Muskel1 Opublikowano 3 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2021 W książce serwisowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hoshi Opublikowano 25 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2021 W dniu 3.06.2021 o 17:18, Darwek24 napisał: Witam!!! Ile oleju wchodzi dokładnie do silnika CJCD 2.0 TDI 150 koni ? 4.6L Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janek81 Opublikowano 26 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2021 Ok 5l. Strona 253 instrukcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msc15 Opublikowano 30 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2021 Hej, jestem na etapie wymiany i widzę, że dużo mówi się o Millersie (do tej pory jeździłem na Valvoline SynPower 5w30, ale zauważyłem, że silnik zaczął znacznie głośniej pracować). Zastanawiam się tylko, która wersja, bo konfigurator mi podaje 3 różne dla tej samej lepkości czyli EE (z nanocząsteczkami), XF i Trident (najtańszy z trzech) ? Kolejna kwestia czy warto z 5w30 wskoczyć na 5w40 jak silnik pobiera nieznaczne ilości oleju ? (2.0 tdi) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedenastka Opublikowano 30 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2021 aby niskopopiołowy do dpf, takich nie ma za wiele i 40 raczej niet ; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bukar21 Opublikowano 31 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2021 (edytowane) @Dev jaki olej najlepiej zalać? 2.0Tdi cr cjca, DPF na miejscu, poprzedni właściciel niestety wymieniał w systemie LL co 30tyś(przebieg 170tyś), ja będę wymieniać co max 10tyś. Zmieniał będę teraz razem z rozrządem i imbusem pompy oleju. Myśle nad płukanką co o tym myślisz? ? Edytowane 31 Października 2021 przez Bukar21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dev Opublikowano 1 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2021 17 godzin temu, Bukar21 napisał: @Dev jaki olej najlepiej zalać? 2.0Tdi cr cjca, DPF na miejscu, poprzedni właściciel niestety wymieniał w systemie LL co 30tyś(przebieg 170tyś), ja będę wymieniać co max 10tyś. Zmieniał będę teraz razem z rozrządem i imbusem pompy oleju. Myśle nad płukanką co o tym myślisz? ? Wlej cokolwiek aby dobre, samego imbusa nie ma sensu wymieniać, trzeba zdjąć caly moduł pompy i dać do regeneracji. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał2805 Opublikowano 8 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2021 Cześć. Z racji tego, że kupiłem auto chce wymienić olej. Nie znalazłem żadnej informacji co jest aktualnie zalane. Audi jest z 2014r 2.0 190km 250tys. Jaki olej polecacie do tego silnika? Czy polecany Liqui moly top tec 4200 5w30 Long Life III będzie dobry do tego silnika i przebiegu? Dzięki za pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dev Opublikowano 9 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2021 (edytowane) W dniu 8.12.2021 o 10:05, Rafał2805 napisał: Cześć. Z racji tego, że kupiłem auto chce wymienić olej. Nie znalazłem żadnej informacji co jest aktualnie zalane. Audi jest z 2014r 2.0 190km 250tys. Jaki olej polecacie do tego silnika? Czy polecany Liqui moly top tec 4200 5w30 Long Life III będzie dobry do tego silnika i przebiegu? Dzięki za pomoc! LM bedzie ok, wymiana max 10000km Edytowane 9 Grudnia 2021 przez Dev Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz.h2o Opublikowano 4 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2022 cześć, a4 b8 2.0 CR 190KM - jakiej firmy olej? Probowalem znalezc jakies podsumowanie ale podalem sie po czasie... Nie chodzi o norme i interwaly bo to jest juz wyjasnione, ale o firme, a konkretnie o kilka pozycji polecanych, oraz jezeli są pozycje odradzane. Pytam, bo mocno sie zdziwilem widząc cene (za 5l) ori VW ok120-150zl vs Millers 250-300 zl. Zawsze było tak ze ori bylo 3x drozsze niz zamienniki... Czy ten ori jest niepolecany zatem i tani bo nikt go nie chce, czy wrecz przeciwnie jest to idealna okazja? Jedyna rozbieznosc to ze ori jest 0w30 a nie 5w30 ale to chyba tylko lepiej. dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KINIAM Opublikowano 4 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2022 1 godzinę temu, lukasz.h2o napisał: Pytam, bo mocno sie zdziwilem widząc cene (za 5l) ori VW ok120-150zl vs Millers 250-300 zl. Zawsze było tak ze ori bylo 3x drozsze niz zamienniki... Czy ten ori jest niepolecany zatem i tani bo nikt go nie chce, czy wrecz przeciwnie jest to idealna okazja? Jedyna rozbieznosc to ze ori jest 0w30 a nie 5w30 ale to chyba tylko lepiej. Jeśli chodzi o olej VW Group LongLife III FE SAE 0W30 VW 504 00/ 507 00 to jest on zblendowany przez Shella na czystych bazach z gazu ziemnego, na rynku jest od 2 lat i trudno o jednoznaczna opinię popartą konkretami. Nie zawsze olej 0W30 jest lepszy dla ochrony silnika. Mam doświadczenie, że oleje 0W30, 5W30 Low Saps nie dały rady na trasie w upały w silnikach wysilonych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raqu43 Opublikowano 4 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2022 Znawcą nie jestem, ale jak kupowałem 1.5 roku temu samochód w DE w autohausie Audi, spytałem goscia jaki olej leją. Przyniósł mi 1L oleju... Patrze - Aral Supertronic 5W30.. .Mówię , co to za shit...? Przecież najlepszy jest Castrol a tu taki wynalazek...? Mówię ok, spróbuję. Wymieniałem co 10.000 km, 3 razy, i naprawdę jestem z niego zadowolony. Silnik cichutko chodzi po odpaleniu, nic go nie ubywa, nie zaminię go na żaden inny , a tym bardziej na żaden 0W30... Jestem bardzo zadowolony. Nie potrzebuję żadnego Millersa itp. Zresztą Spójrzcie na butelki i wyciągnijcie wnioski sami... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebaa Opublikowano 4 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2022 38 minut temu, KINIAM napisał: Nie zawsze olej 0W30 jest lepszy dla ochrony silnika. Mam doświadczenie, że oleje 0W30, 5W30 Low Saps nie dały rady na trasie w upały w silnikach wysilonych. Koledze raczej chodziło o to, że 0W30 jest lepszy od 5W30 w naszych realiach pogodowych co jest teoretycznie prawdą. VW dopuszcza w B8 0W30 i 5W30 więc jak jest możliwość to można śmiało lać 0W30. Ten ORI olej od VW tak jak piszesz tłucze Shell. Chłopaki z for olejowych wysyłali go do analizy i wyszło że to bardzo mocny średniak i nie pisze tego w formie negatywnej. Olej nada się do większości cywilnych samochodów, dodatkowo jak zauważyłeś jest bardzo fajnie wyceniony. Jedynie Można poczytać, że kilka osób zgłaszało że pod koniec zalecanego interwału olej zaczyna powoli znikać z silnika. Zresztą z olejami jest tak, że każdy olej który ma oficjalną aprobatę VW 504.00/507.00 do cywilnego auta w granicach rozsądku będzie jak najbardziej OK. Nasze rodzime Lotos i Orlen też mają ową aprobatę, na forum wysyłali do labo na zbadanie i to są bardzo przyzwoite oleje, które można śmiało lać a stosunek cena/jakość mają rewelacyjny. Ja zalałem u siebie Eurol SYNTENCE FS 0W-30, wcześniej Motul i czy widzę jakąś większą różnice? W sumie żadnej. Robili analizy, wyszło że może nie topowa, ale bardzo dobrej jakości oliwa. Kolejna wymiana i będzie ten sam olej. 26 minut temu, raqu43 napisał: a tym bardziej na żaden 0W30.. Mogę zapytać dlaczego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raqu43 Opublikowano 4 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2022 bo gdzieś czytałem , że ten 0w30 to olej z kategorii "ECO" - przyjazny dla środowiska , ale nie koniecznie dobry dla silnika... Tym bardziej , że 5w30 dobrze się sprawuje, więc po co mam experymentować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebaa Opublikowano 4 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2022 0W30 a 5W30 to oleje identyczne, upraszczając różniące się tylko tym, że 0W30 lepiej chroni silnik w niższych temperaturach zwłaszcza podczas zimnych startów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz.h2o Opublikowano 18 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2022 Super, dziekuje bardzo za informacje. Do tej pory w starej A4 1.9 TDI PD uzywalem motul a pozniej valvoline - ciekawe ze nie pojawiają sie juz te marki w polecanych(?). Plan jest taki zeby brac vw olej ori (skoro jest tani i nie ma negatywnych opinii i jest long life'm) i zalewac co 15k km i święto;) pozdrawiam wszystkich! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fanatyklech Opublikowano 29 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2022 Witajcie. Włożę zapewne kij w mrowisko, ale trudno... Dotychczas 150konny diesel 2.0 zalewałem ravenolem VMP 5w30 +filtry Knechta. Zbliża się kolejna wymiana, ponownie trochę poczytałem i wiele pochlebnych opinii na forach zbiera aktualnie Valvoline Synpower Xtreme XL-III C3 5 l 5W-30. Którego można kupić ponad 100zl taniej 5litrow. Zatem moje pytanie brzmi czy Valvoline jest dużo groszym olejem niż Ravenol? Warto dopłacać tyle do Ravenola? A może pójść w kierunku Liqui Moly Top Tec 4200 Longlife III 5 l 5W-30 który cenowr jest pomiędzy Valvoline a ravenolem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubertus28 Opublikowano 21 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2022 Może ktoś podrzucić nr filtra oleju Mann do A4 B8 2.0 tdi 136km 2012r ? Z góry dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pelonek1 Opublikowano 21 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2022 9 minut temu, hubertus28 napisał: Może ktoś podrzucić nr filtra oleju Mann do A4 B8 2.0 tdi 136km 2012r ? Z góry dzięki. Leniwy jesteś Wystarczy wejść na pierwszy lepszy sklep internetowy i znaleźć po modelu auta. MANN-FILTER HU 7008 Z Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubertus28 Opublikowano 22 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2022 13 godzin temu, pelonek1 napisał: Leniwy jesteś Wystarczy wejść na pierwszy lepszy sklep internetowy i znaleźć po modelu auta. MANN-FILTER HU 7008 Z Pytam dlatego że w zależności od sklepu do mojego auta pokazywało 2 różne filtry:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi