Opublikowano 26 Stycznia 20206 l Panowie korzystając z tematu, przy jakich przebiegach siadały wam napinacze ? U mnie był wymieniany przy 178 to normalny przebieg czy raczej auto dostało po tyłku.
Opublikowano 26 Stycznia 20206 l Masz skręcony licznik ewentualnie auto było użytkowane w niewłaściwy sposób i/lub na niewłaściwym oleju. Przypadki silników co mają ponad 300kkm i nadal jeżdżą były już wiele razy opisywane. Sam osobiście znam kilka takich.
Opublikowano 27 Stycznia 20206 l Witam Panowie podpowie ktoś co tu może być nie tak w 93 te skoki -1, -5, - 2 i tak w koło, dodam że rozrząd był zmieniany z 8 tys temu napinacz i łańcuch nie. LOG-01-090-091-093.csv
Opublikowano 27 Stycznia 20206 l W 90 też masz źle, bo powinno oscylować wokół -1,0. Napinacz/łańcuch albo coś z czujnikiem wałka i sprawdź czy nie masz luźnego paska rozrządu.
Opublikowano 27 Stycznia 20206 l 23 minuty temu, przem8 napisał: W 90 też masz źle, bo powinno oscylować wokół -1,0. Napinacz/łańcuch albo coś z czujnikiem wałka i sprawdź czy nie masz luźnego paska rozrządu. Wprawdzie mam 1.8 bez turbo ale też mam skoki na odczycie położenia walka ssącego 1,2..... do - 5 nawet. Morelo u Ciebie też skacze a masz może przy tym tak jakby silnik Ci przerywał bo u mnie właśnie tak się dzieje a wszystko już było sprawdzone i jest ok??? Tak sobie myślę czy ten napinacz może to powodować?!
Opublikowano 27 Stycznia 20206 l 9 minut temu, Busiek100 napisał: Morelo u Ciebie też skacze a masz może przy tym tak jakby silnik Ci przerywał bo u mnie właśnie tak się dzieje a wszystko już było sprawdzone i jest ok??? Tak sobie myślę czy ten napinacz może to powodować?! nic nie przerywa na 240KM idzie do odcinki bez zająknięcia
Opublikowano 27 Stycznia 20206 l Ok dzięki za info. Bo u mnie właśnie przerywa na jałowym. I mam napinacz teoretycznie do wymiany i tak sobie myślałem czy może to jest przyczyną tego przerywania. Ale chyba widzę że jednak nie. A już nie mam pomysłów na sprawdzenia???
Opublikowano 27 Stycznia 20206 l Kuwa chyba i u mnie się zaczęło. W 93 sztywne 1 czasami 2,ale w 91 i 91 jak lekko wcisnę to do 20 dochodzi. Na luzie - 1 i jak depnę to podobnie, ale czasami 22 ?
Opublikowano 27 Stycznia 20206 l Przeciez to normalne, do 20-22 przestawia sie faza gdy fazator zaczyna dzialac w 93 ma byc sztywno
Opublikowano 27 Stycznia 20206 l Hmm a już się wystraszyłem. To w 93 mam 1 czasami 2. Uff dzięki soul
Opublikowano 27 Stycznia 20206 l Wrzucam prt sc z manuala do silnika 1.8 92KW 125KM. Grupa 25 oraz swojego loga statycznego z tej grupy.Co o tym sądzicie. Napinacz + łańcuch do wymiany???? Show log - VAGLOGI VAGLOGI.PL VAGLOGI to usługa która pozwoli Ci przesłać logi z programu VCDS lub VAG-COM i udostępnić je w przyjaznej formie np. na forum
Opublikowano 28 Stycznia 20206 l W dniu 20.01.2020 o 11:21, ares33 napisał: Witam serdecznie Mam pytanie , szykuje się wymiana napinacza i teraz pytanie mechanik polecił mi zestaw SWAGA bo wiadomo że oryginał kosztuje nie mało. Tylko tu w temacie przewinęło, że komuś ten Swag przecieklal więc mam dylemat czy warto SWAGA czy były to pojedyncze przypadki czy może coś innego. Moze ktos jezdzi na Swagu i jest dobrze ? P.S. Mechanik twierdzi że łańcuchy się raczej nie naciągają i można wymienić sam napinacz . Dziękuję Witaj. Mi ori napinacz wytrzymał 256 k ( przebieg prawdziwy, mam oryginalną książkę serwisową, lecz auto za granicą jeździło w trybie long-life, co mogło przyczynić się do szybszego zużycia napinacza) Teraz mam napinacz z wtyczką ze SWAG'A + nowy łańcuch. Póki co zrobiłem na tym zestawie 12k. Przecieków nie zauważyłem ( odpukać ), na zimnym silniku nawet po 5-6 dniach nie odpalania jest maksymalnie 1 sekundowe niezbyt głośne grzechotanie - fabryka dopuszcza bodajże do 3 sekund z tego co pamiętam. Po 1 nocy brak grzechotania. Edytowane 29 Stycznia 20206 l przez michall51
Opublikowano 28 Stycznia 20206 l W dniu 26.01.2020 o 11:59, lutnik napisał: Panowie korzystając z tematu, przy jakich przebiegach siadały wam napinacze ? U mnie był wymieniany przy 178 to normalny przebieg czy raczej auto dostało po tyłku. I "u mnie" też przy podobnym przebiegu jak wynika z moich notatek był wymieniony prze zemnie. I niczego nie miałem "kręcone" bo znam dokładną historię auta. Edytowane 28 Stycznia 20206 l przez Wylye
Opublikowano 30 Stycznia 20206 l U mnie 346 tyś. i teoretycznie wszystko jest ok, wymieniam z łańcuchem przy okazji robienia rozrządu.
Opublikowano 2 Lutego 20206 l Auto b5 1.8 PB+LPG 92kW, rok 1998 (22lata) NALATANE ,, niby''215tys km. Gaz ma 3 lata, rocznie robione około 10tys.km,glownie miasto. Pomiar sprężania na cylindrach: 1-8.5bara 2-8.5bara 3-8.4bara 4-8.4bara Autodata dla tego konkretnego modelu podaje 10.3 bara. Co o tym sądzicie???? Mam do wymiany napinacz i tak se myślę czy to napinacz niedomagający może być przyczyną słabego napełniania cylindrów i przez to słabą kompresję??? A wrzucam jeszcze zdjęcia swiec Edytowane 2 Lutego 20206 l przez Busiek100
Opublikowano 2 Lutego 20206 l Stan napinacza nie ma nic wspólnego z osiąganą kompresją. Należało zrobić dwie próby obie z odłączonymi wtryskiwaczami jedna bez oleju druga po wstrzyknięciu do obu cylindrów tej samej precyzyjnie ilości oleju (np po 2 mil.) Wiedziałbyś wówczas czy winne są pierścienie czy głowica. Te świece które zaprezentowałeś - po ponownym montażu działają? Bo "tortura" którą im zastosowałeś zakręcając je w imadle za część ceramiczną - mogła je zabić... Ceramika jest krucha jak szkło, nawet małe naprężenie statyczne (jak na foto) lub dynamiczne - spowoduje widoczne lub niewidoczne pęknięcie. Jest to jednoznaczne z tzw "przebiciem" w świecy. Po za tym zamieszczenie tych fotek niczego nie wnosi, pokazane świece 3 elektrodowe (jeżeli są właściwe wg producenta) wyglądają jakby miały "za ubogo" wg mnie.