angela Opublikowano 24 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2008 4,85 dzisiaj u mnie jak tak dalej pojdzie to nic tylko ;(... w Wawie Orlen-ekodisel 4,95 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michu93 Opublikowano 24 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2008 Odolanow diesel 4,57 Twardogóra diesel 4,65 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marasso Opublikowano 27 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2008 00km jakies 7zl :decayed Robię dziennie 160 km do i z pracy x 21 dni w miesiącu = 3360 km x 11 miesięcy w roku = 36960 km. Mówisz 7 zł na 100?? 7 x 36960/100 = 2587,20 PLN... :gwizdanie: A jeśli chodzi o jakość paliwa - pracuję akurat w branży petrochemicznej i skądinąd wiem, że co jak co ale prędziej dobijesz TDI paliwem zwanym potocznie Olejem Napędowym niż opałem. Wytwarzanie opału ma większy reżim technologiczny niż ON. Co więcej ON który lejesz na stacji jest skażony 4,8% estrem metylowym. A opał nie zawsze (na bank z lotosu, z orlenu raczej dodają ester). A najlepszą rekomendację dał mi pewien dyrektor z PKN - sam ma diesla z common rail i od ponad 3 lat jeździ na opale. Na marginesie - jedynym nie chrzczonym ON jest orlenowska verva. I nie przytaczajcie mi obiegowych opinii o opale, że szkodzi, że barwnik itd. Pozdrawiam jestem w zasadzie zgodny co do prawie calej tej wypowiedzi bo oszczednosci sa tym bardziej jesli ktos duzo jezdzi. sam tez mam do pracy w dwie strony ok. 100km (nawiasem mowiac podziwiam kolege bo te dodatkowe 30km by mi sie jechac codziennie chyba nie bardzo chcialo ) i warto bo ja jak policze ile juz dzieki temu jestem do przodu to sie niezmiernie ciesze. ale wlasciwie to leje opal tylko gdy moj dostarczyciel taniego paliwa mi go nie dostarczy a jest ono duzo tansze od opalu niestety dostaje go w bardzo malych ilosciach... czasem tez zdarza mi sie dolac rzepakowy to ciagnie wtedy frytaskami ale to bardzo zadko. opal ten renomowanych firm - red czy ekoterm jest rzeczywiscie bardzo dobrej jakosci i ma sporo uszlachetniaczy smarujacych itp.. jedyny mankament to wieksza ilosc siarki ale z drugiej strony podejrzewam ze i tak paliwo jest lepsze niz na niektorych stacjach z dystybutorem ON ... szkodliwosci na auto tez nie zauwazylem a przejechalem juz sporo tysi na roznych mixach paliwowych mieszajac we wszystkich mozliwych proporcjach jedyne z czym sie tu nie zgadzam to z tym dyrektorem z PKN bo ponoc CRy sa bardzo wrazliwe na paliwo i na opale nie chca smigac tak jak te stare tdi z pompa rotacyjna... jak jego jezdzi no to luzik ale do CRa to bym sie zastanowil pare razy zanim bym wlal albo najpierw jakis eksperyment kolo domu zeby na trasie nie miec niespodzianki... ... i to wlasnie uwazam za zalete tdi nad benzyna ... jazda na ON albo alternatywa dla ON - opal a jak walna akcyze to bede wiecej biedronke odwiedzal haha pozdrawiam (tez marek) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomeks Opublikowano 27 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2008 czasem tez zdarza mi sie dolac rzepakowy to ciagnie wtedy frytaskami http://www.a4-klub.pl/smf/25_tdi_v6_z_audi_a4_2000rok_a_olej_roslinny-t35695.0.html no to tu jest cos dla ciebie :gwizdanie: marasso pisz na PW do goscia,moze jeszcze nie wyruszyl z tej Angli :th:,napewno sie ucieszy A najlepszą rekomendację dał mi pewien dyrektor z PKN - sam ma diesla z common rail cool1 i od ponad 3 lat jeździ na opale. naughty :th: Wytwarzanie opału ma większy reżim technologiczny niż ON. :th: :th: co jak co ale prędziej dobijesz TDI paliwem zwanym potocznie Olejem Napędowym niż opałem. :th: :th: :th: a dla wszystkich co leja jakies V-powery,Vervy,Ultimate :fool: :polew: :polew: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pre_pl Opublikowano 28 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2008 noo, kto podejmie się interpretacji wyników analizu OO i ON ? w OO zawartość siarki podana jako %(m/m), gdzie 10 mg/kg paliwa to 0,0010% m/m. Czyli w ON mamy 0,0011% m/m pozdrowienia z taką siarką dla wszystkich pomp VP Szczerze mówiąc, argument z dyrektorem mnie setnie rozbawił Analiza już dość stara (z roku 2003), pochodzi z forum tdi-racing Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hugo Opublikowano 28 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2008 Ceny z dzisiaj z Neste w Lublinie PB 95 - 4,49 gotówka / 4,44 płatność kartą PB 98 - 4,56 gotówka / 4,51 płatność kartą ON - 4,49 gotówka / 4,44 płatność kartą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamq Opublikowano 28 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2008 http://motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/ciekawostki/news/spalil-bmw-bo,1136514 Facet już zwariował z tego wszystkiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek98igo Opublikowano 29 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2008 zlom to spalil przynajmniej nie musial zlomowac i placic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michu93 Opublikowano 30 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2008 slyszalem dzisiaj w radiu ze maja zniesc akcyjze czy cos chyba z paliwka ale nie slyszalem dokladnie jakas obrada bedzie a ogolnie twardogora cena ropki wynosi 4.64 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marasso Opublikowano 13 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2008 pozdrowienia z taką siarką dla wszystkich pomp VP chyba raczej katalizatora a nie pompy nie trzeba do tego szperac jakichs badan orlen podaje zawartosc siarki na swojej stronie przeciez Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pre_pl Opublikowano 13 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2008 chyba raczej katalizatora a nie pompy nie, mi chodzi jednak o pompę vp44 Osobiście wolę analizę z niezależnego laboratorium, ale oczywiście jak kto woli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marasso Opublikowano 13 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2008 chyba raczej katalizatora a nie pompy nie, mi chodzi jednak o pompę vp44 Osobiście wolę analizę z niezależnego laboratorium, ale oczywiście jak kto woli no coz... zalety jezdzacych 2.5 sa okupione pewnymi niedogodnosciami tak samo jak tych z PD a laboratorium z tego co widze nie jest wcale takie niezalezne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MoSSS Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2008 nie wiem jak w polsce ale w anglii cena paliwa spada z dnia na dzień , po prostu piękne od tygodnia benzyna spadła z 1.20 funta do 1.10 czyli ok 41 gr , życzę wam tego samego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
T-żółw Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2008 u nas również PB 95 i ON na Neste po 4.49 widziałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YATES Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2008 W Niemczech diesle bardziej opłacalne - ON 1,39 Euro , PB 1,48 Euro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hugo Opublikowano 16 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2008 Właśnie przed chwilą tankowałem na Neste PB 95 - 4,47 PB 98 - 4,62 ON - 4,27 P.S Chyba trzeba zmienić nazwę tematu bo już dawno nieaktualny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wustyle Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2008 piaseczno jett PB 98 - 4.61 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slaweq Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2008 W Auchan w Rzeszowie dzisiaj była chyba jakas promocja bo ON kosztował 4,03 Kolejki były straszne, ale ja zrezygnowalem z tankowania bo szlag wiec co tam sprzedawali Dla porównania: Orlen Ekodiesel 4,43 Shell 4,45 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ykk Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2008 4,45..? 4,62.. :gwizdanie: benzyna to samo.. :gwizdanie: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michu93 Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2008 dzis sie spotkalem z na 4.39 oraz nawet 4.67 a 4.27 to juz bajka! zmiencie emotke bo tu wszyscy sie ciesza a nie... :gwizdanie: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi