Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Czyszczenie przepływomierza - co ile km ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam pany...

Co ile tyś km należy zajrzeć do przepływomierza i go przeczyścić ?

Jakiś środki polecacie do czyszczenia ?

W jakie narzędzia muszę się zaopatrzyć aby zabierać się do czyszczenia ?

PS. Silniczek 1.9TDI ALH 90KM.

Opublikowano

W życiu nie czyściłem przepływomierza, nie było takiej potrzeby :decayed:

Chyba że masz dziurawy filtr powietrza, lub dolot przed przepływką:whistling:

Opublikowano

przeplywke nalepiej wylaczyc komputerowo, ale sa w sklepach dostepne srodki do czyszczenia pomaga na chwilke...

Opublikowano

Przepływkę czyścisz, kiedy musisz - nie profilaktycznie. Ja kiedyś musiałem to zrobić - cięła paliwo - po wyczyszczeniu bezdotykowo środkiem Liqui Moly do dziś mam spokój (w dziale Diagnostyka VAG jest mój wątek sprzed około 3 lat - w logach wszystko widać).

Opublikowano

Panowie przeplywki nie da sie wyczyscic , zwlaszcza tych co sa w b6

image.jpg

"precik" pomiarowy jest mikroskopijnych rozmiarow i bardzo latwo go uszkodzic. Zadne plukanie dmuchanie i inne cuda nie pomoga.

Opublikowano

w starszych tdi jest przepływka perburg a nie bosch, raz na 10lat warto ją wyczyścić bo opary oleju osiadają na pasku pomiarowym, nie ma obaw o uszkodzenie, co do nowszych przepływek bosch są za delikatne i czyszczenie może ją popsuć, ale w każdej przepływkce warto wyczyścić siateczki o ile są na końcach rury

Opublikowano

Odczuje się to jakoś podczas jazdy? "wyczyszczoną przepływkę"

Opublikowano

ja przeczyscilem przeplywke ( moze nieswiadomie ze wzgledu na uszkodzenie ) bez rozbierania w obudowie i moge powiedziec ze roznica spora...

Opublikowano

Zamiast bawić się w czyszczenie, lepiej częsciej zmieniać filtr powietrza.

Opublikowano

Czyścić zawsze można bezdotykowo czyli spryskując wielokrotnie element pomiarowy środkiem z spray'u dedykowanym do przepływek lub nawet środkiem do czyszczenia tarcz hamulcowych. Wielokrotnie czyściłem kolegom w logowanych samochodach i mogę powiedzieć, że w 35% przypadków po ponownych logach było widać różnicę na plus w pomiarach masy zasysanego powietrza i dawki w kolumnie ograniczenia dymienia. Mowa oczywiście o przepływce Boscha zaprezentowanej na fotce we wcześniejszym poście. Tę przepływkę zawsze można jeszcze wykorzystać nawet jak czyszczenie nic nie pomoże bo można w niej zrobić odwiert wspomagający szybkość przepływu powietrza chłodzącego element pomiarowy ale należy nie przesadzić ze średnicą otworu w jej obudowie. Faktem jest też to, że w większości przypadków nikt do przepływki nie zaglądał od lat a o wymianie filtra powietrza też mało kto wiedział, że się to robi :facepalm:

Po samych wstępnych logach można ocenić czy czyszczenie przepływki ma sens i czy warto spróbować. Z całą pewnością najistotniejszą profilaktyką i dbaniem o przepływkę a tym samym o poprawną pracę i dynamikę samochodu jest jednak to co powiedział mój przedmówca Tommy Gun.

Opublikowano

Swoja czyscilem bo zaczal mi mylic na zimnym silniku. a po drugie mam zerwane jedno mocowanie pokrywy filtra i nie wiem czy w 100 % jest tam szczelnie. A filtr wymieniam co 10.000 wiec ok

---------- Post dopisany at 18:52 ---------- Poprzedni post napisany at 18:46 ----------

Tomek. powien szczerze ze jak uslyszalem ze mozna to czyscic srodkiem do tarcz to sie ucieszylem bo wlasnie tym czyscilem. nie wiedzialem ze trzeba specjalnym do przeplywek, ale trafilem :)

Opublikowano

Dobry jest do tego każdy spray zawierający izopropanol a środek do tarcz też ma właściwości płuczące mocny osad więc nadaje się bezproblemowo. Grunt by nie czyścić elementu pomiarowego żadnymi szczotkami, wacikami na patyczkach itp. Można z powodzeniem również zanurzyć przepływkę na dłuższy czas w dowolnym płynie rozpuszczającym osad. Wiadomo, że w czasach kiedy liczy się ostatni wydany grosz każdy chce uniknąć wydatków i nie ma się tu czemu dziwić bo większości się nie przelewa z kasą.

Jestem skłonny nawet polecić takie czyszczenie profilaktycznie np. co 6 tyś. km. Czyszczenie bezdotykowe nie zaszkodzi przepływce a z pewnością będzie wpływało na regularne usuwanie wszelkich osadów. Załatwieniem sprawy jest również emulowanie działania przepływki programowo - wtedy można ją całkowicie wywalić z dolotu i mieć ją zupełnie z głowy (wspomniał o tym kolega wcześniej w tym temacie).

Opublikowano

koledzy to jaki tani srodek kupic do czyczszczenia przeplywki

Opublikowano
Opublikowano

wktorej grupie vagiem sprawdzic przeplywke i jakie powinny byc parametry

Opublikowano

Przepływkę sprawdza się logując grupy w takiej konfiguracji : "011 z 003", "001 z 000" i "008 i 010". Wartości oczywiście zależą od tego czy rzeczywiste ciśnienie doładowania turbo jest prawidłowe czy nie. Jak turbo będzie prawidłowo pompowało to co oczekuje sterownik silnika a przy tym wartości w 003 i 008 będą mniejsze niż ozywista wartość dla tych silników (dla każdego silnika jest ciut inna) to świadczy to o tym czy przepływka kuleje czy nie. Nie napiszę Ci wartości dla każdego silnika tu i teraz bo zależy to od prędkości obrotowej wału, tyou silnika itd.

Jak przestudiujesz logi dla każdego znanego typu silnika i poczytasz posty to się dowiesz czy dane logi są prawidłowe czy nie a jeśli nie to dlaczego. W większości postów jest napisane co jest nie tak. (ale tylko w większości) - tak ja się uczyłem diagnostyki.

Opublikowano

kurka... jak ja bym chcial ogarnac temat vaga... nie masz pojecia jak mnie to interesuje. gdybys mieszkal w okolicy spedzil bym u Ciebie na nauce duuuzo czasu :)

Opublikowano
Przepływkę sprawdza się logując grupy w takiej konfiguracji : "011 z 003", "001 z 000" i "008 i 010". Wartości oczywiście zależą od tego czy rzeczywiste ciśnienie doładowania turbo jest prawidłowe czy nie. Jak turbo będzie prawidłowo pompowało to co oczekuje sterownik silnika a przy tym wartości w 003 i 008 będą mniejsze niż ozywista wartość dla tych silników (dla każdego silnika jest ciut inna) to świadczy to o tym czy przepływka kuleje czy nie. Nie napiszę Ci wartości dla każdego silnika tu i teraz bo zależy to od prędkości obrotowej wału, tyou silnika itd.

Jak przestudiujesz logi dla każdego znanego typu silnika i poczytasz posty to się dowiesz czy dane logi są prawidłowe czy nie a jeśli nie to dlaczego. W większości postów jest napisane co jest nie tak. (ale tylko w większości) - tak ja się uczyłem diagnostyki.

dzieki kolego za wyjasnienie powiedz mi jeszcze jedna zecz jakie trzeba jeszcze bloki zlogowac i w jakiej kolejnosci zeby sprawdzic swoj silnik czy wszystko jest ok

Opublikowano

Kolejność logów nie ma znaczenia. Znaczenie (przynajmniej dla mnie) ma ich konfiguracja przy logowaniu po dwie grupy jednocześnie w logach dynamicznych gdyż od razu widać interesujące mnie trzy parametry : ciśnienie turbodoładowania, wartość masy powietrza zmierzona przez przepływkę oraz dawkę paliwa i dlatego jestem zwolennikiem logowania po dwie grup podanych wyżej. Nie zawsze log dynamiczny 011 i 003 (logowane osobno) dają za każdym razem (logiem) wartości identyczne i powtarzalne i istnieje duże ryzyko, że zostaną zależności pomiędzy nimi zinterpretowane błędnie.

W celu pełnej diagnozy loguje się następujące grupy (dla Twojego silnika czyli 2.0 TDI PD) :

statycznie w trybie Meas. Blocks : 000, 001, 003, 004, 007, 010, 011, 013, 018 i 023

statycznie w trybie Basic Settings : 000, 003, 011,

dynamicznie : 000, 001, 003, 004, 008, 010, 011, 013, 018, 023.

Opublikowano

dzieki wielkie powiedz jeszcze dynamiczne logi to trzeba robic podczas jazdy jak to sie robi na jakis obrotach czy trzeba przyspieszac jak to jest