Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AJM] Problem z turbina uszkodzony wirnik (FOTKI)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam taki problem auto dopiero po zakupie (Audi A4 2000rok 1.9 tdi 116km AJM) i na trasie lapie tryb awaryjny wiec podlaczylem pod kompa i pokazalo blad 17965 czyli za wysokie cisnienie doladowania ,sprawdzilem w BS 011 czy chodzi sztanga i okazalo sie ze ani drgnie wiec turbo na stol ,po rozkreceniu sprezarki okazalo sie ze wirnik jest uszkodzony jakby cos wpadlo i skosilo wszystkie lopatki w tym samym miejscu

55cb53ad9f4b1e4e.jpg

badd71c61bb7032b.jpg

po ogledzinach znalazlem cos co prawdopodobnie ja uszkodzilo ,oto ten kawalek metalu ma wymiar ok 9mm/4mm

ddaa04f8cf9de6c5.jpg

3df7a3095cf87fe4.jpg

po dalszych ogledzinach okazuje sie ze tulejki ktore znajduja sie miedzy czescia goraca turbiny a pierscieniem z kierownicami sa za niskie i po dokreceniu tych malutkich 3 srubek sciska tak kierownice ze niema mozliwosci ich ruszenia ,po poluzowaniu 3 srubek kierownice chodza lekko.Wydaje mi sie ze ktos zlozyl z 2 turbin jedna nie chodzaca .aha i jeszcze jedna sprawa ktora znalazlem to na obudowie jest rocznik 97 a przeciez w 97roku nie bylo silnikow 116konnych wiec turbo musi byc od 110 konnego??

05a033f273d8c17c.jpg

b3dacf38f8865fbc.jpg

czy sa rozne rodzaje tych tulejek dystansowych , i czy z takim wirnikiem ta turbina pochodzi czy nie nadaje sie ??

Opublikowano

w 110 i 115 siedzi ten sam typ suszarki, może ktoś już zmieniał turbo w tyn silniku i (strzelam) wsadził ci starsze po regeneracji lub jakąś inną rzeźbę. Nie martw się tylko kupuj turbo od AWX/AVF + redukcja i biegnij na program do Rogala.

Opublikowano

albo od razu z grubej rury BRD

Opublikowano

no i po co to BRD?

brd to przynajmniej jeszcze inne PD i FMIC = koszty

AWX cena niewiele droższa niż turbina AJM/AFN + przejściówka 100zł gotowiec + program = 160-170koni :decayed:

Opublikowano

koledzy jak to by bylo moje auto to pewnie bylaby turbawka od awx ale wlasciciel nie chce podnosic mocy ma byc ori ,pytanie czy taki wirnik pochodzi czy regeneracja ??

Opublikowano
czy taki wirnik pochodzi czy regeneracja ??

wymiana wirnika, regeneracja sprężarki

Opublikowano

ok decyzja zapadla turbo idzie do naprawy. Czy ktos moze robil u tego goscia http://www.turbo-expres.eu/kontakt chce 850zl daje druga stara zabiera 12mcy gwarancji .A moze ktos zgadnie co o za kawalek zelastwa lezal w turbo ,skad to sie tam wzielo (w goracej czesci kolo kierownic sobie lezakowalo)

Opublikowano

Mocy nie musi podnosić, programu nie musi zmieniać, a jak założy GT1749VA od AWX to silnik znacznie lepiej będzie pracował górą i turbina będzie dużo trwalsza. Dołem nie ma praktycznie rzadnej różnicy (nie ma odczuwalnego laga).

Osobiście zakładałbym GT1749VA.

Popatrz na wątek o turbie AWX w słabszych silnikach bez korekty programu.

Opublikowano

za 850 regeneracja za 500zł kolega ARMISTEAD ma pewna turbine.Wiec nie wiem po co przeplacac

Opublikowano

od awx pasuje bez przeróbek ?? trzeba dokupic tylko ta przejsciowke na przewod czy cos jeszcze ??

Opublikowano

Do awx trzeba kupować przejściówkę i najlepiej jechać na strojenie.

A odnośnie turbiny to lepiej kupić używaną i nieregenerowaną niż regenerowaną. Nigdy nie wiadomo jakie części były użyte przy regeneracji i ta gwarancja to wątpliwa sprawa. Wielokrotnie były opisywane przypadki, że gwarancja nie obejmuje uszkodzenia bo uszkodzenie powstało z winy użytkownika.

Na forum jest sporo wątków o tym jak ludziom nie uznawano reklamacji albo turbina się zwyczajnie rozleciała lub po regeneracji turbo zaczęło puszczać olej :gwizdanie:

Opublikowano

Będę miał turbinkę do sprzedania 028145702R. Kupiłem nówkę i zrobiłem na niej 20kkm jest w 100% sprawna jak nowa sprzedam z gwarancją