Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Propozycja rozwiązania brania OLEJU w silniku 2.0 ALT

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie! czy znajdzie się osoba która była by chętna zrobić moda odmy w moim AUDI ? jako że sam nie znam się na tym, szukam kogoś kto już robił taki mod i jest z niego zadowolony, zapraszam na priv osoby zainteresowane.

Pozdrawiam !

• Odpowiedzi 3,9 tys.
  • Wyświetleń 751 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Trudno spotkać osobę zadowoloną z modu, bo nic on nie daję. Zrobiłem całą fotorelacje z opisem i d*py nie urywa. Prawdopodobnie jest go mniej w dolocie, dowiem się kiedyś jak będę czyścił

Nie czytasz wątku, było już o tym wiele razy

Opublikowano

Zrobiłem moda odmy ponad miesiąc temu, żadnej zmiany na lepsze, spalanie oleju takie jak wcześniej czyli 1l/1000km... Mam dosyć, zbieram $ na swapa 1.8t ;)

Opublikowano

http://s4.postimage.org/SRKnJ.jpg

Panowie przepraszam za rysunek - nie mam zdolności plastycznych.

Po wielu godzinach studiowania tego silnika w garażu doszliśmy ze znajomym mechaniorem do następującego wniosku:

"powodem gubienia oleju przez silnik 2.0 ALT jest wada konstrukcyjna odmy olejowej, która zamiast zwracać olej do silnika, większą jego część wali w dolot." Zostało to sprawdzone poprzez założenie między trójnikiem a dolotem pojemnika w stylu "catch oil". Wynik badania: 95% ubytku w pojemniku. 5% prawdopodobnie w dość długich wężach z powodu braku miejsca. Właśnie dlatego postanowiłem poświęcić jedną odmę i 1 trójnik a także część środkową dolotu na pewien eksperyment. Odciąłem część wylotową trójnika w miejscu czerwonej kreski na rysunku i zaczopowałem starannie jego wylot. Następnie do dolotu podłączyłem wąż, którego drugi koniec wylądował w gruszce odmy. W ten sposób silnik nie wypluwa oleju prosto w dolot a jest zmuszony zwrócić go do odmy. Nie wiem co o tym myślicie. Opowiedzcie się proszę!! Zrobiłem 2000 km - stan na bagnecie max. Wcześniej 0,5 L na 1000 km. :)

SRKnJ.jpg

witam kolege tez mam ten problem widze ze mozesz mi bardzo pomóc czy mógł bys wysłac mi ten rysunek w wiekszej rozdzielczosci na maila??? [email protected] wraz ze wskazuwkami które pomoga mojemu mechanikowi rozwiazac ten problen jezeli istnieje taka mozliwosc to poprosze o nr telefonu aby sie kontaktowac z góry dzieki pozdrawiam

Opublikowano

Zacytowałeś wątek sprzed 5 lat, autor raczej ci nie odpowie. Przeczytaj chociaż parę ostatnich stron. Mod (ponoć) działa tylko u wybrańców, u mnie nie przyniósł żadnego efektu więc nie polecam.

Opublikowano

Witam. Mam Audi A4 z 2003 od jakiś 3 miesięcy z silnikiem 2.0 ALT które było sprowadzone z Holandii . I pojawił sie problem z braniem oleju co 500 km dolewka ok 0,5 l . Zainteresowałem sie właśnie tą odmą dziś zajrzałem i jest mod tej odmy . Nie jestem jakimś mechanikiem ani nic ale mam parę pytań. Mam załozoną instalacje LPG czy gazownik ma jakąś ingerencję w odmę przy montażu ?
A po drugie z tego co czytałem to lepiej kupić ten czwórnik z końcówką Q i dobry olej i wrócić do orginalnej odmy chodzi o sposób montażu ?
Znajomy polecił mi jeszcze taki specyfik co podobnież będzie mniej oleju zjadał Prolong super heavy duty oil stabilizer, może ktoś wyrazi opinie o tym produkcie ?

Opublikowano

Gazownik nie ma nic do odmy. Czwórnik z końcówką Q może pomóc - u mnie nie było żadnych zmian po jego założeniu. Silnik zalany olejem Motul 6100S+ 10W40, ale co z tego, skoro przez 230tys. km jeżdżony był na Castrolu i zapewne serwisy longlife...

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Poważnie z tym bagnetem oleju że za długi? Wszyscy macie za długie bagnety :-D?

Opublikowano

Stara wersja bagnetu ma pomarańczową końcówkę w poprawionej jest czarna ta część, która zanurzona jest w oleju. Bagnet dostępny w ASO.

Zdjęcie zapożyczone od kolegi Dajmon, który w innym wątku opisywał różnice w miarkach.

http://postimg.org/image/agc7zku51/

Edytowane przez kubunia

Opublikowano

Kurrde to ja mam tą czarna i wlewam ponad stan :-)) mam nadzieję ze mu to nie zaszkodziło.

A kontrolka i tak się zapala.

Edytowane przez Elendir

Opublikowano

Ma ktoś może numer tego nowego bagnetu ?

Opublikowano

Stary bagnet ma numer (06B 115 611D) a nowy (06B 115 611P)

Opublikowano

Panowie dwa pytanka:

1. Czy montaż nowego czwórnika z literką Q eliminuje całkowicie możliwość wciągania oleju przez dolot?

2. Czy przytkana/zatkana odma może powodować "zasysanie" korka i bagnetu? ( w sensie, że po ok.200 km ciężko je ruszyć)

Może to już było wałkowane ale uwieżcie mi, oczy spaliłem :) na tym forum próbując dociec o co chodzi z tym silnikiem i jego olejożernocią. Dzięki temu forum, dzięki Wam doprowadziłem do perfekcji mój silnik. Jest cicho, dynamicznie, równiótko, bez błędów na Vag, ale z tym olejem już nie ogarniam....On spala ten olej jak dwusów, bez względu na rodzaj oleju i sposob jazdy !! To już czwarty olej (1.castrol 5w30, 2. Motul 5w40, 3. Motul 15w50, 4. LM Mos2 10w40) w przeciągu 10 tys km. Nie ma znaczenia, na 100 km = 100-130 ml, czyli 1000 km to ok.1,3 oliwy. Chciałbym ostatecznie wyeliminować możliwość wciągania oleju przez dolot, a później przyjrzeć się uszczelniaczom zaworowym. Jeśli te tematy wyeliminuje pozostanie albo dolewać i jeździć albo zająć się tlokami i pierścieniami :/

Na koniec jeszcze refleksja. Tym silnikiem się tak przyjemnie jeździ, jest tak elastyczny, mało pali, ma taki fajny klank...eech...tylko ten olej...

Opublikowano

Ej panowie. Trudy macie i ja również. Niestety zajechane mamy silniki. Nic im nie pomoże jak tylko zdjęcie głowicy i jej sprawdzenie pod względem uszczelniaczy zaworowych oraz zaglądnięcie w tłoki z pierścieniami. Ja przedwczoraj zmieniałem świece i z ciekawości z kolegą waskivw zaglądnęliśmy do moich cylindrów mini. kamerką. Nagar mam na tłokach, a i nagar ten świeci się od niespalonego oleju.

Dolewam oliwy i jeżdżę. Jak bym miał wolne 4tys. to bym robił i się nie zastanawiał ani minuty. Cóż. Pozdrawiam.

Opublikowano

Dajmon wrzuć zdjęcia świec , bo tak właśnie wyglądają świece z silnika który żłopie olej , okopcone na czarno + biały nalot na elektrodach.

Opublikowano

@Wąskivw

Ja się właśnie zabieram za zmianę pierścieni i sprawdzenie szczelności głowicy. Mógłbyś mi powiedzieć (bo Ty się na tym znasz), czy w naszych silnikach ALT była jakaś zmiana konstrukcyjna w pierścieniach?

Słyszałem różne wersje, jedni mówią że na początku zakładali dwa (w co mi się wierzyć nie chce) i po jakimś czasie zmienili to w konstrukcji na trzy.

Druga wieść niesie, iż od samego początku były trzy pierścienie lecz mniejszej grubości, co w późniejszych konstrukcjach zostało zmienione.

Mógłbyś się wypowiedzieć w temacie?

Powiedz mi proszę na co jeszcze warto zwrócić uwagę przy tego typu remoncie, by żaden mechanik nie zrobił mnie w bambuko.

Z góry dzięki za pomoc :)

Opublikowano

Już się wypowiadałem w tym wątku , co i jak trzeba zrobić jeżeli nie wymieniamy tłoków żeby to działało . Jak wymienisz same pierścienie to efekt będzie mizerny , albo żaden .

Niestety w większości przypadków nie obejdzie się bez wymiany tłoków , co niesie spore koszty za sobą .Podstawa to rozebranie silnika i porządna weryfikacja zastanego stanu .

Pierścieni było zawsze trzy , olejowy, zgarniający i uszczelniający, tylko konstrukcyjnie się różniły , nie wiem skąd takie info o dwóch , to nie motorynka :grin:

Opublikowano

Niestety doszedłem do wniosku że tylko remont pomoże, ale podobnie jak z malowaniem - nie ma kiedy zrobić. Auto ciągle jest potrzebne...

Opublikowano

Więc zostaje ci na razie tylko dolewanie oleju.