Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jaki olej do manualnej skrzyni w Audi A4 B8?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 godzin temu, Dev napisał:

ten Ravenol jest jednym z najlepszych olei przekładniowych dostepnych na rynku

Ok właśnie zamówiłem Ravenol MTF-2 75w80. Mam nadzieje że po zmianie nie będzie gorzej. Przy okazji dowiem się ile oleju zostało w skrzyni :) 

Opublikowano

Olej w skrzyni nie spała się, może tracić się  jedynie przez wycieki.

Opublikowano
21 godzin temu, Langista napisał:

Olej w skrzyni nie spała się, może tracić się  jedynie przez wycieki.

ok dzięki za info. Oblukam wszystko na spokojnie. Z tego co patrzyłem to wymiana oleju w skrzyni, przebiega w taki sam sposób co w mojej poprzedniej audi A4 B6. Tak samo korki posadowione. Ciekawe czy te sam klucz występuje do odkręcenia korków spust i wlew M16. 

edit 

Udało się zmienić olej, choć korek do spustu oleju jest w trudnym miejscu bo grzechotką nie ma dojścia z uwagi na konstrukcje mocowania osłony. Ale do rzeczy: zeszło ok 3,5 l, a wlałem 4 litry. Olej nie wyglądał chyba na najgorszy (kolor ciemny czerwony - choć widać że ciemna barwa), jakieś tam opiłki pływały. Na korku magnes zebrał sporą ilość opiłków. Dziś z rana delikatnie ciężej dwójeczka przy temperaturze -3C. Po odpaleniu wrzuciłem jedynkę jakoś ciężej. Później już niby ok. Muszę trochę pojeździć, żeby ocenić. 

20210310_174554.jpg

20210310_173312.jpg

20210310_174721.jpg

20210310_174204.jpg

Edytowane przez chris061

Opublikowano

Cześć Panowie,

Też zastanawiam się nad wymianą oleju w skrzyni w mojej B8 2.0 TDI 150KM, manual, napęd na przód. VIN: WAUZZZ8K1EA113817

Ravenol MTF2 75W80 będzie odpowiedni?

4 litry starczą?

Opublikowano
W dniu 10.03.2021 o 11:12, chris061 napisał:

ok dzięki za info. Oblukam wszystko na spokojnie. Z tego co patrzyłem to wymiana oleju w skrzyni, przebiega w taki sam sposób co w mojej poprzedniej audi A4 B6. Tak samo korki posadowione. Ciekawe czy te sam klucz występuje do odkręcenia korków spust i wlew M16. 

edit 

Udało się zmienić olej, choć korek do spustu oleju jest w trudnym miejscu bo grzechotką nie ma dojścia z uwagi na konstrukcje mocowania osłony. Ale do rzeczy: zeszło ok 3,5 l, a wlałem 4 litry. Olej nie wyglądał chyba na najgorszy (kolor ciemny czerwony - choć widać że ciemna barwa), jakieś tam opiłki pływały. Na korku magnes zebrał sporą ilość opiłków. Dziś z rana delikatnie ciężej dwójeczka przy temperaturze -3C. Po odpaleniu wrzuciłem jedynkę jakoś ciężej. Później już niby ok. Muszę trochę pojeździć, żeby ocenić. 

20210310_174554.jpg

20210310_173312.jpg

20210310_174721.jpg

20210310_174204.jpg

Ten korek jest bez magnesu :decayed:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

przy największych mrozach jakie były tej zimy od pierwszego wrzucenia biegu po starcie nawet najmniejszych problemów z działaniem, żadnego wyczucia zgęstnienia czy innych negatywnych spostrzeżeń. Precyzyjne klikanie gearshiftem ;) . Pełna rekomendacja co do oleju Ravenol. Dzięki Dev za polecenie, piszę też swoją ocenę bo pojawiają się komentarze typu "poczekaj na mróz" w odniesieniu że tylko olej z ASO, nic innego. Również dyferencjał quattro dostał Ravenol, zachowanie w śniegowych warunkach bajeczne. Natomiast uwaga na marginesie, wymieniłem sprzęgło w międzyczasie ( wpadł LUK ), stare jak widziałem po wymianie było już mocno wyeksploatowane i precyzja samego zapinania biegów też zyskała na działaniu.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Dev

revenol MTF-2 czy 3? Jaka jest między nimi różnica? W etce podaje mi olej G  055532A2

Opublikowano

Mtf-3 jest gęstszy, zamarza poniżej 51 stopni na minusie, mtf-2 zamarza poniżej 60 stopni na minusie, za to jest lekko rzadszy.

Opublikowano

Panowie, czy ja dobrze widzę, w etce pokazuje 1,5l oleju do skrzyni FRE?

Opublikowano

Etka nie pokazuje ile oleju do danej skrzyni, takie info ma np ELSA... W etce są podane pojemności butelek... 

Opublikowano

To dziwne, bo dla skrzyń 5 biegowych pokazuje 2.75 l.. 

Opublikowano

Wg poniżeszj strony do FRE wchodzi 2,5l. Mam nadzieję, że to potwierdzone info bo właśnie zamówiłem 3l MTF-2 ;) 

WORKSHOP-MANUALS.COM

A4 Cabriolet Mk2 > Audi Workshop Manuals > Power transmission > 6-speed manual gearbox 01E, four-wheel drive > Technical data > Gearbox identification > Code letters, allocation, transmission ratios, capacities

Opublikowano

Ja dla pewności dokupiłem 2l ? w sobotę wymieniam to się okaże ile tego wejdzie.

Opublikowano
W dniu 20.04.2021 o 13:00, kamil-vag napisał:

Etka nie pokazuje ile oleju do danej skrzyni, takie info ma np ELSA... W etce są podane pojemności butelek... 

Pokazuje ale nie do wszystkich.

Opublikowano
7 minut temu, Dev napisał:

Pokazuje ale nie do wszystkich.

:thumbup:

No to się człowiek ciągle czegoś uczy hehe

Opublikowano
3 godziny temu, kamil-vag napisał:

:thumbup:

No to się człowiek ciągle czegoś uczy hehe

przykład z mojej padaczki

20210421-184009.jpg

Edytowane przez Dev

Opublikowano

Podpowiecie ile oleju i jaki (ravenol? ) jaki konkretnie zamówić do 6 biegowej quattro? 

WAUZZZ8K39A186337 

Co pewnie istotne, to nie wymiana tylko pełne zalanie, skrzynia jest aktualnie całkowicie sucha bo było naprawiane gniazdo łożyska. 

Dzięki!

Edytowane przez tepe

Opublikowano
3 minuty temu, tepe napisał:

Podpowiecie ile oleju i jaki (ravenol? ) jaki konkretnie zamówić do 6 biegowej quattro? 

WAUZZZ8K39A186337 

Dzięki!

G 055 532 A2 - 4.5 litra

ten nr mixuje sie na: RAVENOL MTF-3 SAE 75W, ale ja bym wlał MTF2 75W80

Edytowane przez Dev

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć DEV,

Audi A4 B8 FL (2014, Model 2015) 2.0TDI CJCD Quattro / Manual 6 (MVZ),

Ktory olej polecasz do Skrzyni i Dyfru ?? MTF-2 CZY 3 ?

Dziękuję z góry za odpowiedz :)

Opublikowano
3 godziny temu, sdm0r90 napisał:

Cześć DEV,

Audi A4 B8 FL (2014, Model 2015) 2.0TDI CJCD Quattro / Manual 6 (MVZ),

Ktory olej polecasz do Skrzyni i Dyfru ?? MTF-2 CZY 3 ?

Dziękuję z góry za odpowiedz :)

VIN ?