Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jakie oleje do silników TDI montowanych w Audi?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jak Ci turbo zassie cały olej to w sumie tez nic nie szkodzi. to znak ze bardzo dobry jest :))

Sent from my iPhone using Tapatalk

• Odpowiedzi 12,6 tys.
  • Wyświetleń 1,7 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

To juz inna sprawa. Zalalem djrablend, nie mam dużego wyboru.

Opublikowano

Witam

Po przeczytaniu tego obszernego watku zdecydowalem sie na zmiane oleju w moim B7 z Castrola 5W30 na Motul Specific 5W30. Jestem bardzo ale to bardzo zadowolony z decyzji , silnik pracuje o jakies 30% ciszej , nie klepie przy paleniu i gaszeniu i tez nie trzesie nim tak jak wczesniej :) jak Tato mój zobaczyl roznice to jutro jedzie swoja C6 na wymiane a ma 7kkm do wymiany (świeży castrol zalal 3kkm temu).

Opublikowano

Maszczu zmiana na plus

wysłane z prodiża

Opublikowano

Plus to mało powiedziane heh .. biorąc pod uwagę ze jestem maniakiem i o swoje audi dbam lepiej niz o Kobite , nie moge sobie teraz wydarowac ze je tak krzwdziłem tym Castrolem. Ale zeby wynagrodzic dodatkowo (przebieg 200kkm) wymienilem dwumas Luk + uszczelniacz wału , rozrzad komplet pasek Conti , rolki +napinacz ruvile, wszystkie 4 filtry MANN, czyszczenie parownika Tunapem .. ach ta kochanka

:a4fan:

aa chyba będę musial przestać tu zaglądać bo od tego czytania zbankrutuje i co najlepsze to pociągnę Starszego ze soba hehe

Ale dzieki !

Edytowane przez Maszczu

Opublikowano

Dobry olej to podstawa.

Lepiej wszystko wymieniać na czas niż odkładać naprawy i czekać na "kumulacje" :)

Wysłane z mojego GT-I9100

Opublikowano

Witam

Po przeczytaniu tego obszernego watku zdecydowalem sie na zmiane oleju w moim B7 z Castrola 5W30 na Motul Specific 5W30. Jestem bardzo ale to bardzo zadowolony z decyzji , silnik pracuje o jakies 30% ciszej , nie klepie przy paleniu i gaszeniu i tez nie trzesie nim tak jak wczesniej :) jak Tato mój zobaczyl roznice to jutro jedzie swoja C6 na wymiane a ma 7kkm do wymiany (świeży castrol zalal 3kkm temu).

Będziesz Pan zadowolony :kox: też leję ten wynalazek do swojego i nie narzekam :wink:

Opublikowano

Panowie mnie też czeka wymiana oleju, zanim stane przed tym trudnym wyborem mam podstawowe pytanie, jak sprawdzić jakie oznaczenie silnika mam u siebie?

Opublikowano

wlepka w ksiazce serwisowej lub na podlodze bagaznika. rozkodowanie vin. tabliczka znamionowa w przestrzeni silnika. nalepka na oslonie rozrzadu.

wysłane z prodiża

Opublikowano

Witam

Panowie mam pytanie.

Posiadam Audi A4 B7 1.9TDI 115km o oznaczeniu silnika BRB. Czy do tego auta bedzie pasowal olej Liqui Moly TopTec 4200 Long Life III 5W-30 mam pozostalosc po Audi B4 1.9TDI AWX. Jezeli taki nei pasuje to ktory z olejow Liqui Moly moglbym zalac.

Pozdrawiam

Opublikowano

herlley jak nie masz dpfa mozesz spokojnie zalac cos z 505.01. kolega dzik z forum ma dopre promo teraz na zestawy

http://pro-choice.pl/zestaw-olej-motul-specific-5w40-50501-5l-filtr-oleju-knecht-ox143d-p-872.html

zreszta jak masz dpf tez mozesz zalac norme 505.01 - te oleje to C3 MidSAPS wiec bez nie zapchaja dpfa.

wysłane z prodiża

Opublikowano

herlley jak nie masz dpfa mozesz spokojnie zalac cos z 505.01. kolega dzik z forum ma dopre promo teraz na zestawy

http://pro-choice.pl/zestaw-olej-motul-specific-5w40-50501-5l-filtr-oleju-knecht-ox143d-p-872.html

zreszta jak masz dpf tez mozesz zalac norme 505.01 - te oleje to C3 MidSAPS wiec bez nie zapchaja dpfa.

wysłane z prodiża

Szczerze powiedziawszy to nie wiem czy mam dpf czy nie. Moje pytanie jest czy moge zalac Liqui Moly 4200 Long Life. Nie wiem czy w Irlandii znajde oleje Motul.

Opublikowano

mozesz zalax LM 4200. jak najbardziej sie nadaje.

wysłane z prodiża

Opublikowano

Jakie dokładnie polecacie oleje do silnika 1.9 tdi afn 110km. Na zwykłej pompie i bez pompowtrysków. Mam wlany aktualnie olej 5w40 motul x-cess. Jest jakiś lepszy od niego?

Opublikowano

co to znaczy lepszy? tu masz na pewno drozszy i rownie dobry: Liqui Moly Diesel Synthoil 5W40.

wysłane z prodiża

Opublikowano

Planuje zmienić olej w swoim aucie z Castrola na MOTULA , tylko powiedzcie mi Mutula są 2 rodzaje; motul x-cess 5w40 i motul specyfik 5w40 ???

Czym one się różnią i czy obydwa są to oleje syntetyki ??

A Motul Specific 5W30 a 5w40 to jaka jest różnica...???

Opublikowano

x-cess olej A3/B3 - olej FullSAPS z wysokim TBN - olej ktory chroni rzeczywiscie Twoj silnik. do diesli na pompie VP - do 2000 roku.

Specific 505.01 5w40 - olej C3 MidSAPS z norma do diesli z PD (pompowtryskiwaczami) od 2000 roku. olej moze tez byc stosowany w autach z DPF.

Specyfic 504.00/507.00 5w30 - olej uniwersalny C3 MidSAPS - do silnikow z DPF. zalecany do wszystkich nowych silnikoow obecnie. bardziej chroni srodowisko niz silnik.

wysłane z prodiża

Opublikowano

x-cess olej A3/B3 - olej FullSAPS z wysokim TBN - olej ktory chroni rzeczywiscie Twoj silnik. do diesli na pompie VP - do 2000 roku.

Specific 505.01 5w40 - olej C3 MidSAPS z norma do diesli z PD (pompowtryskiwaczami) od 2000 roku. olej moze tez byc stosowany w autach z DPF.

Specyfic 504.00/507.00 5w30 - olej uniwersalny C3 MidSAPS - do silnikow z DPF. zalecany do wszystkich nowych silnikoow obecnie. bardziej chroni srodowisko niz silnik.

wysłane z prodiża

Dzieki endriuu. To mam rozumieć że ten jest lepszy z tych 2 Specyfików... Specific 505.01 5w40 - olej C3 MidSAPS z norma do diesli z PD (pompowtryskiwaczami) od 2000 roku. olej moze tez byc stosowany w autach z DPF. i jego zalać. DPF-a mam usuniętego ale to i tak jego wlać tak ??? To jest syntetyk ??

Opublikowano

syntetyk do diesli z PD. jak masz PD to specific 505.01 jest dla ciebie.

wysłane z prodiża

Opublikowano

A czy moj Durablend nadaje sie do AVFa? tu

http://www.valvolineeurope.com/polish/products/engine_oils/durablend/cid%281841%29/durablend_diesel_5w-40

piszą ze on est do silnykow produkowanych do 2000 roku.