darekaudi4 Opublikowano 9 Lipca 2010 Opublikowano 9 Lipca 2010 Witam mam taki problem auto dopiero po zakupie (Audi A4 2000rok 1.9 tdi 116km AJM) i na trasie lapie tryb awaryjny wiec podlaczylem pod kompa i pokazalo blad 17965 czyli za wysokie cisnienie doladowania ,sprawdzilem w BS 011 czy chodzi sztanga i okazalo sie ze ani drgnie wiec turbo na stol ,po rozkreceniu sprezarki okazalo sie ze wirnik jest uszkodzony jakby cos wpadlo i skosilo wszystkie lopatki w tym samym miejscu po ogledzinach znalazlem cos co prawdopodobnie ja uszkodzilo ,oto ten kawalek metalu ma wymiar ok 9mm/4mm po dalszych ogledzinach okazuje sie ze tulejki ktore znajduja sie miedzy czescia goraca turbiny a pierscieniem z kierownicami sa za niskie i po dokreceniu tych malutkich 3 srubek sciska tak kierownice ze niema mozliwosci ich ruszenia ,po poluzowaniu 3 srubek kierownice chodza lekko.Wydaje mi sie ze ktos zlozyl z 2 turbin jedna nie chodzaca .aha i jeszcze jedna sprawa ktora znalazlem to na obudowie jest rocznik 97 a przeciez w 97roku nie bylo silnikow 116konnych wiec turbo musi byc od 110 konnego?? czy sa rozne rodzaje tych tulejek dystansowych , i czy z takim wirnikiem ta turbina pochodzi czy nie nadaje sie ??
Maniusiek28 Opublikowano 9 Lipca 2010 Opublikowano 9 Lipca 2010 w 110 i 115 siedzi ten sam typ suszarki, może ktoś już zmieniał turbo w tyn silniku i (strzelam) wsadził ci starsze po regeneracji lub jakąś inną rzeźbę. Nie martw się tylko kupuj turbo od AWX/AVF + redukcja i biegnij na program do Rogala.
aju Opublikowano 9 Lipca 2010 Opublikowano 9 Lipca 2010 no i po co to BRD? brd to przynajmniej jeszcze inne PD i FMIC = koszty AWX cena niewiele droższa niż turbina AJM/AFN + przejściówka 100zł gotowiec + program = 160-170koni
darekaudi4 Opublikowano 9 Lipca 2010 Autor Opublikowano 9 Lipca 2010 koledzy jak to by bylo moje auto to pewnie bylaby turbawka od awx ale wlasciciel nie chce podnosic mocy ma byc ori ,pytanie czy taki wirnik pochodzi czy regeneracja ??
aju Opublikowano 9 Lipca 2010 Opublikowano 9 Lipca 2010 czy taki wirnik pochodzi czy regeneracja ?? wymiana wirnika, regeneracja sprężarki
darekaudi4 Opublikowano 9 Lipca 2010 Autor Opublikowano 9 Lipca 2010 ok decyzja zapadla turbo idzie do naprawy. Czy ktos moze robil u tego goscia http://www.turbo-expres.eu/kontakt chce 850zl daje druga stara zabiera 12mcy gwarancji .A moze ktos zgadnie co o za kawalek zelastwa lezal w turbo ,skad to sie tam wzielo (w goracej czesci kolo kierownic sobie lezakowalo)
jaro4444 Opublikowano 9 Lipca 2010 Opublikowano 9 Lipca 2010 Mocy nie musi podnosić, programu nie musi zmieniać, a jak założy GT1749VA od AWX to silnik znacznie lepiej będzie pracował górą i turbina będzie dużo trwalsza. Dołem nie ma praktycznie rzadnej różnicy (nie ma odczuwalnego laga). Osobiście zakładałbym GT1749VA. Popatrz na wątek o turbie AWX w słabszych silnikach bez korekty programu.
vauxhall95 Opublikowano 9 Lipca 2010 Opublikowano 9 Lipca 2010 za 850 regeneracja za 500zł kolega ARMISTEAD ma pewna turbine.Wiec nie wiem po co przeplacac
darekaudi4 Opublikowano 10 Lipca 2010 Autor Opublikowano 10 Lipca 2010 od awx pasuje bez przeróbek ?? trzeba dokupic tylko ta przejsciowke na przewod czy cos jeszcze ??
Armi Opublikowano 10 Lipca 2010 Opublikowano 10 Lipca 2010 Do awx trzeba kupować przejściówkę i najlepiej jechać na strojenie. _________________________________________________ A odnośnie turbiny to lepiej kupić używaną i nieregenerowaną niż regenerowaną. Nigdy nie wiadomo jakie części były użyte przy regeneracji i ta gwarancja to wątpliwa sprawa. Wielokrotnie były opisywane przypadki, że gwarancja nie obejmuje uszkodzenia bo uszkodzenie powstało z winy użytkownika. Na forum jest sporo wątków o tym jak ludziom nie uznawano reklamacji albo turbina się zwyczajnie rozleciała lub po regeneracji turbo zaczęło puszczać olej :gwizdanie:
virus Opublikowano 14 Lipca 2010 Opublikowano 14 Lipca 2010 Będę miał turbinkę do sprzedania 028145702R. Kupiłem nówkę i zrobiłem na niej 20kkm jest w 100% sprawna jak nowa sprzedam z gwarancją
Rekomendowane odpowiedzi