Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Propozycja rozwiązania brania OLEJU w silniku 2.0 ALT

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie na 10w40 wyszło koło 1700 km bez dolewki z tego co pamietam

Ale na LM MoS2 10w40 wyszło ci 1700 km bez dolewki.??: D

Panowie, właśnie dzisiaj jestem po wymianie oleju na LM MoS2 10w 40 + filtr oleju Knecht i przy okazji wymieniłem filtr powietrza również Knecht.: ) Pozdrawiam.: )

• Odpowiedzi 3,9 tys.
  • Wyświetleń 751,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Panowie potrzebuję numeru części.

Mianowicie chodzi mi o taką plastikową rurkę która odchodzi od ezektora w dół (to najcieńsze wyjście). Rurka ta jest plastikowa i łączy się dalej z kolejną taką samą rurką poprzez taki trójnik. Następnie te rurki idą do dwóch zaworów zwrotnych.

Podczas próby wymiany ezektora pękł mi właśnie ten trójnik który łączy ze sobą te 3 rurki. Chcę kupić całość czyli 3 rurki i trójnik bo one i tak są jakoś na gorąco zgrzane na króćcach gdzie są nałożone.

W etce nie mogę namierzyć numeru cześci.

4KKRjE.jpg

Na czerwono to są właśnie te rurki plastikowe a na niebiesko wspomniany trójnik który je ze sobą łączy.

Opublikowano

06B133751AT - nr jest na etce jako pozycja 32

Właśnie w weekend wymieniałem ezektor, zawór odpowietrzania, odmę itp. więc jestem na bieżąco w tym temacie. Te przewody przy ezektorze są zgrzewane na gorąco i też w żaden sposób nie mogłem zdjąć go z ezektora, aby nie połamać przewodów. Więc podgrzałem opalarką i bez problemu go ściągnąłem i założyłem ponownie ściskając dodatkowo opaską.

Niestety mam złą wiadomość - cena tego elementu to 313,45 zł (pytałem osobiście w serwisie). Chyba dlatego tak drogo, bo to jest sprzedawane najprawdopodobniej tylko w komplecie, czyli ezektor i wszystkie przewody od niego odchodzące. Ja pytałem o przewód od zaworu odpowietrzania do ezektora i też tylko cały komplet mi zaproponowali.

Opublikowano

Kurde w takim razie będe musiał oddać sam ezektor którego jeszcze nie zdążyłem założyć i wtedy wziąć całość. Jak zwykle z ceną polecieli bo sam ezektor to 120 zł a tu dochodzą same plastikowe rurki i ewentualnie 2 zaworki zwrotne, które wychodzi na to są warte według ASO prawie 200 zł :facepalm:

Opublikowano

Ja kolego tez nie moglem tych zgrzanych przewodow zdjac zadzwonilem do serwisu i faktycznie sprzedaja w calosci ale facet z aso powiedxial mo ze mozna zalozyc zwykly waz gumowy zamiast tych plastikowych rurek sciagnac opaska i bedzie gralo

Opublikowano

Wszystko ladnie pieknie tyle ze mi pekl ten trojnik ktory laczy te 3 rurki. Gdyby nie to tez bym zalozyl zwykle wezyki jakies gumowe. Dziwne jest to ze sam ezektor mozna kupic osobno a samych rurek juz nie tylko w komplecie i tyle za to sobie licza

Opublikowano

Wszystko ladnie pieknie tyle ze mi pekl ten trojnik ktory laczy te 3 rurki. Gdyby nie to tez bym zalozyl zwykle wezyki jakies gumowe. Dziwne jest to ze sam ezektor mozna kupic osobno a samych rurek juz nie tylko w komplecie i tyle za to sobie licza

To nie jest ezektor tylko zawór elektromagnetyczny. Ezektor wystepował w 1.8T.

W ASO Krotoski-Cichy Warszawa powiedzieli mi, że ten zawór jest główną przyczyną ubytków oleju.

Mój samochód już czeka na naprawę.

Części, które kupiłem w ASO:

- 06B133751AT (rura podciśnieniowa- nazwa z faktury) cały zestaw z zaworem elektromegnetycznym (ASO tylko tak sprzedaje) cena 310zł

- 06B103211J odma cena 196,71zł

- N90465004 pierścień uszczelniający 6,08zł

- 06B103235Q (czwórnik, który był do modeli od 2005r, moje auto z 2002r.) 39,77zł

- 032121142 sprężynka 3,84zł

- 06B103663G lejek bagnetu 24,30zł

Olej już zmieniony z Castrol Magnatec 10W40 półsyntetyk na Motul 6100 Synergie Plus Technosynthese 10W40, filtr oleju KNECHT.

Auto pobierało około 1l oleju na 1000km.

Edytowane przez przem1234

Opublikowano

Aso sprzedaje sama ta pompe/ezektor bo sam kupilem koszt 120 zl lub opcja w zestawie. Jak to ma byc zawor elektromagnetyczny? Gdzie niby jest ten elektromagnes ? Co niby nim steruje jak zadna wiazka do niego nie dochodzi ?

To dziala na zasadzie zaworu zwrotnego przeplyw tylko w jednym kierunku

Opublikowano

No to sprzedawca części Audi Krotoski-Cichy Warszawa był mało ogarnięty.

Ma Pan rację, bo przed chwilą to samo potwierdzili mi w Rowiński-Wajdemajer Warszawa.

Edytowane przez przem1234

Opublikowano

To o czym mówicie występuje też pod nazwą "Promieniowa pompa ssąca" :-/ (06B133751AT) . Czy to jest właśnie ten eżektor?? Jaką są objawy niewłaściwego działania tego ustrojstwa?

Opublikowano

Jest to propozycja rozwiazania problemu z olejem. Chodza legendy ze to pomaga. Ja jestem po wymianie ezektora i poprawionego czwornika. Teraz czas obserwacji zobaczymy czy bylo warto.

U mnie to sie nazywalo pompa na opakowaniu wiec widac roznie to nazywaja

Edytowane przez Madox

Opublikowano

Jest to propozycja rozwiazania problemu z olejem. Chodza legendy ze to pomaga. Ja jeatem po wymianie ezektora i poprawionego czwornika. Teraz czas obserwacji zobaczymy czy bylo warto.

U mnie to sie nazywalo pompa na opakowaniu wiec widac roznie to nazywaja widac

Oki to czekam na info. Z nadzieją :)

Opublikowano

Dokladnie madox ja tez na fakturze mam napisane pompa a facet w aso wyraznie to nazwal ezektorem nr kat. 06B133753c

Opublikowano

Pytanie do osób które zalewały olej LM Mos2. Czy wasz olej też był taki bardzo czarny?? W warsztacie w którym mi olej wymieniali pierwszy raz widzieli taki olej i zastanawiali się czy go wlać. Czy ten kolor to rzecz normalna w tym oleju ??

Wczoraj zmieniłem olej na LM Mos2 10w40, filtry Knecht. Przed wymianą oleju zrobiona płukanka LM Engine Flush.

Po wymianie oleju zrobiłem 200 km w trasie bez dolewki.V-max 120,130 km/h. Dam znać jak będzie sytuacja wyglądać za jakiś czas.

Opublikowano

Jak wlałem dodatek MoS2 do silnika to olej zmienił barwę na cimnosiwą ;) Także myślę, że to molibden tak zmienia barwę oleju.

maxresdefault.jpg

960.jpg

Opublikowano

Wlaśnie przeczytałem w necie że te oleje od nowości mają kolor czarny ponieważ zawierają dodatek dwusiarczku molibdenu. Jeszcze jakbym dostał potwierdzenie tego od kumatej osoby lub od osoby która go zalała u siebie i miała taki sam kolor to byłbym spokojniejszy :)

Zapomniałem dodać że po zmianie oleju pojawił się check. Jeszcze nie sprawdzałem czy od wariatora czy od kata ale zapewne od kata.

Opublikowano

Jest ciemny lalem i dodatek i olej i nie rob balaganu na forum bo ci sie kolor nie podoba

Opublikowano

Zrobiĺem 300 km po zmianie oleju(200 trasa,100 miasto) i zawołał już o dolewke. Na mój silnik już chyba nic nie pomoże oprócz remontu sinika :/

Opublikowano

Po check po 300 km to już ostro... Ja ponad 1200 i bez dolewki, wczesniej jak dobrze pamietam dolewałem po 1500 km, więc w sumie to jestem zadowolony z tego wyniku ;) Co wydaje się być śmieszne dolewać litr oleju co 1500 km... No cóż

Opublikowano

Panowie pisze tu bo ten watek wszyscy czytajaa wiec na wolnych obrotach na rozgrzanym silniku i na gazie i benzynie (czesciej)spadaja obroty i slychac dziwny dzwiek zza przepustnicy i tak co 5.10s spadaja znowu dzwiek wyruwnuja sie i tak w kolko