatecu w dodatku 10W40, a teraz oliwy z "domieszkiem srebra" ?

Do Ciebie z Motula 5W40 Specific lub X-Clean...

Opublikowano

Nie nad wyrost ?

Najpierw jeździsz na szlamiarzu Magnatecu w dodatku 10W40, a teraz oliwy z "domieszkiem srebra" ?

Do Ciebie z Motula 5W40 Specific lub X-Clean...

poprzedni właściciel zalał niestety Magnateca :mellow: a o tych Motulach, które wymieniłem przeczytałem na forum, że są ok ;) wymienię na Motula 5W40 tak jak radzicie, dzięki za pomoc :hi:

Opublikowano

Panowie to jeszcze ja się dołączę, mam AWX 160KM, nalatane mam 321KM przez 3 lata jeździłem na mobilu ostatnio wlałem motul 8100 x-cess - nie stosowałem płukanki, teraz pojawił się wyciek, dziś obadam dokładnie ale na 99% uszczelnienie wału z tyłu silnika (za sprzęgłem), plamka jest niewielka... zostało mi jakieś 2-3 tyś do zmiany oleju i nie wiem na co się zdecydować - Motul jeśli tak to jaki, czy tez Mobil ? czy stosować płukankę przed zmianą?

Edytowane przez Pawci_o

Opublikowano

plukanka LM i x-cess

wysłane z prodiża

Opublikowano

plukanka LM i x-cess

wysłane z prodiża

ok, tak też myślałem ale nie wiem co z tym wyciekiem, jeśli to uszczelnienie wału przy skrzyni biegów to chyba trzeba rozebrać i wymienić ? czy płukanka pomoże?

Opublikowano

Na wyciek pomaga wymiana uszczelek, uszczelniaczy a nie płukanka czy olej xD

Wysłane z mojego GT-I9100

Opublikowano

no tak, o tym wiem, jak jeździłem na mobilu to nie było tego wycieku, zauważyłem że Motul jest rzadszy od Mobila, a wymiana tego uszczelniacza wiąże się z wyjmowaniem skrzyni biegów, sprzęgła... to sporo pracy..

Opublikowano

plukanka LM i x-cess

wysłane z prodiża

endiuu ,a od kiedy to nie polecasz do aut z PD oleju z normą 505.01. Zawsze byleś zwolennikiem stosowania oleju zgodnego z życzeniem producenta :wink:

Opublikowano

oczywiscie jak pd to tylko 505.01 - akurat ta norma jest w pelni uzasadniona. nie wyswietla.mi sie profil auta w tapatalku. a kolega pisal ze lał xcessa.

Wiec Pawcio - Specyfic 5w-40 jest dla ciebie.

wysłane z prodiża

Edytowane przez endriuu

Opublikowano

oczywiscie jak pd to tylko 505.01 - akurat ta norma jest w pelni uzasadniona. nie wyswietla.mi sie profil auta w tapatalku. a kolega pisal ze lał xcessa.

Wiec Pawcio - Specyfic 5w-40 jest dla ciebie.

wysłane z prodiża

Dziękuję za odpowiedz, czyli kupuję Specyfic 5w-40 i plukanke LM.

Opublikowano

Witam. Kolega kupił leona 1.9 TDI ARL z 2004 norma 505.01 ale niemiec założył dpf. I co teraz zalać? Opinie różne że 5W40 inne głosy że 5W30.

Opublikowano

Norma C3,

Opublikowano

Np. specyfic 505.01