wieczor15 Opublikowano 11 Listopada 2013 Opublikowano 11 Listopada 2013 Witam, po wymianie sprzegła z mechanikiem "przelalismy" wysprzęglik, żeby płyn w nim był nowy, zrobił to w ten sposób, że pompowałem pedał sprzęgła a on odkecał odpowietrznik, teraz po czasie mam troszke luzu na pedale sprzegła i ciezko wchodza biegi(haczą) chciałbym zrobic to jeszcze raz ale czy musze tak robic jak jest tu opisane ?ODPOWIETRZANIE SPRZĘGŁA - Porady Ekspertów - Sprzęgło.com.plJeszcze słyszałem o sposobie tym samym co robilismy, ale żę nakłąda sie wężyk na ospowietrznik wysprzęglika i wkłada się do słoika z płynem i wtedy pompuje i odpowietrza.
rikardo Opublikowano 16 Listopada 2013 Opublikowano 16 Listopada 2013 Witam, po wymianie sprzegła z mechanikiem "przelalismy" wysprzęglik, żeby płyn w nim był nowy, zrobił to w ten sposób, że pompowałem pedał sprzęgła a on odkecał odpowietrznik, teraz po czasie mam troszke luzu na pedale sprzegła i ciezko wchodza biegi(haczą) chciałbym zrobic to jeszcze raz ale czy musze tak robic jak jest tu opisane ? ODPOWIETRZANIE SPRZĘGŁA - Porady Ekspertów - Sprzęgło.com.pl Jeszcze słyszałem o sposobie tym samym co robilismy, ale żę nakłąda sie wężyk na ospowietrznik wysprzęglika i wkłada się do słoika z płynem i wtedy pompuje i odpowietrza. Prawidłowy sposób odpowietrzenia masz podany w podanym linku. Zastosowany sposób odpowietrzenia jest w tym przypadku błędny gdyż powinno się podłączyć do zbiorniczka specjalne pneumatyczne urządzenie i wówczas jeden pompuje pedałem sprzęgła a drugi odkręca odpowietrznik.
edekxp Opublikowano 16 Listopada 2013 Opublikowano 16 Listopada 2013 Ja u siebie nawet pedałem nie pompowałem, wystarczyło odkręcić odpowietrznik w wysprzęgliku. Przecież zbiorniczek jest dużo wyżej i grawitacyjnie nawet wystarczy. U mnie jak był luz to też próbowałem odpowietrzać i lipa - okazało się winna jest pompka sprzęgła
Dragon30 Opublikowano 16 Czerwca 2014 Opublikowano 16 Czerwca 2014 Mi po odpowietrzeniu wysprzeglika w Passat B6 zaczął wysprzęglik skrzypieć jak drzwi starej szafy u babci. Dziś spróbuje sposobu z zaciskiem hamulca... zobaczymy
Tobike Opublikowano 16 Czerwca 2014 Opublikowano 16 Czerwca 2014 Ja wykorzystałem do tego strzykawkę 100ml + wężyk, podłączony z odpowietrznikiem w wysprzęgliku, jeżeli płyn nie był nigdy wymieniany to proponuję odessać płyn z wysprzęglika i uzupełniać zbiorniczek. U mnie wyleciał płyn w kolorze ciemnego brązu. Jak już pojawi się czysty płyn w strzykawce można ze strzykawki wtłoczyć płyn do wysprzęglika, ewentualne bąbelki powietrza powinny powędrować do zbiorniczka.
Andrzej073 Opublikowano 7 Lipca 2014 Opublikowano 7 Lipca 2014 można użyć pompki podciśnieniowej do odpowietrzania hamulców. jeśli płyn jest stary to często tak się dzieje. warto wymienić cały płyn w układzie. Pozdrawiam
danielloss Opublikowano 21 Czerwca 2015 Opublikowano 21 Czerwca 2015 Mi po odpowietrzeniu wysprzeglika w Passat B6 zaczął wysprzęglik skrzypieć jak drzwi starej szafy u babci. Dziś spróbuje sposobu z zaciskiem hamulca... zobaczymy Witam . Mam podobnie , czy ten sposob z zaciskiem ham, cos pomógł ?
master30 Opublikowano 30 Czerwca 2015 Opublikowano 30 Czerwca 2015 Mi po odpowietrzeniu wysprzeglika w Passat B6 zaczął wysprzęglik skrzypieć jak drzwi starej szafy u babci. Dziś spróbuje sposobu z zaciskiem hamulca... zobaczymy Witam . Mam podobnie , czy ten sposob z zaciskiem ham, cos pomógł ? ja dzisiaj odpowietrzalem z zaciskiem i sie udalo a wczoraj bez zacisku i brak efektu.. pozdrawiam
PiterEL Opublikowano 31 Maja 2016 Opublikowano 31 Maja 2016 Witam Czy możecie opisac proces odpowietrzenia sprzęgła krok po kroku bo kolega ma problem w B6 1.9 TDI. Bedał ma duży luz i pewnie pompka wysprzęglika padła. Ale chcemy wiedzieć dokładnie jak po wymianie odpowietrzyć sprzęgło... Będe wdzięczny za szybką pomoc.
rudy51 Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Masz kolego, jest na tej samej zasadzie co przy odpowietrzaniu układu hamulcowego http://autobeztajemnic.pl/pl/strefa-kierowcy/biuletyny-techniczne/75.html
matisstz Opublikowano 7 Października 2016 Opublikowano 7 Października 2016 witam dziś chciałem odpowietrzyć wysprzęglik metodą LUK-a którą podał kolega rudy51 najpierw odpowietrzyłem wszystkie hamulce ponieważ to przy nich majstrowałem i od tamtej pory pedał sprzęgła lekko opadł w dół znalazłem odpowietrznik wysprzęglika i już miałem podnosić auto do góry zaglądam a tu pedał jest z powrotem na swoim miejscu u mnie pomogło odpowietrzenie kół zobaczę za kilka dni czy znów nie opadnie
marcin120383 Opublikowano 27 Marca 2017 Opublikowano 27 Marca 2017 Ja jestem po wymianie skrzyni i po tym zabiegu sprzęgło bierze bardzo wysoko a tak nie było i teraz pytanie czy po tej wymianie muszę odpowietrzyć sprzęgło czy to raczej nie ma nic wspólnego
matisstz Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Opublikowano 4 Kwietnia 2017 u mnie dziś opadł pedał w drodze na myjnie, zawróciłem zgasiłem auto odkręciłem korek sprawdziłem płyn kilka razy powciskałem na zgaszonym czy to może pedał się nie nadłamał, odpaliłem auto i wrócił z powrotem do góry .... jakby wysprzęglik się zawiesił ... jutro zerknę może uda mi się go odpowietrzyć
marcin120383 Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Daj znać jak prawidłowo odpowietrzyć wysprzęglikBo ja zrobiłem to tak że na wyłączonym zapłonie wciskałem sprzęgło i odkręcałem odpowietrznik i nie wiem czy dobrze to zrobiłemWysłane z mojego HUAWEI P6-U06 przy użyciu Tapatalka
matisstz Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 U mnie żadna metoda nie zadziałała ... podczas odpowietrzania opadł pedał i za nic nie chciał się podnieść ... auto trafiło do mechanika próbowali odpowietrzyć pompką i nic więc u mnie padł wysprzęglik ...
r7adek Opublikowano 26 Czerwca 2019 Opublikowano 26 Czerwca 2019 W dniu 16.06.2014 o 14:08, Tobike napisał: Ja wykorzystałem do tego strzykawkę 100ml + wężyk, podłączony z odpowietrznikiem w wysprzęgliku, jeżeli płyn nie był nigdy wymieniany to proponuję odessać płyn z wysprzęglika i uzupełniać zbiorniczek. U mnie wyleciał płyn w kolorze ciemnego brązu. Jak już pojawi się czysty płyn w strzykawce można ze strzykawki wtłoczyć płyn do wysprzęglika, ewentualne bąbelki powietrza powinny powędrować do zbiorniczka. Też odpowietrzałem przy pomocy strzykawki podłączonej do odpowietrznika. Chwila roboty i odpowietrzone. Dobry sposób.
Rekomendowane odpowiedzi