Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem z otwieraniem bagażnika - naprawa - fotostory

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jak się ma to do B5 Avanta? mi samochód się zamyka ale ciągle mogę otwierać klape, mikrostyki po prostu otwierają. Z pilota wszystko działa. Przez pewien czas mikrostyki nie działały i tylko pilotem otwierałem bo bagażnik był zamknięty a teraz znowu się otwiera mikrostykami i klape można ciągle otwierać (przy zamkniętym samochodzie)

Opublikowano

co jeszcze mam sprawdzic co moze byc uszkodzone ?

mikrostyk-wymiana albo przelutowanie zimnych lutów.

Opublikowano

u mnie zamek ręcznie za klapę kiedyś raz otwierał raz nie. Przeważnie pierwszym razem otwierał, a za drugim, trzecim razem było tylko słychać jakby próbował, ale brakowało mu siły (na początku myślałem że tam jest jakaś bateria na wyładowaniu - taki efekt głosowy). Z kluczyka i pilota działa bez zastrzeżeń. Co to może być :mysli:? Problem z silniczkiem, czy z jakimiś stykami.

• Pomoc techniczna 1
Opublikowano

Dokładnie kolego mam ten sam problem, panowie od czego zacząć sprawdzanie boję sie przelutowywać to żeby całkiem nie zepsuć a na mierniku słabo sie znam żeby mierzyć jakies napięcie 12V.Proszę o porady od czego zaczac sprawdzanie a może kolega sobie już z tym poradził?

Opublikowano

Koledzy dziako i tmaxx88 z doświadczenia wiem, że Wam pomoże filmik umieszczony kilka postów wyżej :) Ja miałem takie same objawy i mi pomogło. Teraz mam inny problem. Z tego co wyczytałem prawdopodobnie luty przy włączniku albo mikrostyk - nieważne, jutro będę się tym bawił. Główny problem w tym, że każdorazowo przy gaszeniu świateł bagażnik otwiera się sam. Gdzie zwarcie?? Jakieś pomysły??

Opublikowano

Witam ja też mam problem z klapą tylko ze moja klapa nie działa jak jest ciepło i auto stoi tyłem do słońca wtedy klapa nie otwiera sie ani z kluczyka ani normalnie czasami pomaga zapalenie auta ale teraz juz nic albo działa albo jest taki objaw jakby nie mial siły otworzyć czy to też mikrowyłącznik czy cos innego prosze o pomoc bo nie moge dostać sie do bagażnika w najważniejszych momentach :P pozdrawiam

Opublikowano
Witam ja też mam problem z klapą tylko ze moja klapa nie działa jak jest ciepło i auto stoi tyłem do słońca wtedy klapa nie otwiera sie ani z kluczyka ani normalnie czasami pomaga zapalenie auta ale teraz juz nic albo działa albo jest taki objaw jakby nie mial siły otworzyć czy to też mikrowyłącznik czy cos innego prosze o pomoc bo nie moge dostać sie do bagażnika w najważniejszych momentach :P pozdrawiam

stawaj samochód w cieniu Marcinie :decayed: :decayed:

Opublikowano
moja klapa nie działa jak jest ciepło i auto stoi tyłem do słońca wtedy klapa nie otwiera sie ani z kluczyka ani normalnie czasami pomaga zapalenie auta ale teraz juz nic albo działa albo jest taki objaw jakby nie mial siły otworzyć czy to też mikrowyłącznik czy cos innego :P pozdrawiam

...miałem dokładnie to samo - zgodnie z wcześniejszym opisem wystarczy podmiana oryginalnej "blaszki" na zwyczają dociętą z kawałka blachy stalowej lub aluminiowej - albo trzeba będzie się przyzwyczaić do wariantu awaryjnego czyli otwierania klapy kluczykiem :( ...

Opublikowano
moja klapa nie działa jak jest ciepło i auto stoi tyłem do słońca wtedy klapa nie otwiera sie ani z kluczyka ani normalnie czasami pomaga zapalenie auta ale teraz juz nic albo działa albo jest taki objaw jakby nie mial siły otworzyć czy to też mikrowyłącznik czy cos innego :P pozdrawiam

...miałem dokładnie to samo - zgodnie z wcześniejszym opisem wystarczy podmiana oryginalnej "blaszki" na zwyczają dociętą z kawałka blachy stalowej lub aluminiowej - albo trzeba będzie się przyzwyczaić do wariantu awaryjnego czyli otwierania klapy kluczykiem :( ...

z tego co mi Turek mowil to juz temat ogarniety i wszytsko działa :wink::wink:

Opublikowano

Mnie też dopadł ten problem :grin:

w moim przypadku, nie pierdzieliłem się w docinanie blaszki, tylko dolutowałem z cienkiego drutu mostek do oryginalnej blaszki. Nawet nie musiałem jej wyciągać z obudowy silniczka. :grin:

Opublikowano

Panowie. Silniczek sprawny, mikroprzelacznik sprawny. Dzisiaj będę sprawdzał zasilanie, czy też kabel nie został przecięty przy klapie. Osoba, która mi to robi mówi, że padł najprawdopodobniej kondensator w sterowniku.

czy ktoś dysponuje schematem elektrycznym siłownik klapy - sterownik ? Byłbym baardzo wdzięczny [email protected]

Opublikowano

Super manual- wystarczyło popsikać takim szuwaxem oczyszczającym na styki klamki i hula + WD40 w samą klameczkę bo się co chila lekko blokowała- ale ile soli jest pod całym panelem oświetlenia tablicy i guzika otwarcia wie tylko ten co rozbierał masakra:) Niestety po złożeniu bagażnik się zaczął otwierać z klamki ale tylko raz potem trzeba trochę poczekać i chyba to ta blaszka więc soon znów będę się brał za rozbieranie tylniej klapy.

Jedna wskazówka dla tych co nigdy tego nie robili (chodzi o manual z pierwszego posta) - zatrzaski trzymają bardzo mocno więc nie bójcie się ich wyrywać + jak już wszystkie wyjdą trzeba (przynajmniej ja musiałem) mocniej szarpnąć całym elementem żeby wyszedł (tu straciłem z 30 minut na poszukiwaniu na czym jeszcze to się trzyma- już podejrzewałem twórcę że zapomniał o czymś napisać ale zwracam honor:) -reszta idzie jak z płatka.

Dzięki za manual.

Opublikowano

Witam wszystkich, mam pytanie zakupiłem taką listwę z lampkami i żarówkami, jest jeden problem po przyłożeniu nowej listwy do starej zauważyłem że nie ma otworu do zamka który jest w klapie, miał ktoś podobny problem??

Opublikowano
... po przyłożeniu nowej listwy do starej zauważyłem że nie ma otworu do zamka który jest w klapie, miał ktoś podobny problem??

Od któregoś roku modelowego (2005 zdaje się) nie ma w listwie otworu na kluczyk.

Klapa bagażnika otwierana jest tylko z pilota lub ręcznie po wciśnięciu styku znajdującego się pod gumową osłoną między lampkami listwy.

--

Pozdrawiam.

Sławek

Opublikowano

Puściły mi wszystkie metalowe zaczepy od środka w klapie ale coś trzyma od góry od szybùy tą plastikową część tapicerki jak to zdjąć?? Nie posiadam tych narzędzi do zdejmowania tapicerki.

Opublikowano
Puściły mi wszystkie metalowe zaczepy od środka w klapie ale coś trzyma od góry od szyby tą plastikową część tapicerki jak to zdjąć??

Tapicerka dolna ma w tym miejscu ząbki, która zachodzą za krawędź tapicerki górnej. Trzeba to podważyć tak jak to jest pokazane na rysunku, który wstawiłem na 1 stronie tego wątku (sam dół rysunku).

... Nie posiadam tych narzędzi do zdejmowania tapicerki.

Ja sobie zrobiłem ten "hak do elementów przednich" z elektrody do spawania. Rozklepałem młotkiem koniec i odpowiednio wygiąłem.

--

Pozdrawiam.

Sławek

Opublikowano

Dziękuję Ci Sławku za pomoc ale ten rysunek co pokazane jest jak ściągnąć te spinki tyczy się modelu sedan a nie kombi. U mnie nie było żadnych spinek trzeba było podgiąć od wewnątrz z góry po bokach i odkręcić sruby po obu stronach i zeszła cala klapa.

Opublikowano

Supeeer, zamek naprawiony :D. U mnie było tak. Kluczyk nie otwierał bagażnika mechanicznie, a silniczek za 2 i 3 razem również nie działał.

Naprawa mechanicznego otwarcia kluczykiem była prosta. Linka cięgna od zamka do rygla spadła po prostu z zaczepu. Zamocowałem na miejscu i dodatkowo złapałem trytytką - DONE!!!.

Naprawa silniczka wg. opisu i filmiku z blaszką - koszt naprawy 1.29 zł + 30 min - DONE!!!

Pozostało mi zdiagnozowanie awarii oświetlenia bagażnika. Zacznę oczywiście od rygla :)

Opublikowano

Też potrzebuje pomocy. Otwieranie z kluczyka działa klamką nie. Rozebrałem wszystko styk zamyka obwód więc to raczej nie on. Jakieś pomysły jeszcze nie złożyłem tapicerki bo nie wiem co nie gra. Proszę o sugestie.

Edit: czy ktoś się orientuje czy klamka ma sterowanie + czy -.

Opublikowano

Witam! Chciałbym odświeżyć wątek, a mianowicie tak jak u kolegi kondre, klapa działa z pilota a nie można jej otworzyć klamką dodam że jest to sedan, zdemontowałem tapicerkę z klapy i okazało się że nie dochodzi prąd do mikrostyku przy klamce, i mam pytanko czy ktoś przerabiał taki problem i czy ktoś ma pomysł na naprawę?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...