Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B6 AVF] A4 Avant 1.9TDI 131KM S line, Recaro (Projekt: "Full Opcja")

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak w kwestii wyboru samego auta ( czy B8 czy może C6 ):

wydaje mi się, że Bartek doskonale wie jak jeździ się jednym i drugim autem. Ja sam jeżdżę często C6ką i jej wielkość postrzegam jako duży plus. Auto jest przez to bardzo stabilne, a zawieszenie 1BE sprawia, że auto na PL drogach zachowuje się jak trzeba. No chyba, że ktoś po prostu lubi małe auta. Moim zdaniem (choć B8ką jechałem może ze 2 razy i kilka razy siedziałem w niej na parkingu :kox: ) można być zadowolonym z obu aut, oby tylko silnik i wypas jakoś podchodził. A o te drugie w przypadku Bartka martwić się nie trzeba, bo sobie doreza co potrzeba.

Aha, i tak nawiasem mówiąc- pamiętam jak miałem B6 i rozglądałem się za B7. Wtedy też mi wszyscy mówili, że zmiana bez sensu, bo to te same auta. A ja z autopsji mogę powiedzieć, że to w moim przypadku była to dosłownie brednia. Bo B6 było FWD, B7 AWD, w B6 nie miałem nic prócz elektryki z tyłu i radia 2DIN. Natomiast w B7 łatwiej powiedzieć czego nie miałem. Dlaczego o tym piszę? Bo jestem zdania, że nawet sam wypasik i konfiguracja mogą diametralnie zmienić auto... Tak więc jeżeli podpasują Bartkowi plastiki w środku ( niektórzy na nie w B8 narzekają), sam motor, napęd, zawieszka ( którą można wymienić) to wybór auta leży tylko i wyłącznie po stronie własnych upodobań zainteresowanego.

Co do B6- wystawiaj je Bartku na mobilach, autoscoucie i na końcu na allegro. Trochę cierpliwości i może ktoś je zauważy, bo autko na prawdę mega. A jak nie będzie zainteresowania to postaw je w gablocie na środku podwórka :grin:

• Odpowiedzi 5.1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
  filip1001 napisał(a):
Tak w kwestii wyboru samego auta ( czy B8 czy może C6 ):

wydaje mi się, że Bartek doskonale wie jak jeździ się jednym i drugim autem. Ja sam jeżdżę często C6ką i jej wielkość postrzegam jako duży plus. Auto jest przez to bardzo stabilne, a zawieszenie 1BE sprawia, że auto na PL drogach zachowuje się jak trzeba. No chyba, że ktoś po prostu lubi małe auta. Moim zdaniem (choć B8ką jechałem może ze 2 razy i kilka razy siedziałem w niej na parkingu :kox: ) można być zadowolonym z obu aut, oby tylko silnik i wypas jakoś podchodził. A o te drugie w przypadku Bartka martwić się nie trzeba, bo sobie doreza co potrzeba.

Aha, i tak nawiasem mówiąc- pamiętam jak miałem B6 i rozglądałem się za B7. Wtedy też mi wszyscy mówili, że zmiana bez sensu, bo to te same auta. A ja z autopsji mogę powiedzieć, że to w moim przypadku była to dosłownie brednia. Bo B6 było FWD, B7 AWD, w B6 nie miałem nic prócz elektryki z tyłu i radia 2DIN. Natomiast w B7 łatwiej powiedzieć czego nie miałem. Dlaczego o tym piszę? Bo jestem zdania, że nawet sam wypasik i konfiguracja mogą diametralnie zmienić auto... Tak więc jeżeli podpasują Bartkowi plastiki w środku ( niektórzy na nie w B8 narzekają), sam motor, napęd, zawieszka ( którą można wymienić) to wybór auta leży tylko i wyłącznie po stronie własnych upodobań zainteresowanego.

Co do B6- wystawiaj je Bartku na mobilach, autoscoucie i na końcu na allegro. Trochę cierpliwości i może ktoś je zauważy, bo autko na prawdę mega. A jak nie będzie zainteresowania to postaw je w gablocie na środku podwórka :grin:

Filip - częściej mam okazję jeździć C6 niż B8 więc nie mam aż tak dobrego rozeznania w porównaniu tych dwóch nadwozi. Za B8 przemawia bardziej nowoczesny wygląd, na minus oczywiście brak miejsca... Niby dodali te 11cm ale po kilku testach w salonie uważam, że i tak szału nie ma (a jest to rzecz, która najbardziej mnie wkurza w mojej B6). W środku C6 jest wygodnie i przestronnie. Sprzętu też można napakować i ze względu na zabezpieczenia jest to łatwiejsze niż w przypadku B8... Fakt, jest locha ale do wszystkiego można się przyzwyczaić (także do kiery po prawej stronie :polew:). Na zewnątrz jest średnio ale FL po dodaniu pakietu S line jak dla mnie zrywa papę z dachu :thumbup1:

Tak czy inaczej wybór jest ciężki...

Opublikowano
  Bart-S napisał(a):

także do kiery po prawej stronie :polew:

Szyderca:decayed:

Opublikowano
  Bart-S napisał(a):
  jedrekx napisał(a):

tylko uważaj na Open Sky gdyż w B8 lubią przeciekać..

Też o tym słyszałem. Nie ma jakiejś akcji serwisowej na to :eusathink:

w zeszłym roku jak szukałem B8 to nic mi o tym nie było wiadomo.. jak mi Stanley sprawdził 3 sztuki po VINie z Open Sky to w każdej było "coś" (już nie pamiętam co) wymieniane przy dachu

Opublikowano
  jedrekx napisał(a):
  Bart-S napisał(a):
  jedrekx napisał(a):

tylko uważaj na Open Sky gdyż w B8 lubią przeciekać..

Też o tym słyszałem. Nie ma jakiejś akcji serwisowej na to :eusathink:

w zeszłym roku jak szukałem B8 to nic mi o tym nie było wiadomo.. jak mi Stanley sprawdził 3 sztuki po VINie z Open Sky to w każdej było "coś" (już nie pamiętam co) wymieniane przy dachu

To może już to poprawiono.

mlody_drog napisał(a):
  Bart-S napisał(a):

także do kiery po prawej stronie :polew:

Szyderca:decayed:

Młody - ja nic nie mam do RHD. 10 minut jazdy i jestem przyzwyczajony - problem tylko z wyprzedzaniem na drogach LHD...

Opublikowano

UNIKAT 2009 AUDI A6 3.0TDI S-LINE PLUS RS6 VAT 23% (2497244435) - motoAllegro zobacz Bartku bo koleś ma też w ofercie inne kolorki, może bardziej Ci podchodzące...

masz rację Bartku- takie coś nie dość, że zrywa papę z dachu to przy okazji miażdży suty :kox:

BTW: Za rok planuję zmianę auta i w związku tym chętnie czytam tutejsze dyskusje :wink: Sam zastanawiam się nad C6 po FL, B8 i Q7 , ewentualnie nówkę DACIĘ LOGAN :whistling:

Opublikowano
  filip1001 napisał(a):
UNIKAT 2009 AUDI A6 3.0TDI S-LINE PLUS RS6 VAT 23% (2497244435) - motoAllegro

masz rację Bartku- takie coś nie dość, że zrywa papę z dachu to przy okazji miażdży suty :kox:

BTW: Za rok planuję zmianę auta i w związku tym chętnie czytam tutejsze dyskusje :wink: Sam zastanawiam się nad C6 po FL, B8 i Q7 , ewentualnie nówkę DACIĘ LOGAN :whistling:

takie autka do mnie przemawiają :banan: wierzcie lub nie ale c6 lub e60 to całkiem inna jazda niż b8 :kwasny:

Opublikowano

To może aby ułatwić... Daily car = B8 albo C6FL. A do zabawy za jakiś czas S4/RS4 sedan... V8 to temat na osobny wątek (który pewnie i tak wkrótce założę :decayed:) ale wspominam o tym po to aby uzmysłowić Wam - pomagającym mi w wyborze, że aktualny wybór nie musi mieć Q i super osiągów (od tego będzie weekendowa zabawka).

Uparłem się na Multitronika bo cały czas uważam, że w codziennej jeździe będzie liczył się przede wszystkim komfort - a ten rodzaj automatu idealnie się do tego nadaje (nie wspominając o takich plusach jak spalanie na poziomie manualnej jednostki a więc także koszty eksploatacji). Usterek CVT jak dobrze wiecie nie boję się więc... :wink:

Decydując się na C6FL 2.7TDI z rocznika 2009 mam już w pełni poprawioną jednostkę i usterka dot. sterowania klapkami przepustnicy już mnie nie dotyczy (poprawione wersje silniczków i kanałów ssących). Do tego rozrząd na łańcuchu... Teoretycznie powinno być bezproblemowo jak w 1.9 :decayed: No może troszkę większe spalanie w mieście...

Opublikowano

Skoro dziadek tak definitywnie osądza, że B8ce daleko do C6 to ja proponuję Bartku poszukać C6 jak już dokładniej sam określiłeś 2,7 TDI + Multitronic z jakimś wypasem, ale przede wszystkim zdrowiutkim motorem i cieszyć się jazdą.

BTW: Na tle mojej byłej B6 C6ka to wręcz inna planeta jeżeli chodzi o komfort... bo o bajerach wypowiadać się przecież nie będę :wink: Oba auta FWD + 1BE i manualna skrzynia biegów.

BTW2: Bartku, a dlaczego nie C6 3,0 TDI ? z racji dostępnego automatu tylko TIP ? czy spalanie również jako czynnik decydujący? (pytam, bo sam wybrałem 2,7 TDI + manual zamiast 3,0 + TIP i oczywiście z Q z racji ekonomii)

Opublikowano

Ja przed kupnem E60 miałem okazję próbować paru C6 - dłużej nimi nie jeździłem - to były tylko jazdy próbne ale nie było jakiejś tam wielkiej różnicy między C6 a późniejszym e60 - wiadomo RWD swoje robi ale mówię ogólnie o normalnej jeździe ... a w b8 jest już tak że więcej czujesz co się dzieje na drodze w sensie - nierówności, dziury czy nawet małe kamyki ...kupując teraz to A5 też braliśmy pod uwagę c6 poliftową z silniczkiem 3.0TDI tym samy co w b8 lub dalej e60 i powiem wam że nie wiem czy nie powinienem dłużej czegoś takiego poszukać używanego ale już miałem dość tych złomów( w senie nie idealnych - zawsze coś malowane itd) nawet za >150k zł gdzie już człowiek liczy raczej na ORI lakier

Opublikowano
  filip1001 napisał(a):
Skoro dziadek tak definitywnie osądza, że B8ce daleko do C6 to ja proponuję Bartku poszukać C6 jak już dokładniej sam określiłeś 2,7 TDI + Multitronic z jakimś wypasem, ale przede wszystkim zdrowiutkim motorem i cieszyć się jazdą.

BTW: Na tle mojej byłej B6 C6ka to wręcz inna planeta jeżeli chodzi o komfort... bo o bajerach wypowiadać się przecież nie będę :wink: Oba auta FWD + 1BE i manualna skrzynia biegów.

BTW2: Bartku, a dlaczego nie C6 3,0 TDI ? z racji dostępnego automatu tylko TIP ? czy spalanie również jako czynnik decydujący? (pytam, bo sam wybrałem 2,7 TDI + manual zamiast 3,0 + TIP i oczywiście z Q z racji ekonomii)

I jedno i drugie... Najmocniejsza jednostka TDI w C6/C6FL do jakiej włożono Multitronika to właśnie 2.7L... Pierwsze 3.0TDI z FWD i CVT pojawiło się dopiero w B8FL. No i TIP pali więcej niż CVT (w katalogu podają różnicę 1L ale w praktyce różnice są jednak większe).

Opublikowano
  Bart-S napisał(a):
Pierwsze 3.0TDI z FWD i CVT pojawiło się dopiero w B8FL. No i TIP pali więcej niż CVT (w katalogu podają różnicę 1L ale w praktyce różnice są jednak większe).

a nie czasem w A6 C7/A7? 3.0TDI 204PS :decayed:

Opublikowano
  jedrekx napisał(a):
  Bart-S napisał(a):
Pierwsze 3.0TDI z FWD i CVT pojawiło się dopiero w B8FL. No i TIP pali więcej niż CVT (w katalogu podają różnicę 1L ale w praktyce różnice są jednak większe).

a nie czasem w A6 C7/A7? 3.0TDI 204PS :decayed:

Tak Jędrek - masz rację pierwsze Audi z tym zestawieniem to A6 C7 i A7...

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

A tak se podbije, bo to jeden z moich ulubionych topicow... :-D

Bartek może jednak coś jeszcze da radę wyrezac? ;-)

Może webasto przez komorę? ;-)

Opublikowano

Bardziej quattro brakuje w takim prodzzekccie:decayed:

Opublikowano
  Rosemeyer napisał(a):
A tak se podbije, bo to jeden z moich ulubionych topicow... :-D

Bartek może jednak coś jeszcze da radę wyrezac? ;-)

Może webasto przez komorę? ;-)

Webasto... okazało się, że piec który kupiłem jest do wyrzucenia :kwasny:

Jeśli nie sprzedam auta to w planach:

- monitory w zagłówkach

- webasto

- heble 320/288

- LED w przeciwmgielnych (wywalam HIDy)

Opublikowano
  Bart-S napisał(a):

Bartek ja wsadziłem w przeciwgielne zamienne żarówki z alledrogo i efekt jest git:

imag0038tq.jpg

no i dalej spełniają one w razie potrzeby funkcję przeciwmgielnych bo LEDY to już niezabardzo

---------- Post dopisany at 22:15 ---------- Poprzedni post napisany at 22:08 ----------

dokładnie te żarówki : GPT PLASMA WHITE HID XENON H8 35W RINGI BMW JAFRA (2527644369) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. - mają wszystkie rodzaje oprawek itd

Opublikowano

hamulce w planach ?????

przeciez masz już to co trzeba...

godzina roboty i po temacie :decayed::decayed::decayed:

a juz myslałem że dawno na nich smigasz......

Opublikowano
  devastation napisał(a):
hamulce w planach ?????

przeciez masz już to co trzeba...

godzina roboty i po temacie :decayed::decayed::decayed:

a juz myslałem że dawno na nich smigasz......

Nawet nie mam czasu porządnie się wyspać - nie wiem kiedy je założę. Tydzień temu dopiero auto dostałem...

dziadek napisał(a):
  Bart-S napisał(a):

Bartek ja wsadziłem w przeciwgielne zamienne żarówki z alledrogo i efekt jest git:

http://img594.imageshack.us/img594/9373/imag0038tq.jpg

no i dalej spełniają one w razie potrzeby funkcję przeciwmgielnych bo LEDY to już niezabardzo

---------- Post dopisany at 22:15 ---------- Poprzedni post napisany at 22:08 ----------

dokładnie te żarówki : GPT PLASMA WHITE HID XENON H8 35W RINGI BMW JAFRA (2527644369) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. - mają wszystkie rodzaje oprawek itd

Efekt niezły ale... zamówiłem już LED. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Opublikowano

Bartek Jakie Ledy kupiłeś?

Czemu hidy out?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...