Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jakie oleje do silników TDI montowanych w Audi?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Rozmawiałem z p.Maćkiem w Krakowie (polecany odnośnie MOTULa) i powiedział że do mojego silniczka wystarczy w zupełności norma 505.01,taki zalewaliście?

• Odpowiedzi 12.6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Witam,

Rozmawiałem z p.Maćkiem w Krakowie (polecany odnośnie MOTULa) i powiedział że do mojego silniczka wystarczy w zupełności norma 505.01,taki zalewaliście?

pierwszy post, pierwszy post... :cool1:

Opublikowano

Witam! Stałem sie posiadaczem audi A4 B6 1.9 TDI o typie silnika AVF i czeka mnie teraz wymiana oleju. Poprzedni wlasciciel jezdzil na oleju SYN 0W30 (tak wynika z histori auta), olej byl firmy Mexico czy jakos tak nie pamietam jak to sie pisze:) Chce go zmienic na jakis inny, czy jest to mozliwe np jak zastosuje olej innej firmy i o innej specyfikacji np 5W30? Doradzcie mi prosze jaki by byl najlepszy i ile bym musial go kupic? Sorry za tak banalne pytania ale jestem kompletnym laikiem jesli chodzi o oleje:) Pozdrawiam

Opublikowano

Witam,

No ale w pierwszym poście są trzy normy wypisane szanowny kolega a różnica w cenie jest prawie 60zł,wiec pytanie nie dokonca bez sensu :)

Opublikowano

Witam,

No ale w pierwszym poście są trzy normy wypisane szanowny kolega a różnica w cenie jest prawie 60zł,wiec pytanie nie dokonca bez sensu :)

p. Maciek bardzo dobrze Ci powiedział :wink4:

Opublikowano

Witam! Stałem sie posiadaczem audi A4 B6 1.9 TDI o typie silnika AVF i czeka mnie teraz wymiana oleju. Poprzedni wlasciciel jezdzil na oleju SYN 0W30 (tak wynika z histori auta), olej byl firmy Mexico czy jakos tak nie pamietam jak to sie pisze:) Chce go zmienic na jakis inny, czy jest to mozliwe np jak zastosuje olej innej firmy i o innej specyfikacji np 5W30? Doradzcie mi prosze jaki by byl najlepszy i ile bym musial go kupic? Sorry za tak banalne pytania ale jestem kompletnym laikiem jesli chodzi o oleje:) Pozdrawiam

1 post kolego na samej górze. czytajcie troche!

MOTUL SPECIFIC VW 505.01

Opublikowano

jeszcze jedno małe pytanko,obecnie mam zalany jeszcze Shell 5W-30,teraz zakupiłem Motula z norma 505.01 ale 5W-40 mozna nim zalac?Silniczek jak w opisie.

Pozdrawiam

Opublikowano

jeszcze jedno małe pytanko,obecnie mam zalany jeszcze Shell 5W-30,teraz zakupiłem Motula z norma 505.01 ale 5W-40 mozna nim zalac?Silniczek jak w opisie.

Pozdrawiam

pierwszy post :bag:

Opublikowano

to wiem ze ta norma jest dobra,chodzi mi o to czy jakbyły inne parametry oleju a teraz beda inne czy nie bedzie róznicy w działaniu silnika?

Opublikowano

nie będzie. lej śmiało. zmieniasz na lepsze - takze może być tylko lepiej. :good:

Opublikowano

a czy Castrol EDGE 5W 40 505.01 do Audi A$ 1.9 TDI 2005 r 116 KM to dobry wybór?

jesli masz oryginalny z Niemiec - to przejdzie. no chyba ze masz DPFa - wtedy musi być 507.00

Opublikowano

Witam

Wreszcie kupiłem swoje wymarzone A4 B6 :> I jak to zawsze bywa po zakupie , trzeba wymienić olej , filtr i parę innych rzeczy.

Ale najważniejszy olej :) Czytałem różne opinie i dowiedziałem się sporo, wiem jakie ma spełniać normy ile mam go wlać i co ile trzeba wymieniać ale mam jeszcze pewne wątpliwości. Autko było serwisowane w trybie long life, ma przejechane w tej chwili 140 tyś ( udokumentowane i sprawdzone w aso :> ) ostatnio olej był wymieniany przy 105 tys w marcu zeszłego roku, więc już dawno czas na wymiane. Z kartki pod maską wynika że jest to : Aral SuperTronic LongLife III 5W-30 i teraz moje pytanko jaki to jest rodzaj oleju ?? syntetyk , półsyntetyk a może hc ? bo mineral to raczej nie. Pytam bo nigdzie nie znalazłem odpowiedzi. Chciałbym zalać full syntetyk spełniający oczywiście odp normy i zastanawiam się czy dalej lać ten aral long life a może MOTUL SPECIFIC? W sumie to notorycznie po autostradach nie jeżdżę ale jeśli taki olej long life jest najlepszy to pomimo ceny taki bym lał bo na tym się nie oszczędza.

Tylko chcę wiedzieć czy ten obecny to fulll syntetyk, bo nie chciałbym ryzykować zmieniając z pół na full.

Proszę o odp :mysli:

Opublikowano

wlej motul 5W40 505.01 i bedzie :good: :good: :good: :good:

Opublikowano

wlej motul 5W40 505.01 i bedzie :good: :good: :good: :good:

i pamiętaj o wymianie co max 15000km :hi:

Opublikowano

wymieniaj częściej jak co 15tkm :good:

kto smaruje ten jedzie... :polew: :polew: :polew: :polew: :polew:

Opublikowano

Panowie a co sądzicie o oleju Shell Helix ultra VA ? Znajomy pracuje w ASO i mówi, że na tym oleju spokojnie można latać. Nie chodzi mi o oszczędność między Motulem a Shellem a bardziej na tym, iż Shella można łatwiej dostać z pewnego źródła (chyba, że wiecie gdzie w Warszawie można dostać na 100% oryginalnego Motula)

Opublikowano

Panowie a co sądzicie o oleju Shell Helix ultra VA ? Znajomy pracuje w ASO i mówi, że na tym oleju spokojnie można latać. Nie chodzi mi o oszczędność między Motulem a Shellem a bardziej na tym, iż Shella można łatwiej dostać z pewnego źródła (chyba, że wiecie gdzie w Warszawie można dostać na 100% oryginalnego Motula)

INTERMOTORS

WARSZAWA, ul. Waryńskiego 8, woj. mazowieckie

tel.: (022) 576 82 82

mail: waryń[email protected]

stronka: http://www.intermotors.pl/

INTERMOTORS

WARSZAWA, ul. Jagiellońska 55, woj. mazowieckie

tel.: (022)614 03 19

mail: [email protected]

stronka: http://www.intermotors.pl/

BOLDOR

WARSZAWA, ul. Konotopska 13, woj. mazowieckie