Skocz do zawartości
IGNOROWANY

MCE 09 Moduł Centralnej Elektryki lusterko włącznik świateł czujnik światła Coming Leaving Home

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

popraw zdjęcia, postaraj się zrobić poprawnie z ostrością skierowaną na kolory kabli, żeby zobaczyć jakie są w poszczególnych wtyczkach, do tego zrób zdjęcie wtyczki włącznika świateł(jw.)

• Odpowiedzi 3.5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Da się jakoś sprawdzić na krótko diody od podświetlenia 0 i 1 w przełączniku CLH? Przełącznik działa, diody nie świecą - źle podlaczylem albo diody są uwalone :confused:

Na które piny trzeba zapodac plus i minus?

Mam wersję z regulacja wysokości świateł, przy pokrętle reg. podswietlenie działa...

Wysłane z mojego GT-i9100 za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano

+ to Pin 4 oraz 8.

Ori miałem tylko Pin 8 - od oświetlenia reg. wys. świateł.

Dodałem Pin 4 który zmostkowałem z Pin 8. Więc Pin 4 jest od oświetlenia CLH.

Pin 5 to masa - już był we wtyczce.

Dodałem jeszcze Pin 7 - do MCE, do kostki 32, Pin 24.

Więc na krótko + na pin 4, - na pin 5 i powinny zaświecic ikonka CLH oraz 1 i 2 w zależności od polożenia pokrętła?

Pin 4 odpowiada za podswietlenie tych 3 ikonek, czy moze tylko za ikonke CLH?

Opublikowano

Panowie w tym punkcie:

Lewe kierunki - tu odnajdujemy czerwoną kostkę w panelu konektorów na lewym dolnym słupku A. Interesuje nas gniazdo tej kostki piny 3 i 2 (kolory kabelków jak na schematach) w tej kostce to odpowiednio boczny kierunek i przedni kierunek. Obcinamy oba kabelki pinu 2 i 3 dochodzących do gniazda kostki i podłączamy do odpowiednich wyjść MCE. Resztę czyli dwa obcięte (wcześniej podłączaliśmy końcówki, które pozostały w kostkach) łączymy ze sobą i w ten sposób mamy lewy tylny kierunek (mieliśmy już wyjście do zasilania kierunków więc jeden kabelek mamy już przy MCE), który też podłączamy do odpowiedniego wyjścia MCE.

Co jest gniazdem a co kostką? bo nie bardzo rozumiem. Myslę, że kostką jest to gdzie są piny męskie a gniazdem to gdzie piny żeńskie, dobrze myślę? Nie wiem czy dobrze to podpiąłem :kwasny: Zrobiłem tak, że: uciąłem przewody- czarno niebieski i zielony - przy kostce (żeńskie piny). Luźne przewody podpiąłem- czarno niebieski do czarno niebieskiego będącego już w kostce B pin 9 a zielony do kostki C pin 21. Kawałki przewodów z pinami, które zostały w kostce złączyłem razem i podpiąłem osobnym przwodem do kostki B pin 6 (nie wiem właśnie czy to nie na odwrót ma być)

Druga rzecz to: dwa żółte kable od przełącznika świateł przedłużyłem i podpiąłem do pinów w kostce B. Zmieniam przełącznik na taki z auto więc muszę zmienić pin 4 na 11. Skoro pociągnąłem dwa żółte przewody z pinu 4 do kostki B to muszę pociągnąć kabelek z pinu 26 kostki C do włącznika świateł pin 11 żeby było zasilanie, to rozumiem. Tylko co zrobić z pinem 26 który już jest w kostce C? (mam instalacje LOW) Mam pociągnąć od tego już istniejącego pinu do pinu 11 we włączniku to zasilanie czy wypiąć go i zaizolować i pociągnąć osobny kabel?

Opublikowano

Twoj przedni i boczny kierunek to kabelki pinu 3 i 2 te ktore sobie wędrują od dołu do kostki,nie te od góry. To co Ci zostało w kostce łączysz i masz tylni lewy.Kabel który idzie do mce c26 zostawiasz, puszczasz nowy od wlacznika pin 11do mce c26

Opublikowano

Czyli trochę pomieszałem i zrobiłem nie tak bo myślałem że to co idzie od dołu to idzie z tyłu auta. Poprawie i będzie ok :wink: Dzięki za pomoc, jak czegoś jeszcze nie będę wiedział to podpytam w temacie :wink:

---------- Post dopisany at 20:22 ---------- Poprzedni post napisany at 14:45 ----------

Poprawiłem kierunki i teraz powinno być dobrze :wink: Jeśli chodzi o światła postojowe tylne to tam chyba jest podobnie, tak? Biorę to co idzie od dołu a resztę od góry izoluje?

Opublikowano

dokładnie tak samo, pin 3 mce c przekładasz do 4(pozycja tył) , a ten od pozycji z kostki do pinu 4 mce c i masz już pozycję przód i tył:wink:

Opublikowano

Tego chyba nie widziałem nigdzie ale zaraz zapiszę :wink:

---------- Post dopisany 21-07-2014 at 15:08 ---------- Poprzedni post napisany 18-07-2014 at 20:44 ----------

Uporałem się z modułem ale..

Światła mijania włączają mi się zaraz po zapłonie (zaraz po zapłonie jest napięcie w pinie 11 włącznika świateł) , a postojowych przednich nie ma wcale (nie ma napięcia w pinie 14 we włączniku). Vin MCE przyuczony, kodowanie 01011 czyli poprawne. Reflektory mam po przeróbce u Gwertego dlatego dałem 1 ale to chyba dotyczy tylko aktywacji pompki mycia lamp jeśli się nie mylę i nie ma nic wspólnego ze świeceniem.

Kolega w poście wyżej pisze coś o postojowych przednich ale nie bardzo wiem o co chodzi.. Mam mostkować przód z tyłem? Raczej nie.. Proszę o poradę :wink:

---------- Post dopisany at 15:29 ---------- Poprzedni post napisany at 15:08 ----------

Przeczytałem jeszcze raz kilka kartek do tyłu bo wiedziałem, że miał ktoś podobny problem jak ja.. Młodziak22 czekam na Twoje instrukcje jak sobie poradziłeś :wink:

Opublikowano

Już połączony. Mijania się już nie włączają po zapłonie, dopiero jak je włączę włacznikiem ale zaś się nie wyłączają kiedy pojadę do pozycji 0. Dopiero kiedy wyłaczę zapłon światła gasną.

---------- Post dopisany at 22:43 ---------- Poprzedni post napisany at 18:50 ----------

Przepiąłem kable i świecą wszystkie światła :wink: Mam jeszcze dwa pytania: otóż na wyłączonym zapłonie jak przekręcę włącznik na światła mijania to świecą się postojowe przod i tył oraz lewe mijania z przodu , więc coś tu musi być nie tak bo chyba nie powinno się nic świecić. Następnie, na włączonym zapłonie kiedy przekręcę włącznik na światła mijania włączają się obydwa przednie i obydwa tylne ale jak wrócę na pozycję 0 to światła nie gasną, zgasną dopiero jak wyłączę zapłon. Proszę o podpowiedzi co może być nie tak :wink:

---------- Post dopisany 24-07-2014 at 23:02 ---------- Poprzedni post napisany 21-07-2014 at 22:43 ----------

Sprawdziłem dzisiaj wszystko jeszcze raz i chyba coś nie tak jest z włącznikiem.. Wypiąłem wszystkie wtyczki z MCE, na wyłączonym zapłonie przekręciłem włącznikiem na pozycje świateł mijania i zaświeciło się lewe przednie światło mijania :facepalm:

Druga rzecz to podpiąłem moduł DRL. Po odpaleniu silnika moduł włącza długie światła tak jak powinno być z mocą 30% (w pozycji AUTO), kiedy zasłonię czujnik w lusterku włączają się światła mijania czyli też ok ale jak już odsłonię czujnik to światła mijania się nie wyłączają. Świecą póki nie wyłączę całkiem zapłonu :kwasny:

Opublikowano

tez mam tak samo ale ja u siebie nic jeszcze z tym nie robilem dodam ze mam wlacznik z auto ale nie mam czujnika swiatel ani czujnika deszczu powiedzcie mi co mam zrobic z pinami i z ktorymi

Opublikowano

panowie...SCHEMAT się kłania!!!!!

MUSICIE DOKŁADNIE, powtarzam DOKŁADNIE!!! sprawdzić jeszcze raz kablowanie.

Wszelkie błędy wynikają z pomyłki, musicie pamiętać że prąd może wrócić się drugą stroną i przez to trzeba pilnować swojej pracy.

tutaj piszę dla @Christiano, ROZPISZ SOBIE KOLORY które masz w danym miejscu kostki, zarówno MCE jak i WŁĄCZNIK świateł.

porównaj ze schematem na forum czy ELSA. A ZOBACZYSZ gdzie popełniłeś błąd.

Bo już widzę, że masz błąd w połączeniach...włącznik świateł niczemu nie jest winny. SKORO wszystkimi światłami steruje MCE to nie masz prawa mieć żadnego połączenia bezpośredniego z włącznika świateł, on jest tylko informatorem dla MCE w jakim położeniu jest pokrętło. Poprzez odpowiednie okablowanie, MCE wie które światła w danym momencie załączyć.

Po rozłączeniu kostek w MCE żadne światła nie mają prawa się zaświecić. Jeśli kostki w MCE będą na swoim miejscu to wyjęcie kostki z włącznika skutkuje OŚWIECENIEM świateł POZYCYJNYCH i MIJANIA. Po to, aby możliwa była jazda z USZKODZONYM włącznikiem (taki zamysł fabryki).

Już kiedyś pisałem, należy przy takich grubych pracach ROZPISAĆ sobie kolory kabli jakie przychodzą do danych PINów.....PRZED i PO zmianach. Nawet (SZCZEGÓLNIE)jeśli sami zmieniamy kolor bo nie mamy oryginalnych, NALEŻY TO sobie zapisać!!!!!

Pozwoli nam to łatwo znaleźć nasz błąd i na bieżąco kontrolować postęp prac.

Nic nie robimy z pamięci, tylko kartka i ołówek, a kolory zapisane pełnymi wyrazami nie skróty, bo później zapomnimy czy CZ znaczy CZERWONY czy CZARNY....

to tak dla przyszłych pytających....

Opublikowano

Wszystko robiłem z rozpiską i laptopem, każdy kabelek miałem opisany gdzie mam go podpiąć. Ostatnio sprawdzałem ale nie znalazłem błędu. Sprawdzę jeszcze raz bo z czujnikiem musi być coś nie tak podpięte ale z tym lewym światłem mijania które działa nawet bez MCE to chyba już nie z mojego błędu. Sam nie wiem..

Opublikowano

A ja uważam że twój błąd.

Jak pisałem wyżej światła mają zasilanie z MCE, bo on reguluje odpowiednio przepływ prądu.

skoro wtyczki są wypięte A ŚWIATŁO świeci....to znaczy że jakiś kabelek idzie z włącznika, tak jak to było w wersji LOW instalacji....

DLATEGO PISZĘ, nie patrz na to że sprawdzałeś tylko jeszcze raz od początku posprawdzaj kable, tak jakbyś robił instalacje na nowo.

Opublikowano

Ok, tak zrobię :wink:

Opublikowano

panowie czy MCE może odpowiadać za to że prawy xenon załącza się np za 10 razem

Opublikowano

to raczej wina przetwornicy albo palnika

Opublikowano
to raczej wina przetwornicy albo palnika

palniki i przetwornice nowe zamieniałem miejscami itp na krótko działa jak ta lala na jakimś forum wyczytałem o kostce w reflektorze ale nikt nie opisał gdzie ona dokładnie się znajduje:kwasny: męczy mnie to szczególnie wieczorem

Opublikowano

Specjalistą od reflektorów jest Gwerty myślę że jego możesz zapytać. To jest temat o MCE :wink:

Opublikowano

Jesli chcesz sprawdzic MCE, podłącz żarówkę H7.

Możesz też wykodować ksenony i ponownie spawdzić.

Co do kostki to również możesz podpiąć kabelki na " krótko"

Opublikowano

Panowie znalazłem błąd w połączeniu jednego przewodu i wygląda na to, że wszystko działa jak należy :wink: Także zapisuję się do szczęśliwych posiadaczy MCE F :decayed:Młodziak22 i Domin79 dziękuję za pomoc i podpowiedzi oraz Gregorio za motywację :wink: