Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Propozycja rozwiązania brania OLEJU w silniku 2.0 ALT

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Generalnie ja nia nic w moim samochodzie nie narzekam. Małe spalanie LPG, dobre osiągi, niezawodność. :-)

Tylko od czasu do czasu lampa Alladyna się zapali i trzeba mu polać... :-S

• Odpowiedzi 3,9 tys.
  • Wyświetleń 750,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Tylko jak już się rozbebeszy silnik to już nigdy nie będzie to samo.... więc moim zdaniem od remontu jaknajdalej. Poczytajcie na necie ilu gosci robilo remonty a i tak to nic nie dało...

Opublikowano

Cztery nowe pierścienie zgarniajace, logo audi wskazuje drogę ;)

Opublikowano

Dodatek Ceratec nie stosuje się by zmniejszyć apetyt na olej. Jest to dodatek do oleju, który wytwarza ceramiczną powłokę w miejscach wysokich temperatur i zwiększonego tarcia, więc tak naprawdę na gładziach cylindrów i panewkach dlatego wycisza pracę silnika, co nie ma nic wspólnego z redukcją poboru oleju. Stosowany w silnikach w dobrej kondycji może przedłużyć jego żywotność poprzez zmniejszenie tarcia w newralgicznych miejscach.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

A powiedzcie koledzy czy tj czujnik cisnienia oleju czy czujnik poziomu oleju jak co jakies 80 km zapala sie kontrolka otwieram maske i gasnie

Opublikowano

Czujnik poziomu oleju, gdyż jest on zmasowany z czujnikiem otwarcia klapy.

Generalnie Niemiec podnosi maske i dolewa oleju, Polak zamyka i jedzie dalej :)

Tak to sobie Audi zaprojektowało...

Opublikowano

Po zapaleniu żółtej lampy Alladyna dolewam 0,5l oleju i mam spokój przez następne 2tys. kilometrów.

Opublikowano

proponuję dolać do oleju Liqui Moly Oil Additiv anie (caratec) jest bezpieczny i nic się na pewno nie stanie z silnikiem a zimą będzie olej szybciej płyną przy starcie

Opublikowano

proponuję dolać do oleju Liqui Moly Oil Additiv anie (caratec) jest bezpieczny i nic się na pewno nie stanie z silnikiem a zimą będzie olej szybciej płyną przy starcie

ale to chyba to samo co ceratec jeśli chodzi o sklad i własciwosci ??

Opublikowano

po części to ten sam skład chemiczny ale cena będzie niższa , generalnie jest to środek bezpieczny, Lejcie do ALT olej ful syntetyk to jest podstawa żeby silnik był czysty "w środku", bezsensu jest przechodzenie na olej półsyntetyczny i spodziewać się ze silnik się uszczelni bo jest zupełnie odwrotnie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

wracam po ponad pół roku z tematem oleju w moim bolidzie. Zastosowałem mod odmy pomysłu marcelinio ale nie dane mi było sprawdzić efektów bo uszczelkę pod głowicą szlak trafił i olej lał się na zewnątrz. Przy wymianie uszczelki, mając już wszystko na wierzchu, wymieniłem pierścienie i uszczelniacze. Poskładałem, zalałem MOTULEM 10w40 z filtrem knechta i jeżdżę. Efekt jest taki, że zbliżam się do 2 wymiany oleju. Dolewkę jaką robię to ok. 200-300 ml na 10 tys. Przed tymi zmianami dolewałem od 800 ml -do 1 l na 1000 km castol 05w30.

W moim przypadku mamy do czynienia z trzema czynnikami zmian.

1- mod odmy marcelinio!

2- zmiana oleju z 05w30 na motul 10w40 z dodaniem filtra knechta - też po poradach marcelinio! (poprzednio ogólnodostępny filtron)

3- pierścienie i uszczelniacze (nie wymieniał bym ale mając już bebechy na wierzchu postanowiłem to zrobić).

Tak naprawdę zapomniałem co to znaczy branie oleju, a jeszcze kilka miechów temu krew mnie chciała z tego powodu zalać.

Tak więc takie mam doświadczenie z modem odmy i tym silnikiem na tą chwilę.

Opublikowano

Pisałem to już ze 3 lata tamu ale..

Moda odmy można sobie darować, daje tyle co usunięcie emblematu 2.0 z tylnej klapy.

Uszczelniacze zaworów i przede wszystkim pierścienie są przyczyną. Mając tłoki na wierchu można by się pokusić o przetoczenie rowków pod pierścienie aby wywalić te tzw. blaszkowe które się nie sprawdzają ( także w 2.0 TFSI który jest rozwinięciem ALTa) i zastąpić je normalnymi o tej samej średnicy. Ale podstawą jest prawidłowa weryfikacja tulei i gładzi cylindrów czyli pomiary na odkształcenia, rysi itp i ewentualne honowanie. Szlif nie wchodzi w grę ponieważ tuleja zatopiona w duraluminium bloku ma ściankę grubości jakieś 2-3mm. Rozbierałem ALT i rozbijałem blok na złom więc widziałem :P

Opublikowano

wracam po ponad pół roku z tematem oleju w moim bolidzie. Zastosowałem mod odmy pomysłu marcelinio ale nie dane mi było sprawdzić efektów bo uszczelkę pod głowicą szlak trafił i olej lał się na zewnątrz. Przy wymianie uszczelki, mając już wszystko na wierzchu, wymieniłem pierścienie i uszczelniacze. Poskładałem, zalałem MOTULEM 10w40 z filtrem knechta i jeżdżę. Efekt jest taki, że zbliżam się do 2 wymiany oleju. Dolewkę jaką robię to ok. 200-300 ml na 10 tys. Przed tymi zmianami dolewałem od 800 ml -do 1 l na 1000 km castol 05w30.

W moim przypadku mamy do czynienia z trzema czynnikami zmian.

1- mod odmy marcelinio!

2- zmiana oleju z 05w30 na motul 10w40 z dodaniem filtra knechta - też po poradach marcelinio! (poprzednio ogólnodostępny filtron)

3- pierścienie i uszczelniacze (nie wymieniał bym ale mając już bebechy na wierzchu postanowiłem to zrobić).

Tak naprawdę zapomniałem co to znaczy branie oleju, a jeszcze kilka miechów temu krew mnie chciała z tego powodu zalać.

Tak więc takie mam doświadczenie z modem odmy i tym silnikiem na tą chwilę.

dobre sobie...kolego o dobroczynnym działaniu Motula 10w40 na przypadłości silnika ALT pisałem w 2012 roku opisując swoją historię jak to w niemieckim salonie Audi w Kolonii kupiłem a4 z silnikiem ALT o przebiegu 49 tyś km zalanym właśnie Motulem 6100S+ 10w40 przez serwis Audi. Ależ nasłuchałem się kpin ze strony wielu forumowiczów...i nie wystarczył argument że na 15 tyś km ubywa niecałe 250ml tego oleju. A wszyscy że to odma, że 10w40 to jak kujawski, a od kolegi marcelino jedyne co można było otrzymać to (jeśli się nie mylę) bajeczny schemat przeróbki odmy za pomocą węża od pralki.

Opublikowano

Panowie,

jedna rzecz mnie zastanawia...

O tym, że Motul 10W40 6100 to jeden z najlepszych wyborów do naszych aut przekonaliśmy się już chyba wszyscy.

Wiadomo też, że nie odma, a pierścienie są główną przyczyną problemów olejowych.

Sam nawet zastanawiam się nad tym zabiegiem, dodatkowo mechanik którego znalazłem ma firmę, która robi roztoczenie pod szersze pierścienie i daje na to gwarancje! Naprawiał już kilka sztuk ALT i nowych A5 z silnikami 2.0 TFSI i właściciele aut do dzisiaj przyjeżdżają mu dziękować bo od wymiany do wymiany nic nie ubywa.

Rzeczą, która mnie zastanawia, to relacja z remontu silnika kolegi MaciejW. (Szczegół tutaj -> http://a4-klub.pl/index.php?/topic/228604-relacja-z-remontu-silnika-a4-b6-20-alt/)

Zrobił on kapitalny remont silnika, a problemów olejowych nie rozwiązał....

Opublikowano

Ooo wreszcie uwierzyliście że to nie odma tylko pierścienie i tłoki są przyczyną brania oleju ???

Kiedyś robiłem w tym wątku wycenę kapitalnego remontu tego silnika , cena niestety trochę poraża , ale nie zawsze musi się to tak skończyć , niekiedy wystarczy lekko honować cylindry , wyrowkować tłoki na pierścienie szersze , zrobić głowice i będzie jeździł jak trzeba , bez brania oliwy w nadmiernych ilościach , ale podstawa to porządna weryfikacja części po rozebraniu silnika !!!

No cóż niektórzy wolą liczyć na cud .

Opublikowano

@Wąski

Jestem inżynierem (co prawda nie mechanik) i jakoś średnio chciało mi się wierzyć w te bajki o odmie....

Generalnie na chłopski rozum, skoro bierze to raczej jest to jakaś usterka mechaniczna niż cuda z odpowietrzeniem. Nie wiem jakie przedmuchy musiałby być żeby cały olej miałoby gdzieś wywiać podczas pracy silnika.

Opublikowano

Ja jestem po zawodówce :) , ale o profilu mechanik pojazdów samochodowych i na lekcjach z budowy pojazdów uważałem , ileś tam silników ożywiłem i działają .

Problem z odmą i odpowietrzeniem skrzyni korbowej , wypluwaniem oleju od kolektora ssącego właśnie pojawia się, jak tłoki , pierścienie , cylindry nie trzymają parametrów , ciśnienie z nad tłoka (kompresja) które przedostaje się do miski + ciśnienie z pod tłoka powodują taki właśnie efekt . Odpowietrzenie komory korbowej jest odpowiednio obliczone z zapasem i działa jak silnik nie ma przedmuchów .

Żadne cuda typu zmiany oleju , przeróbki odm itd. nie wyeliminują poboru oleju -Tylko porządnie wykonany remont silnika, a często dzieje się tak że robi się remont głowicy bez ruszania pierścieni i wtedy dopiero zaczyna brać oliwę :wink:

Opublikowano

@Wąski

Jestem inżynierem (co prawda nie mechanik) i jakoś średnio chciało mi się wierzyć w te bajki o odmie....

Generalnie na chłopski rozum, skoro bierze to raczej jest to jakaś usterka mechaniczna niż cuda z odpowietrzeniem. Nie wiem jakie przedmuchy musiałby być żeby cały olej miałoby gdzieś wywiać podczas pracy silnika.

Najwyraźniej mało wiesz o mechanice

Opublikowano

@Wąski

Najwyraźniej mało wiesz o mechanice

Tak, mało, a czy to w czymś przeszkadza?

Ciekawe czy Ty wiesz cokolwiek z mojej dziedziny. :)

Nikt nie jest alfą i omegą w każdej dziedzinie, człowiek się uczy całe życie.

Opublikowano

Ja nie robiłem nic z tym silnikiem skupił em się tylko na mod. Odmy przed brała do litra oleju na 1000 km a po do 0,5 l Może umie była odma . Przerobił em trochę już tych VAG -ÓW jak na razie jedyna reklamacja z 12 stu to KIKO WĄŻ OD PRALKI NIE WYTRZYMAŁ 4 MIESIĘCY.