MeRa Opublikowano 1 Lipca 2008 Opublikowano 1 Lipca 2008 niech madre glowy sie wypowiedza o biodislu np. w AHU ale i nie tylko wasza wiedza- przemyslenia - doswiadczenia beda dlamnie i wielu cenna informacja pozdrawiam
Gość Trzeniu Opublikowano 1 Lipca 2008 Opublikowano 1 Lipca 2008 niech madre glowy sie wypowiedza o biodislu np. w AHU ale i nie tylko wasza wiedza- przemyslenia - doswiadczenia beda dlamnie i wielu cenna informacja pozdrawiam po pierwsze uzupełnij chłopie profil ...
marecki_78 Opublikowano 1 Lipca 2008 Opublikowano 1 Lipca 2008 niech madre glowy sie wypowiedza o biodislu np. w AHU ale i nie tylko wasza wiedza- przemyslenia - doswiadczenia beda dlamnie i wielu cenna informacja pozdrawiam Ja już 2 baki zużyłem i powiem tak: lepsza kultura pracy silnika (jakby bardziej miękko), pali mniej więcej 6,45l (w większości przy dynamicznej jeździe po mieście i tylko trochę trasy), ogólnie zapaszek spalin fajny (chce się jeść ;-)). Niestety cena MAŁO ATRAKCYJNA -> tańszy może o 20 gr więc chyba nie będę tego tankował. Do tego mała dostępność... Co do parametrów tech. to wygląda na to że nie jest dużo gorszy od ON.
DAWIDBORI Opublikowano 1 Lipca 2008 Opublikowano 1 Lipca 2008 jest roznica 40gr na litrze kolego zalezy gdzie tankujesz:D zapach fajny lepszy niz ON zuzycie bardzo podobne moze 1l max wiecej jazda ta sama po miejscu na trasie czuc brak mocy i co zauwazylem jak sie mi konczylo to paliwo to krecilem rano ponad minute zeby zapalic i juz wiecej nie nalalem czekam na wasze opinie
Młody Opublikowano 1 Lipca 2008 Opublikowano 1 Lipca 2008 Biodisel to 10 % rzepaku (frytki) nigdy go nie wlałem i nie będę lał chocby był tanszy od ON o 1 zł
zibizab Opublikowano 1 Lipca 2008 Opublikowano 1 Lipca 2008 Niezalecany do pompowtrysków-zwykla pompa można lać
Bartek79 Opublikowano 2 Lipca 2008 Opublikowano 2 Lipca 2008 Ha wczoraj jechałem za autosanem napewno na bio jechał to poprostu frytkownica na kołach ja odradzam
adrian009 Opublikowano 2 Lipca 2008 Opublikowano 2 Lipca 2008 Biodiesel, czyli estry metylowe wyższych kwasów tłuszczowych, mogą być lane do Audi TDI, niezależnie od rodzaju zasilania silnika. Producent dopuszcza ich używanie od rocznika samochodu 1996. Kłopotem jest tu tylko to czy polski biodiesel spełnia wymaganą normę. Póki co jest zbyt mało producentów na rynku by mógł on poważnie konkurować z ON. Mimo wszystko polecam dolewać do zwykłej ropy, chociaż kilka litrów estrów na bak, znacznie poprawiają smarność oleju napędowego.
rookie Opublikowano 2 Lipca 2008 Opublikowano 2 Lipca 2008 Nie lałem i lać nie będę. Moje Audi to nie Toyota Prius [wiadomo że napęd elektryczny]. Albo będzie udawać auto ekologiczne, albo będzie dostarczał przyjemności właścicielowi właściwą dynamiką i ładnym dieslowskim zapaszkiem. Wybrałem to drugie. Pierwsze zostawię kolejnemu właścicielowi. Pozdrawiam zarówno Rzepakowców jak i Roponafciarzy.
MeRa Opublikowano 2 Lipca 2008 Autor Opublikowano 2 Lipca 2008 dzis na zalanym po 2,5 zlote z nieogolnodostepnego zrodla biodieslu 20 czyli 20 procent dodatku pochodzenia roslinnego wycislem ze swojego AHU prawie 190 km/h i powiem tak zero kopcenia zero straty mocy nieco milszy zapach i kultura pracy tyle powiem z mojego punktu widzenia .... dodam ze moje AHU niema zadnego cziptuna i ma przebieg 280 tys . pozdrawiam wszystkich co lubia frytki
adrian009 Opublikowano 2 Lipca 2008 Opublikowano 2 Lipca 2008 Gdyby biodiesel kosztował 3zł/l (tyle powinien) zapewne inaczej byś na to spoglądał. Na chwile obecną faktycznie nie opłaca się go lać, zużycie paliwa większe, moc minimalnie mniejsza, a różnica w cenie to raptem 20gr, niemniej jako dodatek poprawiający smarność POLECAM.
bulk_1986 Opublikowano 3 Lipca 2008 Opublikowano 3 Lipca 2008 Biodiesel, czyli estry metylowe wyższych kwasów tłuszczowych, mogą być lane do Audi TDI, niezależnie od rodzaju zasilania silnika. Producent dopuszcza ich używanie od rocznika samochodu 1996. Kłopotem jest tu tylko to czy polski biodiesel spełnia wymaganą normę. Póki co jest zbyt mało producentów na rynku by mógł on poważnie konkurować z ON. Mimo wszystko polecam dolewać do zwykłej ropy, chociaż kilka litrów estrów na bak, znacznie poprawiają smarność oleju napędowego. Nie wiem czy to tak do konca prawda bo ja mam w instrukcji Audi ze nie mozna lac BIODISEL'a...
marcinA4 TDI Opublikowano 3 Lipca 2008 Opublikowano 3 Lipca 2008 moj znajomy sprzedaje pompy wtryskowe do mercedesów teraz sprzedają się jak świeze bułeczki oczywiście do nowych typów mercedesów oby tak nie było w naszych andziach
DAWIDBORI Opublikowano 3 Lipca 2008 Opublikowano 3 Lipca 2008 z tego co ja wiem to u nas tylko jest to paliwo dostepne na bliskiej i na pewno autobusy tankuja na bazach
bartek213 Opublikowano 3 Lipca 2008 Opublikowano 3 Lipca 2008 ja tam moim ake cały czas jezdze i nic sie nie dzieje nie odczuwam zadnych skótków ubocznych
dssn Opublikowano 4 Lipca 2008 Opublikowano 4 Lipca 2008 bo ci co na tym jezdza pisza "nie widze roznicy" a ci co nie maja pojecia pisza "toz to zlo tylko dla traktorow"
Buuuuuuibek Opublikowano 6 Lipca 2008 Opublikowano 6 Lipca 2008 Ja w poprzednim moim samochodzie Oplu Corsie z silnikiem 1,7d Isuzu lałem lato całe olej rzepakowy z kauflandu albo z tesco pol na pol z ON. Jechało frytkami z rury, chodził ciszej i mocy czasami czułem , że miał więcej. Ale to Avanta nie będę lał bo taki eksperyment może duzo kosztować
Rekomendowane odpowiedzi