Opublikowano 19 Sierpnia 20187 l No nie wiem czy ciężko, ale zanim czepisz się wymiany czujnika poł wałka powinieneś zapytać ludzi którzy składali twój rozrząd "żelazną stronę" tzn napinacz i łańcuch czy złożyli to dokładnie tak jak na tym zdjęciu które dołączam. Często mechanicy popełniają błąd montażu i ustawiają w 1.8T tak jak w silnikach V6 "dokładnie na znaki" a powinno być "odrobinę inaczej" i z dużym prawdopodobieństwem Twoja wartość w Bloku 93 o tym może świadczyć. Jak sprawdzisz rozrząd i nadal będzie taka sama wartość - dopiero wtedy możesz kopać w kierunku G28 tak bym sugerował.
Opublikowano 19 Sierpnia 20187 l 15 minut temu, Wylye napisał: No nie wiem czy ciężko, ale zanim czepisz się wymiany czujnika poł wałka powinieneś zapytać ludzi którzy składali twój rozrząd "żelazną stronę" tzn napinacz i łańcuch czy złożyli to dokładnie tak jak na tym zdjęciu które dołączam. Często mechanicy popełniają błąd montażu i ustawiają w 1.8T tak jak w silnikach V6 "dokładnie na znaki" a powinno być "odrobinę inaczej" i z dużym prawdopodobieństwem Twoja wartość w Bloku 93 o tym może świadczyć. Jak sprawdzisz rozrząd i nadal będzie taka sama wartość - dopiero wtedy możesz kopać w kierunku G28 tak bym sugerował. Bardzo cenie takie informacje ale jeśli chodzi o te logi to są dobre czy źle poniżej zdj po rozgrzaniu i po dodaniu gazu. Mój mechanik powiedział żebym czujnik wymienił.
Opublikowano 19 Sierpnia 20187 l Jesli błąd pojawił się od razu po wymianie to bardzo prawdopodobne że żle jest ustawiony rozrząd i w logu to widać, więc możesz wymienić i 10 czujników a błąd nadal będzie.
Opublikowano 19 Sierpnia 20187 l 6 minut temu, Łukasz13 napisał: Jesli błąd pojawił się od razu po wymianie to bardzo prawdopodobne że żle jest ustawiony rozrząd i w logu to widać, więc możesz wymienić i 10 czujników a błąd nadal będzie. A która wartość o tym mówi i co powinno tam być?
Opublikowano 19 Sierpnia 20187 l 36 minut temu, marekgolczynski napisał: A która wartość o tym mówi i co powinno tam być? W gr.93 w idle stabilization dopuszczalne wartości to od -3 do+6 lub inna teoria -6/+6. Idealnie to oczywiście 0 Edytowane 19 Sierpnia 20187 l przez przem8
Opublikowano 19 Sierpnia 20187 l 57 minut temu, marekgolczynski napisał: A która wartość o tym mówi i co powinno tam być? Też miałem podobną wartość i również zamontowałem zestaw fai ale okazało się że wałek ssący był źle ustawiony.
Opublikowano 20 Sierpnia 20187 l W dniu 19.08.2018 o 21:04, Łukasz13 napisał: Kanał 093 trzecie okno, masz 15 cf powinno byc blizej zera. i to właśnie jest kwintesencja...
Opublikowano 22 Sierpnia 20187 l Majstry potrzebuje pomocy. Posiadam BFB od tygodnia. Poprzedni właściciel wymieniał napinacz z łańcuchem. Nie wiem na co dokładnie. Napinacz słychać standardowo 2-3s. Tyle co już wiem to jest norma i powinno mi to koła tyłka latać (i lata). Niestety posiadam wyciek z napinacza. Mechanik jak to mechanik, zaleca wymiane napinacza i łańcucha. Ale czy jest taka potrzeba ? Co musze rozebrać i zrobić żeby zlikwidować wyciek i nie ładować się w niepotrzebne koszta? Kolejna sprawa log 093, pokazuje mi wartość -10, czyli rozrząd kwalifikuje się do przestawienia rozumiem ? No i czy to jest w sumie informacja dla mnie że rzeczywiście było coś tam robione i po prostu "majster" źle ustawił rozrząd?
Opublikowano 22 Sierpnia 20187 l A cieknie z wtyczki, na łączeniu cewki czy spod uszczelki napinacza? Ta wartość sugeruje, że należy sprawdzić ustawienie rozrządu i raczej kwalifikuje się do regulacji.
Opublikowano 22 Sierpnia 20187 l 2 godziny temu, przem8 napisał: A cieknie z wtyczki, na łączeniu cewki czy spod uszczelki napinacza? Ta wartość sugeruje, że należy sprawdzić ustawienie rozrządu i raczej kwalifikuje się do regulacji. Szczerze nie mam zielonego pojęcia gdzie dokładnie, wiem tylko tyle że mam zaciek oleju z tyłu silnika idący od napinacza prawdopodobnie ? Może to głupio zabrzmi ale czy jestem wstanie zweryfikować typ wycieku w napinaczu bez zdejmowania pokrywy zaworów ??♂️ Nie ukrywam że uczę się dopiero tego silnika, stąd też może być te niepoważne pytanie z mojej strony.
Opublikowano 22 Sierpnia 20187 l Skoro wymieniał napinacz z łańcuchem, a teraz cieknie z pokrywy zaworów.. no to samo się nasuwa, że może źle uszczelkę położył ^^
Opublikowano 22 Sierpnia 20187 l 1 minutę temu, grzegorz676 napisał: czy jestem wstanie zweryfikować typ wycieku w napinaczu bez zdejmowania pokrywy zaworów ? Wyczyść miejsce wycieku i obserwuj. Jeśli poci się spod "łączenia" napinacza z głowicą to winna jest uszczelka napinacza lub tzw. półksiężyc (może był nie wymieniony). Jak z cewki lub wtyczki to te elementy będą zaolejone. Możliwe, że też poci się spod uszczelki dekla zaworów.
Opublikowano 24 Sierpnia 20187 l Panowie, łańcuch do 1.8T z Febi to na 100% ori? Porównywał ktoś z ori ASO? Mechanik (robi w aso) mówi że założy co chcę, ale ze ori ASO to ori ASO i do siebie założyłby oryginalny (120zł vs 290zł~ po zniżkach aso). Btw. Kto tam śledził moje poprzednie wypociny z drganiami i odchyleniem wałków, to okazało się (auto odstawiłem do innego speca) że rozrząd rozjechany dosyć + luz na łańcuchu.
Opublikowano 24 Sierpnia 20187 l Nie sądze zeby FEBI to bylo to samo co ORI... ale na Febim tez jezdzic będzie moim zdaniem.