Langista Opublikowano 22 Lipca 2019 Opublikowano 22 Lipca 2019 Też te testy są średnie według mnie. Silnik ma smarowanie cały czas, a w jego testach to to praktycznie w ogóle smarowania nie ma bo widać jak olej rozwala po całym otoczeniu. 1
Randor Opublikowano 22 Lipca 2019 Opublikowano 22 Lipca 2019 10 godzin temu, ELLIOTT napisał: Ravenol nie potrzebuje już dodatków. Odnośnie michałka, nic szczególnego (łysy nawet poleca bo hajs dostał, mylą pojęcia oznaczeń podatkowych i cisną kit dalej) . Piotrusia testy tylko i wyłącznie do popcornu można obejrzeć(co próbka inny wynik). Jedynie niezależne badania laboratoryjne, uświadamiają nas z jakim produktem mamy do czynienia.. O Łysym i jego wciskanych kitach nie chciałem już nawet nic pisać. Jego kanał to coś pokroju mango TV. 1
chlenix1337 Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Jestem przed wymianą oleju, poprzedni właściciel lał shella 5w40. Zalać tym samym czy zmienić na LM? 1
k232 Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Opublikowano 14 Sierpnia 2019 8 godzin temu, chlenix1337 napisał: Jestem przed wymianą oleju, poprzedni właściciel lał shella 5w40. Zalać tym samym czy zmienić na LM? Jak Cię stać to zmień na LM ?
JarekST202 Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Opublikowano 15 Sierpnia 2019 16 godzin temu, k232 napisał: Jak Cię stać to zmień na LM ? No proszę Cię. Rozumiem że poprzedni post napisał właściciel który nie ma ochoty na chociażby pobieżnie przejrzeć temat gdzie miliony razy padało takie pytanie i odpowiedź ale stary forumowicz nie powinien już zwracać uwagi na takie rzeczy. Ogólnie to uważam że ten temat powinien być już dawno zamknięty a dla leniwych za zadawanie takich pytań powinno od razu dawać się bana i zakaz pisania przez co najmniej pół roku. O!
k232 Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Dlatego mu tak odpisałem bo jak wiadomo odpowiedź już dawno została napisana ?
hervi89 Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Opublikowano 15 Sierpnia 2019 A ja proponuję zrobić sondę i to nie jaki olej polecamy a jaki sami lejemy, temat zamknąć i pytań nie będzie
Matt7955 Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Opublikowano 21 Sierpnia 2019 1.8T AGU 210KM/360NM więc trochę dostaje po gaciach i niestety zalany motul 10w40.. Chce przejść na 5w40, lać jakąś płukankę przed zmianą? Na początek chce zalać Motula X-cessa 5w40, a dalej sie pomysli z ravenolem czy lm.
Dev Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Opublikowano 21 Sierpnia 2019 4 minuty temu, Matt7955 napisał: 1.8T AGU 210KM/360NM więc trochę dostaje po gaciach i niestety zalany motul 10w40.. Chce przejść na 5w40, lać jakąś płukankę przed zmianą? Na początek chce zalać Motula X-cessa 5w40, a dalej sie pomysli z ravenolem czy lm. najpierw płukanka a potem micha w dól i czysczenie smoka oliwa 5W40 bez C3 1
okoG60 Opublikowano 1 Września 2019 Opublikowano 1 Września 2019 Witam. Przeglądając ten wątek widzę że generalnie króluje przekonanie że oleje motul lub LM są najlepsze. Tu jeden przykładowy test oleju na zrywanie filmu olejowego. A tutaj obszerny spis przetestowanych olejów przez tego testera. Zapraszam do lektury: Oleje silnikowe zestawienie / Motor Oil Comparison / Piotr Tester - Arkusze Google DOCS.GOOGLE.COM Arkusz1 Summary - All tables,<a... Oleje silnikowe Tabela 1kg / Engine oils Board 1kg / Piotr Tester - Arkusze Google DOCS.GOOGLE.COM Arkusz1 Najlepsze wyniki w testach tarcia/ Best results so far in friction tests,If you want to help?,<a...
Langista Opublikowano 1 Września 2019 Opublikowano 1 Września 2019 Już było omawiane. Ten test nie jest dobry, bo pokazuje tylko, który z tych olei jest gęstszy, i dłużej zostaje na śrubie. W silniku masz ciągły obieg oleju. Powinien zrobić taki test jak ta śruba jest ciągle smarowana, w tedy byłby sensowny wynik.
tass Opublikowano 1 Września 2019 Opublikowano 1 Września 2019 2 godziny temu, okoG60 napisał: Witam. Przeglądając ten wątek widzę że generalnie króluje przekonanie że oleje motul lub LM są najlepsze. Tu jeden przykładowy test oleju na zrywanie filmu olejowego. A tutaj obszerny spis przetestowanych olejów przez tego testera. Zapraszam do lektury: Oleje silnikowe zestawienie / Motor Oil Comparison / Piotr Tester - Arkusze Google DOCS.GOOGLE.COM Arkusz1 Summary - All tables,<a... Oleje silnikowe Tabela 1kg / Engine oils Board 1kg / Piotr Tester - Arkusze Google DOCS.GOOGLE.COM Arkusz1 Najlepsze wyniki w testach tarcia/ Best results so far in friction tests,If you want to help?,<a... Te testy to takie 2/10 w silniku panują inne warunki, zmiany temp. itp. itd.
Langista Opublikowano 1 Września 2019 Opublikowano 1 Września 2019 Z resztą widać to w życiu. Gdyby te testy miały odwzorowanie w rzeczywistości, to musielibyśmy po 10k km blok silnika wymieniać..
Venovsky Opublikowano 11 Września 2019 Opublikowano 11 Września 2019 Ja tylko dodam, że po przejściu z Motul X-Cleana 5W30 na X-Cess 5W40, zauważalnie zmieniła się na lepsze praca silnika oraz nieco mniejszy ubytek oleju między wymianami. W tym momencie jest to ok 0,5l na 8/9kkm.
franc321 Opublikowano 11 Września 2019 Opublikowano 11 Września 2019 Pisałem we wcześniejszych postach, że po przejściu z LM na motula xcessa również zauważyłem mniejszy ubytek oleju między wymianami. Imo oba oleje są bardzo dobre, sprawdziłem na własnym aucie i wolę motula.
Randor Opublikowano 11 Września 2019 Opublikowano 11 Września 2019 A ja mam dokładnie odwrotne odczucia:-)
franc321 Opublikowano 11 Września 2019 Opublikowano 11 Września 2019 (edytowane) Wiadomo, ile osób tyle opinii. U mnie częściej gości motul ? Edytowane 11 Września 2019 przez franc321
Rekomendowane odpowiedzi